رابطه و نحوه تعامل دولت تدبیر و امید و مجلس یازدهم، یکی از پرسش های جدی است که بعد از دوم اسفند ماه سال ۹۸ تحلیلهای بسیاری از سوی کارشناسان و کنشگران سیاسی دو جناح سیاسی غالب کشور درباره آن ارائه شده است. اکنون قریب به اتفاق ترکیب مجلس، متشکل از اصولگرایانی شده که به طور عمده مخالفت جدی با نوع نگرش و رفتار دولت روحانی دارند و معتقدند که دولت باید ضمن تغییر مسیر، خیلی جدی برای رفع مشکلات مردم وارد صحنه شود.
به گزارش «تابناک»؛ اصولگرایان با شعار تغییر نحوه رفتار مجلس و انتقاد به قوه مقننه در دوره دهم ـ که بخش قابل توجهی از آن را چهرههای اصلاح طلب در اختیار داشتند ـ و همچنین با نقد جدی عملکرد و اقدامات دولت تدبیر و امید پای به صحنه انتخابات گذاشتند و در حالی که مردم نارضایتی جدی از عملکرد هر دو قوه مجریه و مقننه داشتند، توانستند با اتکا به بدنه رأی اصولگرایی، بسیاری از کرسیهای مجلس را از آن خود بکنند.
برخی بر این باورند، مخالفت جدی که بسیاری از نمایندگان مجلس یازدهم با عملکرد و اقدامات دولت «حسن روحانی» دارند، به یک موضوع دردسرساز در سال پایانی دولت منجر میشود و میتواند در قالب اقداماتی نظیر استیضاح وزیران ناتوان، استیضاح رئیس جمهور و موضوعاتی از این دست بروز کند؛ برخی هم بر خلاف این موضوع معتقدند که این اختلاف نظر بین دولت و مجلس منجر به بهبود عملکرد در هر دو قوه خواهد شد و به نفع مردم هم تمام میشود.
در همین خصوص، یک چهره سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با خبرنگار سیاسی «تابناک» پیش بینی اش از روند برخورد و یا تعامل دو قوه مجریه و مقننه را این گونه بیان کرد: «نمایندگان مجلس یازدهم در مقابله با دولت تدبیر و امید به ریاست «حسن روحانی» چارهای جز تحمل ندارند.»
«مصطفی هاشمیطبا» فعال سیاسی اصلاحطلب درباره طرح مسائلی از سوی برخی چهرههای سیاسی مبنی بر تشکیل پارلمان در سایه در آستانه تشکیل مجلس یازدهم اظهار کرد: بنده دقیقا نمیدانم دوستانی که چنین تحلیلهایی را مطرح میکنند به دنبال چه چیزی هستند، اما از نظر بنده ماهیت پارلمان مشخص است؛ بنابراین، نمایندگان تصمیمات لازم را خودشان می گیرند و عملیاتی میکنند.
وی افزود: اینکه برخی مطالب و مفاهیمی چون پارلمان در سایه یا دولت در سایه را مطرح میکنند، از نظر من باورنکردنی است؛ از این روی، بنده به مفاهیم اینچنینی اعتقادی ندارم و به دوستان نیز توصیه میکنم با طرح چنین مطالبی، اذهان عمومی را گمراه نکنند.
این چهره سیاسی اصلاحطلب تصریح کرد: مجلس یازدهم و اکثریت نمایندگان آن بدون شک از نظر باورهای سیاسی، اقتصادی و بسیاری از رویکردهای دیگر با دولت روحانی در تضادند، اما اینکه این رویکردها در تعامل با دولت چگونه خواهد بود، غیرقابل پیشبینی است.
هاشمی طبا خاطرنشان کرد: برخلاف نظر بسیاری از دوستان که به دنبال بلند کردن آتش اختلافات دولت و مجلس یازدهم هستند، بنده بر این باورم که بیشتر اختلافات دولت روحانی و نمایندگان مجلس یازدهم، لفظی و ایذایی است.
وی تاکید کرد: نمایندگان مجلس یازدهم، چارهای جز تحمل دولت روحانی ندارند و خودشان هم بدون شک جز در قالب بیان یکسری حرفها و طرحها مطالبی مطرح کنند که این رویکرد منطقیتر و بهتر است.
این چهره سیاسی اصلاحطلب گفت: توصیه بنده به دوستان همفکر خودم در بدنه اصلاحطلب و سایر جریانات سیاسی این است که در فضای امروز کشور ـ که مشکلات بزرگ و کوچک فراوانی وجود دارد ـ ما بیشتر در جهت حل این مشکلات وارد عمل شویم و دست از دعواهای زرگری و طرح مباحثی که هیچ سودی برای ما ندارد برداریم، چون برای برون رفت از شرایط فعلی، نیازمند همدلی قوای اجرایی و قانونگذاری کشور هستیم.
برخی کارشناسان سیاسی درباره نوع برخورد و رفتار دو قوه یعنی مجلس یازدهم ـ متشکل از چهرههای اصولگرای مخالف دولت ـ و دولت تدبیر و امید ـ به ریاست «حسن روحانی» و همراهی اصلاح طلبان ـ حتی پا را فراتر از درگیری گذاشته اند و معتقدند به واسطه عملکردی که از قوه مجریه از سال ۹۲ تاکنون باقی مانده است، بسیاری از نمایندگان اصولگرای مجلس پیش رو پا را فراتر گذاشته و سراغ اقداماتی نظیر طرح عدم کفایت سیاسی رئیس جمهور خواهند رفت!
البته اصلاح طلبان و بسیاری از اصولگرایان هم تحقق چنین موضوعی را غیرممکن میدانند و بر این باورند همانطور که اجازه داده نشد چنین رویکردی در قبال دولت احمدی نژاد به کار گرفته شود، قطعا این اجازه ـ آن هم در سال پایانی دولت «حسن روحانی» ـ داده نمیشود و کار تا برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ به همین شکل پیش خواهد رفت تا دولت جدید بر سرکار بیاید؛ دولتی که اصولگرایان معتقدند به ریاست یک چهره اصولگرا تشکیل خواهد شد.