تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون تقویت شاخص کل بورس علی رغم کاهش محسوس ارزش و حجم معاملات، سرخوردگی نفت از عدم توافق آمریکا و چین، تولید نفت آمریکا در ماه دسامبر به ۹.۱ میلیون بشکه میرسد، قیمت طلا با امید به توافق آمریکا و چین ارزان شد، دومین روز کاهشی در بازار ارز، فقط ۲۷ درصد مصرف بنزین به قیمت آزاد خواهد بود و کابوس هند برای خودروسازان ژاپنی را در بر دارد.
تقویت شاخص کل بورس به رغم کاهش محسوس ارزش و حجم معاملات
تاثیر اختلال در اینترنت بر حجم و ارزش معاملات در داد و ستدهای دیروز بورس تهران محسوس تر از روزهای پیشین بود و پیشنهاد مدیر عامل بورس تهران به سهامداران برای تماس با کارگزاران در صورت نداشتن اینترنت به نظر چندان کارساز نبوده است. روز (سهشنبه) شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس اوراق بهادار تهران با افزایش ۱۹۷۱ واحدی تا سطح ۳۰۴ هزار و ۶۹۸ واحدی افزایش یافت. شاخص کل هموزن با ۱۵۶۵ واحد افزایش رقم ۸۶ هزار و ۷۹۰ را تجربه کرد. شاخص آزاد شناور نیز با ۳۴۱۷ واحد افزایش تا تراز ۳۵۴ هزار و ۹۲ بالا رفت و شاخص بازار اول با رشد 1141 واحدی تا کانال 220 هزار و 969 واحد پیش رفت و شاخص بازار دوم نیز با رشد ۵۲۶۸ واحدی نتا سطح 621 هار واحدی رشد کرد. نمادهای بانک صادرات (وبصادر) و بانک تجارت (وتجارت)، ایران خودرو (خودرو) و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (حکشتی) بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص کل داشتند. در مقابل پالایش نفت بندرعباس (شبندر)، پالایش نفت تبریز (شبریز) و صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) بیشترین نقش کاهنده روی شاخصهای بازار سرمایه داشتند.
سرخوردگی نفت از عدم توافق آمریکا و چین
قیمت نفت با بیقراری سرمایه گذاران نسبت به پیشرفت محدود مذاکرات تجاری آمریکا و چین برای لغو تعرفهها، در معاملات روز سه شنبه بازار جهانی برای دومین روز متوالی کاهش پیدا کرد. بهای معاملات آتی نفت برنت ۱۲ سنت یا معادل ۰.۱۹ درصد کاهش یافت و به ۶۲ دلار و ۳۲ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز ۱۰ سنت یا ۰.۱۸ درصد کاهش پیدا کرد و به ۵۶ دلار و ۹۵ سنت در هر بشکه رسید. به گزارش ایسنا، یک منبع آگاه دولتی چین روز دوشنبه به شبکه CNBC گفت: در پکن نسبت به چشم انداز یک توافق تجاری بدبینی وجود دارد و مقامات چینی از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مبنی بر این که هیچ توافقی برای حذف تعرفهها وجود ندارد، برآشفته شده اند.
تولید نفت آمریکا در ماه دسامبر به 9.1 میلیون بشکه میرسد
اداره اطلاعات انرژی امریکا در گزارش ماهانه خود اعلام کرد، انتظار میرود تولید نفت خام آمریکا از هفت تأسیسات بزرگ شیل، در ماه دسامبر حدود ۴۹ هزار بشکه در روز افزایش یابد و به رکورد ۹.۱۳ میلیون بشکه در روز برسد. به گزارش رویترز، انتظار میرود، تولید نفت در بزرگترین تأسیسات این کشور یعنی پرمیان بیسین در تگزاس و نیومکزیکو ۵۷ هزار بشکه در روز افزایش یابد و به ۴.۷۳ میلیون بشکه در روز برسد که کمترین افزایش از جولای امسال است؛ اما کاهش از پیش تعیین شده در مناطق دیگر را جبران خواهد کرد. افزایش تولید آمریکا سبب شد تا این کشور به دنبال عربستان و روسیه از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان شود.
سود قاچاق بنزین قبل از اصلاح قیمت به کشورهای همسایه
بنزین بر قیمت گوشت تأثیرگذار نیست
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفت: حمل و نقل دام معمولا با خودروهای دیزلی انجام میشود که سوخت آنها به وسیله گازوئیل تأمین شده و افزایش قیمت نداشته است؛ بنابراین، اصلاح قیمت بنزین نباید تأثیری بر قیمت دام زنده و گوشت گوسفندی داشته باشد. علی اصغر ملکی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به افزایش بارندگیها، حمل و نقل دام مقداری با مشکل مواجه و یا با وقفه انجام میشود؛ اما در زمینه اصلاح نرخ بنزین نباید تاثیری بر افزایش کرایه توسط رانندگان و قیمت تمام شده گوشت داشته باشد، چون سوخت اکثر ماشینهای حمل دام و گوشت گازوئیل است.
