تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون عرضهها در بورس تهران شدت گرفت، جهش سهام آسیایی با توافق تجاری محدود آمریکا و چین، نوبل اقتصادی ۲۰۱۹ به سه اقتصاددان رسید، ابزار مهم تجارت خارجی کشور، صادارت غیرنفتی است، نرخ بیکاری سوئیس در کمترین سطح نوزدهد سال اخیر، نفت کشش افزایش قیمت ندارد، چقدر ارز صرف واردات ابریشم خام به کشور شد و دلواپسی هندیها از فروش برنج به ایران را در بر دارد.
عرضهها در بورس تهران شدت گرفت
روز گذشته فعالان بورس تهران، شاهد افزایش عرضهها نسبت به تقاضا بودند، به طوری که ۳۰۴ سهم در این بازار با کاهش قیمت رو به رو شد. شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس اوراق بهادار تهران ۶۳۱۹ واحد افت کرد و به رقم ۳۱۹ هزار و ۸۷۱ واحدی رسید. همچنین شاخص کل هم وزن نیز هم جهت با شاخص کل با ۲۸۵۴ واحد کاهش رقم ۸۹ هزار و ۷۴۸ را تجربه کرد. شاخص آزاد شناور با ۸۳۶۰ واحد افت رو به رو شد و رقم ۳۶۶ هزار و ۹۳ را تجربه کرد. شاخص بازار اول و دوم نیز هر کدام به ترتیب ۴۴۰۰ و ۱۳ هزار و ۷۰۷ واحد کاهش داشتند. پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تبریز و صنایع پتروشیمی خلیج فارس از محدود نمادهای بودند که اثرات مثبت روی شاخصهای بازار داشتند به طوری که هر یک از نمادهای یاد شده ۷۶۲، ۱۰۷ و ۸۰ واحد تأثیر افزایشی روی شاخصها داشتند. در طرف مقابل گروه مپنا، مخابرات ایران و توسعه معادن و فلزات هر یک به ترتیب ۳۱۹، ۲۷۳ و ۲۱۱ واحد تأثیر کاهشی روی شاخصها داشتند.
ممنوعیت واردات خودرو با برند آمریکایی
مدیرعامل منطقه آزاد اروند در خصوص آخرین وضعیت خودروهای دپو شده در منطقه آزاد اروند، اظهار کرد: هم اکنون ۲۵۰ دستگاه خودروی سواری به دست مردم وارد سرزمین فرعی و در بندر خرمشهر دپو شده اند، این وسایل دارای ایرادات مجوزی است. وی ادامه داد: خودروهای تولید کشور آمریکا دارای برندی با نام همان کشور هستند و توسط دلالان این کشور خریداری و وارد منطقه آزاد شده اند؛ طبق مصوبه وزارت صمت و معاونت حقوقی ریاست جمهوری، واردات این خودرو به کشور چه در سرزمین فرعی و چه سرزمین اصلی ممنوع اعلام شده است؛ اما در تلاشیم تا سایر خودروها که ممنوعیت آن ها در زمان واردات مطرح نبوده است به کشور وارد شوند.
سهام آسیایی با توافق تجاری محدود آمریکا و چین جهش کرد
سیانبیسی گزارش داد: بهبود روحیه سرمایهگذاران که به دنبال اعلام نتیجه مذاکرات تجاری ردهبالای آمریکا و چین در پایان هفته گذشته رقم خورد، موجب شد روز دوشنبه سهام منطقه آسیا و اقیانوسیه جهش کند. اما آنچه باعث شد رشد سهام آسیایی محدود شود، این بود که انتشار دادههای جدید نشان داد اقتصاد چین در ماه سپتامبر کمتر از آنچه انتظار میرفت رشد کرده است. وزیر خزانهداری آمریکا، استیون منوچین، جمعه گذشته اعلام کرد، افزایش تعرفههای ۲۵۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی به ۲۵ درصد، که قرار بود در ۱۵ اکتبر اجرایی شود، فعلا انجام نخواهد شد. دیروز بازارهای ژاپن به علت تعطیلات رسمی، بسته هستند. گستردهترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن ۱.۱ درصد جهش کرد. شانگهای با جهشی ۱.۱۵ درصدی روبه رو شد و هانگسنگ هنگکنگ ۰.۹۰ درصد رشد کرد. ایاساکس استرالیا ۰.۵۴ درصد بالا آمد، در حالی که کوسپی کرهجنوبی ۱.۱۱ درصد جهش کرد. در بازار ارز، یوآن چین ۰.۳۴ درصد در برابر دلار آمریکا رشد کرد و به نرخ برابری ۷.۰۶۲۳ رسید. ین ژاپن هم ۰.۱۶ درصد در برابر دلار تقویت شد و به نرخ برابری ۱۰۸.۲۲ واحد رسید.
