بین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: هدف قرار گرفتن یک کاروان لجستیک آمریکا در مرکز عراق، شروع دوباره اعتراضات معیشتی در لبنان، کمک ۳۶۰ میلیون دلاری قطر به غزه، برنامه عربستان برای خرید اس-۴۰۰ و سوخو-۳۵ از روسیه و اعلام تاریخ جدید سفر نتانیاهو به امارات و بحرین، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هدف قرار گرفتن یک کاروان لجستیک آمریکا در مرکز عراق
عصر روز یکشنبه، منابع عراقی، گزارش دادند که یک کاروان لجستیک آمریکا در استان «بابل» (جنوب بغداد) هدف قرار گرفته است.
کانال تلگرامی «صابرین نیوز» در این خصوص گزارش داد که این کاروان در شهر «الحله» در مرکز استان بابل هدف قرار گرفته است.
شبکه «العربیه» نیز به نقل از خبرنگار خود در عراق گزارش داد که در مسیر این کاروان یک بمب منفجر شده است.
شبکه عراقی «السومریه» نیز ضمن تأیید این خبر، گزارش داد که کاروان یادشده وابسته به ائتلاف آمریکایی بوده و در پی این انفجار، به یکی از خودروهای این کاروان خسارت وارد شده است.
طی ماههای اخیر، کاروانهایی که برای نظامیان آمریکایی مستقر عراق تجهیزات لجستیک حمل میکردند، بارها هدف انفجار بمب کنار جادهای قرار گرفتهاند. این کاروانها عمدتا از مرز سوریه در غرب یا مرز کویت در جنوب، وارد عراق میشوند.
گروههای عراقی پیش از این اعلام کرده بودند که مهلت ارائه شده به دولت «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق برای اخراج نیروهای آمریکایی به پایان رسیده است.
بعد از حملات تروریستی ائتلاف آمریکا علیه نیروهای مقاومت و شهادت شماری از نیروهای الحشد الشعبی عراق و همچنین شهادت سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و شهید ابومهدی المهندس معاون پیشین رئیس سازمان الحشدالشعبی عراق در سیزدهم دی ۱۳۹۸، پارلمان عراق با طرح خروج نیروهای آمریکایی از عراق در پانزدهم همان ماه موافقت کرد و از دولت عراق خواست آن را اجرایی کند؛ با این حال واشنگتن همچنان از خارج کردن نیروهای خود از عراق امتناع میکند.
بسیاری از گروههای عراقی، نیروهای آمریکایی حاضر در این کشور را اشغالگر میدانند و بر خروج فوری این نیروها از خاک کشورشان تأکید دارند.
شروع مجدد اعتراضات معیشتی در لبنان
در حالیکه تنش به اطراف مقرهای دولتی طرابلس بازگشته، وزیر کشور لبنان تاکید کرد، دستگاههای امنیتی در تعامل با ناآرامیهای طرابلس اشتباه نکردند.
به گزارش سایت النشره، بار دیگر تظاهرکنندگان لبنانی به طرابلس برگشته و به مقرهای دولتی طرابلس سنگ پرتاب کردند؛ اقدامی که منجر شد نیروهای امنیتی برای متفرق کردن آنها به استفاده از گاز اشک آور متوسل شوند.
همچنین معترضان در زحله در اعتراض به وضعیت بد معیشتی با تایرهای شعلهور اقدام به بستن جاده ریاق - بعلبک کردند.
این در حالی است که میدل ایست نیوز گزارش داد، «محمد فهمی»، وزیر کشور لبنان تاکید کرد دستگاههای امنیتی در تعامل با ناآرامیهای طرابلس اشتباه نکردند.
وی با بیان اینکه اتفاقات شهر طرابلس با هدف شکستن اقتدار دولت رخ داد، اظهار کرد: معترضان تلاش کردند تا وارد ساختمان استانداری طرابلس شوند؛ اما ارتش و نیروهای امنیتی از آن دفاع کرد و هنگامی که معترضان به این هدف خود نرسیدند، به سمت ساختمان شهرداری حرکت کردند.
فهمی با اشاره به اینکه ارتش در انجام مسئولیت خود کوتاهی نکرد، تاکید کرد: تحقیقات درباره رخدادهای طرابلس با نظارت دستگاه قضایی در حال انجام است و هنوز به پایان نرسیده است.
«حسان دیاب»، نخستوزیر پیشبرد امور لبنان روز گذشته گفته بود اقدامات آشوبطلبانه در طرابلس از جمله تعرض به ساختمانهای دولتی، تعرض به دولت و اقتدار آن است و بدون بازخواست و محاکمه عاملان، این مساله بسته نخواهد شد.
اعتراضات در لبنان، برخلاف کشورهای اروپایی، ناشی از وخامت اوضاع اقتصادی است. مخالفان قرنطینه و تعطیلی میگویند در صورت خانهنشینی به جای بیماری از گرسنگی خواهند مرد.
