بین المل تابناک| تحولات خاورمیانه: تشکیل کارگروه مشترک آمریکا و اسرائیل درباره ایران، افشای گزارش فوق محرمانه از نقش بن سلمان در قتل خاشقجی، احداث پایگاههای نظامی در مرزهای عراق و کویت از سوی آمریکا، گفتوگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و کره جنوبی و پاسخ خطیبزاده به لفاظیهای بی اساس نتانیاهو، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تشکیل کارگروه مشترک آمریکا و اسرائیل درباره ایران
یک رسانه آمریکایی از اقدام دولت جدید آمریکا برای تشکیل کارگروه مشترک با رژیم صهیونیستی با موضوع ایران خبر داد.
بر اساس گزارش پایگاه خبری اکسیوس، قرار است در این کارگروه مشترک، اختلافات سیاسی میان دولت بایدن و کابینه رژیم صهیونیستی در خصوص مواجهه با ایران کنار گذشته شده و دو طرف به همکاری با یکدیگر در این خصوص بپردازند.
گفته میشود، تشکیل این کارگروه به دوره نخست ریاست جمهوری باراک اوباما مربوط بوده، به نحوی که در آن زمان به عنوان یکی از بازوهای هماهنگی سیاستهای واشنگتن و تل آویو در برابر تهران فعالیت میکرد.
همچنین به نوشته اکسیوس، سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ نیز محصول همین کارگروه بود.
گفته میشود، ریاست این کارگره را مشاوران امنیت داخلی دو طرف یعنی «جیک سالیوان» از طرف آمریکا و «مئیر بنشابات» از طرف رژیم صهیونیستی بر عهده دارند.
مقامهای ارشد نهادهای امنیتی، دیپلماتیک و اطلاعاتی آمریکا و رژیم اشغالگر قدس اعضای این کارگروه را تشکیل خواهند داد.
افشای گزارش فوق محرمانه از نقش بن سلمان در قتل خاشقجی
شبکه خبری سی ان ان شامگاه چهارشنبه (به وقت واشنگتن) با استناد به اسناد «فوق محرمانه» که تازگی به دست آورده، اعلام کرد که قاتلان اجیر شده خاندان سعودی برای کشتن «جمال خاشقجی» روزنامه نگار و منتقد سیاسی و سرشناس عربستانی از دو فروند جت اختصاصی متعلق به شرکت هوانوردی اسکای پرایم استفاده کردهاند.
بنا بر گزارشها، شرکت هوانوردی مزبور تحت مالکیت «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی است.
این گزارش همچنین اعلام میکند، این اسناد در رابطه با یک دادخواست حقوقی کانادایی در اوایل سال میلادی جاری ارائه شده و به امضای وزیر سعودی که «دستورهای ولیعهد را انتقال می داد» رسیده است.
این اسناد فوق محرمانه همچنین نحوه انتقال مالکیت هوانوردی اسکای پرایم به صندوق سرمایه پادشاهی عربستان- با بودجهای بالغ بر ۴۰۰ میلیارد دلار - موسوم به صندوق سرمایه گذاری عمومی را افشا میکند. سی ان ان گزارش داد که پس از این انتقال، قاتلان جمال خاشقجی از هواپیماهای این شرکت برای ترور خاشقجی استفاده کردند.
«فیصل جیل» نماینده نامزد پیشین جمال خاشقجی در دادخواست فدرال علیه ولیعهد سعودی به شبکه سی ان ان گفت: «هرگونه شواهدی که اساساً ولیعهد سعودی و سایرین را، به ویژه مستقیم به قتل خاشقجی ارتباط دهد، بی نهایت مهم است».
گفتنی است، خاشقجی در اکتبر ۲۰۱۸ پس از ورود به کنسولگری عربستان در شهر استانبول ترکیه ناپدید شد. ریاض که در ابتدا نسبت به ناپدید شدن خاشقجی اظهار بی اطلاعی میکرد، تصدیق نمود که این روزنامه نگار در داخل کنسولگری به قتل رسیده است.
با این حال پادشاهی سعودی پیوسته اتهامها مبنی بر هرگونه ارتباط میان اعضای خاندان پادشاهی سعودی، به ویژه بن سلمان، با ترور خاشقجی را رد کرده است. در سپتامبر ۲۰۲۰، یک دادگاه تشریفاتی در عربستان محکومیت زندان را برای هشت فرد مظنون صادر کرد.
شایان ذکر است، «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا شامگاه چهارشنبه (به وقت واشنگتن) با بیان اینکه گزارش اطلاعاتی درباره قتل «جمال خاشقجی» را خوانده است، گفت به زودی با پادشاه سعودی، «ملک سلمان» در این باره گفتوگو خواهد کرد.
احداث پایگاههای نظامی در مرزهای عراق و کویت از سوی آمریکا
«رضا الدهلکی» تحلیلگر امور نظامی عراق روز چهارشنبه سخنانی را در خصوص تحرکات ایالات متحده آمریکا در مرزهای مشترک این کشور با کویت مطرح کرد.
