کیوسک بین الملل تابناک: تشکیل اتاق عملیاتی بین ایران، روسیه و سوریه، امضای توافق نظامی میان یونان و رژیم صهیونیستی، ادعای روزنامه انگلیسی درباره مذاکره مستقیم عربستان و ایران، اعزام دو کشتی جنگی انگلیس به دریای سیاه برای مقابله با روسیه و توافق چین و آمریکا برای همکاری در زمینه بحران اقلیمی از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
تشکیل اتاق عملیاتی بین ایران، روسیه و سوریه
خبرگزاری روسی امروز یکشنبه، در خبری که در رسانههای سوریه بازتاب یافت، به نقل از یک منبع آگاه افزود: در این خصوص جلسات فشردهای طی روزهای گذشته بین نمایندگان ایران، روسیه و سوریه با هدف شکستن محاصره اقتصادی کُشنده آمریکا و اروپا علیه مردم سوریه برگزار شده است.
این منبع گفته که پس از سرقت نفت سوریه توسط ارتش آمریکا و شبه نظامیان مورد حمایت آن در شمال سوریه و قاچاق آنها به عراق و جلوگیری از رسیدن تانکرهای حامل سوخت به بنادر سوریه، کمبود سوخت یکی از بزرگترین بحران هایی است که سوریه طی دهههای گذشته شاهد آن بوده است.
وی اضافه کرده که کار اتاق یاد شده در وهله اول، هماهنگی چند جانبه برای تامین نیازهای نفتی و رسیدن سوخت به بنادر سوریه است،
منبع یاد شده همچنین ادعا کرده که بر اساس هماهنگیهای انجام شده و مصوب توسط کمیته یاد شده، کشتیهای جنگی روسیه به منظور تامین امنیت نفتکشهای ایرانی در برابر هرگونه حملات و جلوگیری از دزدیهای دریایی از این نفکتشها، آنها را تا رسیدن به آبهای سرزمینی سوریه اسکورت میکنند.
این منبع در مورد مکانیزم عملکرد کشتیهای حامل نفت خام گفت: تامین واردات نفت سوریه طی دوره آینده از طریق تجمیع تعدادی از نفتکشهای ایرانی و ارسال آنها در قالب یک دسته واحد به سوریه مشروط بر اینکه ناوگان دریایی روسیه در مدیترانه حداقل تا پایان امسال امنیت دسترسی آنها به بنادر سوریه را به طور مداوم بر عهده بگیرد، ادامه خواهد یافت.
به گفته این منبع سازوکار جدید در روزهای گذشته کشتیهای جنگی روسیه با مراقبت از چهار نفتکش ایرانی که نفت خام و گاز طبیعی حمل میکردند دسترسی آنها به آبهای سرزمینی سوریه را تضمین کردند.
این منبع با خودداری از معرفی مبدا ارسال این کشتیها به منظور جلوگیری از مانع تراشی و هدف قراردادن آنها در آبهای آزاد، اضافه کرد: در روزهای آینده تعدادی کشتی حامل مواد غذایی و برخی کالاهای اساسی که در صنایع دارویی کاربرد دارد وارد آبهای سرزمینی سوریه خواهد شد.
وی هماهنگی اخیر سه جانبه بین ایران، روسیه و سوریه را در قالب تفاهمات استراتژیک توصیف کرد و افزود: بر اساس این هماهنگی بیشتر نیازهای بازار سوریه به کالاها و مواد اساسی تامین خواهد شد و این موضوع طی چند روز آینده بصورت واقعی عملیاتی خواهد شد.
بر اساس گزارش اسپوتنیک همزمان با آن (حرکت نفتکشهای ایرانی) ، کشتیهای باری روسیه در چارچوب قراردادهای منعقد شده در زمانهای قبلی که در حال اجراست، مقادیر زیادی گندم را به سوریه حمل میکنند و پیش بینی میشود که انتقال گندم روسیه تا پایان ماه ژوئن آینده ادامه داشته باشد و این بدان معناست که سوریه نیازهای خود را از آرد تا اواسط سال 2022 تأمین میکند.
