در روزهای گذشته، قیمت دلار روند کاهشی داشته، به گونه ای که وارد کانال ۱۱ هزار تومان شده و فعلا بازار روی قیمت ۱۱.۸۰۰ تا ۱۱.۴۰۰ مقاومت نشان میدهد. بنا بر پیشبینیها امکان پایین آمدن آن در صورت شکستن مقاومت تا حدود ۱۰ هزار تومان نیز وجود دارد، حال آنکه در روزهای اول ماه گذشته، قیمت ارز بیش از ۱۳۰۰۰ تومان بوده است.
در روزهای گذشته، قیمت دلار روند کاهشی به خود گرفت، به گونهای که وارد کانال ۱۱ هزار تومان شد و فعلا بازار روی قیمت ۱۱.۸۰۰ تا ۱۱.۴۰۰ مقاومت نشان میدهد.
به گزارش «تابناک»؛ بنا بر پیشبینیها، امکان پایین آمدن این قیمت در صورت شکستن مقاومت تا حدود ۱۰ هزار تومان وجود دارد، حال آنکه در روزهای اول ماه گذشته، قیمت ارز بیش از ۱۳۰۰۰ تومان بود.
اما در این باره باید گفت، دلایل گوناگونی برای ریزش قیمت ارز و طلا در بازار از سوی اقتصاددانها مطرح شده و برخی از آنها دلیل این کاهش ارز را در تشکیل بازار متشکل ارزی و برخی دیگر متعادل شدن بازار را دلیل اصلی افت قیمت ارز میدانند. البته برخی نیز سیاستهای بین المللی و منطقهای دولت را دلیل این کاهش ارزیابی کرده اند.
با این حال، هنوز خبری از کاهش قیمتها در بازار نیست و اجناس موجود در بازار با قیمت دلار ۱۴ هزار تومان تا ۱۵۰۰ هزار تومان در حال خرید و فروش است. به همین دلیل، بسیاری از نمایندگان اقتصادی مجلس، بر این باورند تا زمانی که ثبات در بازار ارز ایجاد نشود، خبری از کاهش قیمت اجناس نیست.
این نمایندگان دلیل کاهش پیدا نکردن قیمت ارز را در بی اعتمادی فعالان اقتصادی به سیساتهای اقتصادی و همچنین بی ثباتی قیمتها ارزیابی میکنند و به همین جهت اعتقاد دارند که مهمترین مسأله تأثیرگذار در کاهش نرخ اجناس و کاهش تورم موجود در جامعه ثبات نرخ ارز است؛ هرچند روی کاهش نرخ ارز تا قیمت معقول نیز نیم نگاهی دارند.
احمد انارکی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگویی، با اشاره به روند کاهشی نرخ ارز در بازار آزاد گفت: با توجه به اینکه قیمت ارز ناگهانی و در شرایط التهاب بالا رفته بود، ما انتظار کاهش داشتیم و طبیعی بود، وقتی بازار به شرایط عادی برگردد، قیمت ارز هم پایین بیاید.
وی با بیان اینکه کاهش قیمت دلار هنوز تأثیر اساسی بر سایر کالاها نداشته، تأکید کرد: دولت هم پیگیر است که چرا قیمتها کاهش پیدا نکرده و نیز سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده میتواند در این زمینه ورود کند و با رصد فروشگاههای بزرگ اعمال نظارت کند؛ بنابراین، طبیعی است، وقتی قیمتها رقابتی باشد، مردم به سمتی خواهند رفت که قیمت ارزانتر است و همین باعث کاهش قیمتها خواهد شد.
با این حال، برخی نمایندگان مجلس تأثیر بازیهای سیاسی را در تعیین قیمت ارز مؤثر میدانند و اعتقاد دارند، اگر ارادهای برای کاهش قیمت باشد، قطعا میتوان قیمتها را کاهش داد؛ هر چند فضای سیاسی و اتفاقات منطقه را نیز در تعیین نرخ ارز بی تأثیر نمیدانند.
امیر خجسته، رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی ضمن ارزیابی دلایل کاهش نرخ دلار گفته است: بالا و پایین رفتن قیمت دلار، بستگی به دولت و بانک مرکزی دارد. اگر بخواهند میتوانند قیمت دلار را پایین بیاورند؛ هرچند فضای سیاسی و اتفاقات منطقه در قیمت دلار مؤثر است، واقعیت این است که قیمت دلار دست خود دولت است.
