تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون طلا در بازارهای جهان گران شد، کاهش قیمت نفت به زیر ۶۰ دلار، گرانترین سهام متعلق به کدام شرکت هاست؟، ثروتمندترین کشورهای دنیا کدامند؟، بالاترین متوسط ثروت تا پایان سال ۲۰۱۸، ترامپ به توافق تجاری موقت با چین فکر میکند، تقاضا برای نفت تا سه سال دیگر به حداکثر میرسد و واردات ۱۳۰ میلیون دلاری چادر مشکی را در بر دارد.
اشتیاق شرکتهای ترکیهای برای سرمایهگذاری در ایران
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه گفت: شرکت های ترک نسبت به دیگر شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در ایران اشتیاق بیشتری دارند و سرمایه گذاران این کشور در دهه گذشته حضور وسیعی در استانهای همجوار داشتند. رضا کامی درباره اینکه آیا مانعی برای سرمایهگذاری ترکها در ایران وجود دارد، گفت: ترکها در دهه گذشته سرمایهگذاری نسبتا خوبی در ایران داشتند و صد شرکت بزرگ و متوسط در نقاط مختلف کشور به خصوص آذربایجان و ارس سرمایه گذاری کردهاند و بیشترین سرمایهگذاریِ آنها در بخش صنایع و تولید بوده است. وی افزود: شرکتهای ایرانی به ویژه در بخشهای خدماتی و بازرگانی در ترکیه فعالیت دارند و حضور روبه افزایش دارند. وی پیشتر نیز به ایرنا گفته بود، دولت ترکیه رسما اعلام کرده همراهی با آمریکا در تحریم علیه ایران ندارد و جایگزین شدن انرژی نفت و گاز ایران با دیگر کشورها را نمی پذیرد و بنابراین، میتوان نسبت به ادامه تجارت دوجانبه دو کشور امیدوار بود.
طلا در بازارهای جهان گران شد
به دنبال بلاتکلیفی در مورد سیاست های پولی بانک های مرکزی در جهان قیمت طلا تقویت شد؛ اما خوش بینی در مورد مذاکرات تجاری آمریکا و چین مانع از افزایش بیشتر قیمت ها شد. هر اونس طلا در بازارهای جهانی با 8.01 دلار افزایش 1507.27 دلار فروخته شد. قیمت ها در این هفته تاکنون حدود 3 درصد کاهش یافته که سومین هفته کاهشی متوالی خواهد بود. به گفته یک تحلیلگر بازار، «کم شدن تنش ها میان دو اقتصاد بزرگ جهان، سرمایه گذاران را برا آن داشته است تا پولهایشان را از طلا به عنوان دارایی امن خارج کرده و به سوی داراییهای ریسک دار سوق داده شوند.» «موج بزرگ بعدی حرکت قیمت طلا ناشی از نتیجه نشست آتی فدرال رزرو خواهد بود... احتمالا قیمت ها در بازه 1480 تا1550 دلار در هر اونس نوسان کنند.»
کاهش قیمت نفت به زیر 60 دلار
از آنجایی که نگرانی در مورد رکود اقتصاد جهانی و تقاضا برای نفت از پیشرفت در حل اختلاف تجاری آمریکا و چین پیشی گرفته است، قیمت نفت در معاملات امروز به زیر 60 دلار در هر بشکه کاهش یافت. اوپک و آژانس بین المللی انرژی با انتشار گزارش هایی بر مازاد نفت در سال آینده اشاره کردند. گریج ارلام، تحلیلگر بازار گفت: «قیمت نفت در روزهای اخیر علی رغم افزایش ارزش بازارهای بورس و کاهش ذخایر زیاد ذخایر نفتی، کاهش یافته است... آژانس بین المللی انرژی همچنان کاهش تقاضا برای نفت را به علت نگرانی در مورد رشد اقتصادی در جهان پیش بینی می کنند.» هر بشکه نفت برنت با 47 سنت کاهش 59.91 دلار فروخته شد و هر بشکه نفت خام آمریکا با 40 سنت کاهش 54.69 دلار معامله شد. امید به پیشرفت در اختلافات تجاری سبب تقویت قیمت نفت شد. دو اقتصاد بزرگ جهان در حال آماده شدن برای دور جدید مذاکرات هستند.
