دو سالگی خروج ترامپ از برجام و آنچه آمریکا به دست آورد!

دو سال از زمان خروج آمریکا از برجام می‌گذرد؛ توافقی که ترامپ آن را یکی از بدترین توافقات تاریخ می‌داند و مدعی است و به همین جهت شانزده ماه پس از ورود خود به کاخ سفید و به رغم هشدار بسیاری از مقامات و ناظران آمریکایی، در هشتم می‌، خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و راهبرد فشار حداکثری برای تسلیم کردن ایران را در پیش گرفت.
کد خبر: ۹۷۷۳۲۳
|
۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۸:۰۷ 09 May 2020
|
51182 بازدید
|

دو سال از زمان خروج آمریکا از برجام می‌گذرد؛ توافقی که ترامپ آن را یکی از بدترین توافقات تاریخ می‌داند و مدعی است و به همین جهت شانزده ماه پس از ورود خود به کاخ سفید و به رغم هشدار بسیاری از مقامات و ناظران آمریکایی، در هشتم می‌، خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و راهبرد فشار حداکثری برای تسلیم کردن ایران را در پیش گرفت.

بدون تردید خروج آمریکا از برجام با اهدافی همراه بوده است؛ اهدافی که می توان از آن تحت عنوان نابودی برجام و فشار بر ایران جهت عقب نشینی از مواضع هسته ای و منطقه ای ارزیابی کرد.

حال این سوال پیش می آید که آمریکا با خروج از برجام توانسته به اهداف خود دست یابد؟

برای بررسی اینکه دستاوردهای آمریکا پس از خروج از برجام چه بوده و آیا آمریکا توانسته به اهداف خود دست یابد یا خیر، باید به تقابل تهران-واشنگتن در چند حوزه بپردازیم.

برنامه هسته ای ایران

یکی از استدلالاتی که دولت ترامپ بارها از آن برای کوبیدن برجام استفاده کرد، این بود که چنین توافقی راه ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای را هموارتر می کند. در واقع، از نظر واشنگتن، توافق هسته ای قادر نیست ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران را تضمین کند، در عوض راه گریز را برای این کشور به سوی تولید سلاح هسته ای هموار می کند؛ بنابراین، ترامپ با خروج از برجام اعلام کرد که تحریم ها و فشارهای آمریکا، مانع از گسترش برنامه هسته ای ایران خواهد شد.

با این حال، خروج آمریکا از برجام، عزم ایران برای ازسرگیری فعالیت های هسته ایش را جزم تر کرد و این مسئله منجر به آن شد که ایران براساس مفاد برجام در پنج گام، تعهدات خود در برجام را کاهش دهد.

این کاهش تعهدات منجر به آن شد که ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست و محدودیت در تعداد سانتریفیوژها را کنار گذاشت.

اقدامات خصمانه آمریکا و عدم پایبندی اروپا به تعهدات خود در برجام باعث شد ایران به سمت از سرگیری فعالیت های هسته ای خود پیش رود و عملا به دوران پیش از برجام بازگشت. بسیاری از ناظران این مسئله را یکی از تبعات خروج آمریکا از برجام می دانند. جایی که ایران به خوبی نشان داد می تواند در بازه زمانی کوتاه فعالیت های متوقف شده خود را از سر گیرد.

اقدامات خصمانه آمریکا و عدم پایبندی اروپا به تعهدات خود در برجام باعث شد ایران به سمت از سرگیری فعالیت های هسته ای خود پیش رود و عملا به دوران پیش از برجام بازگشت. بسیاری از ناظران این مسئله را یکی از تبعات خروج آمریکا از برجام می دانند. جایی که ایران به خوبی نشان داد می تواند در بازه زمانی کوتاه فعالیت های متوقف شده خود را از سر گیرد.

از سوی دیگر، در هرگونه مذاکره ای که قرار است در آینده صورت گیرد، آمریکا و غرب یک بار دیگر باید در مورد توقف فعالیت های از سر گرفته شده ایران چانه زنی کنند!

