به گزارش تابناک به نقل از عصرایران، جمهوری اسلامی ایران از "برامه مخفی هستهای" عربستان سعودی ابراز نگرانی کرده و از آژانس بینالمللی انرژی هستهای خواسته تا گزارشی درباره ابعاد برنامههای هستهای سعودی به اعضاء آژانس ارایه کند.
در پی انتشار گزارشهایی در برخی رسانه های غربی درباره ساخت تاسیسات مخفی تولید کیک زرد در عربستان سعودی، جمهوری اسلامی ایران نسبت به ابعاد برنامه هستهای سعودی ابراز نگرانی کرده است.
این نگرانی دیروز از سوی "کاظم غریب آبادی" نماینده دایم ایران در آژانس بینالمللی انرژی هستهای ابراز شده است. او با اشاره این که عربستان سعودی در حال توسعه و اجرای یک برنامه "بسیار غیرشفاف هستهای" است، گفته است: به رغم اینکه عربستان عضو ان. پی. تی است و توافقنامه جامع پادمان دو جانبه در حال اجرا با آژانس دارد، ولی متاسفانه هنوز از تعهد پذیرش بازرسیهای پادمانی آژانس خودداری میکند و با وجود درخواستهای مکرر چندین ساله آژانس نیز تعهدات خود را به گونهای اصلاح نکرده است که اجازه بازرسی به آژانس را بدهد."
غریب آبادی با یادآوری این که عربستان سعودی هیچ رآکتور فعال تحقیقاتی ندارد که بخواهد دنبال تولید کیک زرد باشد، گفته است: "این موضوع در کنار اقدامهای پنهانی سعودیها در حوزه هستهای و عدم اجازه ورود به بازرسان آژانس و همچنین فعالیتهای بیثبات کننده آن در منطقه، نگرانیها درخصوص یک برنامه پنهانی سلاح هستهای در این کشور را تقویت میکند."
نماینده دایم ایران در آژانس بینالمللی انرژی هستهای در ادامه گفت:" چنانچه عربستان سعودی دنبال استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای است، بایستی تعهدات مربوطه آژانس را بپذیرد و کاملا شفاف عمل کند."
او از آژانس خواست تا در راستای شفاف سازی برنامه هستهای سعودی، گزارشی را به اعضاء ارایه کند.
"محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان سعودی پس از اینکه به منصب ولایتعهدی نشست در اظهاراتی تهدید کرد در صورتی که ایران به سمت تولید سلاح هستهای برود، کشورش نیز برای ایجاد موازنه به سمت تولید تسلیحات هستهای خواهد رفت.
گفتنی است روزنامه "وال استریت ژورنال" آمریکا در گزارشی که در تاریخ 4 آگوست (5 روز پیش) منتشر کرد به نقل از برخی کارشناسان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) مدعی شد عربستان سعودی به کمک چینیها در حال ساخت یک تاسیسات مخفی هستهای در حومه شهر "الاولی" در شمال شهر مدینه است. به نوشته این گزارش هدف از ساخت این تاسیسات مخفی تولید کیک زرد از معادن اورانیوم موجود در این محل است.
وزارت انرژی عربستان سعودی این خبر را تکذیب کرده است.