شلیک چند خمپاره به شهرک صدر بغداد، طرح جدید وزیر خارجه اسرائیل به کشورهای عربی، آمادگی ترکیه برای آغاز عملیات در شرق فرات و موضع گیری اتحادیه عرب درباره ناآرامیهای عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به درخواست محمد بن سلمان از پاکستان و عراق برای میانجیگری با ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ روزنامه نیویورک تایمز روز شنبه در گزارشی ضمن اشاره به گام های مثبت ایران و عربستان سعودی در مسیر گفتوگوهای غیرمستقیم برای تنش زدایی در خاورمیانه، اعلام کرد که مقامات ریاض از همتایان خود در پاکستان و عراق خواسته اند تا با رهبری ایران در مورد تنش زدایی گفتوگو کنند.
نیویورک تایمز در این گزارش خود نوشت، «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان از رهبران عراق و پاکستان خواسته است تا در بحران برآمده از حمله پهپادی به تأسیسات نفتی شرکت آرامکو عربستان در روز چهاردهم سپتامبر پادرمیانی کنند.
این در حالی است که هم مقامات عربستان و هم آمریکا، ایران را مسئول این حمله ویرانگر خوانده اند؛ اتهامی که ایران آن را به شدت رد می کند.
اما نیویورک تایمز گزارش داد که خودداری رئیس جمهوری آمریکا از انجام هرگونه مقابله به مثل نظامی با ایران، «بحث تعهد آمریکا به تأمین امنیت عربستان سعودی را به زیر سؤال برد». در واقع، عدم اقدام آمریکا «عربستان سعودی را بر آن داشت که خود در پی حل این مناقشه برآید».
اما در عین حال دولت عربستان سعودی در گفتوگو با روزنامه نیویورک تایمز اعلام کرد که میانجیگری نه به درخواست محمد بن سلمان، بلکه به پیشنهاد بغداد و اسلام آباد بوده است.
از سوی دیگر، «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی نیز هفته گذشته در مصاحبه با این شبکه قطری، با بیان اینکه درهای ایران به روی عربستان باز است، افزود: «از حل اختلافات با ریاض از طریق گفتوگو حمایت می کنیم، چون این گفت وگو بسیاری از مشکلات امنیتی و سیاسی منطقه را حل خواهد کرد».
شایان ذکر است، روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامات پاکستانی ـ که خواستند نامشان فاش نشود ـ اعلام کرد، محمد بن سلمان ماه گذشته در دیدار خود با «عمران خان» نخست وزیر پاکستان در جده، از او خواست تا میانجیگری کند.
یک مقام بلندپایه پاکستانی به روزنامه نیویورک تایمز گفت، ولیعهد سعودی به عمران خان گفته بود: «من می خواهم از جنگ دوری کنم». پس از آن، عمران خان در حاشیه هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با «حسن روحانی» رئیس جمهور کشورمان دیدار و گفتوگو کرد.
یک مقام بلندپایه عراقی نیز در گفتوگو با روزنامه نیویورک تایمز خاطرنشان کرد، در هنگام سفر «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق به جده در روز ۲۵اُم سپتامبر، محمد بن سلمان درخواست مشابهی از وی داشته است.
این مقام عراقی در ادامه افزود: عراق «بغداد» پایتخت خود را به عنوان محل نشست احتمالی مقامات ایران و عربستان پیشنهاد داده است.
گفتنی است، ایران و عربستان سعودی در شماری از مناقشات منطقه ای از جمله در یمن و سوریه مقابل هم قرار گرفته اند. ریاض همواره از پویش «فشار حداکثری» دولت آمریکا بر ایران ـ که به وضع تحریم های بی رحمانه علیه تهران انجامیده ـ حمایت کرده است.
روزنامه نیویورک تایمز همچنین به نقل از تحلیلگران می نویسد، هرگونه آشتی و مصالحه میان ایران و عربستان ـ این دو قدرت منطقه ای ـ پیامدهای گسترده ای خواهد داشت، به ویژه بر تلاش های ترامپ برای منزوی سازی ایران.
