کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه تفاوت اساسی سال جاری با سال گذشته این است که در سال 1398 همه گروهها و نمادها با رشد مواجه شدند ولی سرمایهگذاران باید مراقب باشند، گفت: در سه ماهه نخست امسال نمادهای بانکی، بیمهای و همچنین داروی ها همچنان با بازدهی خوبی مواجه هستند.
احمد اشتیاقی در گفتوگو با خبرنگار بورس تابناک با برشمردن ده عامل محرک رشد شاخص در سال 98 اظهار کرد: باید بررسی کنیم از این ده عامل، کدام یک همچنان در سال ۹۹ پابرجا بوده و باعث رشد بازار خواهد بود و کدام یک دیگر محرک بازار نیستند.
وی گفت: جریان نقدینگی فزاینده ورودی به بازار در سال ۹۸، افزایش نرخ دلار نیمایی، رکود در سایر بازارهای موازی و عقبماندگی بازار سرمایه نسبت به آنها، تجدید ارزیابیها شرکتها( تنها شرکتهای ماده ۱۴۱ مشمول نبوده و همه شرکتها میتوانستند از این پتانسیل استفاده کنند)، کاهش سود نرخ سپرده بانکی، ارزش جایگزینی شرکتها (که مورد توجه فعالان قرار گرفت در حالی که سابقاً وزن کمتری به آن میدادند)، تورم انتظاری عموم جامعه و سرمایه گذاران که بیش از سود سپرده بانکی خواهد بود، تثبیت و در حقیقت نوسان اندک قیمت نفت طی سال 98، تولید و فروش شرکتها که طی سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ کاهش نداشت و در بعضی شرکتها افزایش تولید را نیز شاهد بودیم و افزایش p/e انتظاری بازار از ۵ به 7 عوامل موثر بر بازار در سال گذشته بودند.
وی ادامه داد: اتفاقات اخیر در حقیقت به کاهش ۵۰ درصدی قیمت نفت و همچنین فرآورده های نفتی به تبع آن، افت قیمت سایر کامودیتی ها (قیمت مس ۲۵ درصد بود، روی ۱۵ درصد) باعث از بین رفتن این عامل در سال 99 شد در حالی که در سال ۹۸ کامودیتی ها عموماً تثبیت شده یا با نوسان اندک مواجه بودند.
اشتیاقی با بیان اینکه بنابراین این عامل دیگر در سال ۹۹ وجود نخواهد داشت و در سال جاری قاعدتاً نمیتوان بر این عامل با توجه به کاهش قیمتها حساب کرد،افزود: نکته منفی دیگر در خصوص میزان تولید و فروش شرکتها است که با توجه به ویروس کرونا، رکودی در اقتصاد دنیا و کشور ما نیز ایجاد خواهد شد.
وی تاکید کرد: این کاهش تولید مقطعی خواهد بود و با توجه به همه جوانب و همچنین سبز شدن برخی کامودیتی ها، میتوان به این نتیجه رسید که تحلیل بازارهای جهانی این است که این رکود کوتاه مدت خواهد بود.
وی ادامه داد: در اقتصاد ایران همچنان عوامل یک تا هفت پابرجا بوده و باعث بهبود شاخص میشود و در دو روز ابتدایی معاملات سال نیز 99 شاهد جریان نقدینگی در بازار بودیم و ارزش معاملات خرد نیز افزایش داشت.
اشتیاقی تصریح کرد: متوسط قیمت دلار نیمایی در سال گذشته ۱۲ هزار تومان و آخرین نرخ آن در سال ۹۸، ۱۳۸۰۰ تومان بود که با توجه به عدم خوشبینی به رفع تحریمها در سال جاری پیش بینی این است که نرخ دلار نیمایی افزایشی خواهد بود به طوری که فعالان بازار متوسط نرخ دلار نیمایی در سال جاری را ۱۵۵۰۰ تومان پیشبینی میکنند، با توجه به میانگین ۱۲ هزار تومانی دلار نیمایی در سال ۹۸، شاهد رشد ۳۰ درصدی قیمت دلار نیمایی در تحلیلها هستیم که میتواند سودآوری شرکتها را با افزایش مواجه کند و کاهش قیمت کامودیتی ها در برخی گروهها را نیز جبران کند.
