آیا اقدام تازه بایدن جلب رضایت تهران است؟

شبکه تلویزیونی الجزیره قطر گزارش داد : اقدام دولت جدید آمریکا در خروج نام «انصارالله» از فهرست سازمان تروریستی خارجی این کشور با رد و یا تأیید کارشناسان همراه بوده است و عده‌ای از تحلیگران آن را به توافق‌ هسته‌ای با ایران ربط می‌دهند.
کد خبر: ۱۰۳۵۰۹۹
|
۲۹ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۶:۰۵ 17 February 2021
|
16199 بازدید
|
۳


به گزارش تابناک به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره قطر ، اگرچه تصمیم دولت بایدن برای حذف انصارالله از فهرست سازمان تروریستی خارجی آمریکا عملی شده است، اما نظرات در تأیید و یا مخالفت با این تصمیم واشنگتن متفاوت است.

 

این دومین تصمیم دولت بایدن مربوط به یمن به شمار می‌رود که به دنبال اعلام توقف حمایت نظامی آمریکا از ائتلاف سعودی پس از حدود شش سال جنگ یمن گرفته شده است.

«محمد علی الحوثی» عضو ارشد شورای عالی سیاسی یمن وابسته به جنبش انصارالله از این تصمیم آمریکا استقبال و آن مثبت ارزیابی کرده است.

عده‌ای از کارشناسان تصمیم دولت بایدن در قبال انصارالله را به ایران ربط دادند و از آن با عنوان تمایل واشنگتن برای کاهش تنش‌های منطقه با هدف فراهم کردن زمینه مناسب برای توافق بزرگ با ایران در مورد پرونده هسته‌ای این کشور و دیگر پرونده‌های منطقه تلقی کردند؛ این در حالی است که برخی از تحلیلگران آن را رد و تأکید کردند حذف انصارالله از فهرست تروریستی آمریکا ارتباطی به موضوع ایران ندارد.

انصارالله در حال حاضر بحشی از کشور یمن را در اختیار دارد که ۷۰ تا ۸۰ درصد جمعیت کشور در آن زندگی می‌کنند و دستاوردهای صنعاء در منطقه مارب ضعف نسبی دولت مستعفی یمن را که تحت حمایت عربستان قرار دارد، برجسته می کند.

اقدام واشنگتن در حذف نام انصارالله از فهرست سازمان تروریستی آمریکا در پی تغییر سیاست خارجی ایالات متحده در قبال یمن و جلوگیری از اعلام حمایت نظامی واشنگتن از ائتلاف عربی علیه یمن صورت گرفته است.

در همین ارتباط، «جورجیو کاویارو» مدیر اجرایی مرکز مطالعات کشورهای حوزه خلیج فارس در واشنگتن در مصاحبه با شبکه «الجزیره» گفت که «برداشته شدن نام انصارالله از فهرست سازمان تروریستی آمریکا در چارچوب تلاش‌های دولت بایدن برای بازگشت واشنگتن به توافق هسته‌ای همزمان با تمایلش به حل دیپلماتیک بحران یمن است».

کاویارو افزود: «برای تهران کاهش مداخله در کشور یمن در ازای گرفتن برخی امتیازات از آمریکا به مراتب از کشورهای عراق، سوریه و لبنان راحت‌تر است؛ چراکه درگیری‌های یمن از لحاظ استراتژیکی و تأمین منافع ژئوپلیتیک و امنیتی از اهمیت کمتری برای ایران برخوردار است».

وی تصریح کرد: «اگر چه این اقدام واشنگتن فشار بیشتر بر عربستان سعودی و دولت هادی برای امتیاز دادن به حوثی‌ها است، اما این تغییری در مواضع آنها در برابر صنعاء ایجاد نخواهد کرد».

از سوی دیگر، «متیو کانتنیتی» کارشناس مسایل سیاسی آمریکا در قبال یمن از سیاست بایدن انتقاد کرد و گفت که این اقدام باعث هرج و مرج و آشوب بیشتر در یمن می‌شود.

