پنج دلیل مهم بازگشایی گذرگاه مرزی عراق و سوریه

رسانه‌های عراقی روز جمعه (پنجم شهریور) از موافقت «عادل عبدالمهدی»، نخست وزیر عراق با افتتاح گذرگاه مرزی القائم با سوریه از روز دوشنبه آتی خبر دادند
کد خبر: ۹۲۶۳۸۲
|
۰۶ مهر ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۳ 28 September 2019
|
3096 بازدید

رسانه‌های عراقی روز جمعه (پنجم شهریور) از موافقت «عادل عبدالمهدی»، نخست وزیر عراق با  افتتاح گذرگاه مرزی القائم با سوریه از روز دوشنبه آتی خبر دادند

«کاظم محمد بریسم العقابی» رئیس کمیته گذرگاه‌های مرزی عراق روز جمعه خبر داد که نخست وزیر این کشور با گشایش گذرگاه مرزی القائم از روز دوشنبه موافقت کرده و این گذرگاه برای عبور مسافران و همچنین مبادلات تجاری آماده است.

نیروهای سوری و عراقی و همپیمانان آنان گذرگاه «بوکمال-القائم» را اواخر سال ۲۰۱۷  از دست گروه تروریستی داعش پس گرفتند، اما بازگشایی این گذرگاه چندین بار به دلیل ناتمام بودن امکانات آن به تعویق افتاد.

گذرگاه البوکمال در استان دیرالزور سوریه در جنوب رود فرات و در دورترین نقطه جنوب شرق سوریه و گذرگاه القائم در استان الانبار، در غرب عراق واقع است که هر دو گذرگاه در  امتداد هم و نقطه مقابل هم هستند.

البوکمال در سال ۲۰۱۲ توسط داعش اشغال شد. القائم هم در سال ۲۰۱۴ به اشغال این گروه تروریستی درآمد. ارتش و نیروهای الحشد الشعبی عراق و ارتش سوریه هر دو گذرگاه را در اکتبر و نوامبر ۲۰۱۷ از اشغال تروریست‌ها آزاد کردند.

سوریه و عراق سه گذرگاه مرزی دارند. گذرگاه نخست «الیعربه-ربیعه» است که شمال شرق سوریه را به اراضی عراق متصل می‌کند. این گذرگاه، تحت اشغال آمریکا و شبه‌نظامیان کُرد موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» است.

گذرگاه دوم نیز گذرگاه «الولید-التنف» است که نظامیان آمریکایی و انگلیسی آن را مستقیما تحت اشغال خود دارند.

گذرگاه «البوکمال- القائم» را ارتش سوریه و نیروهای عراق و متحدانشان در دو طرف مرز در اواخر سال ۲۰۱۷ از اشغال داعش آزاد کردند. آن هم در رقابتی داغ میان نیروهای زمینی که از منطقه دیر الزور به سمت شرق گذرگاه پیشروی کردند در برابر نیروهای اشغالگر آمریکایی و انگلیسی و شبه نظامیان طرفدار آنها در شرق فرات و در منطقه «التنف» که تحت اشغال نیروهای آمریکایی است.

آمریکا و رژیم صهیونیستی در طول دو سال اخیر بارها به اشکال مختلف از جمله بمباران مواضع سوری و عراقی در این گذرگاه سعی در کارشکنی برای گشایش آن داشته اند. آنها حالا هم از نهایی شدن تلاش‌های سوریه و عراق برای گشایش این گذرگاه به خشم آمده‌اند زیرا آن را نقطه اتصال ایران به سوریه از طریق عراق برمی‌شمارند.

الجزیره دراین باره می‌نویسد، گروه‌هایی از الحشد الشعبی و گروه‌هایی از طرفداران ایران نیروی اصلی نظامی در این منطقه در مرز سوریه و عراق تا عمق حومه شهر دیرالزور در سوریه را تشکیل می‌دهند، زیرا این نیروها در کنار نیروهای دولتی سوریه به سرکوب داعش کمک کرده‌اند.