مسکو و تهران در حال ایجاد جایگزین سوییفت هستند
آبانماه گذشته و در پی تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، دسترسی بسیاری از بانکهای ایرانی به سیستم پیامرسان سوییفت، قطع شد. این در حالی بود که سوییفت به عنوان یک پیامرسان بینبانکی اروپایی بر اساس «قوانین مسدودساز»، نباید به تحریمهای آمریکا علیه ایران متعهد میشد. روز جمعه، «یوری اوشاکف»، دستیار کرملین اما خبر داده که ایران و روسیه در تلاش هستند تا با مرتبط ساختن سیستم پیامرسان مالی روسیه و سامانه پیامرسانی مالی الکترونیکی ایران (سپام)، جایگزینی برای سوییفت در روابط بین بانکی خود ایجاد کنند که مانع تحریمهای کشورهای ثالث شود. بر اساس گزارش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، اوشاکف گفته است: «ما در حال اقداماتی برای ایجاد ساماندهیهای مستقیم هستیم، استفاده از پولهای ملی و ایجاد تعامل بین سپام و سیستم پیامرسان مالی روسیه، بهعنوان جایگزینی برای پرداخت از طریق سوییفت.»
گران ترین سهام متعلق به کدام شرکت هاست؟
۱- برکشایر هاثاوی Berkshire Hathaway
این شرکت که وارن بافت، سومین فرد ثروتمند جهان مدیریت آن را بر عهده دارد یک صندوق سرمایهگذاری است که علاوه بر در اختیار داشتن چندین شرکت مختلف، بخشی از سهام شرکت های اپل، امریکن اکسپرس، کوکا کولا و ولزفارگو را در اختیار دارد. ارزش هر سهم این شرکت در حال حاضر ۲۹۶ هزار و ۹۲۲ دلار است.
۲- لیند اوند اشپرونگلی Lindt & Sprüngli AG
این گروه در سال ۱۸۵۴ میلادی در شهر زوریخ سوئیس بنیان گذاری شد و در زمینه تولید شکلات فعالیت دارد. این گروه با پیوستن برخی از شکلاتسازهای مشهور دیگر از اتریش و ایتالیا به خود اکنون بخش بزرگی از بازار این محصول را در اختیار دارد. ارزش هر سهم این شرکت در حال حاضر ۸۰ هزار فرانک ( بیش از ۸۲ هزار دلار) است.
۳- نکست Next
یک شرکت چند ملیتی تولید لباس که مقر اصلی آن در شهر لایکستر انگلیس است. این برند تنها در اروپا ۷۰۰ شعبه دارد. ارزش هر سهم این شرکت در حال حاضر ۵۷۶۶ پوند ( بیش از ۷۰۶۹ دلار) است.
۴- سی بورد کورپوریشن
یک گروه حمل و نقل دریایی که مقر آن در کانزاس آمریکا قرار دارد. این شرکت بیش از ۲۳ هزار کارمند دارد. ارزش هر سهم این شرکت در حال حاضر ۳۹۶۳ دلار است.
۵- NVR
یک شرکت فعال در حوزه ساخت و ساز که مقر آن در ویرجینیا آمریکاست. ارزش هر سهم این شرکت در حال حاضر ۳۵۴۶.۲۳ دلار است.
واردات ۱۳۰ میلیون دلاری چادر مشکی
رمضانعلی سبحانی فر، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، با انتقاد از گرانی چادر مشکی گفت: ایران کشور مسلمانی است که اعتقادات دینی و مذهبی پررنگی دارد و استفاه از چادر با قیمت مناسب یکی از دغدغههای خانمهاست اما این روزها گرانی این محصول خانوادهها را در تأمین آن به سختی انداخته است. وی افزود: واردات چادر مشکی مورد نیاز بانوان حدود 130 میلیون دلار ارزبری دارد؛ بنابراین، باید با تأمین مواد اولیه، به روزرسانی ماشین آلات، استفاده از تکنولوژی روز دنیا و متخصصان این حوزه زمینه تولید چادر مشکی را در داخل کشور فراهم کرد. /خانه ملت
ثروتمندترین کشورهای دنیا کدامند؟
متوسط ثروت یکی از مهمترین شاخص های مقایسه وضعیت زندگی مردم در کشورهای مختلف جهان با یکدیگر است. این شاخص از طریق تقسیم میزان کل تولیدات ناخالص داخلی یک کشور در یک سال بر جمعیت آن کشور به دست میآید. با این حال، از آنجایی که این شاخص اختلاف بین درآمدهای مختلف را در نظر نمیگیرد، با انتقاداتی مواجه است و به همین دلیل این بانک سوئیسی کشورها را در دو دسته بر حسب سرانه ثروت و میانه ثروت ردهبندی کرده است. میانه ثروت از طریق تقسیم توزیع ثروت به دو گروه با جمعیت برابر و محاسبه متوسط ثروت این دو گروه به دست میآید. برای مثال متوسط ثروت آمریکا که میزبان ۴۱ درصد کل جمعیت میلیونرهای جهان است، هفت برابر سرانه ثروت این کشور است.
