در دادنامه دادگاه تجدیدنظر استان مازندران مطرح شد

قوانین داخلی و بین المللی درباره اشتغال زنان پس از ازدواج چه می‌گویند؟

طبق قانون شوهر می‌تواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که مخالف مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد، منع کند البته این اختیار اما و اگر‌های قانونی زیادی دارد. همچنین زن نیز می‌تواند از دادگاه چنین تقاضایی کند. دادگاه در صورتی که اختلالی در امر معیشت خانواده ایجاد نشود، مرد را از اشتغال به شغل مذکور منع می‌کند.
کد خبر: ۹۷۹۶۵۶
|
۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۱ 20 May 2020
|
14483 بازدید
|
قوانین داخلی و بین المللی درباره اشتغال زنان پس از ازدواج چه می‌گویند؟

اختلاف بر آغاز یا ادامه اشتغال زنان پس از ازدواج، یکی از شایع ترین دعاوی خانوادگی است که هر روزه در محاکم دادگستری مطرح می شوند. برخی با توجه به عدم آگاهی دقیق از قوانین موجود، بر این اعتقاد هستند که شوهر برای اعمال نظر در اشتغال زن پس از ازدواج اختیار کامل داشته و هیچ قاعده و قانونی مانع این اختیار نیست.

به گزارش «تابناک»؛ طبق قانون شوهر می‌تواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که مخالف مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد، منع کند. البته شوهر نمی‌تواند خودسرانه مانع اشتغال زن شود و باید به دادگاه مراجعه و تقاضای منع اشتغال زوجه به دلیل مخالفت شغل زن با مصالح خانوادگی یا حیثیات خود را کند و این موضوع را در دادگاه به اثبات برساند.

علاوه بر آن زن نیز می‌تواند از دادگاه چنین تقاضایی را کند. دادگاه در صورتی که اختلالی در امر معیشت خانواده ایجاد نشود، مرد را از اشتغال به شغل مذکور منع می‌کند. ضمانت اجرای تخلف از چنین حکمی جواز طلاق برای شوهر یا زن است. درواقع تخلف یکی از طرفین از موجبات درخواست طلاق برای طرف مقابل و صدور گواهی عدم‌امکان سازش است.
 
اما اخیرا در یکی از محاکم قضایی دعوایی مطرح گردیده که موجب شده است در دادگاه تجدیدنظر علاوه بر مستندات داخلی در باره نحوه اعمال نظارت شوهر بر اشتغال زن، مستندات بین المللی آن هم که بر اساس ماده 9 قانون مدنی لازم الرعایه هستند مورد توجه قرار گیرد.
اهمیت خبر

رای دادگاه نخستین مبنی بر حکم بر بطلان دعوی اولیه شوهر با خواسته منع اشتغال زن به شغل آرایشگری در دادنامه دادگاه تجدیدنظر استان مازندران بر اساس اسناد داخلی و بین المللی حقوق بشر ( از جمله حق توسعه پایدار )و تفاسیر عام( General Comment )کمیته های میثاقین بین المللی تایید شده است
 
در دادنامه صادره درباره خواسته منع اشتغال زوجه به شغل آرایشگری از سوی زوج که در دادگاه نخستین رد شده، اعلام گردیده که اولا حق کار و اشتغال و انتخاب شغل و برخورداری از حقوق یکسان بین زنان از حقوق بنیادین بشر بوده آنچنان که ضمن تاکید و تجویز در نظام حقوقی اسلام در اسناد داخلی و بین المللی حقوق بشر از جمله اصول ۲۰ و ۲۲ و ۲۸ قانون اساسی و ماده قانون کار و اعلامیه جهانی حقوق بشر و.... از جمله حقوق مورد تاکید زنان بوده است.
 
دوم آنکه یکی از موازین بین المللی حقوق بشر حق توسعه است که زوجه با اشتغال در شغل آرایشگری در این راستا اقدام نموده است.
 
سوم اینکه اشتغال زن به عنوان آرایشگر نه تنها برخلاف شئونات و منافع و مصالح خانوادگی و عرف جامعه نیست بلکه امروزه زنان مشارکت موثر و سازنده در امور اجتماعی داشته اند و همچنین در فرهنگ جامعه ایرانی و اسلامی برای امور آرایشگری زنانه، جنس زن پذیرفته شده است.
 
چهارم اینکه در قانون کار مصوب ۱۳۶۸ هیچ مقرراتی که رضایت شوهران را برای کار زنان شوهردار لازم داشته باشد تصریح نشده است.
 
پنجم اینکه از سوی مرد هیچ گونه دلیلی به دادگاه ارائه نشده که دلالت بر این داشته باشد که اشتغال زن به شغل آرایشگری موضوع ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی و نیز مخالف اصل ۲۸ قانون اساسی ایران باشد و نیز اشتغال وی به این شغل منجر به اخلال در روند جاریه زندگی شود.
 
