معامله برد-برد برای کشورهای ایران و افغانستان

‎با افتتاح اولین خط ریلی میان کشور‌های ایران و افغانستان که میتواند منجر به فعالیت بیشتر در زمینه بازرگانی شود و همچنین با توجه به ارتباط فرهنگی و دیرینه، این دو کشور می‌توانند یاری دهنده اقتصاد یکدیگر باشند.
کد خبر: ۱۰۲۱۳۷۹
|
۲۴ آذر ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۸ 14 December 2020
|
7192 بازدید

به گزارش تابناک اقتصادی؛ توسعه زیرساخت‌های ریلی بحث بسیار مهمی بوده که سال‌هاست مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است. در سیاست‌های کلی نظام برای جهت‌گیری توسعه، مورد نظرقرار گرفته است. پنجشنبه 20 آذر با حضور روسای جمهور دو کشور ایران و افغانستان خط ریلی خواف-هرات افتتاح شد.

پیش از خبر افتتاح خط آهن در افغانستان صدای انفجار و نا امنی به گوش می رسید، حال یکی از فواید این طرح، تامین امنیت برای افغانستان می باشد. افغانستان نیز دیگر کشور محصور در خشکی نیست و از این طریق به آبهای آزاد دسترسی پیدا میکند.

این مسیر ریلی برای افغانستان ضروری است، چون این کشور دارای معادن سنگ آهن بسیار گسترده و غنی است و آنها نیاز دارند به شبکه ریلی و حمل و نقلی متصل شوند تا بتوانند از ظرفیت عظیم معادن بهره ببرند و آن را بتوانند به شمال و جنوب کشور ایران انتقال دهند و بدین ترتیب اقتصاد خود را شکوفا کنند.

ایران نیز کالای با کیفیت داخلی را از این طریق با قیمت کمتری در حمل و نقل می تواند صادر کند. ناگفته نماند این خط آهن می تواند تحریم ها به طور کامل دور بزند. ایران کشوری کهن و متمدن است که می تواند از منافع گردشگری این طرح نیز استفاده کند.

اهمیت این پروژه ریلی از نگاه رئیس جمهور دو کشور

اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان در افتتاح راه آهن خواف-هرات را باعث جهش اقتصادی ایران وافغانستان دانست و گفت: در قرن ۲۱ دولت جمهوری اسلامی افغانستان، در چندین کنفرانس بین‌المللی بویژه در کنفرانس برلین در سال ۲۰۰۴ اهمیت خط آهن را برای آینده افغانستان و منطقه مطرح کرد. جمهوری اسلامی ایران اولین کشوری بود که از این طرح استقبال کرد.

رئیس‌ جمهور افغانستان گفت: تمام کشورهای دیگر می‌گفتند که افغانستان پر از سنگ است و آینده اقتصادی ندارد. مردم افغانستان همیشه از اقدام و تصمیم تاریخی جمهوری اسلامی ایران به خوبی یاد خواهند کرد. در سال ۱۳۸۵ هجری شمسی تفاهمنامه احداث خط آهن خواف-هرات میان ایران و افغانستان براساس هدایت حامد کرزای به امضا رسید و کار ساخت آن در سال ۱۳۸۶ عملا آغاز شد.

اشرف غنی تاکید کرد: براساس گزارشی که وزیر راه و شهرسازی ایران مطرح کردند، در حدود ۶ میلیون تن بار در مسیر خواف-هرات تبادل خواهد شد. جا دارد از جمهوری اسلامی ایران و هند برای ایجاد دهلیز اقتصادی چابهار ابراز قدردانی کنم.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران نیز با بیان این‌که افتتاح راه‌آهن خواف ـ هرات رسماً یک روز تاریخی فراموش‌نشدنی است، گفت: ایران و افغانستان از یک فرهنگ، تاریخ و منطقه در طول تاریخ همسایگی و برادری به‌عنوان بهترین یاران یکدیگر بوده اند.

وی اظهارداشت: ما امروزه هم‌سرنوشت نیز هستیم و سرنوشت هر دو کشور یکی است. ثبات، امنیت و توسعه افغانستان ثبات، امنیت و توسعه ایران و منطقه است.