مواضع استقرار این گروه‌ها در داخل شهر البوکمال تا گذرگاه مرزی بین عراق و سوریه است. در این منطقه که از کرانه جنوبی رود فرات تا مرزهای عراق ادامه دارد از زمان بازپس گیری آن از داعش شاهد هیچ حضور نیروی هوایی روسیه نیست، اما هواپیماهای آمریکایی در دو  کرانه رود فرات از پایگاه التنف در مرز سوریه و عراق تا پایگاه حقل العمر در ریف دیر الزور فعالیت دارند.

پدافند هوایی سوریه هم شب گذشته حملات هواپیماهای متجاوز در پیرامون گذرگاه مرزی البوکمال –القائم را دفع کرد. به گفته یک مقام میدانی سوریه هواپیماهای جنگی که انتظار می‌رود اسرائیلی باشند در واپسین ساعات جمعه شب به مواضعی نظامی در دوازده کیلومتری شمال شرق البوکمال حمله کردند.

به گفته این منبع پدافند هوایی سوریه موفق شد اغلب موشک‌های شلیک شده توسط هواپیماهای متجاوز به این سایت را سرنگون کند و برخی از موشک‌ها به اهدافشان اصابت کردند که تلفات انسانی نداشت فقط خساراتی مالی برجای گذاشت.

گروه رسانه‌ای الاعلام الحربی هم در نهم ماه جاری اعلام کرد که اسرائیل یک پادگان در دست تاسیس ارتش سوریه را در منطقه بوکمال شرق سوریه بمباران کرده اما تلفات جانی نداشته است.

منابع ویژه هم در هفدهم ماه جاری خبر دادند هواپیماهای ائتلاف امریکایی چهار بار منطقه گذرگاه البوکمال القائم هدف حمله هوایی قرار دادند که مناطق مورد هدف و چندین سایت وابسته به نیروهای الحشد الشعبی در منطقه الهری در مرز میان سوریه و عراق بوده است.

اهمیت بازگشایی مرز القائم - بوکمال

بازگشایی گذرگاه البوکمال -القائم  به گفته کارشناسان به دلایل متعددی از اهمیت راهبردی برخوردار است.

ناظران سیاسی می‌گویند، نخستین دلیل این اهمیت در این است که با بازگشایی گذرگاه‌های البوکمال و اتصال تهران به دمشق از طریق بغداد ائتلاف سه جانبه آنها قوی‌تر شده و  تلاش‌های آمریکا بخصوص برای تضعیف روابط میان ایران و عراق یا عراق و سوریه بیش از پیش بر باد می‌رود.

دومین دلیل اهمیت بازگشایی این گذرگاه فراهم شدن راه رسیدن نیروهای الحشد الشعبی به داخل سوریه به منظور مبارزه نهایی با گروه‌های تروریستی و آزادسازی کامل خاک سوریه است.

سومین دلیل اهمیت بازگشایی گذرگاه اقتصادی است و از این طریق ایران و عراق می‌توانند مبادلات تجاری خود را با سوریه تقویت کنند.

چهارمین دلیل هم این است که گشایش گذرگاه، نمونه‌ای از خودکفایی کشورهای منطقه از کمک بیگانگان برای تامین امنیت گذرگاه هاست. به گونه‌ای که می تواند مقدمه‌ای برای مقابله با حضورنظامی آمریکا و متحدانش در منطقه باشد.

پنجمین دلیل اینکه چنین اتفاقی غربی‌ها را بیش از پیش متوجه قدرت محور مقاومت می‌کند، بخصوص که پس از آنکه رسانه‌های رژیم صهیونیستی در چند سال گذشته درباره متصل شدن عراق به سوریه و باز شدن مسیر برای ایران برای رسیدن به ساحل مدیترانه هشدار داده بودند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