تحولات در گذر است و اخبار روز هیچ گاه متوقف نخواهد شد؛ خبرهایی رسمی و گاه غیر رسمی؛ خبرهایی که مورد توجه قرار میگیرد یا ممکن است همه به راحتی از کنار آن بگذرند. رسانههای خبری هر یک به فراخور وابستگی جناحی خود، خبرهایی را برجسته میکنند و در مواردی هم از کنار آن میگذرند. اگر خبر بهماهو خبر موضوعیت داشته باشد، وابستگی جناحی نباید در کمرنگ و پر رنگ منتقل کردن آن تأثیری داشته باشد.
رصدخانه «تابناک»؛ جایی است که خبرهایی گاه غیررسمی و گاه اخباری که مورد توجه قرار نمیگیرد، برای مخاطبان آماده میکند؛ خبرهایی که گاه به ملاحظه جناحهای سیاسی مورد توجه قرار نمیگیرند و گاه به دلیل کم توجهی رسانهها به حاشیه میروند، ولی همین خبرها، اخباری هستند که مخاطبان را از پشت پرده جریانات سیاسی آگاه میکنند. در رصدخانه، تیتر و خلاصهای از مهمترین اخباری که اطلاع از آنها ممکن است برای مخاطبان مهم و قابل توجه باشد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و اینک رصدخانه تابناک را میبینید.
خوشبختانه افراد خارج کشور دسترسی به آمار ندارند
منتظری: آخرین آمار را ندارم، اما میدانم تعداد زیادی از آنها آزاد شدند و آنهایی که دستگیر شدند کسانی هستند که در صحنه جرم مجرم شناخته شدند که این هم مبتنی بر دلایل و مدارک بوده است. کارهای تحقیقاتی و بازجویی ادامه دارد و امیدواریم آن هم در اولین فرصت به اتمام برسد. دادستان کل کشور درباره انتشار برخی آمارها درباره تعداد کشته شدگان همچون آمار ۳۰۰ کشته گفت: خوشبختانه افراد خارج از کشور هیچ دسترسی به اطلاعات و آمار ندارند. به همین دلیل، آنها آمارهای مختلفی میدهند که هیچ یک از آنها اعتبار ندارد. منتظری در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات اخیر یکی از نمایندگان مجلس درباره بازداشت ۷ هزار تن در اعتراضات اخیر گفت: این موضوع را نه تنها تایید نمیکنم که میگویم هیچ مقامی مجاز نیست بدون داشتن آمار و اطلاعات دقیقی آماری بدهد. بنده هم در خبرها و گزارش هایی دیدم که برخی آماری دادهاند که باید از آنها پرسید منبع این آمار و این اطلاعات کجاست. به هر حال ما این را تایید نمیکنیم.
احتمال نبش قبر میترا استاد
دومین جلسه رسیدگی به پرونده قتل میترا استاد، همسر دوم محمدعلی نجفی، برای تعیین عمد یا شبهعمد بودن صبح امروز (شنبه) با حضور وکلا، متهم، عوامل بررسی صحنه جرم و کارشناسان رسمی دادگستری آغاز شده است. در ادامه جلسه قاضی کشکولی از کارشناسان پزشکی قانونی پرسید، با توجه به صحبتهای محمدعلی نجفی چرا استخوان جناق آسیبی ندیده است؟ که وی پاسخ داد: بنده از دکتر میرویسی (اولین کسی که جسد را معاینه کرد) دلیل این اتفاق را پرسیدم که وی پاسخ داد: احتمالاً به دلیل خونآلود بودن جسد دقت زیادی صورت نگرفته است و ممکن است تَرَکی برداشته شده، اما ثبت نشده باشد؛ لذا میتوان با نبش قبر و بررسی جسد، آسیب جناق سینه را بررسی کرد. /تسنیم
سردار جلالی: شرایط رخ داده، آزمونِ شبکه ملی اطلاعات نبود
سردار جلالی در خصوص برخی ادعاها مبنی بر اینکه در شرایط اخیر شبکه ملی اطلاعات آزمون خود را خوب پس داده است، افزود: آنچه در شرایط اخیر شاهد آن بودیم آزمون شبکه ملی اطلاعات نبود، چون این شبکه زمانی میتواند آزمون پس دهد که از خارج کشور اینترنت قطع شود و آنگاه کارکردهای حیاتی خود را حفظ کند و بتواند نیازهای جامعه را در این بخش بدون هیچ مشکلی مرتفع کند نه اینکه به صورت انتخابی اینترنت برای برخی بخشها وصل باشد. سردارجلالی تاکید کرد: تضمین تداوم کارکردهای ضروری سایبری مردم از اهداف مهم سازمان پدافند غیرعامل کشور است و بر همین مبنا ما تکمیل شبکه ملی اطلاعات را از دستگاههای مسئول مطالبه می کنیم.
