بین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: انتشار فیلم محرمانه حمله ایران به عین الاسد توسط سنتکام، همراهی اروپا با آمریکا برای تصویب قطعنامه ضدایرانی در آژانس، ادعای نتانیاهو درباره حمله ایران به کشتی اسرائیلی، برگزاری رزمایش نظامی بین ترکیه و قطر و درخواست روسیه از آمریکا و ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
انتشار فیلم محرمانه حمله ایران به عین الاسد توسط سنتکام
سازمان تروریستی سنتکام فیلمی را که میگوید از حالت طبقهبندی خارج شده و مربوط به حمله موشکی ایران به پایگاه عینالاسد است، منتشر کرد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز ۱۸ دی ماه به عنوان بخشی از پاسخ ایران به ترور سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس، پایگاه عینالاسد را هدف حمله موشکی قرار داد. تصاویر ماهوارهای منتشره بعد از حمله، نشان میدهد نقاط زیادی در پایگاه با دقت بالا مورد اصابت قرار گرفته است.
در حالی که بعد از این حمله «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین آمریکا مدعی شد، «همه چیز خوب است» و هیچیک از نظامیان آمریکایی آسیب ندیدهاند، پنتاگون قطرهچکانی و به مرور آمار خسارات ناشی از این حمله را منتشر کرد.
طبق گزارش شبکه «سی بی اس نیوز»، در ژانویه سال گذشته میلادی، ایران بزرگترین حمله موشک بالستیکی تا آن زمان را علیه نیروهای آمریکایی انجام داد و ۱۱ موشک به پایگاه عین الاسد ـ که محل استقرار دو هزار نظامی آمریکایی و تعداد زیادی هواپیماست ـ برخورد کرد که هر یک از این موشکها حامل کلاهکی به وزن بیش از یکهزار پوند (بیش از ۴۵۳ کیلوگرم) بودند.
ژنرال «فرانک مککنزی» فرمانده نیروهای تروریستی فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) در یادآوری حمله موشکی ایران به پایگاه عین الاسد به خبرنگار شبکه سی بی اس گفت: «اتفاقاتی در حال رخ دادن بود که اگر ما در اینجا (پایگاه عین الاسد) اقدام صحیحی انجام نمیدادیم، ممکن بود ما را به سمت جنگ سوق دهد.»
مک کنزی سپس ادامه داد: زمانیکه سازمان های اطلاعاتی آمریکا پی بردند که ایران در حال آمادهسازی حمله موشکی است، زمان کافی برای تخلیه یکهزار نظامی آمریکایی و ۵۰ هواپیما از پایگاه عین الاسد وجود داشت.
فرمانده نیروهای تروریست سنتکام در خصوص دقت موشکهای ایرانی و شدت حمله ایران به پایگاه عین الاسد توضیح داد، در صورتی که پایگاه تخلیه نمیشد، «فکر میکنم احتمالاً ۲۰ یا ۳۰ هواپیما را از دست میدادیم و ۱۰۰ تا ۱۵۰ پرسنل (آمریکا) را از دست داده بودیم. اگر آمریکاییها مرده بودند، قصد داشتیم انتقام بگیریم.»
طبق این گزارش، ایران در مجموع ۱۶ موشک پرتاب کرد که ۱۱ موشک به عین الاسد برخورد کرد.
همراهی اروپا با آمریکا برای تصویب قطعنامه ضدایرانی در آژانس
رویترز گزارش داد، آلمان، فرانسه و انگلیس پیش نویس قطعنامهای را در نشست امروز شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی توزیع کردهاند که در آن خواستار محکومیت ایران شدهاند.
این اقدام کشورهای اروپایی در حالی است که ایران و روسیه، نسبت به عواقب تصویب این قطعنامه هشدار دادهاند. تهران طی نامهای به اعضای آژانس گفته است تصویب قطعنامه توبیخی علیه تهران را «غیرسازنده» و آن را بهمثابه پایان بیانیه مشترک ۲۱ فوریه بین جمهوری اسلامی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارزیابی میکند.