کانتینتی گفت: «سیاست بایدن در قبال حوثی‌ها هرج و مرج است و هنگامی که بایدن نام انصارالله را از فهرست سازمان تروریستی خارجی آمریکا حذف کرده است، آنها نه تنها جبران نکردند، بلکه حملات خود به غیرنظامیان در مارب و عربستان سعودی را افزایش دادند و با وجود افزایش خشونت‌ها و درگیری‌ها دولت بایدن همچنان می گوید که درگیری در یمن هیچ راه حل نظامی ندارد».

وی در ادامه مدعی شد که «انصارالله از مواضع بایدن سوء استفاده می‌کند که در نتیجه آن شاهد کشتار، تخریب و در نتیجه افزایش قدرت و نفوذ ایران خواهیم بود».

از سوی دیگر، «مایکل روبین» مسئول سابق وزارت دفاع و کارشناس مسایل یمن که در موسسه تحقیقات «آمریکا اینترپرایز» فعالیت می‌کند، اعلام کرد که حذف حوثی‌ها از فهرست سازمان تروریستی، گفت‌وگو با انصارالله را تسهیل می‌کند، اما درج نام این گروه در این فهرست، مانع این امر خواهد شد.

وی در گفت‌وگو با الجزیره تأکید کرد که اگر آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا تصور می‌کند که عربستان به دلیل اقدام واشنگتن جنگ خود را متوقف خواهد کرد، اشتباه می‌کند زیرا ریاض-درست یا نادرست- یمن را یک اولویت برای امنیت ملی خود می‌داند.

وی تأکید کرد: «این یک درگیری نیابتی بین ایران و عربستان است و واشنگتن ساده‌لوحانه فکر می‌کند که ما برای هر دو طرف مهم هستیم. این دو کشور اهمیتی برای ما قائل نیستند».

روبین در ادامه مصاحبه خود، حذف انصارالله از لیست تروریسم را به تمایل دولت بایدن برای بازگشت به توافق هسته‌ای مرتبط دانست و افزود: «این اقدام واشنگتن در واقع زمینه‌چینی برای جلب رضایت ایران جهت بازگشت به میز مذاکره است؛ چراکه اگر جنگ یمن ادامه یابد یا اوضاع بحرانی‌تر شود، فرصت مذاکره با ایران دشوار خواهد شد و در نتیجه هرگونه فرصت برای موافقت کنگره با امتیازدهی کاهش می‌یابد».

«آنیل شنل» کارشناس مسایل خلیج فارس که در موسسه کوینسی واشنگتن فعالیت می‌کند، با اتخاذ مواضعی در حمایت از اقدام واشنگتن در حذف نام انصارالله از فهرست سازمان تروریستی خارجی آمریکا گفت: «اگرچه مداخله خارجی درگیری‌ها در یمن را بسیار پیچیده و ریشه‌دار کرده است، اما این یک جنگ نیابتی نیست. توقف دخالت خارجی برای متوقف کردن مشخصا عربستان، امارات و ایران ضروری است که در اینصورت، این اولین گامی خواهد بود که در جهت تغییر انگیزه‌های بازیگران منطقه‌ای برای دستیابی به راه‌حل سیاسی برای حل بحران یمن به دور از هرگونه خشونت همیشگی برداشته می‌شود».

وی اظهار داشت: «در حال حاضر، آمریکا راهی برای فشار آوردن یا تشویق تهران به توقف حمایت از حوثی‌ها ندارد و به همین دلیل بایدن باید بدون پیش‌شرط به توافق هسته‌ای بپیوندد، زیرا این آمریکا بوده که از توافق خارج شده است».

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
توافق هسته ای مشخص است که تعهدات چی هست
ناشناس
|
Germany
|
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
الان بهترین وقت برای نادانان است برای پرواز دادن موشک!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
سگ زرد برادر شغاله
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیت دلار
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات