روز گذشته، نیروی دریایی انگلیس، یک نفتکش ایران را در تنگه جبل الطارق توقیف کرد. رویترز با اعلام این خبر نوشت: دولت محلی جبلالطارق در بیانیهای اعلام کرده است که تفنگداران نیروی دریایی انگلیس، یک نفتکش حامل نفت خام به مقصد سوریه را در سواحل این سرزمین توقیف کردهاند.
به گزارش «تابناک»؛ این در حالی است که گاردین پیشتر مدعی شده بود، نیروی دریایی انگلیس، نفتکشی را که ادعا می شود، حامل نفت ایران به سوریه بود، توقیف کرده است.
«فابیان پیکاردو» (Fabian Picardo) رئیس منطقه جبل الطارق در این خصوص مدعی شده بود، نفتکش مذکور مظنون به حمل نفت خام برای سوریه بود که توقیف شد.
وی ادعا کرد که این اقدام در ساعات اولیه امروز پنجشنبه توسط پلیس جبل الطارق و نهادهای گمرکی و با کمک نیروی دریای انگلیس انجام گرفته است.
دولت جبل الطارق نیز در بیانیهای مدعی است، بنا بر شواهد، نفتکش «گرِیس-١» (Grace 1) حامل نفت ایران برای تحویل به یک پالایشگاه در سوریه بوده است. بر اساس اعلام این رسانه، بهانه این اقدام نقض تحریم های اتحادیه اروپا علیه دولت سوریه عنوان شده است.
در همین زمینه، جوزف بورل» (Josep Borrell) سرپرست وزارت خارجه اسپانیا روز پنجشنبه اعلام کرد: توقیف این نفتکش در جبل الطارق بر اساس درخواست آمریکا از انگلیس به انجام رسیده است.
سرپرست وزارت خارجه اسپانیا در این خصوص گفت: از آنجایی که این رویداد در آب های سرزمینی اسپانیا روی داده است، ما در حال بررسی توقیف این کشتی هستیم که مظنون به انتقال نفت خام به سوریه بود.
آنچه روشن است اینکه اقدام انگلیس خلاف قواعد حقوق بین الملل بوده و در همین راستا، بسیاری از ناظران معتقدند که اقدام انگلیس نباید بدون پاسخ بماند و ایران نیز باید اقدام متقابل کند.
در واقع، عدم پاسخ ایران به اقدام انگلیس می تواند به ادامه این روند از سوی آنها و اخلال در کشتیرانی و دریانوردی کشتی ها و نفتکش های ایران در آب های آزاد بین المللی منجر شود.
لذا، با توجه به این اقدام غیرقانونی انگلیس، ایران هم حق اقدام متقابل را دارد و هم توانایی و فرصت آن را. به همین جهت، یک پاسخ متقابل مناسب می تواند از تکرار این اقدامات خصمانه جلوگیری کند.
در همین زمینه، خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد، ایران به انگلیس پیغام داده که اگر نفتکش توقیف شده ایران رفع توقیف نشود، ایران می تواند متقابلا کشتی های حامل نفت و LNG به مقصد بریتانیا را در تنگه هرمز توقیف کند.
محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در واکنش به اقدام انگلیس در توئیتی نوشت: انقلاب اسلامی در تاریخ چهل ساله خود، در هیچ معرکهای آغازگر تنش نبوده، اما در پاسخ به زورگویان و گردنکشان، تعلل نکرده و تردید به دل راه نداده است. انگلیس اگر نفتکش ایرانی را رفع توقیف نکند، وظیفه دستگاههای مسئول، اقدام متقابل و توقیف یک نفتکش انگلیسی است.
احمد مازنی، نماینده اصلاح طلب مجلس شورای اسلامی در توئیتر نوشت: توقیف نفتکش ایران در آب های بینالمللی توسط انگلیس، معنایی جز دنبالهروی استعمار پیر از سیاستهای خصمانه آمریکا ندارد؛ دشمنان ایران بدانند اگر در خاورمیانه باد بکارند، توفان درو خواهند کرد.
همزمان مصطفی کواکبیان، نماینده عضو فراکسیون امید مجلس دهم، در واکنشی توییتری به توقیف نفتکش ایران در جبل الطارق نوشت: «به عنوان رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس میگویم، اقدام انگلستان در توقف نفتکش ایرانی در جبل الطارق اولا نوعی راهزنی دریایی، دوم خصومت غیر قانونی با ایران، سوم بیحیثیتی مجدد انگلیس در فرمانبری از آمریکا و چهارم پوچی ادعای اروپاییها برای تداوم برجام را به اثبات رساند.»