قبل از بی توجهی به پیام‌های پیشگیرانه، از الزام‌های حقوقی و اخلاقی آگاه شوید!

همزمان با افزایش هشدار‌های مقامات مسئول در حوزه پیشگیری و مقابله با شیوع ویروس کرونا در کشور، شاهد این هستیم که برخی هموطنان با بی توجهی به توصیه‌های مکرر مبنی بر در خانه ماندن و عدم مسافرت بار سفر را بسته و عازم جاده‌ها شده اند. این اقدام که مورد انتقاد برخی دیگر از مردم قرار گرفته، دارای جنبه‌های ملموس و غیر ملموسی هست که باید مورد توجه قرار گیرد
کد خبر: ۹۶۶۷۷۵
|
۲۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۷:۳۰ 19 March 2020
|
7916 بازدید
|

همزمان با افزایش هشدار‌های مقامات مسئول در حوزه پیشگیری و مقابله با شیوع ویروس کرونا در کشور، شاهد این هستیم که برخی هموطنان با بی توجهی به توصیه‌های مکرر مبنی بر در خانه ماندن و عدم مسافرت بار سفر را بسته و عازم جاده‌ها شده اند. این اقدام که مورد انتقاد برخی دیگر از مردم قرار گرفته دارای جنبه‌های ملموس و غیر ملموسی هست که باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا نباید فراموش کنیم که این اقدام در حالیا ست که اخیرا سازمان بهداشت جهانی هم وضعیت «پاندمی» را برای شیوع ویروس کرونا اعلام نموده است.

به گزارش «تابناک»؛ دکتر سید محمد آذین، حقوقدان و وکیل دادگستری معتقد است: "اصل ضررنرسانی" به عنوان یکی از چهار اصل کلیدی اخلاق پزشکی، از هر گونه اقدام منجر به آسیب به سلامت جسم و روان "دیگری" منع می‌کند. امروز و با شیوع جهانی کروناویروس جدید، اجرای این اصل نه فقط در سطح جامعه پزشکی، بلکه در گستره‌ای به مراتب وسیع‌تر که همه بنی بشر را در بر گرفته، موضوعیت پیدا کرده و ضرورت دارد در مورد این تعهد بشری و فراملی اندیشه شود.

بنا بر اعلام سازمان بهداشت جهانی، ویژگی شاخص ویروس جدید، قابلیت شیوع و همه گیری فوق العاده آن است. جهش ژنتیکی صورت گرفته در خانواده ویروس کرونا، به پدیدار شدن چیزی انجامیده که بی صدا و مرموز، جان انسان‌های زیادی را می‌گیرد. با توجه به این که این شاخصه بیولوژیک ویروس، به موضوع حفظ "حقوق دیگری" ربط وثیق پیدا می‌کند، لازم است نه فقط از بعد اخلاقی، بلکه با نگاهی حقوقی به پدیده تعهدات ناشی از همه گیری این ویروس پرداخت.

وی در ادامه می‌افزاید: برای تبیین بهتر مفهوم حق دیگری، مناسب است موضوع "خودکشی" را از منظر حقوق و اخلاق بررسیم و سپس با مقایسه آن با ابتلای ناشی از تقصیر یا عمدی به ویروس کرونای جدید بتوانیم بایسته‌های اخلاقی و حقوقی شرایط فعلی را استنباط کنیم.

بر خلاف فقه و اندیشه دینی ـ که خودکشی را بزرگترین گناه و مستوجب خلود در آتش قهر الهی می‌داند ـ حقوق با نگرشی غیردینی و صرفاً با تکیه بر مفهوم اجتماعی حق و تکلیف، نسبت به چنین عملی موضع گیری سلبی و اثباتی نمی‌کند و فی المثل، در صورت نجات یافتن شخص مرتکب خودکشی، با آن که نظام حقوقی ایران بیشترین تأثیر را از فقه گرفته، نمی‌توان چنین شخصی را تحت پیگرد قضایی قرار داد؛ بنابراین، صرف نظر از قبح اخلاقی خودکشی، حقوق در قبال این پدیده موضعی اتخاذ نمی‌کند و بی نظر است.

به اعتقاد این وکیل دادگستری اگر شخصی تصمیم بگیرد از طریق در معرض ویروس قرار گرفتن، خود را به کرونای جدید مبتلا کند و از این طریق، از خود سلب حیات کند ـ هرچند نسبت به مرگ احتمالی وی، حقوق بی نظر است و اقدامی نمی‌کند ـ در خصوص اشخاصی که بر اثر مراوده با این شخص به ویروس آلوده و از این حیث، متحمل آسیب جسمی و مالی شده اند، حقوق موضع گیری می‌کند و شخص مرتکب خودکشی را از باب تسبیب در جنایت مستوجب تعقیب کیفری می‌داند.