مهدی طائب: مسئولان ما حوادث اخیر را در حد ۸۸ تلقی میکردند
مهدی طائب فرمانده قرارگاه عمار با اشاره به حوادث اخیر کشور پس از افزاییش قیمت بنزین، تصریح کرد: دشمنان برای ایجاد فتنه در کشور هزینه زیادی کردند، اما متاسفانه برخی مسئولان ما نتوانستند عقبه این فتنه را تشخیص دهند و آن را در حد فتنه سال ۸۸ تلقی میکردند. طائب بیان کرد: با اینکه هیچ کس نتوانست فتنه امسال را تشخیص دهد، اما رهبر معظم انقلاب با درایت و بینش والا و بیانات تاثیرگذارشان توانستند وضعیت را آرام و فتنه گران را به مردم معرفی کنند. فرمانده قرارگاه عمار مشکل اصلی کشور را ضعف مدیریتی دانست و گفت: دلیل این مدعا هم این است که با وجود نامگذاری امسال از سوی رهبر انقلاب به نام رونق تولید، آن گونه که شایسته است برای تحقق این شعار اقدام نشده است.
ناصری: اصلاحطلبان به سیاست انتخاب بین بد و بدتر تن ندهند
عضو سابق شورای عالی اصلاحات: مردم حتی میگویند اصلاحطلبان در سال ۹۶ سرشان را کلاه گذاشتهاند و خودشان راحت هستند و مثل ما درگیر مطب دکتر و... نیستند. آقای خاتمی با مردم درباره انتخابات اتمام حجت کند و بگوید، ما نمیتوانیم در غیاب چهرههای ردصلاحیتشدهمان با اسامی ناشناس و غیرقابل اعتماد بیاییم. به همین دلیل است که «شرکت بی قید و شرط در انتخابات» را کنشی منطقی نمیدانم. اعتراض من این است که آقای خاتمی چرا باید تاوان ندانمکاری و نامردی بعضی از آقایانی را بدهد که ذرهای با رفتار و کنش سیاسی آشنایی ندارند؟ به نظر من جریان اصلاحات باید اعلام کند در سال ۱۴۰۰ مثل سالهای ۹۲ و ۹۶ تصمیم نمیگیرد و اگر شرایط اجازه داد، با چهرهای اصلاحطلب میآید و دیگر به سیاست «انتخاب بین بد و بدتر» تن نمیدهد. مردم از ما میپرسند در سال ۹۲ اگر آقای جلیلی آمده بود، شرایط کشور چه فرقی با الان میکرد و برجام که مایه مباهات دولت است، چه مشکلی را حل کرد و در زندگی ما چه تغییری به وجود آمد. /اعتمادآنلاین
سرلشکر باقری: حوادث اخیر در کشور، توطئهای برنامهریزی شده بود
رئیس ستادکل نیروهای مسلح: وجود مشکلات معیشتی و اقتصادی در جامعه، واقعیتی انکارناشدنی است. در همان ۲۴ ساعت اول، مشخص شد آنچه مردم انجام میدادند، اعتراض عادی بود. عدهای برای اغتشاش، تخریب و نابودسازی امنیت کشور به خیابانها آمده بودند. مدیریت بستر فضای مجازی که به عنوان وسیله هدایت آشوبگران و گزارشگیری از صحنه آشوبها عمل میکرد، به ما در برقراری امنیت کمک کرد. / مهر
مجری جنجالی به تلویزیون بازگشت
شب گذشته، سری جدید برنامه تلویزیونی «ورزش از نگاه دو» در حالی روی آنتن شبکه دو سیما رفت که آرش ظلی پور اجرای آن را بر عهده داشت. پیش از این، مصاحبه غیرمتعارف ظلی پور با مسعود فراستی منتقد سینما، در برنامه «من و شما» خبرساز و جنجالی شده بود. /باشگاه خبرنگاران
گرانی بنزین بر قیمت مسکن بیتاثیر است
رئیس اتحادیه مشاوران املاک: برخی تصور میکنند که، چون بنزین گران شده پس مسکن هم گران خواهد شد. شک نکنید که، چون قدرت خرید متقاضیان مسکن پایین است قیمت مسکن افزایش نمییابد، چون اصلاً کشش رشد قیمت برای مسکن قابل تصور نیست. تجربه نشان داده است که وقتی قدرت خرید پایین باشد هیچ مؤلفهای نمیتواند قیمت مسکن را تحت تأثیر قرار دهد. /فارس
واکنش اصلاحطلبان به کنارهگیری لاریجانی از کاندیداتوری مجلس
محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی گفت: «اگر جریان اصلاحطلب نتواند به دلایل معلوم چهرههای شاخص خود را به فضای انتخاباتی ۱۴۰۰ وارد کند، میتوان گفت: احتمال دارد حمایتی را که در سالهای ۹۲ و ۹۶ از روحانی داشتند در انتخابات ریاستجمهوری سیزدهم از علی لاریجانی به عمل بیاورند.» محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، در واکنش به احتمال کاندیداتوری علی لاریجانی در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ اظهار داشت: «آقای لاریجانی در انتخابات چند دوره گذشته ریاستجمهوری به عنوان یکی از گزینههای اصلی کاندیداتوری مطرح میشد، اما ایشان عقلانیت به خرج میداد و به انتخابات ورود نمیکرد. در انتخابات ریاستجمهوری نهم هم شرکت کرد که آن اتفاق برای لاریجانی تجربهای خوب بود.»
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در ادامه سخنانش گفت: «درباره آقای لاریجانی باید این را در نظر داشت که شرایط او نسبت به سال ۸۴ در کل فرق کرده است. به هر حال تجربه سه دوره ریاست مجلس کافی است تا او به عنوان یکی از نامزدهای اصلی و شاخص انتخابات ۱۴۰۰ مطرح شود.» این چهره اصلاحطلب ادامه داد: «علی لاریجانی در این چند سال به طور ملموسی با یک سری از اصولگرایان تندرو فاصله گرفته است و به این فاصله هم اصرار دارد. اما ایشان شخصیتاً ماهیتی اصولگرا دارد و جزئی از جریان اصولگرایی شناخته میشود. لاریجانی در این چند سال با اعتدالیون رابطه و همکاری تنگاتنگی داشته است، اما معلوم نیست، اعتدالیون در سال ۱۴۰۰ چه جایگاه و رتبهای را در عرصه سیاسی ـ انتخاباتی داشته باشند.»
محمد عطریانفر در پایان حرفهایش گفت: «درباره همنشینی احتمالی لاریجانی با اصلاحطلبان میتوان گفت: اگر جریان اصلاحطلب نتواند به دلایل معلوم چهرههای شاخص خود را به فضای انتخاباتی ۱۴۰۰ وارد کند، احتمال دارد حمایتی را که در سالهای ۹۲ و ۹۶ از روحانی داشتند در انتخابات ریاستجمهوری سیزدهم از علی لاریجانی به عمل بیاورند.»
آخرین وضعیت روحالله زم در زندان
نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با اشاره به برخی شایعهها مبنی بر رخداد اتفاقی برای زم در زندان، تاکید کرد: «در پرونده زم علاوه بر مسائل امنیتی، حفظ جان متهم هم حائز اهمیت است و باید مراقب بود. محمدجواد جمالی نوبندگانی، نماینده فسا و نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، با اشاره به انتشار اخباری مربوط به پرونده روحالله زم، سرکرده کانال تلگرامی آمدنیوز گفت: «من فکر میکنم باید اجازه دهیم در مورد مسائل امنیتی، ابتدا حریمهای امنیتی حفظ شود. ثانیاً اگر اطلاعات غیررسمی و رسمی هم به دست ما میرسد، شاید به ادامه کار امنیتی و تحقیقات ضربه بزند، بنابراین باید در اعلام آن دقت شود.»