قوانین داخلی و بین المللی درباره اشتغال زنان پس از ازدواج چه می گویند؟
 
 
قوانین داخلی و بین المللی درباره اشتغال زنان پس از ازدواج چه می گویند؟
مستندات قانونی دادنامه
 
اصل ۲۰ قانون اساسی: همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.
 
اصل ۲۲ قانون اساسی: حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است، مگر در مواردی که قانون تجویز کند.
 
اصل ۲۸ قانون اساسی: هر کس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند. دولت موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون، برای همه افراد امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد نماید.
 
ماده ۶ قانون کار: بر اساس بند چهار اصل چهل و سوم و بند شش اصل دوم و اصل نوزدهم، بیستم و بیست و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اجبار افراد به کار معین و بهره کشی از دیگری ممنوع و مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند این‌ها سبب امتیاز نخواهد بود و همه افراد اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و هر کس حق دارد شغلی را که به آن مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند.
 
بند الف ماده ۲۳ اعلامیه جهانی حقوق بشر : هر کس حق کار و حق برگزیدن آزادانه کار با شرایط عادلانه و ارضا کننده دارد و نیز حق دارد که در مقابل بیکاری حمایت شود.
 
ماده ۱۳ اعلامیه حقوقی بشر اسلامی: کار، حقی است که باید دولت و جامعه برای هر کسی که قادر به انجام آن است، تضمین کند؛ و هر انسانی آزادی انتخاب کار شایسته را دارد به گونه‌ای که هم مصلحت خود وهم مصلحت جامعه بر آورده شود. هر کارگری حق دارد از امنیت و سلامت و دیگر تأمین‌های اجتماعی برخوردار باشد و نباید او را به کاری که توانش را ندارد واداشت یا او را به کاری اکراه نمود یا از او بهره کشی کرد یا به او زیان رساند؛ و هر کارگری بدون فرق میان مرد و زن، حق دارد که مزد عادلانه در مقابل کاری که ارائه می‌کند سریعاً دریافت نماید و نیز حق استفاده از مرخصی‌ها و پاداش‌ها وترفیعات استحقاقی را دارد ودر عین حال موظف است که در کار خود اخلاص و درستکاری داشته باشد و اگر کارگران با کارفرمایان اختلاف پیدا کردند دولت موظف است برای حل این اختلاف و از بین بردن ظلم و اعاده حق و پایبندی به عدل بدون این که به نفع طرفی عدول کند، دخالت نماید.
 
ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی:شوهر می تواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۲۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
اشتغال هم زمان زن و شوهر در شغل های دولتی اشتباه است هم زمان دو حقوق دولتی هم زمان استفاده از امکانات دولتی و مزایای ...... در مقابل خانواده های بسیاری محروم از کوچکترین امکانات و مزایای دولتی، برای عدالت باید هم زمان یک نفر از خانواده ها از شغل و مزایای دولتی استفاده کند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
متاسفانه مسولین کشور، به فکر عدالت نیستن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
موافقم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
هر فردی بر مبنای توانایی و علاقمندی خودش میتونه کار کنه هستند افرادی که به مشاغل دولتی علاقه ندارند و یا برعکس افرادی هم هستند که توانایی کار ا
عسل
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
ببخشید. هر کسی خودش زندگی خودشو تامین میکنه. برای ورود به مشاغل دولتی غیر از اون دسته پارتی بازیها، خیلیها با توان و تلاش و درس و غیره وارد میشن. هر شغل لیاقت فردی هست که واسش تلاش کرده. چه ربطی داره؟ دو نفر تلاش کردن شغل دولتی به دست آوردن. من نوعی که نتونستم چرا باید راضی بشم اونا از حقشون محروم بشن؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
دوست من فارغ التحصیل نخبه ی یکی از دانشگاههای معتبره و در یک شرکت پتروشیمی کار می کنه
با یه نفر در قسمت حسابداری یک شرکت خصوصی ازدواج کرد
حقوق بالا و رشد شغلی دوست من باعث حسادت شدید شوهرش بود
مدام در حالی که از امکانات خوبی که همسرش فراهم می کرد استفاده می کرد می گفت من نیازی به اینها ندارم من یه زندگی ساده می خوام !
مادر شوهر و خواهر شوهرش هم به این حسادت دامن می زدند
چون در عقد نامه حق اشتغال زن جداگانه ثبت شده بود شوهرش کاری نمی کرد
تا اینکه یک ماموریت یک ماهه قرار شد بره آلمان
شوهرش گفت فقط در صورتی اجازه ی خروج می دم که من هم با خرج پتروشیمی با تو همراه بشم !
این در حالی بود که قبل ازدواج برای ماموریت داخل و خارج کشور رضایت داده بود
خلاصه اینکه با لجبازی همسرش دوست من اجازه ی خروج از کشور پیدا نکرد و تقاضای طلاق کرد و از اون مرد حسود جدا شد
الان با یکی از همکاران خودش ازدواج کرده و خوشبخته
ولی قانون از مردان حمایت می کنه حتی مردان حسود
پاسخ ها
ناشناس
| - |
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
مشکل اصلی مردهای ایرانی اینه که نمی تونن ببیند همسرشون درآمد بیشتری داه
و می تونه بدون اون حضرت هم از پس زندگیش بر بیاد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
به عنوان یک مرد میگم
اگر گفته های شما صحت داشته باشه خاک بر سر همچنین مردی
البته نه به خاطر مادی بلکه به خاطر اینکه نتونسته رشد همسر خودش را ببینه
مجید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
نکته اول:
خرج زندگی رو هم بر عهده دو نفر بذارین
نمیشه هزینه های زندگی بر عهده مرد، نصف اموال مرد مال زن، نفقه، خرج بچه و ... همه بر عهده مرد باشه، ولی زن بیرون کار کنه و درآمد داشته باشه و هیچ وظیفه‌ای هم نداشته باشه
اگه حقوق برابره، وظایف هم باید برابر باشه

