سرانجام گزارش اسفندماه ۹۹ بازار مسکن در شهر تهران توسط بانک مرکزی منتشر شد و بدین ترتیب پرونده مسکن در سال ۱۳۹۹ بسته شد. گزارشی که حاوی نکات بسیار مهمی بود.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ بر اساس گزارش بانک مرکزی، در اسفندماه گذشته ۵ هزار و ۲۷۳ فقره معامله مسکن به ثبت رسید که نسبت به ماه قبل از آن (بهمن ۹۹) که ۳ هزار و ۹۱۷ معامله مسکن انجام شده بود، رشد ۳۴.۶ درصدی داشته است.
همچنین متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران در اسفند سال گذشته ۳۰ میلیون و ۲۷۴ هزار و ۷۰۰ تومان بود که نسبت به ماه قبل از آن (بهمن ۹۹) که این شاخص متری ۲۸ میلیون و ۳۸۹ هزار و ۱۰۰ تومان بود، افزایش ۶.۶ درصدی داشته است.
گرانترین منطقه تهران در اسفند ۹۹، منطقه ۱ با متوسط متری ۶۸ میلیون و ۷۲۳ هزار و ۱۰۰ تومان اعلام شده است. پس از آن، منطقه ۳ با متوسط متری ۶۲ میلیون و ۲۷۱ هزار و ۳۰۰ تومان و منطقه ۲ با متوسط متری ۴۸ میلیون و ۱۴۳ هزار و ۶۰۰ تومان قرار دارد.
ارزانترین مناطق تهران طبق ۱۲ ماه سال گذشته، منطقه ۱۸ با متوسط متری ۱۲ میلیون و ۱۳۴ هزار و ۷۰۰ تومان بود، پس از آن، منطقه ۱۷ با متوسط متری ۱۵ میلیون و ۲۵۸ هزار و ۷۰۰ تومان و سپس منطقه ۱۵ با متوسط متری ۱۵ میلیون و ۳۶۸ هزار و ۸۰۰ تومان قرار دارد.
سال ۱۴۰۰ آخرین سال حضور دولت تدبیر و امید بر سکان هدایت قوه مجریه کشور است. هر چند برای قضاوت نهایی این دولت در حوزه مسکن باید تا مرداد ماه سال جاری صبر کرد، بررسی عملکرد دولت در هشت سال گذشته خالی از لطف نخواهد بود. جهش قیمت مسکن در دوران دولت تدبیر و امید چقدر بوده و وضعیت معاملات در این مدت چه تغییری کرده است؟
متاسفانه آمارهای موجود در سایت بانک مرکزی از سال ۱۳۹۴ به بعد میباشد؛ بنابراین بازه بررسی را از سال ۱۳۹۴ تا سال ۱۳۹۹ در نظر میگیریم.
در سال ۱۳۹۴ مجموع تعداد معاملات واحدهای مسکونی ۱۵۳ هزار و ۷۶۳ واحد گزارش شده است. در این سال متوسط قیمت هر مترمربع مسکن ۴ میلیون و ۱۶۸ هزار و ۳۰۰ تومان بوده است.
در سال ۱۳۹۹ مجموع تعداد معاملات واحدهای مسکونی ۸۳ هزار و ۳۰۳ واحد اعلام شده است. همچنین متوسط قیمت هر مترمربع از مسکن ۲۳ میلیون و ۸۶۵ هزار و ۹۰۰ تومان گزارش شده است.
مقایسه تعداد معاملات واحدهای مسکونی در سال ۱۳۹۴ با سال ۱۳۹۹ بیانگر آن است که در این چند سال میزان معاملات ۴۶ درصد کاهش یافته که عمدتا به دلیل افزایش قیمت شدید مسکن است، چون در این مدت، میزان قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران رشد ۴۷۳ درصدی داشته است!
در سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال ۱۳۹۸ نیز رشد قیمت هر مترمربع مسکن ۸۰ درصد بوده است.
در این وضعیت، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در سال ۱۳۹۹ بارها مردم را به نخریدن مسکن در راستای ارزانتر شدن آن توصیه کرد.
در نمودار زیر، روند رشد قیمت هر مترمربع مسکن در سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۹ را ملاحظه میکنید.
تعداد معاملات واحدهای مسکونی نیز در سالهای ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۹ روند نزولی داشته است.
کارگران شاید ملاک خوبی برای سنجیدن قدرت خرید مسکن باشند. در سال ۱۳۹۴ حداقل حقوق یک کارگر ۷۱۲ هزار و ۴۲۵ تومان بوده است. همان گونه که عنوان شد در سال ۱۳۹۴ متوسط قیمت هر مترمربع مسکن ۴ میلیون و ۱۶۸ هزار و ۳۰۰ تومان بوده است؛ بنابراین در سال ۱۳۹۴ متوسط قیمت هر مترمربع مسکن حدود ۶ برابر حداقل دستمزد یک کارگر بوده است.
در سال ۱۳۹۹ حداقل حقوق و دستمزد یک کارگر به یک میلیون و ۸۳۵ هزار و ۴۲۷ تومان رسید، اما متوسط قیمت هرمترمربع مسکن در همین سال به ۲۳ میلیون و ۸۶۵ هزار و ۹۰۰ تومان افزایش یافت. یعنی در سال ۱۳۹۹ متوسط قیمت هرمترمربع مسکن تقریبا ۱۲ برابر حداقل حقوق یک کارگر شد.
با این وضعیت دیگر سخت است که یک کارگر در شهر تهران به فکر خرید مسکن باشد و سالیان سال طول خواهد کشید تا یک کارگر بتواند یک سرپناه برای خانواده خود خریداری کند.
اگر یک میلیارد تومان داشته باشید در مناطق ۲۲ گانه تهران به متراژ زیر میتوانید خانه خریداری کنید
منطقه ۱ حدود ۱۵ متر
منطقه ۲ حدود ۲۱ متر
منطقه ۳ حدود ۱۶ متر
منطقه ۴ حدود ۳۰ متر
منطقه ۵ حدود ۲۷ متر
منطقه ۶ حدود ۲۴ متر
منطقه ۷ حدود ۳۷ متر
منطقه ۸ حدود ۳۷ متر
منطقه ۹ حدود ۴۷ متر
منطقه ۱۰ حدود ۵۲ متر
منطقه ۱۱ حدود ۴۹ متر
منطقه ۱۲ حدود ۵۹ متر
منطقه ۱۳ حدود ۳۷ متر
منطقه ۱۴ حدود ۴۸ متر
منطقه ۱۵ حدود ۶۵ متر
منطقه ۱۶ حدود ۶۳ متر
منطقه ۱۷ حدود ۶۶ متر
منطقه ۱۸ حدود ۸۲ متر
منطقه ۱۹ حدود ۶۳ متر
منطقه ۲۰ حدود ۶۲ متر
منطقه ۲۱ حدود ۴۶ متر
منطقه ۲۲ حدود ۳۳ متر