بنابراین می توان گفت خروج آمریکا از برجام نه تنها دستاوردی برای آمریکا در زمینه محدود کردن فعالیت های هسته ایران نداشته است، بلکه زمینه را برای بازگشت ایران به برنامه هسته ایش را فراهم کرده است.

فعالیت های منطقه ایران

مقامات دولت آمریکا و به ویژه ترامپ پیش از خروج از برجام، این توافق را در راستای منافع منطقه ای ایران ارزیابی کردند. ترامپ بارها اعلام کرد که برجام زمینه افزایش توسعه طلبی منطقه ای ایران را فراهم می کند.

به همین جهت، ترامپ مدعی شد که خروج از برجام توانسته است فعالیت های منطقه ای ایران را محدود کند. در واقع، آمریکا با ابزار تحریم و تشدید تحریم های اقتصادی و همچنین دامن زدن به تنش های منطقه ای با ایران (از جمله ترور سردار سلیمانی) در پی عقب راندن ایران از مواضع منطقه ایش بود.

اما به نظر می رسد واشنگتن در حوزه منطقه ای نیز نتوانست مانع از فعالیت های منطقه ای ایران شود. به گونه ای که در عراق شاهد مصوبه پارلمان این کشور برای بیرون راندن نیروهای آمریکایی از عراق بودیم.

ایجاد اجماع منطقه ای و بین المللی

پس از خروج از برجام، واشنگتن برای تحت فشار قرار دادن ایران و ایجاد مشروعیت بین المللی برای اقدامات خود علیه ایران هدف دیگری را نیز دنبال کرده و آن هم اجماع منطقه ای و بین المللی بوده است.

آمریکایی ها در ماه های آغازین پس خروج از برجام، تلاش گسترده ای برای همراهی متحدان اروپایی خود کردند. واشنگتن پس از اینکه نتوانست نظر متحدان اروپایی خود برای اجماع علیه ایران را فراهم کند، راهبرد جدیدی برای ائتلاف سازی منطقه ای در خاورمیانه علیه ایران در پیش گرفت که مهم ترین آن، طرح ناتوی عربی و ائتلاف نظامی در خلیج فارس بود. راهبردی که با بی رغبتی کشورهای عربی منطقه مواجه شد و پس از رفت و آمدهای دیپلماتیک متعدد مقامات آمریکایی به کشورهای منطقه در نهایت عقیم ماند و ائتلاف سازی به نتیجه ای نرسید.

اجبار ایران به مذاکره

دونالد ترامپ و سایر مقامات دولت او به صراحت اعلام کرده اند که یکی از اهداف آمریکا از اعمال گسترده تحریم ها و سیاست فشار حداکثری، اجبار تهران به پذیرش میز مذاکره بوده است.

با این حال، این هدف واشنگتن نیز محقق نشد و مقامات کشورمان اعلام کرده اند که تا رفع تحریم های اعمالی آمریکا تمایل و عزمی برای مذاکره وجود نخواهد داشت.

مساله موشکی و تسلیحاتی

یکی از مهم ترین اهداف آمریکا در چند سال اخیر و به ویژه پس از خروج از برجام محدودسازی برنامه موشکی ایران بوده است.

منطق راهبردی ایران در توسعه این جنگ افزارها، دستیابی به توان بازدارندگی است؛ اما ایران نشان داده که چنانچه بحران اوج گیرد در به کارگیری و استفاده از این توان درنگ نخواهد کرد. در واقع، هم در سطح بازدارندگی روانی و هم در سطح عملیاتی ایران جایگاه ویژه ای در زمینه موشکی دارد‌. حمله موشکی ایران به عین الاسد توان عملیاتی ایران را بیش از پیش نمایان ساخت.

منطق راهبردی ایران در توسعه این جنگ افزارها، دستیابی به توان بازدارندگی است اما ایران نشان داده که چنانچه بحران اوج گیرد در به کارگیری و استفاده از این توان درنگ نخواهد کرد. در واقع، هم در سطح بازدارندگی روانی و هم در سطح عملیاتی ایران جایگاه ویژه ای در زمینه موشکی دارد‌. حمله موشکی ایران به عین الاسد توان عملیاتی ایران را بیش از پیش نمایان ساخت.