حسن روحانی افزود: این راه آهن مسیر ترانزیتی را برای مردم افغانستان هموار می‌کند و کاهش هزینه حمل و نقل و ترافیک مرز دوغارون را خواهد داشت و کالای افغانستان به‌راحتی به اروپا، ایران و سایر کشورها صادر می‌شود. ما هم‌چنان متعهد هستیم که دوره آموزشی کوتاه‌مدت و بلندمدت را برای عزیزان‌مان در وزارت فواید عامه افغانستان انجام دهیم تا بتوانند به‌خوبی از راه آهن استفاده کنند.

طول این خط آهن چه میزان می باشد؟

راه‌آهن خواف ــ هرات به‌طول 222 کیلومتر شامل چهار قطعه است که بخش واقع در ایران (قطعه یک و دو) جمعاً به‌طول 67 کیلومتر از خواف تا مرز شمتیغ در استان خراسان رضوی واقع شده است، در ادامه قطعات سوم و چهارم در کشور افغانستان واقع هستند که قطعه سوم آن به‌طول 72 کیلومتر از مرز شمتیغ تا ایستگاه روزنک ادامه می‌یابد و قطعه 4 آن نیز از ایستگاه روزنک تا شهر هرات به‌طول 76 کیلومتر است.

طرح خواف-هرات از دید مسئولین

محمدرضا بهرامی سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در کابل در توئیتی نوشته است: آغاز بکار راه آهن خواف- هرات به مفهوم دسترسی ریلی افغانستان به آبهای آزاد از طریق ایران است که در حوزه تجارت و ترانزیت می تواند شروع یک تحول ژئواکونومیک در مسیر تحقق اتصالات منطقه ای در این حوزه باشد.

بهادر امینیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل نیز در گفت وگو با تلویزیون ملی افغانستان راه آهن خواف- هرات را گامی مهم در راستای وصل شدن افغانستان به آبهای آزاد و اتحادیه اروپا دانست و گفت: امیدوار است در سالهای آینده ایران بتواند این مسیر را تا عمق خاک این کشور ادامه دهد تا در آینده این مسیر با ازبکستان در شمال افغانستان نیز وصل شود.

محمد اسلامی وزیر راه کشورمان با اشاره به سرمایه‌گذاری 2800میلیارد تومانی ایران در راه‌آهن خواف ــ هرات از افتتاح این پروژه  با حضور رؤسای جمهوری 2 کشور خبر داد و گفت: آمادگی ساخت خط آهن هرات ــ مزارشریف را داریم.

محمد جواد ظریف در صفحه توئیتر خود نوشت: اهمیت خط آهن خواف-هرات به ایران و افغانستان محدود نیست، و برای منطقه هم حائز اهمیت است. این خط آهن به عنوان دروازه‌ای برای افزایش تجارت و تبادلات مردم با مردم، به ثبات و توسعه منطقه نیز کمک خواهد کرد. پل ساختن از مرزها یک اولویت است.

بازتاب رسانه ای طرح ریلی ایران و افغانستان

روزنامه پاکستانی «داون» در گزارشی نوشت: مراسم بهره‌برداری و تکمیل راه آهن خواف-هرات در میان خیل عظیمی از مردم مشتاق افغانستان انجام شد.

نشریه انگلیسی زبان هندو،‌ نیز با اشاره به سخنان دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در این مراسم، افتتاح این مسیر ریلی را روزی تاریخی در روابط دو کشور ایران و افغانستان توصیف کرد..

این خبر در رسانه های افغانستان نیز بازتاب گستده داشته است، بطور مثال پایگاه خبری طلوع نیوز افغانستان هم با اشاره به اظهارات «سید وحید قتالی» والی هرات نوشت:  افتتاح این خط آهن حداقل برای حدود ۶۰۰ هزار جوان بیکاری که تنها در شهر هرات زندگی می کنند امیدوار کنند است و سبب رونق صادرات خواهد شد.

خبرگزاری آناتولی ترکیه نیز با اشاره به سخنان رئیس جمهوری ایران نوشت این مسیر سبب افزایش همکاری‌های دوجانبه خواهد شد.

این رسانه ترک همچنین تصریح  کرد: با افتتاح این مسیر ریلی افغانستان دیگر کشوری محصور در خشکی نیست.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # یحیی السنوار # قیمت طلا # استقلال # پرسپولیس # خلیج فارس # آرین طباطبایی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات