در چند سال اخیر، گلوله تورم و افزایش قیمتها هر روز به یک کالا برخورد کرده و این مساله در کالاهای کشاورزی بیشتر به چشم آمده است. بعضا شاهد آن بودیم که پیاز، گوجه، خیار، سیب زمینی و ... افزایش قیمتهایی را تجربه کرده اند که مصرف کنندگان هرگز تصور چنین قیمتهایی را هم نداشتند.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ پس از آن که گوجه فرنگی قیمتهای نجومی را تجربه کرد، اکنون نوبت به افزایش قیمت نجومی موز رسیده است! بررسیهای میدانی نشان میدهد، در روز جاری (هفتم دی ۹۹) قیمت هر کیلو موز در میدان مرکزی میوه و تره بار تهران به ۳۸ هزار تومان و در بازار تهران به کیلویی بیش از ۴۰ هزار تومان رسیده است. حتی قیمت خرده فروشی این میوه در مناطق شمال شهر تهران کیلویی ۵۰ هزار تومان هم گزارش شده است.
این قیمتها در حالی است که مصطفی دارایی نژاد رئیس اتحادیه بارفروشان تهران طی گفتگویی در روز گذشته ششم دی ماه ۹۹ با بیان اینکه قیمت هر کیلو موز در میدان مرکزی به ۳۰ هزار تومان رسیده، اظهار داشت: نرخ فعلی موز در بازار قابل قبول نیست و باید قیمت هر کیلو موز در میدان مرکزی به کمتر از ۲۰ هزار تومان برسد!
اما دلیل این افزایش قیمت موز چیست؟
مصطفی دارایی نژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان تهران در گفتوگوی دیگری که در دوم دی ۹۹ با رادیو تهران داشت درباره علت افزایش قیمت موز گفت: اینکه بسیاری اعلام میکنند، گرانی موز به دلیل صادرات آن است، اشتباه است. ما اصلا موز صادر نمیکنیم بلکه واردات موز داریم. وی افزود: تولید موز در ایران در مناطق سیستان و بلوچستان صورت میگیرد و همین موزهای کوچک است که به مصرف داخلی همان استان میرسند.
دارایی نژاد با اشاره به واردات موز گفت: موزی که در حال حاضر وارد کشور میشود، از اکوادور، فیلیپین و ترکیه وارد میشود و واردات آن هم با دلار آزاد است.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا با دلار آزاد ۳۲ هزار تومانی قیمت هر کیلو موز ۱۲ هزار تومان بود و هم اکنون با دلار آزاد ۲۵ هزار تومانی به کیلویی ۴۰ هزار تومان رسیده است، گفت: ۴۰ روز پیش من طی مصاحبهای اعلام کردم که جلوی ثبت سفارش موز را بسته اند و این کالا دست دو تا سه نفر افتاده است. متاسفانه کسی به حرف ما گوش نکرد و جلوی ثبت سفارش را هم بستند که موز به این قیمت برسد!
دارایی نژاد گفت: آن زمان موز بود کیلویی ۱۸ هزار تومان و نهایت گران که شده بود به ۲۰ هزار تومان رسیده بود. همان زمان ما اعلام خطر کردیم و گفتیم اگر جلوی ثبت سفارش گرفته شود این اتفاقات میافتد، اما متاسفانه کسی گوش شنوایی نداشت.
رئیس اتحادیه بارفروشان تهران در پاسخ به این پرسش که آیا آنهایی که مجوز واردات موز دارند، در حال مجوز فروشی هستند، گفت: دقیقا همین است! این کار خلاف است و اگر جلوی آن گرفته نشود، قیمت موز همین ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان خواهد بود. وی افزود: پیگیری کنید و ببینید این واردات موز دست چه کسانی است و از کجا آمده است؟
دارایی نژاد گفت: دوستانی که ثبت سفارش را انجام میدهند در سیستم خود بزنند مشخص است چه کسانی هستند. الان ببینند ثبت سفارش دست کیست؟ مگر میشود مجوز فروشی کنند؟
البته بعد از این مصاحبه دارایی نژاد، حمید زادبوم رئیس سازمان توسعه و تجارت ایران در ۳ دی ۹۹ در گفتوگو با شبکه خبر، از تداوم ممنوعیت ثبت سفارش واردات موز خبر داد و اظهار داشت: ثبت سفارش واردات موز از اردیبهشت ماه امسال ممنوع بوده است، اما واردات آن از محل صادرات سیب درختی صورت میگرفت.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی ثبت سفارش برای واردات موز انجام نمیشود. رئیس سازمان توسعه تجارت ایران افزود: هرچند موز مورد نیاز مردم و کشور است، چون کالای اساسی به حساب نمیآید، وجود محدودیتهای ارزی برای مدیریت واردات موجب شده است تا این کالا در گروه هفت قرار بگیرد. زادبوم گفت: برای گروه هفت در شرایط کنونی، ارزی تخصیص داده نمیشود و ثبت سفارش آن انجام نخواهد شد.
امروز هفتم دی ماه ۹۹ روح الله لطیفی، سخنگوی گمرک نیز گفت: آمارها نشان میدهد در ۹ ماهه سال جاری، ۳۰۸ هزار و ۹۷۰ تن موز به ارزش ۲۱۰ میلیون و ۳۲۱ هزار و ۵۶ دلار وارد کشور شده است. وی افزود: آمار واردات این کالا در سال ۹۸ حاکی از ورود ۳۳۴ هزار و ۲۵۲ تن موز به ارزش ۲۲۶ میلیون و ۶۹ هزار و ۵۲۷ دلار به کشور است.
سخنگوی گمرک تاکید کرد: با توجه به ممنوعیت واردات موز، مقایسه آمارها نشان میدهد که میزان واردات موز نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نداشته است.
به هر صورت هر چند زادبوم اعلام کرده است که واردات موز از محل صادرات سیب درختی بوده است، باید دید که چه کسانی موفق به واردات موز ـ آن هم زیر سایه ممنوعیت ثبت سفارش ـ شده اند؟! وارداتی که در ۹ ماهه امسال تقریباً به میزان سال گذشته بوده است؟! آیا پای سلطان موز در میان است و باید منتظر رونمایی از سلطان موز باشیم؟