حمله شدید قطر به امارات و عربستان در ژنو، دُور جدید مذاکرات طالبان و آمریکا در قطر، ۱۰۰ کشته در جریان درگیریها در حومه شمالی حماه و اظهارات ترامپ در مورد اردوغان و کردها، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به حمله پهپادی یمنیها به فرودگاه جیزان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد: اندکی پیش حملات پهپادی گسترده ای علیه فرودگاه جیزان عربستان انجام شد.
وی گفت: در این حمله که با پهپادهای قاصف k۲ انجام شد، آشیانه هواپیماهای جنگی و اهداف نظامی دیگر هدف قرار گرفت.
به گفته یحیی سریع، در عملیات پهپادی علیه فرودگاه جیزان، اهداف مورد نظر دقیقاً مورد اصابت قرار گرفت و منجر به توقف پروازهای این فرودگاه شد.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن افزود: ما به حمله علیه تمامی مواضع و تأسیسات نظامی دشمن ادامه می دهیم و از جمله فرودگاه هایی که برای اهداف نظامی به کار گرفته می شوند نیز هدف قرار می دهیم.
یحیی سریع سخنگوی همچنین اعلام کرد: پهپادهای یمنی از نوع قاصف k۲ فرودگاه بین المللی ابها عربستان هدف قرار دادند.
به گفته سخنگوی نیروهای مسلح یمن، این حمله پهپادی منجر به توقف پروازها در این فرودگاه شد.
حمله شدید قطر به امارات و عربستان در ژنو
محمد السعدی، رئیس اداره همکاری های بین المللی در کمیته ملی حقوق بشر قطر طی سخنانی در چهل و یکمین دوره شورای حقوق بشر در ژنو گفت: امارات به نقض رأی دیوان کیفری بین المللی ادامه می دهد.
دیوان کیفری بین المللی بیست و سوم جولای سال گذشته میلادی، امارات را ملزم کرد به دانشجویان قطری اجازه ازسرگیری تحصیلات خود در این کشور را بدهد و همچنین اشخاصی که خسارت دیده اند، بتوانند به دادگاه های اماراتی رجوع کنند.
السعدی اظهار داشت: امارات تاکنون رأی دیوان کیفری بین المللی را اجرا نکرده و این به منزله نقض آشکار ماده 26 اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده 13 معاهده بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.
این مقام قطری گفت، کمیته ملی حقوق بشر قطر از سال 2017 الی 2018 میلادی، 513 مورد نقض ماده 26 اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده 13 معاهده بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از سوی کشورهای محاصره کننده به دلیل اقدامات یکجانبه علیه قطر ثبت کرده است.
وی ادامه داد: عربستان، بحرین و امارات برخی دانشجویان قطری را که در پی اقداماتشان علیه قطر متضرر شده اند، مجبور به خروج از این کشورها کرده و مانع تکمیل تحصیلاتشان شده اند.
این در حالی است که دوحه همه این اتهامات را رد کرده و آن را بی پایه خوانده است. از ابتدای این بحران، کویت نقش میانجی برای حل اختلافات بین قطر و چهار کشور شورای همکاری خلیج فارس ایفا کرده است، اما این بحران دیپلماتیک هنوز حل نشده است.
عربستان، بحرین، امارات متحده عربی، مصر و چند کشور عربی دیگر از پنجم ژوئن سال 2017 (دوشنبه 15 خرداد 96) پادشاهی قطر را به اتهام حمایت از تروریسم و داشتن روابط گسترده با ایران تحریم و روابط خود را قطع کرده و عملا در محاصره اقتصادی، سیاسی و جغرافیایی قرار دادند.
دُور جدید مذاکرات طالبان و آمریکا در قطر
دُور جدید نشست میان نمایندگان آمریکا و طالبان قرار است، روز شنبه در شهر دوحه قطر برگزار شود.
«سهیل شاهین» سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه در سخنانی در این باره گفت: گفتوگوها با «زلمای خلیل زاد» نماینده آمریکا در امور افغانستان امروز آغاز میشود.
این در حالی است که ۲۹ خرداد ماه سال جاری زلمای خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در پیامی توییتری اعلام کرده بود: ما برای دور جدید گفتوگوها با طالبان آماده میشویم، مهم است که به یاد آوریم ما به دنبال توافق صلح جامع هستیم نه به دنبال توافق خروج. توافق جامع صلح حاوی چهار بخش است؛ تضمینهای ضد تروریسم، خروج نیروهای نظامی، مذاکرات در داخل افغانستان که منجر به حل و فصل مسائل سیاسی میشود و یک آتش بس جامع و دائمی؛ این چارچوبی است که طالبان آن را میپذیرند.
۱۰۰ کشته در جریان درگیریها در حومه شمالی حماه
دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد، طی روزهای اخیر درگیریهای شدیدی در حومه شمالی حماه رخ داده است.
همچنین خبرگزاری سانا اعلام کرد، یگانهای ارتش در واکنش به حملات پی در پی گروه تروریستی جبههالنصره به روستاها و شهرکهای حومه حماه، با حملات هوایی و توپخانهای پایگاههای این گروه تروریستی را در محور دو روستای الجبین و تلملح هدف قرار دادند و در اثر این حملات، تجهیزات نظامی و خطوط دفاعی تروریستها منهدم شده است.
حومه شمالی حماه از چند هفته گذشته شاهد درگیریهای متعددی است که به کشته شدن دهها تن منجر شده است.
سوریه از سال ۲۰۱۱ شاهد درگیریهای خونینی است و در اثر آن تاکنون بیش از ۳۷۰ هزار تن کشته شده، زیر ساختهای این کشور تخریب و بیش از نیمی از ساکنان سوریه در داخل و خارج از آن آواره شدهاند.
اظهارات ترامپ در مورد اردوغان و کردها
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دیروز در نشست جی 20 اوزاکای ژاپن و در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد: اردوغان مرد سرسختی است. اما من میتوانم با او کار کنم. او 65 هزار نیرو در مرز سوریه جمع کرده بود و میخواسته کردها را از روی نقشه پاک کند، اما من اجازه ندادم چنین اقدامی انجام دهد.
وی در ادامه افزود: ترکها جنگجو هستند و ترکیه ارتش بزرگی دارد. آنان به یک سامانه دفاعی خوب احتیاج داشتند، اما متأسفانه در دوران اوباما آنها را سر کار گذاشتند و در مقابل خواستههای ترکیه با تعلل و بیاعتنایی برخورد کردند و آنها هم ناچار شدند سامانه موشکی را از جای دیگری بخرند.
ترامپ همچنین گفت: حالا کارخانه هواپیماسازی ما میگوید، هواپیماهای اف 35 با سامانه اس 400 مشکل دارد. من فکر میکنم الان این مسأله از هر نظر یک مسأله پیچیده است. حالا من این حرفها را میزنم و شما فردا تیتر میزنید که ترامپ ترکیه را دوست دارد و به جای منافع آمریکا از ترکیه جانبداری میکند. خیر چنین نیست. شما دیدید که من مسأله سخت بازگرداندن کشیش برونسون را حل کردم.
اغلب روزنامههای امروز ترکیه در اشاره به دیدار دیروز ترامپ و اردوغان در حاشیه نشست جی 20 این نشست را مثبت ارزیابی کردهاند اما هنوز هم تصمیم نهایی آمریکا درباره اس 400 و اف 35 اعلام نشده است.