اخلاق نیز که بر بستر عرف عقلای جامعه بساط گسترده، از قضاوت عرف مدد می‌گیرد تا برای مسئولیت شخص مرتکب خودکشی نسبت به مخاطره افکندن جان دیگران محملی منطقی فراهم کند؛ بنابراین، نمی‌توان به استناد بی علاقگی به زندگی یا بی انگیزگی شخصی نسبت به ادامه حیات، زمینه‌ای برای اهمال در رعایت ضوابط بهداشتی و ایمنی تراشید و جان و سلامت دیگران را به خطر افکند.

حقوق موظف است با شناسایی حق دیگران نسبت به هر یک از ما نسبت به رعایت بهداشت فردی و ضوابط ویژه همه گیری بیماری، ضمن برخورد با متخلفان و مجازات اهمال کاران، جدیت خود را نسبت به مسئله "حفظ نفوس ملت" به نمایش بگذارد. البته چنین سخت گیری و برخوردی، مستلزم به رسمیت شناختن لوازم این احتیاطات و مراقبت‌ها نیز هست.

این حقوقدان در پایان به جنبه دیگری از محدود کردن رفت و آمدها، قرنطینه کردن شهرها، اعلام تعطیلی برخی مشاغل و تحدید آزادی‌های عمومی اشاره داشته و خاطرنشان می‌کند: هرچند از حقوق و به تعبیر بهتر حکم‌های حاکمیت است ـ به این معنا که قابل سلب و واگذاری نیست و در شرایط ضرورت به تکلیف آن‌ها نیز بدل می‌شود ـ حقوقی را نیز به سود شهروندان ایجاد می‌کند که "تأمین اجتماعی" در معنای عام موظف به تأمین و برآورده ساختن آن است.

