بیماری زونا چیست و چگونه منتقل می شود؟

 زونا یک عفونت ویروسی است که باعث بروز ضایعات دردناک می‌شود؛ این ضایعات در هر نقطه از بدن می‌توانند ایجاد شوند، اما معمولا تاول به صورت خطی در سمت چپ یا راست تنه پدیدار می‌شود.
کد خبر: ۹۷۹۲۷۹
|
۰۸ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۳:۲۵ 30 August 2021
|
290386 بازدید
|

بیماری زونا چیست و چگونه منتقل می شود؟

به گزارش «تابناک»، ویروس واریسلا زوستر، عامل آبله مرغان، باعث زونا می‌شود و زمانی که فرد مبتلا به آبله مرغان می‌شود، پس از بهبودی این ویروس در بافت عصبی در نزدیکی نخاع و مغز فرد به صورت غیرفعال باقی می‌ماند، اما ممکن است چند سال بعد به عنوان زونا فعال شود.

 

در حالی که زونا تهدید کننده زندگی نیست، می‌تواند بسیار دردناک باشد. واکسن‌ها می‌توانند به کاهش خطر ابتلا به زونا کمک کنند، در حالی که درمان اولیه می‌تواند به کاهش عفونت‌های ناشی از زونا و کاهش عوارض آن کمک کند.



علائم زونا

علائم و نشانه‌های زونا معمولا تنها بخش کوچکی از یک طرف بدن فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد، این علائم و نشانه‌ها عبارتند از:
درد، سوزش، بی حسی یا مور مور شدن
حساسیت به لمس
ضایعه‌ای قرمز که چند روز پس از درد شروع می‌شود.
تاول‌های حاوی مایع که پاره شده و به صورت دلمه بسته در می‌آید.
خارش
بعضی افراد نیز علائم زیر را تجربه می‌کنند:
تب
سردرد
حساسیت به نور
خستگی


قابل ذکر است، درد معمولا اولین نشانه‌ی زونا است و برای برخی می‌تواند شدید باشد و برخی دیگر درد را بدون هر گونه ضایعه‌ای تجربه می‌کنند، با توجه به این که کدام مناطق در زونا درگیر شوند، ممکن است با علائم مشکلاتی نظیر بیماری‌های قلبی، ریوی یا کلیوی اشتباه گرفته شود. ضایعات زونا به طور شایع به صورت تاول‌های خطی در سمت چپ یا راست تنه ایجاد می‌شوند و گاهی اوقات این ضایعات در اطراف یک چشم یا یک سمت از گردن یا صورت رخ می‌دهند.


آیا زونا واگیردار است؟

بر اساس مطلبی که در «سلامت نیوز» آمده است و برخلاف تصور عموم که فکر می‌کنند اگر فردی در کودکی بیماری آبله مرغان بگیرد در بزرگسالی زونا نمی‌گیرد، دقیقاً این بیماری برعکس عمل می‌کند، یعنی ابتلا به بیماری در سنین پایین عاملی است در جهت بروز زونا در سنین بزرگسالی؛ بدین ترتیب احتمال ابتلای کودک شما به این بیماری وجود ندارد. در کل این بیماری در افرادی که سیستم ایمنی آن‌ها ضعیف شده و بیشتر در افراد میانسال بروز می‌کند، پس اصلاً نگران مبتلا شدن کودک خود نباشید.

درصد ابتلا به بیماری زونا در افراد بزرگسالی که در کودکی آبله مرغان نگرفته‌اند بسیار کم است مگر اینکه آبله مرغان در کودکی به حدی ضعیف بوده باشد که والدین اصلاً متوجه آن نشده باشند.

یکی از خوانندگان روزنامه ایران در سئوالی پرسیده است: پدرم ۵۷ سال دارد و با ما زندگی می‌کند. ۱۰ روزی می‌شود که مبتلا به بیماری زونا شده است؛ از آنجا که کودکی دو ساله دارم، تمام این مدت سعی کرده‌ام تماسی با پدرم نداشته باشد، چون نگرانم بیماری‌اش به فرزندم سرایت کند. می‌خواستم بپرسم آیا احتمال دارد که کودکان هم به زونا مبتلا شوند و اصلاً آیا این بیماری مسری است و اگر مسری است از چه راه‌هایی انتقال پیدا می‌کند؟

پاسخ:

برخلاف تصور عموم که فکر می‌کنند اگر فردی در کودکی بیماری آبله مرغان بگیرد در بزرگسالی زونا نمی‌گیرد، دقیقاً این بیماری برعکس عمل می‌کند، یعنی ابتلا به بیماری در سنین پایین عاملی است در جهت بروز زونا در سنین بزرگسالی؛ بدین ترتیب احتمال ابتلای کودک شما به این بیماری وجود ندارد. در کل این بیماری در افرادی که سیستم ایمنی آن‌ها ضعیف شده و بیشتر در افراد میانسال بروز می‌کند، پس اصلاً نگران مبتلا شدن کودک خود نباشید.

درصد ابتلا به بیماری زونا در افراد بزرگسالی که در کودکی آبله مرغان نگرفته‌اند بسیار کم است مگر اینکه آبله مرغان در کودکی به حدی ضعیف بوده باشد که والدین اصلاً متوجه آن نشده باشند.


در پاسخ به سؤال دیگر باید بگویم که بیماری زونا مسری است، ولی مانند آبله مرغان از طریق هوا و تنفس منتقل نمی‌شود بلکه از راه تماس و لمس تاول‌ها منتقل می‌شود، برای اینکه خودتان و دیگران مبتلا به این بیماری نشوید بهتر است از لمس تاول‌های روی پوست پدرتان خودداری کنید.

واکسیناسیون کرونا موجب زونا نمی‌شود

او در پاسخ به این سوال که آیا واکسناسیون کرونا می‌تواند باعث زونا شود؟ می‌گوید: «احتمال اینکه واکسیناسیون این ویروس را فعال کند بسیار کم است و به معنای خطرناک بودن واکسیناسیون نیست. تعداد این موارد هم به لحاظ آماری زیاد نیست و هنوز هم رابطه علت و معلولی بین زونا و واکسیناسیون کووید ۱۹ ثابت نشده است.»

رضا جعفری فشارکی، متخصصص پوست و مو نیز درباره رابطه کرونا و ابتلا به زونا به تجارت‌نیوز می‌گوید: «بروز زونا در کسانی که به ویروس کووید۱۹ مبتلا می‌شوند بیش از جمعیت نرمال است ولی اینکه با واکسیناسیون ابتلا به زونا بیشتر شود چنین اطلاعاتی تاکنون نرسیده است. پس منعی برای واکسیناسیون کرونا وجود ندارد و افراد نباید فکر کنند که بعد از تزریق واکسن به زونا مبتلا می‌شوند. این واقعیت ندارد.»

آنطور که این متخصص پوست و مو می‌گوید: « بعد از اینکه فرد آبله مرغان بگیرد در هر سنی امکان ابتلا به زونا را دارد اما با بالا رفتن سن امکان بروز آن بیشتر می‌شود.»

او در پایان می‌گوید: «در بیماری زونا نباید خوددرمانی شود و باید به متخصص مراجعه کرده تا تشخیص درست و درمان انجام شود.»

بر این اساس می‌توان گفت کاهش سیستم ایمنی افراد به هر دلیلی می‌تواند بیماری زونا به خصوص در سالمندان را افزایش دهد و این مساله ارتباط علی و معلولی با کرونا ندارد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۴۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۹
موتادا نمی گیرن
پاسخ ها
خویی
| Germany |
۱۹:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
این بنده خداها خطری بزرگتر از زونا گرفته اند
حامد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۹
مطلب نویسنده نداره؟ کی این مطلب رو نوشته ؟ پزشک یا غیر پزشک؟
ناشناس
|
Iraq
|
۰۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۷
آیاشخص بزرگسال آلوده بە زونا با بوس کردن میتوانم زونا را انتقال دهد
hich kas
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۸
در شایه پراکنی استادید؟
این ویروس گونه ای از خانواده آبله است نه خود آبله مرغان ، معمولا بر اساس ضعف عمومی بدن در سیستم عصبی می نشیند و اصلا ربطی به سن و خود آبله ندارد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۱
در درگیری ذهن و ذوح مردم
خويي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۸
بنده در سن 50 سالگي زونا گرفتم ولي با درمان كاملا رفع شد ولي خيلي سوش دارد وخارش ميكند ولي زياد خطرناك نيست محلول خاصي دارد كه زخم را خشك ميكند با داروهاي تقويتي
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۸
ایرانیا نمیگیرن
Dr.j
|
Germany
|
۰۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۱
(((( در شایه پراکنی استادید؟
این ویروس گونه ای از خانواده آبله است نه خود آبله مرغان ، معمولا بر اساس ضعف عمومی بدن در سیستم عصبی می نشیند و اصلا ربطی به سن و خود آبله ندارد))))


