آغاز خروج نیروهای اماراتی از یمن، ادامه تهدیدهای توییتری ترامپ علیه ایران، درخواست ژاپن از ترکیه درباره ایران و برگزاری نشست سران روسیه، ایران و ترکیه درباره سوریه از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به جلسه فوق العاده شورای امنیت درباره لیبی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ منابع خبری از نشست ویژه شورای امنیت درباره لیبی خبر دادند.
بر اساس این گزارش، شورای امنیت روز چهارشنبه جلسه ویژه درباره بحران لیبی برگزار می کند.
این در شرایطی که اوضاع در لیبی به دنبال یورش خلیفه حفتر به طرابلس بیش از قبل بی ثبات شده است. جدیدترین حادثه بمباران مرکز نگهداری مهاجران در طرابلس از سوی هواپیمای ناشناس بود که ده ها کشته و زخمی به دنبال داشت. دولت وفاق ملی، نیروی هوایی حفتر را متهم کرد، حال آنکه خلیفه حفتر زیر بار این حمله نمی رود.
آغاز خروج نیروهای اماراتی از یمن
روزنامه وال استریت ژورنال نوشت، امارات از حدود یک سال قبل برنامه ریزی برای خروج بیشتر نیروهای خود از یمن را آغاز کرده است.
به نوشته این روزنامه، امارات به دنبال خلاصی از جنگی است، چون باعث شده این کشور با مخالفت های بزرگی در آمریکا روبه رو شود.
این رسانه در ادامه به نقل از مسئولان غربی نوشت، ابوظبی طی هفتههای اخیر، تانکها و بالگردهای تهاجمی خود را به خارج از یمن منتقل کرده است.
به گفته این مسئولان، امارات همچنین صدها نظامی خود را از دریای سرخ خارج کرده است. این کشور همچنین مهمترین شریک عربستان در جنگ علیه یمن از مارس 2015 تاکنون بوده است، جنگی که هزاران کشته بر جای گذاشته، به گونهای که سازمان ملل از بحران یمن به عنوان بدترین بحران انسانی در دنیا یاد کرده است.
ادامه تهدیدهای توییتری ترامپ علیه ایران
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا بامداد پنجشنبه (به وقت تهران) در یک توییت تازه، به صحبتهای «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران در مورد گام دوم جمهوری اسلامی برای تعلیق اجرای برخی از تعهدات برجامی، واکنش نشان داد.
ترامپ در توییتر نوشته است: «ایران تهدید تازهای کرده است. روحانی میگوید اگر توافق هستهای تازهای نباشد، آنها اورانیوم را تا "هر میزانی که بخواهند" غنی میکنند. ایران، مراقب تهدیداتت باش. ممکن است برگردند و تو را طوری بگزند که تا الان کسی اینطور گزیده نشده است.»
حسن روحانی روز چهارشنبه با اشاره به خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای و عدم تحقق وعدههای اتحادیه اروپا برای جبران تبعات اقتصادی این اقدام واشنگتن، تأکید کرد که ایران در ۱۶ تیر، که فرصت ۶۰ روزه به اروپا به پایان میرسد، سطح غنیسازی خود را به هر میزان که نیاز داشته باشد، افزایش میدهد.
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران اردیبهشت ماه امسال در سالگرد خروج آمریکا از برجام، اعلام کرد تهران در واکنش به محقق نشدن انتظارات اقتصادی توافق هستهای، پایبندی به سقف برجامی ذخایر اورانیوم با غنای پایین و آب سنگین را متوقف میکند. ایران همچنین دو ماه به کشورهای باقیمانده در برجام فرصت داد تا وعدههای خود برای جبران آثار خروج آمریکا از برجام را عملیاتی کنند. این مهلت در حالی هفته آینده به پایان میرسد که اتحادیه اروپا عملا در اجرایی کردن وعدههای خود ناکام بوده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی این هفته تأیید کرد که میزان ذخایر اورانیوم با غنای ۳.۶۷ درصد ایران از مرز ۳۰۰ کیلوگرم که در توافق هستهای به عنوان سقف مجاز ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در نظر گرفته شد، عبور کرده است.
درخواست ژاپن از ترکیه درباره ایران
«رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه که به چین سفر کرده، در میان خبرنگاران اعلام کرد که نخست وزیر ژاپن در دیدار اخیر با او درخواستهایی را درباره ایران مطرح کرده است.
اردوغان با تأکید بر این که ژاپن نیز مانند ترکیه با تحریمهای آمریکا علیه ایران مخالف است، گفت: «زمانی که با آبه صحبت میکردیم، او از من پرسید: آیا میتوانیم در این پرونده (اختلاف ایران و آمریکا) با هم کار کنیم؟ که من پاسخ دادم: چراکه نه؟»
به گفته اردوغان، هم ترکیه و هم ژاپن برای میانجیگری میان واشنگتن و تهران آمادگی دارند و هیچ کس در جهان به دنبال درگیر شدن در یک بحران نیست، بلکه تلاشها برای میانجیگری میان دو کشور باید به نتایجی ملموس منجر شود.
درخواست از رئیس جمهور ترکیه برای میانجیگری در روابط ایران و آمریکا تنها چند هفته پس از سفر «شینزو آبه»، نخست وزیر ژاپن به تهران صورت گرفته که آن سفر نیز با هدف میانجیگری میان تهران و واشنگتن عنوان شد؛ هرچند تهران این میانجیگری را رد کرد.
ترامپ تاکنون در نوبتهای متعددی مدعی علاقه برای مذاکره و گفتوگو با ایران شده و همزمان نیز مجموعهای از تحریمها و تهدیدات را علیه ایران به کار بسته است.
در مقابل ایران نیز هرگونه درخواست آمریکا برای مذاکره را به دلیل نقض تعهدات پیشین این کشور به ویژه در موضوع برجام و همچنین سیاستهای خصمانه کاخ سفید رد کرده است.
برگزاری نشست سران روسیه، ایران و ترکیه درباره سوریه
"یوری اوشاکوف" مشاور رئیسجمهوری روسیه اعلام کرد، فراهمسازی مقدمات برگزاری نشست سران روسیه، ایران و ترکیه درباره سوریه در حال انجام است، ولی تاریخ دقیق برگزاری این نشست هنوز بررسی نشده است.
اوشاکوف در جمع خبرنگاران گفت: «دیدار رهبران روسیه، ایران و ترکیه برای بررسی روند اوضاع در سوریه در حال بررسی است و گزینههای ممکن درباره این نشست مطرح است، ولی تاریخ دقیق برگزاری آن هنوز با هیچ یک از طرفین مورد بررسی قرار نگرفته است».
پیش از این، دوشنبه روزنامه «حریت» به نقل از "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه نوشت، نشست سهجانبه رؤسای جمهوری روسیه، ترکیه و ایران احتمالاً در اوایل ماه جولای (نیمه نخست تیر ماه) برگزار خواهد شد.