یین الملل تابناک| تحولات خاورمیانه: اعلام نخستین تحریمهای دولت بایدن علیه ایران، درخواست ۱۴۰ نماینده مجلس آمریکا برای گفتوگوی موشکی با ایران، گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه آلمان و اسرائیل درباره ایران، واکنش ترکیه به حملات علیه خاک عربستان و گفتوگوی ولی عهد عربستان سعودی با فرستاده ویژه پوتین درباره سوریه از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام نخستین تحریم های دولت بایدن علیه ایران
وزارت خارجه آمریکا با انتشار بیانیه ای از تحریم دو مقام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به بهانه آنچه «نقض حقوق بشر» خواند، خبر داد.
به گزارش تارنمای رسمی وزارت خارجه آمریکا، این وزارتخانه ایالات متحده شامگاه سه شنبه به وقت واشنگتن، در بیانیهای اعلام کرد، دو تن از مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به نام های «علی همتیان» و «مسعود صفدری» را به دلیل آنچه «نقض حقوق بشر» میخواند، در فهرست تحریمها گنجانده است.
«آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا در این بیانیه مدعی شد: «ما امروز در شورای حقوق بشر در ژنو، نگرانیهای خود را بابت ادامه سوء رفتار حکومت ایران با شهروندانش از جمله بازداشت غیرمنصفانه تعداد زیادی تحت شرایط اسفناک بیان کردیم. ایالات متحده به پاسخگو ساختن افرادی که مسئول این چنین اقداماتی هستند، متعهد است. از این روی، من گنجاندن نام علی همتیان و مسعود صفدری، دو تن از مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بخش ۷۰۳۱ (ج) وزارت خارجه را به دلیلِ مشارکت آنها در نقض فاحش حقوق بشر اعلام میکنم. طبق این تحریم جدید، ورود این افراد و بستگان درجه یک آنها به خاک ایالات متحده ممنوع میشود.»
در بخشی دیگر از این بیانیه، وزیر خارجه ایالات متحده در ادامه ادعاهای خود میافزاید: «ما به بررسی تمام ابزارهای مناسب جهت تحمیل هزینه بر افرادی که مسئول نقض حقوق بشر و سوء رفتار در ایران هستند، ادامه خواهیم داد. ما با متحدان خود برای پاسخگو ساختن [افراد] در برابر این گونه موارد نقض حقوق بشر و سوء رفتار همکاری خواهیم کرد. ایالات متحده به حمایت از حقوق مردم در ایران ادامه میدهد و از حکومت ایران میخواهد، با مردم خود با رعایت شأن و احترام رفتار کند.»
گفتنی است که دولت تحت اداره «جو بایدن» رئیس جمهور دموکرات ایالات متحده در شرایطی به وضع تحریم علیه این دو مقام نظامی ایران مبادرت کرد که در لفاظیهای عوام فریبانه خود از تمایل به بازگشت به برجام و در پیش گرفتن رویه دیپلماسی برای حل تعارضات سخن میگوید.
درخواست ۱۴۰ نماینده مجلس آمریکا برای گفتوگوی موشکی با ایران
در شرایطی که دولت کنونی ایالات متحده با وجود ابراز تمایل به بازگشت به برجام عملاً از برداشتن گامی هرچند کوچک در این مسیر خودداری کرده و در عوض با رویکردی قلدرمآبانه و یکجانبه، ایران را به برداشتن گام نخست ملزم میکند، گروهی ۱۴۰ نفره و دوحزبی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا، در نامهای سرگشاده خطاب به «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه این کشور، کاخ سفید را به در پیش گرفتن رویکردی «فراگیرتر» در قبال ایران ترغیب کردند.
در نامه مذکور، این نمایندگان خواستار آن شدند که در صورت برگزاری مذاکره بین واشنگتن و تهران، نه تنها برنامه هستهای ایران بلکه سایر موضوعات نیز مورد توجه و بررسی قرار گیرد. امضاکنندگان این نامه سرگشاده از مقامات واشنگتن مصرانه خواستند تا به «طیفِ کاملی از تهدیدهای ادعایی» از سوی ایران رسیدگی شود.
در این نامه آمده است: «ما به عنوان اعضای دموکرات و جمهوریخواه از تمام طیفهای سیاسی، در جلوگیری از تولید سلاح هستهای توسط ایران و رسیدگی به گستره وسیعی از رفتارهای غیرقانونی ایران متحد شدیم.»
