به گزارش تابناک به نقل از فارس، «مجید تحت روانچی»، نماینده ایران در سازمان ملل در مصاحبهای که سهشنبه منتشر شده گفت که مردم ایران اعتمادی به آمریکا ندارند.
دیپلمات ارشد ایران در نیویورک در مصاحبه با فرانس۲۴ گفت: «مردم ما هیچ اعتمادی به حرف ایالات متحده ندارند، بنابراین، این ایالات متحده است که باید اجرای تعهداتش را آغاز کند تا اعتماد مردم ایران را به دست بیاورد.»
او در ادامه گفت: «بنابراین، هنگامی که از بازگشت به توافق هستهای سخن میگوییم باید این واقعیت را به خاطر داشته باشیم که ایالات متحده موظف است تعهداتش را رعایت کند.»
مجید تخت روانچی در ادامه یادآوری کرد دولت آمریکا همچنان ناقض قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است که سال ۲۰۱۵ در تأیید توافق هستهای برجام صادر شد.
او گفت: «در حال حاضر همچنان آمریکا ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و برجام است، بنابراین، کاملاً آشکار است چه کسی باید گام نخست را بردارد.»
تخت روانچی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت که ایران آماده تبادل دوجانبه همه زندانیان با آمریکا است، اما واشنگتن این پیشنهاد را نپذیرفته است.
دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور جدید آمریکا مدعی است قصد دارد کشورش را به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) که دولت قبلی آمریکا از آن خارج شد برگرداند.
او با وجود این در مصاحبهای طی روزهای اخیر به پرسشی در خصوص اینکه آیا حاضر است به منظور ترغیب ایران به اجرای کامل تعهداتش تحریمهای یکجانبه را رفع کند یا خیر، پاسخ منفی داد.
علاوه بر این، مقامهای دولت او گفتهاند قصد دارند از مسأله بازگشت آمریکا به برجام به عنوان «سکویی» برای رسیدن به آنچه توافقی «قویتر و طولانیتر کردن» خوانده شده استفاده کنند. واشنگتن میگوید قصد دارد با همکاری متحدان و شریکانش به چنین توافقی که مسائل موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران را هم شامل میشود دست پیدا کنند.
جمهوری اسلامی ایران تصریح کرده که با توجه به آنکه واشنگتن طرفی بوده که توافق را نقض کرده و کاهش تعهدات تهران در واکنش به اقدام غیرقانونی آمریکا انجام شده هر گامی از سوی تهران بعد از رفع تحریمها صورت خواهد گرفت.
آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهداتش از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد. آمریکا علاوه بر بازگرداندن تحریمهای متوقفشده ذیل برجام، تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کرد و در راستای اجرای سیاست موسوم به «فشار حداکثری» اقداماتی تحریکآمیز مانند ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در دستور کار قرار داد.
ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا به طور کامل تعهداتش در توافق هستهای را اجرا کرد و به کشورهای اروپایی که وعده جبران آثار این خروج را میدادند برای عمل به تعهداتشان فرصت داد.
یکسال بعد که دولتهای اروپایی نتوانستند به وعدههایشان عمل کنند تهران اعلام کرد طبق مفاد مندرج در توافق هستهای طی چند گام تعهداتش در توافق هستهای را کاهش خواهد داد.
ایران از آن زمان اعلام کرده الزامی برای رعایت محدودیتهای مندرج در برجام در زمینه غنیسازی، میزان ذخائر اورانیوم و تحقیق بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته ندارد. تهران علاوه بر این کار بر روی یک خط مونتاژ جهت ساخت اورانیوم فلزی را هم از سر گرفته است.
جمهوری اسلامی ایران گفته همه این گامها بازگشتپذیر هستند و چنانچه واشنگتن به برجام برگردد ایران نیز این اقدامات را به عقب برخواهد گرداند.