بالاترین متوسط ثروت تا پایان سال ۲۰۱۸
۱-سوئیس: ۵۳۰ هزار و ۲۲۴ دلار
۲- استرالیا: ۴۱۱ هزار و ۶۰ دلار
۳-آمریکا: ۴۰۳ هزار و ۹۷۴ دلار
۴- بلژیک: ۳۱۳ هزار و ۴۵ دلار
۵- نروژ: ۲۹۱ هزار و ۱۰۳ دلار
۶- نیوزلند: ۲۸۹ هزار و ۷۹۸ دلار
۷- کانادا: ۲۸۸ هزار و ۲۶۳ دلار
۸- دانمارک: ۲۸۶ هزار و ۷۱۲ دلار
۹- سنگاپور: ۲۸۳ هزار و ۱۱۸ دلار
۱۰- فرانسه: ۲۸۰ هزار و ۵۸۰ دلار
بالاترین میانههای ثروت تا پایان سال ۲۰۱۸
۱- استرالیا: ۱۹۱ هزار و ۴۵۳ دلار
۲- سوئیس: ۱۸۳ هزار و ۳۳۹ دلار
۳- بلژیک" ۱۶۳ هزار و ۴۲۹ دلار
۴- هلند: ۱۱۴ هزار و ۹۳۵ دلار
۵- فرانسه: ۱۰۶ هزار و ۸۲۷ دلار
۶- کانادا: ۱۰۶ هزار و ۳۴۲ دلار
۷- ژاپن: ۱۰۳ هزار و ۸۶۱ دلار
۸- نیوزلند: ۹۸ هزار و ۶۱۳ دلار
۹- انگلیس: ۹۷ هزار و ۱۶۹ دلار
۱۰- سنگاپور: ۹۱ هزار و ۶۵۶ دلار
ترامپ به توافق تجاری موقت با چین فکر میکند
سیانبیسی: رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، اعلام کرد که توافق تجاری موقت با چین را هم در نظر خواهد گرفت، هرچند آن را به یک توافق دایمی، ترجیح نمیدهد. ترامپ به خبرنگاران گفت که دوست دارد با دومین اقتصاد بزرگ جهان به توافقی کامل و جامع دست پیدا کند، هرچند او در را برای امضای یک توافق محدود با پکن، باز گذاشته است. او در اجتماع انتخاباتی جمهوریخواهان در بالتیمور، به خبرنگاران گفت: اگر میخواهیم توافق کنیم، بیایید آن را به سرانجام برسانیم. افراد بسیاری در مورد این توافق صحبت کردند. من شاهد این هستم که تحلیلگران بسیاری میگویند که یک توافق موقت داشته باشیم. به این معنا که ما از موارد مورد مذاکره، بخشهایی که آسانتر هستند، را مورد توافق قرار دهیم. اما از نظر من، ما یا توافق میکنیم یا نمیکنیم. اما فکر میکنم این توافق موقت یا محدود، چیزی است که ما در نظر خواهیم گرفت. اظهارات ترامپ باعث ایجاد سردرگمی و امید در بازارها شد، اما سخنگوی کاخ سفید، جاد دیره، تأکید کرد که رئیسجمهور یک توافق کامل را ترجیح میدهد و در نظر ندارد توافق موقت داشته باشد. این باعث شد بازارها سود اولیه خود را از دست بدهند.
۸ میلیون تن گندم خریدیم، ۷ میلیارد بدهکاریم
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با بیان اینکه ۸ میلیون تن خرید تضمینی گندم انجام شده است، گفت: از کل مبلغ ریالی خرید تضمینی گندم امسال ۷ میلیارد تومان به کشاورزان بدهکار هستیم. /ایسنا
پیشبینی: تقاضا برای نفت تا سه سال دیگر به حداکثر میرسد
شرکت DNL GL که در بیش از صد کشور فعالیت دارد و به شرکتهای بخش نفت و انرژی تجدیدپذیر مشاوره می دهد، پیشبینی کرد، تقاضای جهانی برای نفت تا سه سال دیگر به حداکثر خواهد رسید که بر خلاف سرمایه گذاری در میادین نفت و گاز جدید در حال توسعه است. مدیر دورنمای گذر انرژی DNL GL در گفت وگو با رویترز اظهار کرد، دلیل چنین پیشبینی باور قوی این شرکت درباره اوج گیری خودروهای برقی و همچنین رشد کمتر بخش پتروشیمی بوده است. شرکت DNL GL انتظار دارد خودروهای برقی به ۵۰ درصد از فروش خودروهای جدید در سال ۲۰۳۲ برسند؛ در حالی که سال گذشته پیشبینی کرده بود تا اواسط دهه ۲۰۳۰ به چنین موفقیتی نایل خواهند شد. این شرکت برآورد کرده که تا اواسط قرن جاری، ۷۳ درصد خودروهای سواری برقی خواهند بود که بالاتر از ۲.۵ درصد فعلی است. در نروژ که مقر مرکزی شرکت DNL GL است، بیش از ۴۰ درصد از خودروهای جدید به فروش رفته؛ در هشت ماه نخست سال ۲۰۱۹، خودروهای برقی بودهاند و دولت نروژ مایل است تا سال ۲۰۲۵ فروش خودروهای برقی به ۱۰۰ درصد برسد. همچنین شرکت DNL GL برآورد کرد که تقاضا برای گاز طبیعی که پلی برای گذر از سوخت های فسیلی به انرژی تجدیدپذیر است، در سال ۲۰۲۶ از تقاضا برای نفت پیشی خواهد گرفت و در سال ۲۰۳۳ ثابت میشود.
لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم در حال نهایی شدن است
فرهاد دژپسند درباره سرنوشت لایحه مالیات بر عایدی سرمایه، اظهار داشت: در حال حاضر این لایحه در قالب اصلاح قانون مالیات مستقیم در وزارت امور اقتصاد و دارایی در حال نهایی شدن است. وزیر امور اقتصاد و دارایی افزود: پس از اینکه اصلاح قانون مالیات مستقیم در وزارت اقتصاد نهایی شود، به دولت ارسال شده و پس از بررسی به مجلس تقدیم میشود.
ثامر الغضبان وزیر نفت عراق گفت: کشورهای اوپک پلاس باید قبول کنند و با این حقیقت کنار بیایند که ایران و ونزوئلا به بازارهای نفتی از «راه عادی» بازخواهند گشت. /رویترز
مهر نوشت: بعد از اینکه قانون انتزاع یا تمرکز وظایف بخش کشاورزی لغو شد، امسال برای اولین بار اعلام شد که در فصل برداشت برنج، امکان واردات این محصول فراهم است؛ اما با فشار جامعه کشاورزان و رسانه ها این لغو ممنوعیت برداشته شد و رئیس سازمان برنامه و بودجه به کشاورزان قول داد که این ممنوعیت شکسته نخواهد شد. ممنویت واردات برنج در فصل برداشت سال هاست که با نظر وزارت جهاد کشاورزی در فصل برداشت برای حمایت از تولید کنندگان داخلی اعمال می شود، ولی ستاد تنظیم بازار امسال ظاهرا بدون نظر بخش کشاورزی این تصمیم را گرفت و در فصل برداشت اجازه واردات برنج را صادر کرد و همین امر باعث شد که تجار و بازرگانان برای واردات این محصول اقدام کنند و محصول خود را به گمرک بیاورند اما امکان ترخیص آن را نداشته باشند و مشکلاتی نیز برای آنها نیز ایجاد کرد و از سویی دیگر این موضوع محلی برای جدال بین گمرک ایران، کارگروه تنظیم بازار، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت شده است. در حال حاضر از سرنوشت برنج های وارداتی اطلاعی در دست نیست و از این رو گمرک ایران در مکاتبه ای با وزارت صنعت، معدن و تجارت خواستار تعیین تکلیف موجودی برنج در بنادر کشور شده است.