آخرین مورد از توان موشکی ایران و ناکام ماندن آمریکا برای محدود کردن آن، پرتاپ ماهواره نور به مدار بود که نگرانی آمریکایی از توسعه قابلیت های موشکی ایران را دوچندان کرد.

علاوه بر این، انتقال تکنولوژی فنی- عملیاتی موشکی ایران به متحدان خود در یمن و لبنان که در حملات انصارالله یمن به تاسیسات نفتی آرامکو خود را نشان داد، این مسئله را اثبات کرد که واشنگتن نتوانسته به هدف دیگر خود پس از خروج از برجام دست یابد.

به طور کلی، آمریکا تا ماه های آینده با چالش جدی مهمی مواجه است. اینکه آیا قادر خواهد بود تحریم های تسلیحاتی ایران را که قرار است براساس قطعنامه ۲۲۳۱ لغو شوند را تمدید کند یا خیر؟

به نظر می رسد آمریکا اگر بتواند اروپا، چین و روسیه را به خود همراه و تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند، به بخشی از اهداف خود در دوران پس از خروج از برجام دست خواهد یافت. کما اینکه این مساله می تواند منجر به فروپاشی کامل برجام شود.

با این حال، اگر دستگاه دیپلماسی آمریکا نتواند ابتکارت دیپلماتیک و سیاسی خود برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را عملی کند، می توان گفت آمریکا نتوانست به اهداف عینی خروج از برجام دست یابد.

دونالد ترامپ راهبرد تحریم های هوشمند و هدفمند باراک اوباما و متخصصین آمریکایی تحریم را کنار گذاشت و راهبرد حداکثر تحریم و حداکثر فشار را در پیش گرفت، به گونه ای که تحریم بیش از آنکه یک ابزار برای دستگاه دیپلماسی آمریکا باشد، تبدیل به یک هدف در سیاست های آمریکا علیه ایران شده است. به همین جهت است که ریچارد نفیو، معمار تحریم های آمریکا علیه ایران معتقد است که این سیاست تحریمی دولت ترامپ نتیجه ای در پی نخواهد داشت.

در نهایت مهم ترین ابزار آمریکا برای فشار بر ایران تحریم بوده است. در همین زمینه دونالد ترامپ راهبرد تحریم های هوشمند و هدفمند باراک اوباما و متخصصین آمریکایی تحریم را کنار گذاشت و راهبرد حداکثر تحریم و حداکثر فشار را در پیش گرفت، به گونه ای که تحریم بیش از آنکه یک ابزار برای دستگاه دیپلماسی آمریکا باشد، تبدیل به یک هدف در سیاست های آمریکا علیه ایران شده است. به همین جهت، ریچارد نفیو معمار تحریم های آمریکا علیه ایران معتقد است که این سیاست تحریمی دولت ترامپ نتیجه ای نخواهد داشت.

 

