تاکسی اینترنتی به موقع میرسد اما در ابتدای حرکت، راننده جوان کنار خیابان میایستد و دستمالی را از جیب خارج کرده تکه از آن را بریده و در دهان میگذارد و با لبخندی رو به مسافرش که متعجب نگاهش میکند، میگوید ناس انداختم!
به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، ناس یا نسوار، ماده مخدری است با پایه تنباکو، با بو و مزهای تند، پیشترها مهاجرانی که از کشورهای شرقی به ایران میآمدند مصرف کننده اصلی آن بودند اما این روزها بسیاری از دکهها در شیراز هم این متاع را عرضه میکنند. راننده جوان در تمام مسیر طولانی فرودگاه تا خانه، برای مسافرش از مزایای ناس نسبت به سیگار میگوید؛ اینکه بدون دغدغه از اینکه کسی متوجه شود، این متاع را میتوان استفاده کرد .
او تمام آسیبهای ناس را رد کرده و میگوید که ناس نه به دندانش آسیب زده نه لثه اش را آزرده است و برای اثبات حرفش، دندانش را نشان مسافر میدهد و باز حرف میزند و حرف میزند و حرف میزند و در انتها آخرین مزیت ناس را هزینه اندکش نسبت به سیگار عنوان میکند.
راننده بیست و هفت ساله که به ادعای خودش از هفده سالگی با ناس آشنا شده و حالا با هم انس و الفتی دارند! میگوید 90 درصد دکههایی که در شیراز سیگار میفروشند، ناس هم دارند.
او دست آخر نشانی دکههایی که ناس مرغوب به مشتری میدهند را هم با دقت میگوید و با گوگل مپ، محل را علامت گذاری میکند و بعد از دریافت کرایهاش، دور میشود.
از ابتدای دهه 90، مزه ناس به کام خیلی از جوانهای ایرانی نشست! آنهایی که علاقهای به مصرف دخانیات داشتند اما از اینکه خانواده آنان را شماتت کند در هراس بودند، ناس را پسندیدند، اغلبشان در ابتدا با دل چرکین به سراغ این متاع رفتند و حالا به جانشان عجین شده و دیگر تحمل دوریاش را ندارند.
گمان مصرف کنندگان ناس، بی خطر بودن، ارزانی، نامحسوس بودن و لذت بیشتر نسبت به سایر مواد دخانی بود، اما هرچه جلوتر رفتند، ناس را بیشتر حس کردند، ناسی که حالا ریشههای دندان و سلامت مری و معدهشان را هدف گرفته و آرام آرام ماننده خره، از درون آنان را میخورد .
مسافر تاکسی اینترنتی، یکی دو روز بعد به سراغ نشانی ناس فروشیها میرود و سر راه از دکههایی که در مسیرش بود سئوال این متاع را میگیرد اما تمام دکهها با اخم پاسخ منفی به او میدهند.
تنها دکه عرضه کننده ناس، همانی بود که در نقطهای پرتردد شیراز قرار داشت و انگار صاحبش اهل یکی از کشورهای همسایه بود؛ او توضیح کاملی در مورد انواع ناسی که داشت داده و میگوید: بسته هزاری داریم هزار و پانصدی هم داریم.
به گفته این فروشنده، بسته هزار آن سبز و بسته هزار و پانصدی، قهوهایست و این مورد دوم مشتریان بیشتری دارد.
بسته را از فروشنده میگیرد، رنگی نه چندان دلچسب دارد، دانههایی شبیه گوگرد و بویی بسیار زننده، کمی از آن را با راهنمایی فروشنده دکه، میان دستمال پیچیده و پشت لبش میگذارد، بیش از چند دقیقه دوام نیاورده و دستمال را دور میاندازد، طعم گس و تند آن گلویش را تحریک کرده و با خوردن چند جرعه آب بهتر میشود.
سرگیجهای ملایم را حس میکند، حسی که شاید برای خیلیها دوست داشتنی باشد، اما بو و طعم آزار دهنده نسوار، حالش را به هم میزند؛ از دکه دار خداحافظی و آرام و با احتیاط دور میشود.
یکی از مصرف کنندگان ناس یا نسوار میگوید: حدود 5 سالی هست که، ناس میندازم! بهتر از سیگار هست، هیچ وقت تصمیم نگرفتم ولش کنم.
این جوان در حالی که سوار اتومبیل مدل بالای خارجیاش میشود، ادامه داد: شخصا با ناس راحت ترم، ماشین بو نمیگیره، خودت بو نمیگیری، همه جا و همه وقت هم میشه ناس انداخت، خلاصه گرفت و گیر نداره!
او در مورد مضرات ناس و پرخطرتر بودن آن نسبت به سیگار و سایر مواد دخانی، شانهای بالا انداخته، با لبخند خداحافظی میکند و دور میشود.
جوان دیگری که او هم خریدار ناس است، میگوید اینکه مواد مخدر نیست، بعضیها در مقابلش گارد میگیرند، اما مثل سیگاره، یکی این را میپسندد، یکی سیگار، ما که مشکلی با ناس نداریم.
او در حالیکه ناس را برای مصرف آماده میکند، ادامه میدهد: چرا به یک جوانی که سیگار میکشد گیر نمیدهید و از او سئوال نمیکنید که چرا سیگار میکشد؟ این هم مثل آن است!
او در حالی که نشان میدهد عصبانیست، دور شده و زیر لب بد و بیراهی هم حواله میدهد.
براساس این گزارش، بررسیهای میدانی حاکی از افزایش تمایل ایرانیها به مصرف ناس یا نسوار است؛ ماده دخانی اعتیادآوری که بی تردید مانند هر ماده دخانی دیگری دارای عوارض خطرناکی است و علاوه بر عوارض سیگار و قلیان و ...، مشکلات روانی را هم برای مصرف کننده ایجاد میکند.
بنا بر اطلاعات منتشر شده در سایت سازمان بهداشت جهانی، ناس یا نسوار یکی از عوامل اصلی در سرطان دهان و لثه، از بین رفتن باکتریهای خوب محیط دهانی، بروز اختلال در خواب، تمایل به گوشه گیری و انزوا، سرطان مری و معده، اختلالات گوارشی و .... است.
ناس علاوه بر مضرات تنباکو، آسیبهای آهک را نیز برای فرد به همراه دارد به طوری که بخش مهم از بروز خوردگی دهان و دندان و لثه و مشکلات و بیماریهای گوارشی، به آهک مخلوط شده با تنباکو باز میگردد.
برخی از صاحب نظران حوزه روانشناسی معتقد هستند که ناس یا نسوار، بیش از سیگار وابستگی روانی در فرد ایجاد کرده و ترک آن بسیار دشوارتر از کنار گذاشتن سیگار و دیگر مواد دخانی است.
باید پذیرفت که ناس آرام آرام جای خود را در جامعه ایرانی باز و مصرف کنندگان زیادی پیدا کرده است؛ موضوعی که امروز از مرز هشدار گذشته و نیازمند تدبیری جدی است.
اگر مصرف سیگار در جوانان را میشد از بو یا آثار برجا ماندهاش، ردیابی کرد، مصرف ناس بی سر و صدا بوده و امکان اطلاع از اعتیاد یک جوان به این ماده اعتیاد آور، بسیار دشوار است.
امروزه خرید و فروش و مصرف ناس از سوی دستگاههای متولی ممنوعیت ندارد و با آن مانند سیگار و قلیان برخورد میشود حال آنکه رواج بیشتر این ماده به دلیل عوارض بسیار شدید و تهدید کنندهاش، سلامت جامعه خصوصا جوانان را تحت الشعاع قرار میدهد.