نکته دوم: متاسفانه وقتی دولت به صورت زیر پوستی و مخفیانه زیر بار قوانین بین المللی میره، نتیجه میشه همین بی عدالتی‌ها.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
بی عدالتی ؟؟؟
زن حق کار داشته باشه بی عدالتیه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
یعنی اگر حقوق انسانی زنها به اونها داده نشه همه چیز خوب می شه ؟؟
من زنهای زیادی را می شناسم که کل حقوقشان خرج خرید مایحتاج خانه و اجاره خانه می شه
شما از مخارج بی خبری ؟؟
فقط وقتی پای طلاق وسط میاد شماها که باید تنها حقوق زنها که مهریه و نفقه است را بپردازید فریادتون با آسمان می رسه
حق طلاق دارین خوبه ؟؟
دو برابر زن ارث می گیرین خوبه ؟؟
دیه ی شماها دو برابر زنهاست و بعد خودتون فقط به پدر و مادر و بچه هاتون می رسه خوبه ؟؟
وقتی شهادت زن تحصیل کرده ی مستقل نصف شهادت یک مرد علاف و معتاده خیلی احساس غرور مردانه بهتون دست می ده و لذت می برید ؟؟؟
تمام قوانین انسانی را برابر کنید
زنی را که شماها را بوجود آورده و پا به پای شما درس خوانده و کار کرده را به عنوان انسان کامل بشناسید بعد ادعای نبودن نفقه و مهریه را مطرح کنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
آقا مجید کاملا با شما موافق هستم در فرهنگ و قانون ایران هزینه های زندگی بر عهده مرد هست در ازدواج همیشه شغل و درآمد پسر را می پرسند و مهم است ولی متاسفانه .....
reza
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
واقعا قاضی باید اینطور های کوچگضی شهری باشه . یعنی سواد بین المللی داشته باشه. متاسفانه در بعضی شهرها قاضی ها مجری خواسته های جقوقی بانکها هستند و بدهکاران بانکی خرد نه کله درشت ها را بدون فکر محکوم می کنند
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
اصلا زندگی‌ای که کارش به دادگاه بکشه چه ارزشی داره؟ حالا هر طرف رای دادگاه رو ببره اون زندگی دیگه ادامه دادنش ارزشی نداره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
مردها این همه برای زن ها محدودیت تایین میکنن در صورتی که خالقشون زن ها هستن...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
خالق خداست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
اولا تایین نه تعیین
دوما خالق خداست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
خالق , زن نیست
به دنیا آوردتش
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
خالق؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
خالق خداست اشتباه نکنید
ضمنا ما هم موافق برابری هستیم در همه امورات هم زندگی هم کار هم درامد هم تقسیم اموال و.....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
کجای دنیا آدم برای خالقش این همه قوانین دست و پا گیر ساخته؟...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
خالق همه ما خداست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
زن خالق نیست هنوز اینو نمی دونی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
خداوند در قرآن می فرماید: زنان کشتزارهای شما(مردان) هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
شرایط طوری هست که زن و مرد هردو باید کار کنند و هزینه های زندگی را تامین کنند.
تابش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
كلا ازدواج اشتباه است. افراد مجرد اعم از مرد و زن هر كار دوست دارند انجام مي دهند فضول هم ندارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
شما که قانون خدا را عوض کردین بقیه را هم عوض کنید
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