البته این نخستین بار نیست که استخراج رمزارزها به موضوعی مهم در کشورمان تبدیل میشود و از آن مهم تر، اولین بار نیست که فعالیت ماینرها (دستگاههای استخراج رمزارزها) عامل افزایش بی رویه برق معرفی میشود، به گونه ای که تابستان گذشته هم شاهد طرح چنین بحثهایی بوده ایم. مباحثی که به شدت داغ شدند و مسئولان را مجاب به واکنشهایی هم کردند که مهمترین شان به رسمیت شناختن استخراج رمرارزها در کشور تحت شرایطی بود.
در آن برهه حتی بانک مرکزی کشورمان پا به میدان گذاشت و رویکردش در قبال ارزهای دیجیتال، رمزارزها، استخراج رمزارزها و بسیاری از مسائل ریز و درشت دیگر در این حوزه را که سالها مسکوت مانده بود، مشخص و اعلام کرد تا وزارت نیرو هم نهایت همکاری با استخراج رمزارزها را از خود نشان دهد و تاکید کند که حاضر به فروش برق و حتی گاز به فعالان این عرصه هست. برق برای استفاده مستقیم و گاز برای دایر کردن نیروگاه به منظور تامین برق مورد استفاده مزارع استخراج رمزارز.
به این ترتیب، مرزی میان استفاده قانونی و غیرقانونی از ماینرها شکل گرفت که به نظر میرسید پایان غائله را رقم بزند، به این صورت که شناسایی متخلفین در دستور کار قرار بگیرد و همکاری با قانونیها تداوم بیابد و تحت الشعاع چیزی قرار نگیرد؛ دو انتظاری که چند هفته اخیر مشخص شد هیچ کدامشان محقق نشده اند، چون هوا آلوده شد، استخراج رمزارزها یکی از متهمان ردیف اول آلودگی لقب گرفت و بعد سیل اخبار شناسایی و کشف ماینرهای قانونی آغاز شد.
اخباری که نشان میدهند با فاصله گرفتن از تابستان سال قبل و قطعیهای مکرر برق، مبارزه با مصرف برق در اموری مانند استخراج رمزارزها به فراموشی سپرده شد تا اکنون که آلودگی هوا اوج گرفته، از زبان مسئولان وزارت نیرو بشنویم که استخراج کنندگان قانونی رمزارزها هم با محدودیت مواجه شده اند و برقشان قطع شده تا فشار از روی شبکه برداشته شود. فشاری که احتمالا با برداشته شدنش، فصل جدید مقابله با استخراج غیرقانونی رمزارزها هم پایان خواهد یافت و تا تابستان بعدی یا اواخر پاییز ۱۴۰۰، باز شرایط «همان آش و همان کاسه» میشود!