گفتنی است، تاکنون اعضای دموکرات و جمهوریخواه کنگره آمریکا در حصول یک وحدت نظر پیرامون سیاست واشنگتن در قبال تهران شکست خوردهاند. حال ۷۰ نماینده دموکرات به همراه ۷۰ نماینده جمهوریخواه نامهای را امضا کردهاند که در آن از «اِجماعی دوحزبی» خود بر سر طیفی از موضوعات خبر میدهند.
این ۱۴۰ قانونگذار آمریکایی در نامه خود تأکید کردند که هرگونه توافق جدید و احتمالی میان ایالات متحده و ایران باید در وهله اول موضوعاتی را مورد رسیدگی قرار دهد که برای مدت زمانی طولانی مایه نگرانی واشنگتن بوده است؛ موضوعاتی از قبیل: احتمال دستیابی ایران به تسلیحات هستهای، برنامه موشک بالستیک ایران و حمایت تهران از نیروهای نیابتی مختلف در منطقه.
این در حالی است که مقامات تهران بارها به صراحت اعلام کردند، از آنجا که دستیابی به جنگ افزارهای هستهای خلافِ موازین شرع مقدس اسلام است، ایران درصدد کسب تسلیحات هستهای نیست. تهران همچنین هر گونه تلاش برای گنجاندن بحث برنامه موشکهای بالستیک را در هر توافقی از جمله توافق هستهای رد کرده و میگوید که توسعه این گونه تسلیحات راهبردی، جزو حق حاکمیتی کشورهاست و اینکه بُرد موشکهای ایران تهدیدی علیه ایالات متحده به شمار نمیرود.
گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه آلمان و اسرائیل درباره ایران
هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان و گابی اشکنازی، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی روز سهشنبه تلفنی در خصوص موضوعات مسائل دوجانبه و موضوعات منطقهای گفتوگو کردند.
وزارت امور خارجه آلمان در پیامی توئیتری در خصوص گفتوگوی تلفنی هایکو ماس و گابی اشکنازی اعلام کرد: «وزیر امور خارجه آلمان، هایکو ماس امروز با همتای اسرائیلی خود، گابی اشکنازی درباره همکاریهای دوجانبه در زمینه مبارزه با کرونا و همچنین در خصوص مسائل منطقهای صحبت کرد. آنها در خصوص مسائل مختلف مرتبط با ایران از جمله تلاشهای دیپلماتیک [طرفهای برجام] برای احیای کامل برجام تبادل نظر کردند.»
واکنش ترکیه به حملات علیه خاک عربستان
ترکیه روز سه شنبه از همبستگی خود با عربستان و ایستادگیاش در کنار کشور برادر سعودی و مردم آن در مقابل حملات ارتش یمن خبر داد.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای اعلام کرد: ما نسبت به حملات اخیر به عربستان به ویژه حمله به بندر رأس تنوره و تاسیسات آرامکو در الدمام واقع در عربستان در هفتم مارس ۲۰۲۱ نگرانی خود را ابراز میداریم.
وزارت خارجه ترکیه تاکید کرد: ما خواهان توقف هرچه سریعتر این حملات بوده و بهترین آرزوهای خود را برای کشور برادر عربستان و ملت آن ابراز میداریم.
پیشتر جنبش انصارالله یمن از انجام عملیاتی گسترده در عمق عربستان خبر داده و بر انهدام تاسیسات حیاتی و نظامی در عربستان تاکید کرده بود.
گفتوگوی ولیعهد عربستان سعودی با فرستاده ویژه پوتین درباره سوریه
«محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی شامگاه سهشنبه در ریاض با «الکساندر لاورنتیف» فرستاده ویژه رئیس جمهور روسیه دیدار و درباره تازهترین تحولات سوریه گفتوگو کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس)، این دیدار در حضور «عبدالعزیز بن سعود بن نایف بن عبدالعزیز»، «فیصل بن فرحان بن عبدالله» و «مساعد بن محمد العیبان» که به ترتیب وزیر کشور، وزیر خارجه و وزیر مشاور و عضو هیات دولت عربستان سعودی هستند، برگزار شد.
از طرف روسی نیز «سرگئی کوزولوف» سفر روسیه در ریاض و «سرگئی اواناسیف»، نائب رئیس ستاد کل وزارت دفاع روسیه حضور داشتند.
در این دیدار روابط دو جانبه میان عربستان و روسیه و تازهترین تحولات در عرصه سوریه مورد بررسی قرار گرفت.