دلار در مدار صفر درجه
روز گذشته هر اسکناس دلار آمریکا در صرافی های بانکی سطح کشور به نرخ 11250 تومان از مردم خریداری و به قیمت 11350 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد. این نرخ نسبت به روز قبل، 50 تومان کاهش داشت. همچنین هر اسکناس یورور به نرخ 12450 تومان از مردم خریداری و به قیمت 12550 تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد. نیز در بازار آزاد ارز، دلار دومین افت خود را در این هفته با سرعت بیشتری طی کرد. دلار آمریکا که روز یکشنبه ۳۵ تومان از ارزش خود را از دست داده بود، راس ساعت ۱۶ دیروز تن به افت ۵۰ تومانی داد و در قیمت ۱۱ هزار و ۳۹۰ تومانی معامله شد. به این ترتیب، نرخها در بازار ارز به کمترین سطح از ابتدای مهر رسید. به نقل از دنیای اقتصاد؛ پیشتر انتظار بر این بود که رشد تدریجی تقاضای تجاری در فصل پاییز فضا را برای صعودهای ملایم دلار فراهم کند، اما روند قیمت در دو هفته اخیر نشان میدهد، تقاضا مغلوب عرضه شده است. گویا در کنار ضعف تقاضای فیزیکی قابلتوجه، خبرهای سیاسی چند روز اخیر هم سیگنالهای کاهشی به بازار ارز ارسال کرده است.
نوبل اقتصادی ۲۰۱۹ به سه اقتصاددان رسید
جایزه علوم اقتصادی نوبل روز گذشته به سه اقتصاددان به نام های آبحجیت بانرجی از هند، استر دوفلو از فرانسه و میشائیل کرمر از آمریکا برای «دستاورد تجربی آنها در کم کردن فقر جهانی» اعطا شد.
همتی: ابزار مهم تجارت خارجی کشور صادارت غیرنفتی است
عبدالناصر همتی در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی استان تهران به موضوع بازگشت ارز حاصل از صادارت پرداخت و گفت: اکنون ابزار مهم تجارت خارجی کشور صادارت غیرنفتی است و ارز حاصل از صادرات به خوبی در سامانه نیما عرضه می شود. وی همچنین گفت: بدهی به بانک در واقع بدهی به مردم است، چون منابع بانک ها از سپرده های مردمی تأمین می شود و لازم است بدهکاران بانکی در ایفای تعهدات خود مسئولانه عمل کنند.
نرخ بیکاری سوئیس در کمترین سطح نوزده سال اخیر
تا پایان ماه سپتامبر امسال نرخ بیکاری در سوئیس به ۲.۱درصد کاهش پیدا کرده، ولی نسبت به ماه قبل آن تقریبا تغییری نکرده است، اما پایینترین نرخ بیکاری ثبت شده در این کشور در نوزده سال اخیر محسوب میشود. در این مدت، شمار افراد فاقد شغل در مقایسه با ماه قبل ۴۵۴ نفر کمتر شده و به ۹۹ هزار و ۹۸ نفر رسیده است. در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، شمار افراد بیکار در سوئیس ۹۸ هزار و ۴۸۸ نفر کاهش داشته است که معادل هفت درصد کل جمعیت بیکاران است. همچنین تا پایان ماه سپتامبر شمار افراد جویای شغل ۱۵۷۴ تن افزایش داشته و به ۱۷۱ هزار و ۴۲۳ تن رسیده است اما در مقایسه با سال گذشته این رقم ۷۰۷۶ نفر کمتر شده که معادل چهار درصد از کل جمعیت افراد جویای شغل است. در میان جوانان، نرخ بیکاری افراد ۱۵ تا ۲۴ سال سوئیسی به ۲.۴ درصد تا پایان ماه سپتامبر افزایش پیدا کرده است که بالاترین رقم در طول هفت ماه اخیر محسوب میشود. طی این مدت شمار بیکاران جوان سوئیسی با ۳.۷ درصد افزایش (معادل ۴۹۰ نفر) به ۱۲ هزار و ۶۵۲ نفر رسیده است. در مقایسه با مدت مشابه سال قبل اما شمار جوانان بیکار سوئیسی ۷.۸ درصد کمتر شده است.
ورود روسها به طرح توسعه خطوط ریلی در عربستان
راشاتودی: در حاشیه برگزاری مجمع سرمایهگذاری روسیه-عربستان، صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه و شرکت راهآهن این کشور توافقی را برای توسعه خطوط ریلی عربستان با شرکت راهآهن این کشور امضا کردند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، امروز برای سفری دو روزه وارد عربستان و این توافق در حاشیه این سفر امضا شده است. صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه طی بیانیهای در این باره اعلام کرد: هدف از این توافق، توسعه شبکه راهآهن عربستان و اجرای پروژههای مرتبط با برنامه چشمانداز اقتصادی 2030 در این کشور به همراه تأمین قطعات مورد نیاز شرکت راهآهن عربستان است. در قالب این توافق سیستمهای روسی برای بالا بردن ایمنی شبکه ریلی عربستان مورد استفاده قرار خواهند گرفت و از سوی دیگر انتقال دانش فنی از روسیه به عربستان نیز سرعت میگیرد. یکی دیگر از ابعاد امضای توافق توسعه شبکه ریلی سعودیها توسط عربستان، افزایش مبادلات تجاری از طریق شبکه حمل و نقل موجود در خاورمیانه است.
