دونالد ترامپ در تهدیدی که به لحاظ حقوق بین الملل در حکم جنایت جنگی محسوب میشود، ادعا کرد، در صورت واکنش ایران به ترور سردار قاسم سلیمانی، ۵۲ نقطه ایران از جمله نقاط کلیدی فرهنگ ایران را هدف قرار میدهد؛ اما چرا نقاط فرهنگی به عنوان نقاط کلیدی هدف پیشفرض رئیس جمهور آمریکا معرفی شده و به شیوه مغولها، آثار فرهنگی و نشانههای تمدنی ایران نشانه گرفته شده است؟
به گزارش «تابناک»؛ «بگذارید این به عنوان یک هشدار عمل کند، اگر ایران به آمریکاییها یا منافع آمریکا حملهای بکند، ما ۵۲ سایت ایران را (نمادی از ۵۲ آمریکایی که ایران سالها پیش گروگان گرفته بود)، هدف قرار میدهیم، برخی از آنها در سطح بسیار بالا، و مهم برای ایران، و فرهنگ ایران، و به آن اهداف، و خود ایران، ضربهای خیلی سریع و خیلی سخت خواهد خورد. ایالات متحده، خواهان تهدید بیشتری نیست!» این توییت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، یک عکس العمل شتاب زده و از سر نگرانی نسبت به واکنش سخت ایران و محور مقاومت در قبال ترور سردار حاج قاسم سلیمانی است.
تعابیر و گندهگوییهای ترامپ به طور مشخص از سر نگرانی و ترس از شدت واکنش ایران است و لزوماً به منزله اجرای چنین تهدیدهایی نیست و به خوبی نشان میدهد، رئیس جمهور آمریکا بدون محاسبه دقیق به هدف قرار دادن یکی از نمادهای مقاومت ایران اقدام نموده و تصور نمیکرده ترور یکی از فرماندهان ارشد ایران با این سطح محبوبیت در کشورمان و در سطح جهان، چنین تبعات گستردهای را در پی داشته و احتمالاً مشاورانش نیز نتوانستهاند به او بفهمانند با آتش بازی میکند.
در عین حال این پرسش پیش روست که چرا قصد دارد اماکن فرهنگی ایران را هدف قرار دهد، حال آنکه تصور میشود مراکز نظامی و اقتصادی و زیرساختهای کشور به عنوان اهداف حمله آمریکا معرفی شود؟ آنچه مسلم است هدف از این اقدام، کاهش هزینه پاسخ به ایران بوده، اما در مقابل، اتفاقی که افتاده، رویکردی مغولگونه نسبت به ایران است. آخرین بار که اهداف فرهنگی ایران هدف قرار گرفت، از سوی مغولها بود و حتی اشغالگران بعدی نیز دست به تخریب آثار تمدنی نزدند. در عصر معاصر نیز تنها گروهی که آثار فرهنگ و تمدنی را تخریب کرده، داعش است.
از سوی دیگر، شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامه ۲۳۴۷ تاکید کرده، تخریب میراث فرهنگی، مکانهای مذهبی و آثار باستانی را محکوم کرده و هجوم عمدی به میراث فرهنگی کشورها را به منزله جنایت جنگی دانسته است؛ قطعنامهای که آمریکا نیز به آن رای داده است؛ بنابراین، دونالد ترامپ قصد دارد کاری کند که نه صرفاً بر اساس نظامهای ارزشی مرسوم، بلکه بر اساس نظامهای حقوقی نیز اقدام علیه بشریت تلقی میشود و مشخص نیست تیم حقوقی کاخ سفید به او اطلاع دادهاند که در صورت چنین اقدامی به عنوان جنایتکار جنگی شناخته خواهد شد؟!
تهدید ترامپ ناخواسته یک گزاره را مشخص کرد و آن گزاره این است که بر خلاف شعارهای ترامپ که سعی میکند حاکمیت ایران را از داراییهای سرزمینی و مردم جدا کند، اساساً به دنبال محو حتی تاریخ و تمدن ایران است. او واضحتر از این نمیتوانست بگوید که اساساً به «ایران» با هر تعریفی مشکل دارد و پیامی واضح به هر شخصی فرستاد که نسبت به نیتهای پلیدش شک و تردید دارد.