نرخ تنزیل نرخ بهرهای است که از بانک های تجاری و سایر مؤسسات سپرده گذاری، برای وام های دریافتی از بانک فدرال رزرو آمریکا گرفته میشود. نرخ تنزیل همچنین به نرخ بهره مورداستفاده در تحلیل جریان نقدی تنزیل یافته (DCF) اشاره دارد تا ارزش فعلی جریان های نقدی آتی مشخص شود. نرخ تنزیل در تحلیل جریانهای نقدی نه فقط ارزش زمانی پول، بلکه همچنین ریسک یا عدم قطعیت جریان های نقدی آتی را نیز در نظر میگیرد. هرچه عدم قطعیت جریان های نقدی آتی زیادتر باشد، نرخ تنـزیل نیز بیشتر است. معنی سومی که برای اصطلاح تنزیل در نظر گرفته میشود نرخی است که توسط برنامههای حقوق بازنشستگی و شرکتهای بیمه برای تخفیف در بدهی هایشان مورداستفاده قرار میگیرد.
یک توضیح ساده از نرخ تنزیل استفاده شده در تنزیل جریانات نقدی در ادامه میآید. فرض کنیم شما انتظار دریافت ۱۰۰۰ تومان در پایان سال را دارید. ازآنجاکه نرخ تورم بر ارزش پول اثر میگذارد، برای تعیین ارزش فعلی این ۱۰۰۰ تومان (ارزشی که امروز برای شما دارد)، نیاز دارید تا آن را با یک نرخ سود مشخصی تنزیل کرده و ارزش فعلی آن را به دست آورید. با فرض اینکه نرخ تنـزیل ۱۰% بر ۱۰۰۰ تومان در یک بازه زمانی یکساله، امروز برابر ۹۰۹ تومان خواهد بود ([۱٫۰۰+۰٫۱۰] /۱۰۰۰). اگر شما انتظار داشته باشید تا ۱۰۰۰ تومان را در عرض دو سال دریافت کنید، ارزش فعلی آن ۸۲۶ تومان خواهد بود.
بیشتر شرکتها وقتی پروفایل ریسک پروژه مشابه شرکت باشد، از میانگین موزون هزینه سرمایه (WACC) استفاده میکنند. ولی اگر پروفایل ریسک پروژه به شکل ویژهای متفاوت از شرکت باشد، مدل قیمت گذاری داراییهای سرمایه ای (CAPM) اغلب برای محاسبه یک نرخ تنزیل بر اساس پروژه مورداستفاده قرار میگیرد که به شکل دقیقتری ریسک را منعکس مینماید.
Discount Rate
تهیهشده در: مدیر مالی