او با ذکر اینکه هنوز خبری در مورد پرونده زم از سوی مقامات اعلام نشده است، ادامه داد: «ممکن است برخی از اخبار مربوط به پرونده زم موثق و تایید شده نباشد. چون هنوز یک مقام رسمی درباره پرونده او اظهار نظر نکرده است. حتی در مورد نحوه دستگیری زم هم کلیگویی شد و هیچکس رسما از مقامات، تلویزیون و جراید جمهوری اسلامی اعلام نکرده که زم در کجا دستگیر شده است.» این نماینده مجلس تاکید کرد: «به نظر میرسد زمانی که قضیهای تازه و در دست تحقیق است، انتشار و اعلام اخبار غیررسمی کار درستی نیست. منافع ملی بر تمامی مسائل باید ارجحیت داشته باشد. در پرونده زم نباید به دنبال تسویه حسابها باشیم. یکی از اقداماتی که روحالله زم انجام میداد، تفرقه انداختن میان مسئولان بود. اگر ما هم از پی دستگیری زم بخواهیم در کشور اختلاف بیندازیم، کار او را ادامه خواهیم داد؛ بنابراین، بدون اینکه اسم شخص خاصی در نظرم باشد، میگویم چه دلیلی دارد حتی وقتی هنوز گزارش این پرونده به کمیسیون امنیت ملی هم نیامده اظهارنظر کنیم؟»
جمالی در پاسخ این پرسش که آیا قرار است گزارش پرونده زم به کمیسیون امنیت ملی بیاید، گفت: «در دیدارهایی که با وزارتخانههای مرتبط با کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی داریم، در حدی که قانون اجازه میدهد، اطلاعات را به ما میدهند. ولی ما هم که در کمیسیون امنیت ملی هستیم صبر میکنیم تا زمانی خبرگیری کنیم که آن خبردهی باعث ضربه زدن به اصل ماجرا نشود.» او ادامه داد: «هنوز به کمیسیون امنیت ملی گزارشی درباره پرونده زم داده نشده است. زمانی که مسئولان به کمیسیون امنیت ملی بیایند در مورد این پرونده گزارش رسمی خواهند داد.»
روایت غرضی از گرانی بنزین در دولت شهید رجایی
سیدمحمد غرضی درباره نحوه اعمال اصلاح نرخ بنزین در کشور گفت: «تغییر نرخ بنزین وقتی با تبیین مناسب شکل بگیرد، کمتر اعتراضی دارد. یادم هست که زمان مرحوم شهید رجایی بنزین ۱۰ ریال یا معادل یک تومان بود. ایشان نرخ آن را سه تومان کرد و از من پرسید که این کار به چه نتیجهای میرسد؟ گفتم که، چون قرار است شما مابه التفاوت درآمدی خود از بنزین را به مردم بالای ۶۰ سال در روستاها دهید، کاری خداپسندانه و همچنین مردم پسند است. در نهایت قیمت بنزین در آن مقطع سه برابر شد و نه تنها هیچ اعتراضی رخ نداد، بلکه مورد تایید اکثریت هم قرار گرفت.»
او افزود: بعدها همینطور که تورمها افزوده شد، مابه تفاوت نرخ بنزین در ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس گرفتاریهای زیادی برای اداره کشور به وجود آورد و با اینکه در دهه ۷۰ هر ساله ۲۰ درصد به قیمت بنزین اضافه میشد، ولی باز هم مردم تحمل میکردند. با اینکه باور عمومی این بود که فقرا آسیب میبینند و ثروتمندان استفاده میکنند. متاسفانه هرگز در ایران دولتی روی کار نیامده که توانایی پایین آوردن نرخ تورم به زیر ۲۰ درصد را داشته باشد تا هم نرخ بنزین و فراوردههای نفتی به یک تعادل برسد و هم قشرهای آسیب پذیر دچار دردسر نشوند.
روایتی ناشنیده از تشر زدن آیتالله مکارم به مخالفان دولت در قم
محسن غرویان گفت: چند وقت پیش عدهای در فیضیه آمدند و پلاکاردهایی در مخالفت با دولت در دست گرفتند که آیتالله مکارم شیرازی تشر زدند و گفتند هیچ کس حق ندارد خارج از حوزه بیاید و بدون اطلاع مراجع کارهایی را درون حوزه و فیضیه انجام بدهد. ایشان همچنین توصیه کردند که باید همه امور تحت نظر مراجع باشد، اما متاسفانه به کرات مشاهده شده است که غیرحوزویها از طلاب حوزه برای اهداف سیاسیشان استفاده میکنند.
