طبق اعلام اولیه یکی از مدیران سازمان لیگ، فصل آینده صداوسیما ۳۰درصد از درآمدهای خود به هنگام پخش برنامههای ورزشی را به وزارت ورزش اختصاص خواهد داد اما پولی که به فوتبالی ها می رسد، بسیار کمتر از نیاز و توقع باشگاه های لیگ برتری است.
به گزارش «تابناک ورزشی»؛ با اینکه بیش از ۹۰ درصد درآمد و بیننده تلویزیون برای مسابقات ورزشی، متعلق به رشته فوتبال است، طبق شنیده ها، وزارت ورزش و جوانان می خواهد درآمد واریز شده از سوی صداوسیما را بین فدراسیونهای مختلف ورزشی حتی ضعیف ترین رشته ها که پخش تلویزیونی قابل توجهی ندارند، تقسیم کند.
همین یک سال پیش بود که نمایندگان فیفا با حضور در ایران و اطلاع از برقرار نبودن قرارداد حق پخش، خواهان احیای این درآمد و گزارش دقیق در این زمینه شدند. آنها برای اجرای این برنامه در بازی های لیگ برتر تاکید کردند و اذعان داشتند از این پس برنامه های فدراسیون های ملی مستقل رصد خواهد شد و مورد حمایت فیفا خواهد بود.
حالا صادق درودگر، که رییس سازمان اقتصادی فدراسیون فوتبال خوانده شده و چنین نهادی وجود خارجی در تشکیلات این نهاد ندارد و فیفا هم هیچ نامی از چنین سازمانی نیاورده است ـ در پاسخ به این که پیش بینی میکند چه میزان از این درآمد به فدراسیون فوتبال اختصاص یابد، به رسانه ها گفت: «به نظر میرسد حداکثر پولی که بابت حق پخش از سوی وزارت ورزش و جوانان به فدراسیون فوتبال داده شود، ۲۰ تا ۳۰ میلیارد تومان است.»
شانزده تیم در بازیهای لیگ برتر ایران حضور دارند که در بهترین شرایط با حداکثر واریز پول برآورد شده، یک تا ۱.۵ میلیارد تومان سهم باشگاهها از درآمد حق پخش در فصل آینده خواهد شد. پولی بسیار ناچیز که حتی در برخی موارد، هزینه دستمزد یک مربی یا بازیکن لیگ برتری نمیشود. این مبلغ در برابر هزینههای جاری باشگاه ـ که هر روز رو به افزایش است ـ قابل ملاحظه نیست. تازه این سرنوشت مهمترین منبع درآمدی فوتبال باشگاهی در دنیاست که آرزوی تحققش میرود و هنوز اجرایی نشده! سایر منابع درآمدزایی هم وضع بهتری ندارند.
درآمد فدراسیون فوتبال از تبلیغات محیطی هم عدد دندان گردی برای باشگاهها نیست؛ طوری که زنوزی، مالک باشگاه تراکتور در مصاحبهای گفته بود این فصل ۳۵۰ میلیون تومان از سوی فدراسیون فوتبال به حساب باشگاه تراکتور واریز شده که واقعا جای تعجب دارد. فدراسیون فوتبال حق باشگاهها را چطور واگذار کرده که این ارقام بسیار نازل نصیب تیمها شده است؟ چرا نمیگذارند باشگاهها راسا برای کسب درآمد از این ناحیه اقدام کنند؟
در فوتبال حرفهای روز دنیا، بیش از ۵۰درصد هزینه باشگاهها را حق پخش تلویزیونی تامین میکند و کنفدراسیون فوتبال آسیا هم روی این جداول مالی تاکید دارد، اما در ایران به نظر میرسد، آماری خلاف واقع به کنفدراسیون آسیا ارسال میشود و وجود تلویزیون حکومتی و دولتی باعث شده تا فوتبال نتواند درآمد و حق واقعی اش را استیفا کند. البته در این میان حضور مدیران بی کفایت طی دورههای مختلف فدراسیون هم نقش بسیار مهمی در راه عقب ماندگی و مغفول ماندن حقوق مسلم فوتبال کشور داشته است.
بلیت فروشی لیگ ایران هم مدت هاست در کش و قوس شرکتها و نهادهای مختلف گیر افتاده و معلوم نیست دقیقا چرا پول و درآمد بلیت فروشی برای تیمها کامل محقق نمیشود. حتی تیمهای پرتماشاگرتر لیگ ایران هم در این مورد دچار ضعفهای اساسی هستند و بخش چشمگیری از درآمدشان را نهادهای بی ربط میبرند.
پیش از ورود مهدی تاج به سازمان لیگ، فوتبال باشگاهی ایران، حق پخش حدود ۲۰ میلیارد تومانی در سال از صداوسیما دریافت میکرد، اما با تغییر مدیریت در رسانه ملی و آمدن تاج این منبع درآمدی طی یک دو فصل کاملا صفر شد. حالا پس از نزدیک به هفت سال گفته میشود که میخواهند همان ۲۰ تا ۳۰ میلیارد را به فوتبال بدهند که با صدقه فرقی نمیکند. میزان درآمدهای صداوسیما از محل پخش فوتبال، فراتر از چیزی است که با این ارقام حق باشگاههای لیگ برتری ادا شود. در ضمن هنوز هیچ سهمی برای تیمهای لیگ یکی در نظر گرفته نشده؟! تیمهایی که بعضا برای پخش بازیهایشان از شبکه استانی یا کانالهای اقماری سیما، پول هم پرداخت میکنند!
به نظر میرسد لبخند فوتبالیها با شنیدن این ارقام خیلی زود بر لبانشان خشک شود و معلوم نیست با این فدراسیون بحران زده و بدون رییس چه شخصی میخواهد، پول و حق واقعی فوتبال را از صداوسیما بگیرد؟
پیش از این، تابناک نگرانی بابت نحوه محاسبه ۳۰ درصدی که مجلس به عنوان حق پخش مقرر کرده را اعلام نموده بود. صداوسیما این پول را چگونه محاسبه میکند؟
گفتنی است، با تصویب قانونی از سوی مجلس در اسفندماه مقرر شد، از این پس ۳۰درصد از درآمدهای تلویزیون ایران به هنگام پخش زنده برنامههای ورزشی به وزارت ورزش اختصاص یابد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.