بیمه بیکاری در خور برای مشاغل تعطیل شده، استمرار برقراری نظام حقوق و پرداخت برای کارمندان دولت، پرهیز از قطع خدمات عمومی به شهروندان به بهانه عدم پرداخت عوارض و هزینه آن و به تعویق انداختن تعهدات بانکی شهروندان از کمترین حقوقی است که در شرایط همه گیری بیماری و تعطیل زندگی عادی اجتماعی بر عهده دولت قرار می‌گیرد. بیت المال برای تأمین معیشت مردم در روز مباداست و امروز، قطعاً یکی از همان روز‌های مباداست.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۱۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۱ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
چرا از علم جدید پلاسمای پروفسور کشه برای درمان ویروس کرونا استفاده نمیکنید؟!! آیا حتما باید حضرات غربی تأیید کنند تا شما دانشمند ایرانی و علم جدید را باور داشته باشید؟!!
بایگان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
به جای خرد را گرفتن و جمله را رها کردن و اینکه متون حقوق چگونه به حقوق برخی از افراد مورد استثنا می پردازد می بایست دولت در ارتباط با این 16 روز مهم تعطیلات تصمیم های مهمی اتخاذ کند 16 روز مردم از خانه خارج نشوند و همه ادارات تعطیل شوند تا کادر پزشکی بتواند بیماران را بهبود و مرخص کند و کرونا هم نزولی شود و از تمام جهان حداقل ماسک و دستکش وارد شود و فکری هم برای ارزاق مردم شود و بعد از 16 روز دیگر وضعیت عادی و همه سر کارهایشان بروند و این روش سخت است اما اگر این کار نشود مجبور به تحمل 1600 روز تحمل مشکلات کرونا خواهیم شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
اونهایی که میرن سفر آدم کش هستند.
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
البته سفر غیر ضروری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
مورد بسیار عجیب این بیماری شیوع آن است در حالی که در ایتالیا بلافاصله بعد از مشاهده اولین مورد بیماری منطقه کاملا قرنطینه شد و بعد همه کشور قرنطینه شد اما بیماری به سرعت گسترش یافت و در حال گسترش است به نظر می رسد عامل محدود شدن و کند شدن سرعت شیوع در چین و کره جنوبی عاملی غیر از قرنطینه باشد
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
چین خیلی کارها که همه رو پنهان کرده، برای اینکه زود به روال طبیعی برگرده حداقل و اقتصادش نابود نشه، در این بین تونست همه رقبا رو زمین گیر کنه. چین خیانتهای زیادی به جامعه جهانی با پنهان کاری انجام داد
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
دنیایی کثیفی شده، بقول دوستمون علی با پنهانکاری و عدم اطلاع رسانی در مورد روش درمان واقعی و کنترل کرونا چین یک جنایت علیه بشریت انجام داد البته با گسترش کرونا به جهان جنایتی دیگر انجام داده بود ولی
ولی
ولی
چینیها زیادی به خودشون غره شده اند، فکر کردن با چند سال کپی کاری و مونتاژ کشور صاحب تکنولوژی شدن ولی چیزی که مشخصه هنوز با یه تحریم اندروید کل تکنولوژی پیشرفته!! هوآوی فلج شد و .....
مطمئناً اگر این تفسیری که شد درست باشه صد در صد اتاقهای فکر اروپایی و غربی زمینه را برای نابودی چین فراهم خواهند آورد به نظر من چین با توجه به مرام و عقاید رایج در آن اصلاً لیاقت داشتن قدرت و تکنولوژی را ندارد چون قطعاً برای مقاصد غیرانسانی استفاده خواهد کرد!! شک نکنید مثل این میمونه که دست آدم دزد و گرسنه باافکار شیطانی طلا و اسلحه و قدرت بدی!!!
چی میشه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
الان که ارتش هم آمده باید از قوه قهریه استفاده کرد... باید جلوی این مسافرتها رو گرفت... به جای متن دادن یکی محکم جلوی اینها رو بگیره
خسرو سلجوقی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
هر سفر معادل حداقل یک تیر است به کادر پزشکی و یا بهترین عزیزمان! چرا قتل عمدی می‌کنیم؟
خسرو سلجوقی
کارآفرین اجتماعی
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
آقای حقوق دان پیامهای اینچنینی هیچ ارزش حقوقی و یا فقهی ندارد . بگذار از اصطلاحات استفاده نکنیم چون ما آدمهای عادی مثل وکلا قصد نداریم حق را نا حق کنیم . قانون یا باید در مجلس مصوب شود و یا مرجعی آن را اعلام فرماید که مورد اخیر برای مقلدان ایشان لازم الاجرا آسا. از کی تا حالا هر جوجه ای که در صدا و سیما آمد و mباید قانون شود ؟
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
یک راه حل محرومیت این افراد و بستگان نزدیکشان از بیمه ها و خدمات درمانی رایگان در رابطه با بیماری کرونا بمدت یک ماه است . مسافرت روندگان شماره خوردرو دارند و در اکثر مبادی دستگاههای ثبت خود کار موجود است . پلیس نی تواند بصورت اتفاقی در باطارچه ها و جاهای غیر ضرور شلوغ حاضر شود و کترت شناسلیی بخواهد و از روی شماره ملی اقدام شود . لیسندگان حرم بازار گردان و چهاشنبه سوری بازان هم همینطور ‌ . این افراد با هوس رانی و حماقت خود هزینه را به معیشت کل مردم تحمیل نیکنند . باید هزینه درمان و قرنطینه خود و خانواده شان را از جیب خودشان بدهند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
متاسفم برای اکثریت مردمی که نه تنها برای جان افراد جامعه،بلکه برای جان خود و خانواده هایشان هم،ارزشی قایل نیستند،راحت هر کاری که دلشان می خواهد انجام میدهند،پس چنانچه خدای ناکرده خود یا عزیزانشان درگیر این بیماری شدند،حق سرزنش دولت و...ندارند،غرغر نکنند،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۹
چه گناهی کردیم هرجاوهراتفاقی میفته گرفتار میشیم وهمیشه به ضررماست، آقایان خوش سفر، هموطن، همشهری همیشه درصحنه، من کارگر کارم تعطیل شده اگه نشینی تو خونت روزبروز اوضاع من نوعی وخیم‌تر میشه،شماسرمایه دارهستید انواع واقسام ژل وضدعفونی کننده وبهترین دکتر وامکانات را میتونی بیاری تو خونت ماچه گناهی کردیم این وسط، بخدا نتونستم شب عیدی چندکیلومیوه وخوراکی برا بچم بخرم، یه کم درک کن امثال من متاسفانه زیاده از همین الان استرس اجاره خونه ماه آینده وهزار کوفت وزهرماردیگه رادارم...درک کن خواهشا درک کن ماکه شانس نداریم برادرمظلوم وستمدیده بعضیها باشیم لااقل هموطن بامعرفت شما به ما رحم کنید
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # ترامپ # ایران و آمریکا # نیمه شعبان # قیمت طلا
الی گشت