یک روزنامه لبنانی با اشاره به اینکه سفر اخیر هیات اماراتی به تهران بدون هماهنگی واشنگتن و ریاض نبوده است، افزود که عربستان وساطتهایی قرار داده است تا با تهران کانال گفت: وگوی محرمانه ایجاد کند و بغداد نقش فعالی در این امر دارد.
به گزارش ایسنا، روزنامه الاخبار لبنان درگزارشی با اشاره به اینکه گفت: وگوی تهران و ریاض با توجه به مسائل ژئوپلتیک، امنیتی و اقتصادی یک ضرورت مشترک است، نوشت که عربستان برای ایجاد کانال ارتباطی محرمانه با ایران وساطتهایی قرار داده و بغداد در این راستا نقش فعالی ایفا کرده است. دشمنی نظام حاکم در عربستان با ایران، اظهارات محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی مبنی بر کشاندن جنگ به داخل ایران و ساخت انیمیشن حمله به ایران از سوی عربستان و سقوط تهران باعث از دست رفتن فرصتهای دیدار و گفت: وگو میان دو کشور شد.
در ادامه این گزارش با اشاره به شکست تمام ائتلافهای ضد ایرانی از جمله ناتوی عربی، ناتوی منطقه ای، نشت ورشو آمده است که تلاشهای واشنگتن، ریاض و تل آویو برا ایجاد ائتلاف علیه ایران با شکست مواجه شده است و اهداف آمریکا و عربستان در رابطه با ایران با هم تطابق ندارند، زیرا آمریکا نه توانایی حمله به ایران را دارد و نه میتواند از عربستان حمایت کند و از سوی دیگر توهینهای ترامپ علیه سعودیها اخیرا بسیار زیاد شده است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که گفت: وگوی ایرانی -آمریکایی در عمان در رابطه با توافق هستهای خنجری بود که آمریکا از پشت به عربستان زد، اما با روی کار آمدن دونالد ترامپ سعودیها گمان میکردند که تمام اموری که اوباما نتوانست برای آنها محقق کند ترامپ محقق میکند، اما طولی نکشید که سعودیها متوجه شدند ترامپ قبل از اینکه یک سیاستمدار باشد تاجر است و دشمنی اش با ایران به دلیل مسائل ایدئولوژیک و یا سیاسی نیست، آنها به این مساله پی بردند که خروج ترامپ از برجام به معنای بستن باب گفت: وگو با تهران نیست، بلکه رئیس جمهور جدید آمریکا میخواهد توافقی با ایران داشته باشد که با امضای خودش باشد.
این رونامه لبنانی مینویسد که فشارهای اقتصادی علیه ایران، آمریکایی محض نیستند، بلکه در چارچوب یک ائتلاف بین المللی متشکل از آمریکا، اروپا و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس به خصوص عربستان و امارات است. فشارهای اقتصادی علیه ایران بدون تردید بی سابقه است و بر همه چیز حتی سفرههای ایرانییان تاثیر گذاشته است، اما مسالهای که آمریکا و هم پیمانان اروپایی و منطقهای آن را شگفت زده کرده است قدرت "اداره بحران" توسط ایران است. البته این تحریمهای اقتصادی علیه ایران عمری ۴۰ ساله دارد که تهران توانست با آن مقابله کند و همین مساله باعث شد که ترامپ به جای تحریم مالی موسسات به تحریم اشخاص روی بیاورد و این امر پیام روشنی مبنی بر پیروزی تیم دیپلماسی ایران در اداره بحران دارد و مساله مهم در تحریم محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران عدم قبول دیدار با ترامپ است.
در این گزارش آمده است: در رابطه با مساله گفتوگوی ایران و عربستان، تهران روشنتر و شفافتر عمل کرد، زیرا اولویت تهران دشمنی با عربستان نیست به معنای دیگر تهران به وضوح گفته است که اختلافات و مشکلاتش با " شیطان بزرگ" است و درگیری با طرفهای دیگر خدمت به آن است. اظهارات مکرر و علنی مسولان ایرانی مبنی بر ایجاد گفت: وگوهای منطقهای و یا گفتوگوی دو جانبه با عربستان و دیگر کشورهای حاشیه خلیج (فارس) مسالهای جدید نیست، بلکه ایجاد نظام امنیتی در منطقه با مشارکت کشورهای حوزه خلیج (فارس) و به دور از هرگونه نیروی بیگانه خصوصا آمریکایی جزئی از سیاست ایران است، اما در مقابل عربستان و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج (فارس) به دنبال دور کردن ایران و عراق از هرگونه نظامی هستند که حضور آمریکا در منطقه را تضعیف میکند.
الاخبار مینویسد که اطلاعات و دادهها نشان میدهد که برای جلوگیری از هرگونه اتفاق ناخوشایند ریاض وساطتهایی برای ایجاد کانالهای گفت: وگوی محرمانه با تهران قرار داده است که در این میان بغداد نقش فعالی ایفا میکند. پیشنهاد ظریف از بغداد در ۲۶ میگذشته مبنی بر امضای معاهده "عدم تعرض" به همسایگان بی دلیل نبود، بلکه آغاز گفتوگوی ریاض -تهران بود که بغداد برای موفقیت آمیز بودن آن تلاش کرد. ریاض به همان اندازه که از گفتوگوی ایرانی -آمریکایی در خارج از رادار سیاسی عربستان نگران است از گفت: وگو با تهران بدون اطلاع قبلی واشنگتن نیز نگران است. یک مسئول عالی رتبه سعودی پیش از این به یک سیاست مدار کهنه کار عرب گفته بود که طرفهایی هستند که اخبار ما را به واشنگتن میرسانند و ما نمیخواهیم آنها را خشمگین کنیم.
این رونامه لبنانی مینویسد: هیات اماراتی که اخیرا تحت عنوان همکاریهای امنیتی و کشتیرانی به تهران سفر کرد بدون هماهنگی و اطلاع قبلی واشنگتن و ریاض نبود. امارتیها نیز دیگر اظهارات تندی علیه تهران مطرح نمیکنند و دلیل این امر مشکلات داخلی است، زیرا این کشور درحال حاضر با رکود اقتصادی بی سابقهای مواجه شده است. برخی اطلاعات درز شده نشان میدهد که نه تنها امارات درحالی ایجاد ارتباط در پشت پرده است، بلکه سعودیها نیز پیشنهادهایی برای گفت: وگو مطرح کرده اند و اظهارات محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در گفت: وگو با روزنامه الشرق الاوسط در ۱۶ ژوئن گذشته مبنی بر اینکه "ما خواهان جنگ در منطقه نیستیم" نشان میدهد که او از گزینه انتقال جنگ به داخل ایران عقب نشینی کرده است.
در این گزارش با اشاره به افتتاح دفتر حافظ منافع ایران در سفارت سوئیس در ریاض آمده است که عبدالله المعلمی، نماینده دائم عربستان در سازمان ملل در ۱۸ ژوئیه گذشته به مساله قابل توجهی اشاره کرد و گفت که در جریان برگزاری نشست سران کشورهای اسلامی در مکه تماسهایی در تهران برگزار شد. تماسهایی که عبدالله المعلمی در رابطه با آنها سخن میگوید نتیجه وساطت عراق میان تهران و ریاض با درخواست عربستان است که ثامر السبهان، سفیر پیشین عربستان در بغداد شخصا این درخواست را منتقل کرد و آغازی برای ادامه تماسهای ایرانی- سعودی بود. ریاض همچنان به ارسال پیام هایش به تهران ادامه داد و آزادی کشتی ایرانی توقیف شده در عربستان در همین راستا بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.