قیمت طلا با امید به توافق آمریکا و چین ارزان شد
با تمدید اجازه همکاری شرکتهای آمریکایی با شرکت چینی هوآووی که سبب خوشبینی در مورد توافق تجاری امریکا و چین شد، قیمت طلا کاهش یافت و افزایشهایی را که در ساعات اولیه معاملات رقم زده بود، از بین برد. هر اونس طلا در بازارهای جهانی با ۳.۳۶ دلار کاهش ۱۴۶۸.۱۵ دلار فروخته شد. طلا به ۱۴۷۵.۴۰ دلار، بالاترین رقم از هفتم نوامبر رسیده بود. پیتر فرتیگ، تحلیلگر بازار گفت: «ارزش بازارهای بورس بالاست و ریسکپذیری سرمایهگذاران بیشتر شده و ترجیح میدهند بیشتر به سوی داراییهای ریسکیتر بروند و این عاملی است که بر طلا تأثیر گذاشته است.» طلا به دقت بیانیه دولت آمریکا را دنبال میکند و نگران مذاکرات با چین و اینکه آیا ترامپ توافق تجاری را امضا میکند یا نه هست.
دومین روز کاهشی در بازار ارز
در معاملات روز سه شنبه بیست و هشتم آبان ماه ۹۸، شاهد ادامه افت نرخ ارز به ویژه دلار و یورو بودیم؛ بنابراین، هر اسکناس دلار آمریکا در صرافی های مجاز و بانکی سطح کشور به نرخ ۱۱۹۰۰ تومان از مردم خریداری و به قیمت ۱۲۰۰۰ تومان به متقاضی دریافت ارز فروخته شد که نسبت به روز قبل، ۱۰۰ تومان ارزانتر شد. در مقابل، هر اسکناس یورو به نرخ ۱۳۱۰۰ تومان خریداری و به قیمت ۱۳۲۰۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد که نسبت به روز دوشنبه ۱۰۰ تومان ارزانتر گشته است.
ارز ۴۲۰۰ تومانی فقط برای واردات هفت قلم کالا
طبق گفته های قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی برای چابکی شبکه توزیع و نجات فضای اقتصادی کشور، استفاده از سامانهها و شبکه آی تی ضروری است. همه انبارها، سیلوها، سردخانهها و ... زیر نظر این سامانهها قرار دارند؛ ارز ۴۲۰۰ تومانی فقط برای واردات هفت قلم کالا مانند برنج، روغن، شکر است. اکنون برنج وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی در بازار ۷۵۰۰ تومان توزیع میشود که اگر با ارز نیمایی وارد میشد قیمت آن ۱۶ هزار تومان بود. قیمت برنج وارداتی قلاب حمایتی برای قیمت برنج داخلی است و قیمت برنج وارداتی قیمت برنج داخلی را حدود ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان نگه داشته است.
فقط ۲۷ درصد مصرف بنزین به قیمت آزاد خواهد بود
معاون سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه فقط ۲۵ میلیون لیتر بنزین (حدود ۲۷ درصد) از ۹۵ میلیون لیتر مصرفی کشور به قیمت آزاد فروخته میشود، اظهار داشت: دولت حتی برای خودروهای دولتی هم سهمیهای در نظر نگرفت تا در نهایت به نفع مردم باشد. حمیدرضا عدل با بیان اینکه در سال آینده روزانه شاهد کاهش شش تا ۱۰ میلیون لیتر بنزین خواهیم بود، افزود: از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷ با افزایش حدود ۱۴ درصدی مصرف بنزین مواجه بودیم. به گفته وی این افزایش مصرف بابت قاچاق سوخت به کشورهای منطقه بود.
کابوس هند برای خودروسازان ژاپنی
مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران در نشست هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با بیان این که بازار چین برای ایران یک بازار مهم صادراتی به شمار میرود، تصریح کرد: برنامهریزی برای حضور در این بازار برای ما اهمیت جدی دارد. از سوی دیگر چینیها اعلام کردند که آمادگی سرمایهگذاری غیرمستقیم در طرحهای اقتصادی ایران را دارند و از این رو باید تلاش شود که سطح همکاریها میان دو طرف در این حوزهها افزایش یابد.
ادامه حراج داراییهای دلاری روسیه/اوراق دلاری روسها به ۱۰ میلیارد دلار کاهش یافت
در حالی که زمانی روسیه یکی از بزرگترین دارندگان اوراق قرضه دولتی دلاری آمریکا بود، حالا شاهد آنیم که مجموع این داراییهای کرملین به فقط ۱۰.۷۵ میلیارد دلار رسیده است. این میزان داراییهای دلاری روسیه، معادل یک بیست و پنجم دارایی دلاری کشورهای کوچکی مثل لوکزامبورگ و جزایر کیمن است. روسیه طی سالهای گذشته، بخش قابل توجهی از داراییهای دلاری خود را با هدف کاهش وابستگی خود به دلار در بازار جهانی حراج کرده است. در واقع این اقدام واکنشی است به تحریمهای آمریکا علیه مسکو.
ماه سپتامبر شاهد آن بودیم که ژاپن به عنوان بزرگترین دارنده داراییهای دلاری در جهان میزان این داراییها را ۳۰ میلیارد دلار کاهش داد و به ۱.۱۴۵۸ تریلیون دلار رساند. چین هم یکی از کشورهایی است که روند کاهشی داراییهای دلاری خود را آغاز کرده است و برای نخستین بار در دو سال گذشته در ماه ژوئن از رتبه نخست دارنده داراییهای دلاری جهان کنار رفت. در ماه سپتامبر چین هم داراییهای دلاری خود را کاهش داده و به ۱.۱۰۲ تریلیون دلار رسانده است. مسکو با هدف تنوع بخشی به داراییهای خارجی خود، روند کاهش ذخایر دلاری را در پیش گرفته و همزمان در حال بالا بردن ذخایر طلا، یورو و یوآن خود است.