در همین حال، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از نشست امروز شورای حکام به خبرنگاران گفت: صدور هرگونه قطعنامه در حوزه تصمیمگیری اعضای شورای حکام است؛ اما نباید هیچ اقدامی کار بازرسان آژانس را تحت تاثیر قرار دهد و پرونده هستهای ایران نباید قربانی بدهبستانهای سیاسی شود.
پیشتر رسانههای آمریکایی گزارش داده بودند، کاخ سفید از دیگر کشورها میخواهد در شورای حکام آژانس بینالملل انرژی اتمی، ایران را رسمی به دلیل تشدید فعالیتهای هستهای محکوم کنند.
جمهوری اسلامی ایران از بامداد سهشنبه پنجم اسفندماه مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی، اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده است، این اقدام هستهای ایران وفق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام و در پاسخ به کوتاهیهای مکرر و مداوم طرفهای اروپایی برجام در عمل به تعهدات خود انجام شده است.
مقامات ایرانی در سطوح مختلف بارها به طرفهای اروپایی برجام هشدار دادهاند، در صورت عمل نکردن به تعهداتشان، روند تعدیل تعهدات هستهای ایران همچنان ادامه خواهد یافت.
ایران از اردیبهشتماه ۱۳۹۸ (یک سال پس از خروج آمریکا از برجام) در واکنش به کوتاهی طرفهای اروپایی برجام طی چند مرحله، اقدام به کاهش تعهدات هستهای خود کرده است.
ادعای نتانیاهو درباره حمله ایران به کشتی اسرائیلی
بنیامین نتانیاهو که دولتش بعد از سقوط حامی اصلی یعنی دونالد ترامپ در بدترین وضعیت سیاسی است و ناکامیهای اقتصادی او هم اعتراض مردم را در پی داشته، در یک فرافکنی آشکار و بدون ارایه هیچ سندی، ایران را به دخالت در انفجار کشتی این رژیم در دریای عمان متهم کرد.
نتانیاهو گفت که انفجار کشتی اسراییلی در دریای عمان کار ایران بوده است؛ این ادعا پیشتر هم از سوی بنی گانتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تکرار شده بود، ولی او در عین حال اذعان کرد که برای اثبات این ادعا به انجام تحقیقات بیشتر نیاز است.
گانتس در اظهاراتی تنها دلیل دخالت تهران را نزدیکی این کشتی به آبهای ایران عنوان کرد و گفت: «موقعیت کشتی که به ایران نزدیک بود، این گمان و ارزیابی را به وجود میآورد که ایران پشت این حمله بوده است.»
برگزاری رزمایش نظامی میان ترکیه و قطر
رزمایش مشترک نظامی ترکیه و قطر «العدید ۲۰۲۱» امروز سه شنبه با حضور نیروهای مسلح دو کشور در قطر آغاز خواهد شد.
وزارت دفاع ترکیه با انتشار این خبر، هدف از برگزاری رزمایش را افزایش سطح همکاری متقابل نیروهای مسلح ترکیه و قطر، گسترش زمینه همکاری و افزایش سطح ظرفیت نظامی نیروهای مسلح قطر اعلام کرد.
بر این اساس، در این رزمایش علاوه بر نیروهای مسلح ترکیه و قطر، یک لشکر مکانیزه پیاده و یگان آتشبار حضور خواهد داشت و ۳۱ مارس به پایان میرسد.
درخواست روسیه از آمریکا و ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی، خواستار بازگشت همزمان ایران و آمریکا به اجرای کامل تعهدات برجامی شد.
اولیانوف در توئیتی نوشته است: «راه خروج از بنبست، تأکید مجدد بر این است که تمام شرکای برجام در یک قایق هستند. آمریکا اعلام کرد که آماده بازگشت است؛ با یا بدون مذاکرات مثمر ثمر در مورد اینکه چه کسی باید اول اقدام کند. آمریکا و ایران باید بازگشتشان به تعهدات کامل برجامی را همزمان انجام دهند.»