این روزها بیش از پیش با مفهوم پایدار بودن در زمینههای مختلف، مواجه میشویم. اما آیا روشهای ما در حوزههای مختلف اجتماعی پایدار است؟
پایداری در واقع نگاهی به آینده دارد و یک نقشهی مسیر برای استفاده از منابع به شکلی است که هم با نیازهای امروز هم سو باشد و هم با نیازهای آتی؛ قرار گرفتن مفهوم پایداری در کنار توسعه، نگرشی مهم را میسازد. توسعهی پایدار در تلاش است تا الگوهایی را ارائه کند که از بروز مسائلی همچون نابودی منابع طبیعی، آلودگی زیستمحیطی، بیعدالتی و پایین آمدن کیفیت زندگی انسانهای حال و آینده، جلوگیری کند؛ به این ترتیب الگوهای توسعهی پایدار در مبارزه با فقر و تلاش برای از بین بردن آن بسیار موثر و ضروری است.
در سالهای اخیر، بنیادهای خیریه بسیاری با هدف کمک به اقشار کم درآمد و کم برخوردار، شکل گرفتهاند، اگرچه هدف نهایی بسیاری از آنها از بین بردن فقر است اما به نظر میرسد بسیاری از آنها روشی و مسیری پایدار را برای رسیدن به این هدف در پیش نگرفتهاند که این امر سبب میشود تا نتوانند اثری مثبت و پایدار بگذارند.« روشهای سنتی چه در ایران و چه در جاهای دیگر دنیا نه تنها به کاهش فقر کمک نکرده بلکه در بسیاری از جاها باعث پایدار شدن فقر میشود.» این را سارا شاهرخی، بنیانگذار ایفا میگوید.« در زمان بنیانگذاری ایفا، دغدغه این بود که چرا در صنایع دیگر، روشهای نوآورانه و خلاقانه به کار گرفته میشود اما چرا همچنان با روشهای قدیمی به همنوعانمان کمک کرده و به دنبال روشهای اثرسازتر و ماندگارتر نیستیم! ما باید درمان باشیم نه تسکین»
به نظر میرسد در مسیر مبارزه با فقر و کاهش آن، مهمترین موضوع، توانمندسازی افراد و حمایت از آنها برای ایجاد و توسعهی کسب و کارهایشان هست، این امر به ویژه در مناطق روستایی اهمیت ویژهای یافته و میتواند روند رو به رشد مهاجرت به شهرها را کاهش دهد. بنیاد ایفا با نگاه به اهمیت این موضوع و با هدف ساخت فردایی آباد، شکل گرفت. ایفا با جایگزین کردن قرض دادن به جای کمک بلاعوض در تلاش بوده تا انگیزه و خودباوری را در افراد حامیجو، افزایش دهد.
یکی از موضوعات مهم بر سر راه توسعهی پایدار و کاهش فقر، نابرابری در دسترسی به منابع مالی و سرمایهی لازم جهت راه اندازی و یا توسعه کسب و کار است، از این رو ایفا، شرایط وام گرفتن برای روستاییان را تسهیل کرده تا آنها بتوانند سریعتر و راحتتر به منابع مورد نیاز خود برای ایجاد یا توسعهی کسب و کار خود دسترسی پیدا کنند، ایفا در واقع نقش یک پل ارتباطی میان افرادی که میخواهند حمایت کنند و افرادی که حامیجو هستند را ایفا میکند.
در همین راستا و برای افزایش آگاهی مردم نسبت به نقشی که میتوانند در توسعهی پایدار ایران ایفا کنند، کمپین « من نقشم را ایفا میکنم.» را به راه انداختهاست. بنیانگذار ایفا در اینباره میگوید:« ما قصد داریم تا روشها، پلتفرمها و دستاوردهای خود را در اختیار دیگر خیریهها قرار دهیم و این خیریهها به خصوص خیریههای محلی را برای به کار بردن روشهای نوین و پایدار توانمند کنیم، همچنین میخواهیم به مردم نشان دهیم، روشهای متفاوت و اثرسازتری برای کمک کردن وجود دارد.»
نوآوری یکی از ارزشهای مهم ایفا است، ایفا با روش تامین مالی جمعی و اعطای وامهای خرد به کسب و کارهای محلی کمک میکند، روشی که امروزه در دنیا بسیار مورد توجه قرار گرفته و به افرادی که به دلایل مختلف نمیتوانند از مارپیچ سخت دسترسی به وامهای بانکی عبور کنند، کمک میکند تا منابع مورد نیاز خود را به دست آورند؛ درایفا با به ثمر رسیدن این کسب وکارها، این افراد قرض خود را به حامیگرانشان پس میدهند و ایفا به حامیگران این فرصت را میدهد تا پول خود را به طور مجدد به طرحی دیگر قرض دهند تا به این ترتیب، چرخهای پایدار شکل بگیرد.این روش نیازمند استفاده از زیرساختها و بسترهای تکنولوژیک است، از سوی دیگر استفاده از این تکنولوژیها هزینههای اجرایی را برای کمک به افراد کاهش میدهد که این امر یکی دیگر از دلایل ایفا برای استفاده از این روشهای نوآورانه است.
از دیگر محورهای توسعهی پایدار آموزش و توجه به ملاحظات زیست محیطی است، راهحل ایفا برای در نظر گرفتن این محورها، آموزش و مشاورهی روستاییان و همچنین ارزیابی طرحها بر اساس این ملاحظات است تا آنچه قرار است انجام شود پایدار بوده و آسیبهای زیست محیطی و اجتماعی به دنبال نداشتهباشد.
توسعهی کسب و کارهای محلی به رشد روستا کمک کرده و میتواند برای دیگر افراد نیز انگیزهبخش باشد، بسیاری از روستاییانی که از وامهای ایفا استفاده کردهاند، آن را اتفاقی مثبت برای خود، خانواده و روستایشان ارزیابی کردهاند.
توسعهی پایدار موضوعی است که هر یک از ما به عنوان عضوی از جامعه باید به آن توجه داشتهباشیم و تلاش کنیم تا روشهای پایداری را در امور مختلف زندگی خود به کار ببریم، به عبارت دیگر ما با در پیش گرفتن روشهای پایدار است که میتوانیم نقش خود را در برای تغییر و آبادانی ایفا کنیم. حمایت از بنیادها و گروههایی همچون ایفا که روشهای پایدار را در پیش گرفته و نگاهی ویژه به توسعهی پایدار روستاها دارند، میتواند شکلی از این ایفای نقش باشد.
انتهای رپرتاژ آگهی/