نمیدونم چرا باید هر ایرانی یک رای و نظر اونم با بی احترامی صادر کنه
برادر عزیز لطفا در رشته تخصصی خودتون نظر بدید
اگر مطلبی در فضای مجازی خوندید که با متن بالا در تضاده دلیل بر علمی بودن نطق شما نیست
رفرنس های علمی بیماری زونا بسیار واضح و مشخصه...
متن بالا بیس اصلی تمام رفرنس های علمی دنیاست
بیماری زونا ویروس آبله مرغان دوران کودکیه که به علت نقص یا ضعف سیستم ایمنی مجدد فعال میشه و در ریشه های عصبی ظاهر میشه و بشدت دردناک و ناراحت کنندس
برخلاف نظر تب نوین که میگه هیچ درمانی نداره
در متون سنتی شیخ الرئیس بوعلی سینا و زخیره خوارزمی و جالینوس و ....درمان هایی برای این درد ذکر شده


حجامت از ناحیه آسیب دیده سبب خروج اخلاط فاسد و تقویت سیستم ایمنی و قوت قوه مدبره میشه
در کنار ان میشه در نقاط مورد حمله خرفه ضماد کرد

و از عرقی جات خنک و ضد خارش مثل کاسنی شاهتره پنیرک و... استفاده کرد

توجه کنید که در دوران نقاهت از مصرف غذاهای طبع سرد پرهیز کنیم و غذای با طبع خیلی گرم هم نخوریم
اعتدال مزاج میتونه کمک کننده باشه

ضمنا اگر بجای حجامت از زالو درمانی استفاده بشه خواص شگرفی در درمان بیمار داره

انشالله این متن کوچک بتونه کمک کنه به عزیزانی که متاسفانه مبتلا شدند
دوره نقاهت ۳ تا ۶ ماهه این بیماری با مراحل فوق کاهش پیدا میکنه و درد قابل تحمل میشه و گاهی کلا مرتفع خواهد شد

دکتر یاشار جمالی به شماره نظام پزشکی ۶۳۷۱۱۹۵
و متخصص امور طبی کهن از دانشکده طب سنتی تهران
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
آقا اگه اين حجامت و زالو نبود نميدونم شما چي داشتيد بگيدخودتونم مريض بشيد ميريد پيشبهترين متخصصهاي طب نوين بي خيال كاسبي با جون مردم بشيد يه راه بهتر براي امرار معاش خودتون پيدا كنيد
اعظم
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۱
سلام پزشک کسی است که طب عمومی را گذرانده باشد و طب سنتی اصلا پزشکی به حساب نمیاید حالا شما میخواهید خودتان را پزشک بگذارید مشکلی نیست ولی حد اقل اطلاعات پزشکی را بخوانید و توصیه حجامت نکنید اگر سیستم گردش خون را در انسان بدانید متوجه میشوید که خون بدن هیچ کجا فرقی با بقیه جاها ندارد و طب ابوعلی سینا در ان زمان عالی بود ولی الان با پیشترفتی که علم و طب پیدا کرده استناد به ان اشتباه است و میبینید که تمام این توصیه های سنتی موقت است یا اثر ندارد و در اکثرموارد بیماری برمیگرددبارها دیده شده است و علاوه بر این که دوره درمان در طب سنتی طولانی است این مطلب را از دایی خودم که پزشک متخصص مغز و اعصاب در امریکا هستند برایتا نوشتم
كاربر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۸
در تكميل اطلاعات شما بايد بگم كه همسرم دو سه هفته پيش زوناي خفيف گرفت و شديدا از ما فاصله گرفت كه ما مبتلا نشيم. هرچند گفته بودند واگير تنفسي نداره.
با اين همه مراقبت و جدا سازي و ضد عفوني سازي وسايل و لباسا و محل نشستن و ... بازم من و بچه ٤ ساله ام آبله مرغان گرفتيم.
نتيجه اينكه هر كي زونا گرفته ميتونه بقيه رو مبتلا به آبله مرغان يا زونا بكنه. پس خيلي مواظب باشيد.
امیر
|
Germany
|
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۳
بسیار مطلب خوب و ارزنده ای بود. بسیار خوب و علمی راهنمایی کردید. متشکرم.
فقط آیا بغیر از تماس با تاول در اثر تماس با پوست بیمار مثلا در زمان مالیدن پماد نیز امکان ابتلا وجود دارد
دکتر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۹
اگر قرار باشد به همه بیماری ها مردم را واکسینه کنند خودش موجب اپیدمی و بیماری های جدید در بدن می شود
کشورهای دیگر هم فقط اطرافیان و همراهان و مرتبط به فرد را در این بیماری واکسن مربوطه را می زنند
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