با وجود اخبار مثبت، نفت کشش افزایش قیمت ندارد
قیمتهای نفت روز دوشنبه در واکنش به جزییات اندک مرحله اول توافق تجاری میان آمریکا و چین که خوشبینی هفته گذشته نسبت به حل مناقشات دو کشور را تضعیف کرد، با کاهش روبرو شدند. بهای معاملات آتی نفت برنت ۲۵ سنت کاهش پیدا کرد و به ۶۰ دلار و ۲۶ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۲۵ سنت کاهش، به ۵۴ دلار و ۴۵ سنت در هر بشکه رسید. هر دو شاخص قیمت هفته گذشته بیش از 3 درصد رشد داشتند که نخستین رشد هفتگی آنها در سه هفته گذشته بود.
کاهش بهای طلا در بازار جهانی
قیمت طلا در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی تحت تأثیر خوش بینی سرمایهگذاران به مذاکرات تجاری آمریکا و چین که ریسک پذیری آنها را بهبود بخشید و رشد ملایم ارزش دلار کاهش پیدا کرد. هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز دوشنبه بازار سنگاپور ۰.۲ درصد کاهش پیدا کرد و به ۱۴۸۵ دلار و ۸۶ سنت رسید. بهای معاملات این بازار هفته گذشته یک درصد کاهش پیدا کرده بود و قیمتها برای سه روز متوالی روند نزولی داشتند. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با ۰.۱ درصد افزایش، به ۱۴۹۰ دلار و ۲۰ سنت رسید.
مبادلات تجاری چین با آمریکا به شدت افت کرد
سخنگوی وزارت کالای چین اعلام کرد که در بازه ژانویه تا سپتامبر، صادرات به مقصد و واردات از مبدا آمریکا به شدت افت کرده است. طبق بیانیه این وزارتخانه، در ۹ ماه اول امسال، صادرات چین به آمریکا نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۰.۷ درصد کاهش یافته، در حالی که واردات از آمریکا هم با سقوط ۲۶.۴ درصدی مواجه شده است. سخنگوی وزارت کالا، لی کویون، گفت: تنشهای تجاری چین و آمریکا به تجارت چین فشار آورده است؛ هرچند مذاکرات تجاری چین و آمریکا باعث به دست آمدن نتایج مطلوبی در برخی حوزهها شده است.
فروش خودرو در چین کاهش یافت
چقدر ارز صرف واردات ابریشم خام به کشور شد
آمار گمرک از تجارت خارجی فروردین ماه سال جاری نشان میدهد در این مدت بیش از ۶۶ تن ابریشم خام از کشورهای مختلف جهان وارد ایران شده است. برای واردات این حجم از ابریشم خام ۲ میلیون و ۶۷۲ هزار و ۶۹۰ دلار، ارز از کشور خارج شد که معادل ریالی آن بالغ بر ۱۱۲ میلیارد و ۲۵۲ میلیون و ۹۸۷ هزار و ۲۴۷ ریال در آمار گمرک به ثبت رسیده است. عمده این ابریشم خام از کشورهای آلمان، چین، اسپانیا، ازبکستان وارد کشور شده است. بنا بر آمار منتشره از سوی گمرک بیشترین واردات ابریشم خام از کشور آلمان به حجم بیش از ۳۵ تن و به ارزش یک میلیون و ۳۸۶ هزار و ۴۷۸ دلار بوده است.
دلواپسی هندیها از فروش برنج به ایران
هیأتی از صادرکنندگان برنج باسماتی هند که هفته گذشته از تهران بازگشتند، چندان درباره صادرات خوشبین نیستند و انتظار دارند ایران تنها ۴۰۰ هزار تن برنج باسماتی وارد کند. به نقل از هندوستان تایمز، این روند از اوضاع دشوار برای برنجکاران پنجاب حکایت دارد که فصل گذشته به تولید نوع دانه بلند برنج روی آوردند.
آشوک ستی، مدیر انجمن صادرکنندگان باسماتی اظهار کرد: ما بسیار نگرانیم و تنها حدس میزنیم ایران چه میزان برنج باسماتی خریداری خواهد کرد. هیچ تعهد صادراتی از سوی ایران وجود نداشته است. با این حال آنها ممکن است برای مقداری برنج کیفیت بالا که در پنجاب تولید میشود، سفارش خرید دهند. به گزارش ایسنا، علی چگینی، سفیر ایران در هند ماه گذشته گفته بود اگر هند نفت از ایران خریداری نکند، کشورش نیز برنج باسماتی از پنجاب وارد نخواهد کرد. ستی گفت: اگر ایران اکنون هم روی این موضع ایستاده باشد، ما میخواهیم که دولت با آنها گفتوگو کند. از چهار میلیون تن صادرات سالانه برنج باسماتی هند، ۱.۶ میلیون تن به ایران و عربستان سعودی میرود و ۷۵ درصد از این صادرات از پنجاب و هاریانا است.