روایت یک نماینده از جلسه مجلس پیش از گرانی بنزین
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس گفت: لاریجانی پیش از گرانی بنزین به نمایندگان گفت: «یکی از راهکارهای تأمین منابع موردنیاز برای بودجه سال آینده، میتواند اصلاح قیمت حاملهای انرژی باشد.» علی اکبر کریمی در گفتوگو با مهر، با اشاره به اظهارات اخیر جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور مبنی بر اینکه نمایندگان از گرانی بنزین مطلع بودند، گفت: همان طور که برخی از نمایندگان بارها مطرح کردهاند، ما هیچ اطلاعی از اصلاح قیمت بنزین پیش از اعلام رسمی آن نداشتیم.
وی متذکر شد: تنها موضوعی که در مجلس اتفاق افتاد، آن بود که یک هفته قبل از گرانی بنزین، جلسهای غیرعلنی برگزار کردیم و رئیس مجلس حدود نیم ساعت با نمایندگان درباره مسائل مختلفی به ویژه پیرامون موضوعات منطقه و مسائل بین المللی بحث و تبادل نظر کرد. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: همچنین آقای لاریجانی در آن جلسه مباحثی پیرامون مسائل کلان بودجه در سال ۹۹ مطرح کرد و اشارهای گذرا هم به این موضوع داشت که یکی از راهکارهای تأمین منابع موردنیاز برای بودجه سال آینده، میتواند اصلاح قیمت حاملهای انرژی باشد که در آن جلسه هم بسیاری از نمایندگان مخالفت خود را اعلام کردند. کریمی تأکید کرد: رئیس مجلس شورای اسلامی در آن جلسه هیچ اشارهای به تهیه طرح مشخصی برای اصلاح قیمت بنزین و چارچوب طرح به نمایندگان ارائه نکرد و ادعای برخی افراد مبنی بر اینکه نمایندگان در جریان این طرح بودند، کذب محض است.
ماجرای بودجه نجومی و بدون نظارت «خارج از شمول» رئیس مجلس!
کامران، نماینده اصفهان میگوید: حداد عادل سه میلیارد تومان داشت، لاریجانی این بودجه را ۵۰ میلیارد تومان کرد و میخواهد آن را به ٧٠ میلیارد تومان هم افزایش دهد!
اعتراف پروانه سلحشوری درباره گرانی بنزین
یک عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در مصوبه اخیر بنزین مجلس کاملا با آن مخالف بود و این موضوع هم در بودجه سال گذشته و هم در سال جاری مطرح و رد شده بود، زیرا نمایندگان میگفتند باعث تشنج میشود، گفت: البته الان من میگویم شاید اشتباه ما هم بود. اگر سال گذشته افزایش حداقلی را میپذیرفتیم نظام ناچار به افزایش حداکثری نمیشد. پروانه سلحشوری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به مناسبت دهم آذر روز مجلس، با اعتقاد به این که «در حال حاضر واقعا این طور نیست که مجلس در رأس امور باشد» مدعی شد: در مسائل مهم برای مجلس تصمیم گرفته میشود. شما تصور کنید رئیس جلسه با اضافه یا کم کردن وقت رأی دادن برای یک طرح یا لایحه در تصویب یا عدم تصویب آن موثر است. معادلات دیگری هم دخیل است و این طور نیست که فقط آنچه در صحن مجلس بگذرد، باشد. این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: سختترین جا برای ما این است که از بیرون به مجلس دستوری داده شود. مثلا در مصوبه اخیر بنزین مجلس کاملا با آن مخالف بود. این موضوع هم در بودجه سال گذشته و هم در سال جاری مطرح و رد شده بود، زیرا نمایندگان میگفتند باعث تشنج میشود. البته الان من میگویم شاید اشتباه ما هم بود. اگر سال گذشته افزایش حداقلی را میپذیرفتیم نظام ناچار به افزایش حداکثری نمیشد.
واکنش ایران به پیوستن شش کشور دیگر اروپایی به اینستکس
عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به پیوستن شش کشور دیگر اروپایی به اینستکس گفت: امیدواریم پیوستن این کشورها به این ساز و کار مالی، یک انرژی جدید به اینستکس بدهد و منجر به عملیاتی شدن هرچه بیشتر آن شود و معتقد هستم حتی در شرایط تحریم، اینستکس میتواند نزدیک به ۲۰ درصد روابط اقتصادی ایران را پوشش دهد و در محله بعدی به وضعیت بهتری هم برسیم.