شلیک چند خمپاره به شهرک صدر بغداد
شامگاه شنبه منابع خبری از شلیک شدن چند خمپاره به شهرک صدر بغداد خبر دادند.
شبکه خبری راشا تودی، از کشته و مجروح شدن دست کم 20 تن در این شهرک به دلیل حملات خمپارهای و شلیک تک تیراندازان خبر داده است.
روز شنبه فرماندهی عملیات بغداد از بازداشت تعدادی از شرکت کنندگان در تظاهرات روزهای اخیر این کشور خبر داد که قصد داشتند هرج و مرج ایجاد کنند و در جریان تظاهراتها کوکتل مولوتف حمل میکردند.
طرح جدید وزیر خارجه اسرائیل به کشورهای عربی
رژیم صهیونیستی برای عادیسازی روابط خود با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس طرحی را به آنها ارائه کرده است.
رسانههای رژیم صهیونیستی شنبه (سیزدهم مهر) گزارش دادند، «اسرائیل کاتص»، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی، اخیرا در نیویوک از طرح خود برای عادیسازی روابط با کشورهای عربی خبر داده است.
بر اساس این گزارش، کاتص به هنگام حضور در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با نمایندگان این کشورها در حاشیه مجمع دیدار و پیشنهاد خود را به آنها مطرح کرده است.
خالد بن احمد، وزیر امور خارجه بحرین از جمله شخصیتهایی بود که در حاشیه نشست مجمع عمومی با وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی دیدار و گفتوگو کرد.
آمادگی ترکیه برای آغاز عملیات در شرق فرات
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه طی سخنانی با اشاره به آمادگی این کشور برای آغاز عملیات در شمال سوریه گفت: امروز یا فردا (زمان بسیار نزدیک) عملیات خود را در شرق فرات از زمین و هوا آغاز خواهیم کرد. ما دستورهای لازم را در این خصوص صادر کردهایم.
رئیس جمهور ترکیه با اشاره به عملیاتهای شاخه زیتون و سپر فرات اظهار داشت: علیرغم کوچک بودن این مناطق شاهد بازگشت 360 هزار آواره سوری از ترکیه بودیم و پیش بینی میشود در منطقه امنی که در شرق فرات ایجاد میکنیم حدود 2 میلیون آواره سوری ساکن شوند.
موضع گیری اتحادیه عرب درباره ناآرامی های عراق
اتحادیه عرب به نا آرامی های عراق واکنش نشان داد.
اتحادیه عرب از دولت عراق خواست، در راستای آرام کردن اوضاع حرکت کند و گفتوگوی جدی برای از بین بردن عللی که ناآرامی به خاطر آن شکل گرفته است، شروع کند.
بر اساس بیانیه صادره از دبیرخانه اتحادیه عرب، احمد ابوالغیط دبیر کل اتحادیه عرب، اوضاع عراق را به دقت دنبال می کند و مراتب تأسف شدید خود را از کشته و زخمی ها اعلام می کند.
ابوالغیط بر حمایت اتحادیه عرب از عراق برای پایان بحران کنونی و برقراری ثبات در آن تأکید کرد.
شایان ذکر است، رسانه های غربی و عربی در اقدامی کاملا خصمانه به موج سواری روی تظاهرات مردمی در عراق پرداخته و با انعکاس وارونه واقعیتها در این کشور تلاش کردند، آن طور که خود تمایل دارند، حوادث و رویدادها در عراق را به افکار عمومی در منطقه و جهان منتقل سازند. این رسانه ها که پیشتر نیز تلاش خود برای توطئه چینی برای ایجاد «بحران سیاسی» در عراق را به اثبات رسانده اند، این بار نیز با ادامه همین روند، این گونه القا کردند که تظاهرات کنونی در عراق مردمی نبوده و نوعی «یارکشی خیابانی» توسط احزاب و جریان های سیاسی محسوب می شود.