وی تاکید کرد: در خصوص بازارهای موازی، بازار مسکن در اوج خوشبینی در سال ۹۹، ۲۰ % یعنی کمتر از تورم انتظاری افزایش خواهد داشت، تورم انتظاری فعالان برای سال ۹۹ حدود %۲۵ تا ۳۰ % با توجه به کسری بودجه و افزایش ۲۵% حجم نقدینگی است.
به واسطه این موضوع و اهرمی بودن بازار سرمایه، بورس همچنان نسبت به بازار مسکن با بازدهی حداکثر 20 درصدی بازدهی برای سرمایهگذاران جذابتر خواهد بود و همچنان پول در بازار سرمایه باقی خواهد ماند و شاهد ورود نقدینگیهای جدید نیز به بازار خواهیم بود.
اشتیاقی با اشاره به موضوع تجدید ارزیابیها شرکتها نیز گفت: بسیاری از شرکتها هنوز از این پتانسیل استفاده نکردهاند، در حقیقت چنانچه شرکتهای بنیادی و بزرگ بازار از این موقعیت بهره ببرند، به دلیل اقبال عمومی سرمایهگذاران به این فرآیند، این موضوع همچنان عامل مثبتی در سال ۹۹ خواهد بود و به نظرمی رسد همه بانکها و بیمهها از آن استفاده خواهند کرد چرا که برای بهبود کفایت سرمایه لازم است این اقدام را در دستور کار قرار دهند.
کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه سیاست بانک مرکزی، تثبیت سود سپرده بانکی بوده و حتی چنانچه شرایط موجود باشد آن را کاهش نیز میدهد، تاکید کرد: بانک مرکزی با عملیات اوراق باز به راحتی نرخ بهره را کنترل میکند و بنابراین بازار با تهدید از این ناحیه مواجه نیست.
اشتیاقی با بیان اینکه بسیاری از شرکتها به دلیل ارزش جایگزینی با رشد مواجه خواهند شد، ادامه داد: عامل افزایش p/e تحلیلی از ۵ به ۷ در سال 98 خنثی خواهد بود و به نظر میرسد نه موجب رشد و نه محرک افت بازار خواهد بود.
مدیرعامل کارگزاری بانک آینده با بیان اینکه این عوامل مثبت میتوانند رکود ناشی از ویروس کرونا و افت کامودیتی ها و نفت را پوشش دهند، تصریح کرد: فرق اساسی سال جاری با سالی که گذشت این است که در سال گذشته همه گروهها و نمادها با رشد مواجه شدند ولی سرمایهگذاران در سال جاری باید مراقب باشند، سال ۹۸ سال استثنایی بود.
وی ادامه داد: در سال جاری عقبماندگی بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی از بین رفته و بنابراین رشد بازار مشمول همه شرکتها نمیشود، برخی شرکتها بیش از ارزش ذاتی رشد کردهاند لیکن بخش عمده سهام و گروهها میتوانند با توجه به شرایط رشد کنند.
اشتیاقی در خصوص گروهها و صنایع با پتانسیل و بازدهی مناسب در سال جاری گفت: با توجه به دو عامل محدود کننده گروههایی که از افت قیمت نفت و سایر کامودیتی ها متأثر میشوند در سه ماهه نخست سال جاری نسبت به سایر نمادها کمتر مورد اقبال خواهند بود.
وی با بیان اینکه سال مالی را باید به چهار دوره سه ماه تقسیم کرد، ادامه داد: در سه ماهه نخست امسال نمادهای بانکی، بیمهای و همچنین داروییها همچنان با بازدهی خوبی مواجه هستند، در گروه دارویی محصولات کماکان با دلار ۴۲۰۰ تومانی ارزشگذاری میشود اگر مبنای ارزش گذاری آنان در سال جاری تغییر و بر اساس قیمت دلار نیمایی باشد به سودآوری آنها کمک خواهد کرد، همچنین در نمادهای خوراکی کماکان با دلار ۴۲۰۰ تومانی ارزش گذاری میشوند.
اشتیاقی در پایان گفت: در برخی گروهها شاهد افزایش تولید و فروش به دلیل بیماری کرونا هستیم مثلاً گروه شوینده، همچنین برخی تک نمادهایی که قیمتگذاری خدمات آنها مبتنی بر قیمت جهانی نبوده و داخلی است مثل گروه مخابرات یا گروه های آی تی محور به نظر میرسد امسال بازدهی خوبی خواهند داشت.