البته در این میان، برخی نمایندگان مجلس نیز هستند که اعتقاد دارند قیمت ارز هنوز واقعی نشده و در صورت واقعی سازی قیمت ها، نرخها بسیار پایینتر از این میزانی خواهد بود که اکنون است.
محمد وحدتی هلان درباره این موضوع گفته است: اقدامات اخیر بانک مرکزی باعث شده که دلار در مسیر برگشت به قیمت واقعی قرار بگیرد. قیمت واقعی دلار ۱۱ و ۱۲ هزار تومان نیست. قیمت واقعی دلار ۶ تا ۷ هزار تومان است و مطمئنا باید به این قیمت بازگردیم، چون این بازگشت تأثیر جدی در قیمت کالاهای اساسی خواهد گذاشت. دولت به تازگی با بانک مرکزی جلسه داشته و آقای روحانی هم تأکید کرده که کاهشها باید بر بازار تأثیر مستقیم داشته باشد.
نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه «چه بخواهیم چه نخواهیم کاهش نرخ دلار در بازار تأثیر میگذارد» گفت: من از برنامههای بانک مرکزی اطلاعی ندارم. حتی شاید بعضی از برنامههای بانک مرکزی محرمانه باشد، اما اطلاعات موثقی از سالم بودن اقدامات بانک مرکزی شنیدهام. وقتی بانک مرکزی دلارها را به افراد رانتخوار ندهد و وقتی دلارهای ارائه شده ۴۲۰۰ تومانی در محل خودش مصرف شود و یا وقتی بانک مرکزی به کسانی اطمینان کند که هدفشان کمک به زندگی مردم است، کاهش قیمت دلار نیز در بازار کالاها تأثیر خواهد گذاشت.
بااینحال محمدرضا پور ابراهیمی در گفتوگو با تابناک در خصوص این موضوع اظهار داشت: در چند وقت اخیر شاهد کاهش قیمت از به صورت چشمگیر بودیم اما همان طور که شاهد هستیم هنوز کاهش قیمتی در خصوص کالاها رخ نداده است.
این نماینده مجلس گفت: با توجه به اینکه کالاها دستهبندیهای متفاوتی در تأثیرپذیری از نرخ ارز دارند برخی از کالاها بهصورت لحظهای و آنی تأثیر میگیرند و برخیها با یک وقفه چند هفته ای و برخی هم وقفه چند ماه در کاهش قیمت ها دارند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: مثالا قیمت طلا به لحظه تغییر می کند و زمانی که دلار 14000 تومان می شود سکه حدود 5 میلیون می شود اما اکنون که قیمت دلار کاهش داشته متناسب ا آن کاهش داشته و اکنون به حدود 4 میلیون تومان رسیده است.
وی گفت: برخی ها نیز چند هفته ای تأثیر میگیرند مانند خودرو که اکنون شروعشده و یا کاهش قیمت تلفن همراه که آنهم تأثیرات نرخ ارز را احساس کرده است و اما برخی کالاها مانند لوازمخانگی پرسه زمانی بیشتر خواهد داشت.
این نماینده مجلس در ادامه گفت: آنچه مسلم است این است که چسبندگی قیمت در اقتصاد کشور ما بالا است و باید مدت زمان مشخصی از آن بگذرد و به یک ثبات در اعداد پایین برسد تا آثار در بازار ملموستر گردد.
وی گفت: ما میتوانیم بگوییم که اگر ثبات ارز وجود داشته باشد قطعاً در یک بازه زمانی مشخص قیمتها تعدیل خواهد شد بااینحال با توجه به ترکیب کالایی برخی کالاها زودتر و برخی اندکی با تأخیر کاهش قیمت پیدا خواهند کرد.
این نماینده مجلس گفت: پیشبینی ما کاهش نرخ ارز است و فکر میکنم که این کاهشها ادامه خواهد داشت ولی از نظر ما اولویت ثبات در بازار ارز است. البته کاهش نرخ ارز اثر منفی هم در برخی از جاها دارد و باعث ایجاد رکود و توقف خرید میشود اما در صورت ثبات، منطق بهتری بازار پیدا خواهد کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که قیمتها تا کجا پایین خواهند آمد گفت: برآورد ما این است که دلار تا حدود 10 هزار تومان کاهش داشته باشد.