با وجود جریمههای شدید برای ناقضان محدودیتهای اجتماعی، شمار قابل توجهی از خرده فروشان که هیچ کمکی از دولت دریافت نمیکنند، مجبور به خروج از خانه و کار در محیطهای عمومی هستند. دولت لبنان به ۲۳۰هزار خانوار به شدت فقیر کمک مالی میکند.
سازمان ملل متحد میگوید در حال حاضر نیمی از جمعیت لبنان زیر خط فقر و یک چهارم همین افراد زیر خط مطلق فقر زندگی میکنند.
لبنان از پاییز سال ۲۰۱۹ صحنه رویاروییهای گسترده معترضان به وضعیت وخیم اقتصادی و ناکارآمدی سیستم سیاسی و طبقه حاکمان این کشور است.
کمک ۳۶۰ میلیون دلاری قطر به غزه
امیر قطر روز یکشنبه دستور داد، برای حمایت از ساکنان نوار غزه و ممانعت از وخامت وضعیت انسانی مردم این منطقه کمک مالی کلانی ارائه شود.
به گزارش خبرگزاری رسمی قطر "قنا"، تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر دستور تخصیص کمک مالی به ارزش ۳۶۰ میلیون دلار به نوار غزه را صادر کرد.
طبق اعلام این خبرگزاری، قرار است این مبلغ در طول یک سال از ابتدای ماه ژانویه ارائه شود.
قنا اعلام کرد، این کمک در چارچوب حمایت قطر از مردم تحت محاصره در غزه است که در پرداخت حقوق کارمندان و ارائه کمکهای مالی به خانوادههای نیازمند استفاده خواهد شد.
براساس اعلام قنا، کمک قطر جهت پایان دادن به وخامت وضعیت انسانی و شرایط سخت معیشتی در نوار غزه شامل راه اندازی نیروگاههای برق نیز میشود.
برنامه عربستان برای خرید اس-۴۰۰ و سوخو-۳۵ از روسیه
رسانهای روسی در گزارشی نوشت، عربستان سعودی در پی تعلیق فروش برخی از جنگافزارهای آمریکایی به این کشور به این نتیجه رسیده است که همانند ترکیه از روسیه سلاح و مهمات بخرد.
روزنامه «گازئتا» چاپ مسکو یکشنبه نوشت که ریاض قصد دارد سامانه دفاع موشکی اس ۴۰۰ و جنگندهای سوخو ۳۵ را از روسیه خریداری کند.
بر اساس این گزارش، این تصمیم سعودیها بعد از آن گرفته شده که دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا موقتاً فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان سعودی را به حالت تعلیق درآورده که این اقدام آمریکا در راستای ارزیابی دوباره روابط بین واشنگتن و ریاض است.
این روزنامه روس نوشت که علاوه بر تصمیمات بایدن در ممنوعیت موقت فروش جنگندهای اف ۳۵ به امارات و برخی تسلیحات راهبردی به عربستان سعودی، ناتوانی سامانهای دفاع موشکی آمریکا موسوم به «پاتریوت» در رهگیری پهپادهای یمن در حمله به پالایشگاههای آرامکو در شرق عربستان را دلیل دیگر رویگردانی ریاض از آمریکا دانسته است.
ارتش یمن تابستان سال گذشته اعلام کرد که به تلافی حملات عربستان سعودی، با ده پهپاد انتحاری پالایشگاههای نفتی البقیق و خریص را در شرق این کشور هدف قرار داده که بر اثر این عملیات نیمی از تولید نفت خام عربستان سعودی متوقف شد.
به گزارش روزنامه روسی گازئتا، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بعد از این حادثه گفت که عربستان سعودی نیاز به این دارد که از سامانههای دفاع موشکی اس ۳۰۰ و اس ۴۰۰ به منظور حفاظت از تأسیسات نفتی خود استفاده کند.
مجله اینترنشنال اینترست با این حال نوشته است که عربستان سعودی از واکنش آمریکا به این تصمیم خود آن هم به شکل وضع تحریمها نگران است و بیم آن دارد که در اعتراض به این تصمیم، کمکهای خود به ریاض را کاهش دهد.
ناوگان نیروی هوایی عربستان سعودی ۲۰۰ جنگنده از نوع اف ۱۶ دارد که ساخت ایالات متحده آمریکاست و پیشبینی میشود که عربستان سعودی با مقاومت شدید آمریکا در خرید تسلیحات از روسیه مواجه شود.
اعلام تاریخ جدید سفر نتانیاهو به امارات و بحرین
شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی گزارش داد، انتظار میرود که نتانیاهو به مدت یک روز به ابوظبی سفر و طی آن با سران امارات دیدار کند. وی پس از آن راهی دبی خواهد شد و سرانجام به منامه پایتخت بحرین خواهد رفت.
بر اساس ادعای این شبکه این سفر با هدف تشکیل یک جبهه واحد ضد بازگشت آمریکا به برجام صورت می گیرد.
نتانیاهو قرار بود که در ماه نوامبر گذشته به امارات سفر کند که به بهانه کرونا و بحران سیاسی داخلی این رژیم برای سه بار به تعویق افتاد.
امارات و بحرین در ۱۵ سپتامبر و با میانجگیری آمریکا عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را آغاز کردند.