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۵۲
انتشار یافته: ۲۹
مهدی -
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
امریکا با خروج از برجام فقط ضرر کرده و البته جهنم را هم برای خودش خریده است . ملت امریکا باید جلوی ترامپ را بگیرند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
آقا مهدی بابا جان بیدار شو. خواب دیدی خیر باشه. فعلاً این ما ملت ایران هستیم که از همه نظر ضرر کردیم. برادر جان پراید لگن شده 100 میلیون . دلار آمریکا شده 16000 تومان.
ناشناس
|
Germany
|
۱۸:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
پاچه و قیچی را در انحصار گرفتن و نوشتن آنچه میل خویش است ،واقعیات را تغییر نمی دهد،بلکه در بحران عمیقتر پایین خواهیم رفت!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
ولی اقتصاد ایران را به مرحله سقوط ونابودی کشانده
تورم لجام گسیخته و نا امیدی مردم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
ای قصه تحریم و برجام و آمریکا بهانی برای مسوولین شده جهت ظلم به مردم. هر روز به این بهانه یه چیزی رو گرون میکنن و یه اتفاق بده دیگه در مملکت رخ میده. به نظر من همه این مشکلات ریشه داخلی داره و خیلی ربطی به خارج نداره. اگر مدیریت کشور از داخل اصلاح بشه ما نیازی به برجام و آمریکا و اتحادیه اروپا نداریم. کشوری که امروز بیست میلیون تحصیل کرده دانشگاهی داره چطور هی بهانه در میاره تحریم هستیم. هر نیازی باشه باید به دست همین جوانان با سواد و دیگر افراد ماهر در زمینه های دیگه باید حل بشه. چرا مدام حرف از برجام و تحریم بزنیم. باید هر جوری شده روی پای خودمون وایسیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
کاری به طرف مقابل ندارم ولی برای ما این دستاورد داشت که از یک سوراخ نباید چندین بار گزیده شویم با این که این اقایان سر کار در زمان خاتمی توافق کرده بودن ولی در همان سال طرف مقابل اروپایی به خاطر فشار امریکا زدن زیرش(امریکا در ان زمان اصلا در مذاکرات حضور نداشت ) و دوباره در این سال ها همین افراد ....
حال شوک دادن به اقتصاد و دادن حق و حقوق کشور ان هم در مقابل کشورهایی که خودشان بمب اتمی دارند بماند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
شما بگو برای چی باید برجامی شکل می گرفت ان هم برای فروش نفت
مذاکره می خواهید برو مذاکره چین و امریکا ببین که اسمش مذاکره که برابر یعنی تجاری ولی در این دولت غرب زده مذاکره می کند که هسته ای را بدهد در مقابل فروش نفت یعنی یک چیزی از خاک کشور را بدهید برای این که نفت خودمان را از ما بخرند یعنی مذاکره باخت در باخت برای ما و اگر ادامه دار بود این دولت تسلیحات را هم میخواست بدهد هر چند تسلیحات نظامی دست این ها نبود که اگر بر فرض اجرا می شد اخرش روزی مانند لیبی و عراق می شدیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
به قعر فرستادن ارزش پول ملی بدلیل تحریم ها و عدم امکان فروش نفت مهمترین دستاورد آمریکا بود. منتهی امیدوارم سرتان توی برف سرما نخورد
ناشناس
|
Germany
|
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
قرار نبود آمریکا چیزی به دست بیاره آمریکا قدرت اقتصادی و صنعتی و نظامی و تولید دانش است و در همه جای دنیا هم با همین قدرت سیاست هایش را پیش می برد. قرار بود صادرات نفت را صفر کند که کرد قرار بود خط تامین دلارهای بی زبان را که خرج مردم ایران نمی شد را مسدود کند که کرد از روز اول هم گفت حاضر به مذاکره است و حرفش هم عوض نشده است.حتی همین دولت چین که خیلی قربون صدقه اش می روند و در نظرهای رسمی سعی می کنند سفیرش را ناراحت نکنند تحریم نفتی ایران را اجرا کرده است و پول ها را بلوکه کرده است نویسنده این مقاله سرنا را از دم گشاد نواخته است و به جای اینکه بگوید ما چقدر گرفتار شده ایم می گوید آمریکا چه به دست آورد!!!! کافی بود نویسنده این مقاله به ارزش ریال در برابر دلار پیش از خروج آمریکا از برجام نگاهی می کرد تا شاید کمی از نوشته های خیالی دست بر می داشت.
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
از آنچه ملت ایران در این دو سال از دست داره باید گفت، کشوری که باید در اوج ترقی و افتخارات باشد را بی رمق بایکوت شده کرده ایم
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۲۰:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
شما دانشجوی دکترای عزیز. بدون نوشتن پایان نامه هم دکتر هستی. همین متنی که نوشتی کفایت میکنه که دکترا رو بهت بدن و البته بهترین شغل ها و منصب ها .
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