بر اساس این گزارش، وی در این خصوص گفت: اطلاعاتی وجود دارند که همگی نشان میدهند ایالات متحده آمریکا به دنبال احداث پایگاههای نظامی جدید در مرزهای مشترک میان کویت و عراق است.
این کارشناس امور نظامی عراق در ادامه سخنان خود یادآور شد: علیرغم تحرکات ایالات متحده آمریکا در مرزهای مشترک عراق و کویت، دولت بغداد اطلاعی از این تحرکات ندارد و این مسأله یک نقصان محسوب میشود.
الدهلکی همچنین اظهار داشت: آمریکاییها به دنبال آن هستند تا در زمان مناسب از پایگاههای نظامی جدید خود در مرزهای مشترک کویت و عراق بهره برداری کنند؛ بنابراین، باید منتظر استقرار نیروهای جدیدی از آمریکا در پایگاههای مذکور باشیم.
پیش از این، شقیر الاسمر کارشناس امور امنیتی عراقی از همکاری میان نیروهای عراقی و سوریه در بالاترین سطح از هماهنگی اطلاعاتی خبر داد و به تحرکات مشکوک آمریکایی در مرز عراق با سوریه اشاره کرد.
وی افزود: عملیات اخیر عراق در نوار مرزی با هماهنگی با نیروهای ارتش سوریه برای رصد تحرکات تروریستها در این مناطق رخ داد. همکاری میان طرفین از طریق اطلاعاتی است که نقش بزرگی در عملیات بازداشت تروریستها و رصد تحرکات آنها و ممانعت از رخنه آنها ایفا میکند.
گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و کره جنوبی
در تماس تلفنی روز چهارشنبه «چانگ» وزیر خارجه کره جنوبی با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، دو طرف در مورد آخرین تحولات روابط دو کشور تبادل نظر کردند.
ظریف ابراز امیدواری کرد این کشور در اسرع وقت دسترسی به منابع مالی بانک مرکزی در بانک های کره ای را فراهم کند.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد، متاسفانه روابط دو کشور طی دو سال و نیم گذشته تحت تاثیر اقدام غیرقانونی بانکهای کره ای به ویژه در شرایط سخت شیوع کرونا و نیاز شدید مردم ایران به این منابع قرار گرفته است.
وزیر خارجه کره جنوبی نیز اظهار داشت، انجام این مکالمه در شرایطی که صرفاً کمتر از سه هفته از انتصاب وی به این سمت می گذرد، بیانگر اهمیتی است که کره جنوبی برای روابط با جمهوری اسلامی ایران قائل است و وی مصمم است که از همه توان خود برای حل مشکل منابع ارزی ایران نزد بانک های کره ای استفاده کند.
وزیر خارجه کره با اشاره به کشتی توقیف شده کره ای، ضمن تشکر از اقدام جمهوری اسلامی ایران در آزادی خدمه، ابراز امیدواری کرد، این کشتی هر چه سریع تر آزاد و به کشورش بازگردد.
وزیر امور خارجه کشورمان توقیف کشتی را موضوعی فنی دانست که از سوی مراجع قضائی مورد رسیدگی قرار دارد. ایشان افزود دولت ایران در ارتباط با دسترسی کنسولی و فراهم آوردن کلیه تسهیلات و خدمات بهداشتی و رفاهی برای خدمه کشتی از هیچگونه کوششی دریغ ننموده است.
در خصوص آخرین تحولات برجام و اقدامات جمهوری اسلامی ایران در تعامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی، طرف کره ای اظهار داشت که از ادامه گفتگوها بین اعضا برای بازگرداندن برجام حمایت می کند.
پاسخ خطیبزاده به لفاظیهای بی اساس نتانیاهو
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه در توئیتی در واکنش به اظهارات ضد ایرانی بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی نوشت: نتانیاهو خشمگین از اینکه رفیق هالویش در کاخ سفید را از دست داده به دروغهای نفرت انگیز متوسل شده تا به ایران هراسی نژادپرستانه دامن بزند.
وی افزود: باید برای نتانیاهو دردناک باشد که توطئههای ضد ایرانیاش باز هم بر باد رفته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: از نجات یهودیان در تاریخ گرفته تا مخالفت با اشغالگری، ایران همواره با ستمگران و سرکوبگران مبارزه کرده است؛ تاریخ دروغ نمیگوید.
گفتنی است، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی با طرح اتهاماتی بی پایه علیه جمهوری اسلامی ایران و با ادعای اینکه تلآویو به هیچ گونه توافق غرب با ایران امید نخواهد داشت، عنوان کرد، هر کاری برای جلوگیری از تبدیل شدن ایران به یک قدرت اتمی انجام میدهد.
وی گفت: «با توافق یا بدون توافق، ما هر کاری انجام خواهیم داد که ایران به تسلیحات اتمی دست پیدا نکند.»