ورود پی در پی منابع گندم به سوریه نشاندهنده آغاز برچیدن بحران عمیق نان در این کشور است که سوریها بر اثر قاچاق ذخایر گندم این کشور به کشورهای همسایه توسط ارتش آمریکا تجربه میکنند.
فصل گذشته سلسله آتش سوزی های ویرانگر در زمینهای کشاورزی مناطق شرق سوریه که از آن به عنوان سبد غذایی سوریه یاد میشود، بخش بزرگی از گندم و محصولات کشاورزی این مناطق را از بین برد.
سوریه، ارتش آمریکا و ستیزه جویان مورد حمایت آن را به آتش سوزیهای عمدی با هدف کمبود مایحتاج عمومی مردم به منظور فشار بر دمشق متهم کرده است.
امضای توافق نظامی میان یونان و رژیم صهیونیستی
وزارت جنگ رژیم صهیونیستی از امضای یک معامله دفاعی با یونان به ارزش ۱/۶۵ میلیارد دلار خبر داد.
به نقل از سایت شبکه روسیا الیوم، وزارت جنگ رژیم صهیونیستی امروز (یکشنبه) اعلام کرد که "بزرگترین معامله دفاعی میان این رژیم و یونان را امضا کرده است."
طبق گزارش روزنامه عبری زبان "اورشلیم پست"، شرکت اسرائیلی "Elbit Systems" یک مرکز آموزشی را برای نیروی هوایی یونان راه اندازی خواهد کرد.
طبق این گزارش، این معامله به ارزش حدود ۱/۶۵ میلیارد دلار میان دو طرف امضا شده است.
در همین حال، شرکت "Elbit Systems" نیز اعلام کرد که مرکز مذکور را به یک فروند هواپیمای جت دو موتوره "آلنیا آئرماچی ام-۳۴۶" مجهز میکند.
طبق این گزارش، دوره زمانی توافق فوق ۲۰ ساله خواهد بود.
ادعای روزنامه انگلیسی درباره مذاکره مستقیم عربستان و ایران
یک رسانه انگلیسی از ایفای نقش نخستوزیر عراق برای آغاز مذاکرات مستقیم بین مقامهای ارشد ایران و عربستان سعودی در بغداد خبر داد.
روزنامه «فایننشال تایمز» در گزارشی به نقل از «سه مقام» مدعی شد، مقامهای ارشد عربستان سعودی و ایران در تلاش برای بهبود روابط بین این دو کشور رقیب در منطقه، در حال انجام مذاکرات مستقیم بودهاند.
طبق این گزارش، مذاکرات مستقیم مقامهای سعودی و ایرانی در بغداد صورت گرفته و بعد از گذشت پنج سال از قطع روابط دیپلماتیک ریاض و تهران انجام شده است.
منابع استنادی فایننشال تایمز مدعی شدند، اولین دور مذاکرات مستقیم عربستان سعودی و ایران در تاریخ نهم آوریل (۲۰ فروردین) انجام شد و به گفته یکی از مقامها، این گفتوگوها، «مثبت» بودند.
بنا بر این گزارش ادعایی، ریاست هیات سعودی در مذاکرات بیستم فروردین ماه را «خالد بن علی الحمیدان» رئیس سازمان اطلاعات عربستان سعودی برعهده داشت و دور بعدی مذاکرات مستقیم بین ریاض و تهران هم برای هفته آینده برنامهریزی شده است.
فایننشال تایمز گزارش داد: «مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق فرایند (مذاکرات مستقیم ادعایی بین عربستان سعودی و ایران) را تسهیل کرده است و الکاظمی ماه گذشته در ریاض با شاهزاده محمد (ولیعهد عربستان سعودی) در این باره گفتوگوهایی داشت».
یک «مقام مطلع» که نام و هویتش فاش نشده، به این رسانه انگلیسی گفت: «(مذاکرات ادعایی بین عربستان سعودی و ایران) با سرعت به جلو حرکت میکند چرا که مذاکرات ایالات متحده (در رابطه با توافق هستهای ایران) با سرعت در حال حرکت به جلو است و همچنین به خاطر حملات حوثیها (به مواضع عربستان سعودی)».
فایننشال تایمز در ادامه این گزارش ادعایی خبر داد که «یک مقام ارشد سعودی انجام شدن هرگونه مذاکرات با ایران را تکذیب کرد و دولتهای ایران و عراق اظهارنظری در این باره نکردهاند».
به گزارش ادعایی این روزنامه، یک مقام ارشد عراقی و یک دیپلمات خارجی اما تایید کردند که میان نمایندگان عربستان سعودی و ایران در بغداد مذاکرات مستقیم انجام شده است.
این مقام عراقی ناشناس همچنین مدعی شد که بغداد برقراری «کانالهای ارتباطی» بین ایران و مصر و همچنین ایران و اردن را تسهیل کرده است.
این مقام افزود: «نخستوزیر (مصطفی الکاظمی) بسیار مشتاق است که شخصا در تبدیل کردن عراق به پل ارتباطی میان قدرتهای متضاد در منطقه ایفای نقش کند. این به نفع منافع عراق است که بتواند این نقش را بازی کند. هر چه قدر در منطقه تقابل بیشتر باشد، اینجا (در عراق) این موضوع خودش را بیشتر نشان خواهد داد. این دیدارها (میان نمایندگان عربستان سعودی و ایران) در حال انجام شدن است».
در پایان گزارش فایننشال تایمز، به نقل از «یک مقام دیگر عراقی» مطلع از مذاکرات عربستان سعودی و ایران ادعایی مطرح شده است.
این مقام ناشناس تصریح کرد: «الکاظمی ارتباطات خوبی با نظام ایران دارد. موضوع جدید است است که الکاظمی همین نقش را در قبال عربستان سعودی هم دارد بازی میکند. برای عراق خوب است که چنین نقشی را ایفا کند اما هنوز در روزهای بسیار ابتدایی قرار داریم».
ادعای فایننشال تایمز درباره مذاکرات مستقیم عربستان سعودی و ایران با ایفای نقش نخستوزیر عراق در شرایطی مطرح شده که به دنبال اعدام «شیخ النمر» روحانی شیعه برجسته عربستان سعودی و اتفاقهای صورت گرفته در مقابل سفارت ریاض در تهران، سعودیها روابط دیپلماتیک این کشور با ایران را قطع کردند.
ساعاتی بعد از انتشار خبر روزنامه فایننشال تایمز، روزنامه «عرب نیوز» عربستان سعودی این خبر را تکذیب کرد. در گزارش این رسانه آمده است: «یک مقام ارشد سعودی انجام شدن مذاکرات مستقیم با ایران را تکذیب کرده است».
اعزام دو کشتی جنگی انگلیس به دریای سیاه برای مقابله با روسیه
یک منبع در نیروی دریایی سلطنتی انگلیس از اعزام دو کشتی جنگی این کشور به دریای سیاه در ماه مه (ماه میلادی آتی) خبر داد و گفت این حرکت برای نشان دادن همبستگی با اوکراین و ناتو در منطقه در برابر وضعیت در مرز روسیه و اوکراین انجام میگیرد.
به گزاش خبرگزاری «تاس» به نقل از «ساندی تایمز»، یک ناوشکن نوع ۴۵ مجهز به موشکهای ضدهوایی و ناوچه نوع ۲۳ از ناوگان نیروی دریایی سلطنتی انگلیس در دریای مدیترانه جدا میشوند و با گذر از تنگه بسفر وارد دریای سیاه خواهند شد.
بنا بر گزارشها، این تصمیم در حمایت از اوکراین بعد از آن اتخاذ شده که آمریکا از برنامه خود برای اعزام دو ناو به دریای سیاه به منظور ممانعت از تشدید بیشتر تنشها در منطقه و با روسیه عقبنشینی کرد. همچنین گفته شده که در صورت وجود تهدید از سوی روسیه، انگلیس آمادگی دارد تجهیزات بیشتری به منطقه بفرستد.
پیشتر «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه این سوال را مطرح کرد که ایالات متحده با استقرار نیرو و کشتیهای جنگی در اوکراین، هزاران کیلومتر دورتر از سواحل خود به دنبال چه چیزی است.
لاوروف در این خصوص گفت: اقدامات ایالات متحده از جمله استقرار کشتی در دریای سیاه به طور مرتب در حال رخ دادن است و در حال حاضر این کار به ویژه با انرژی و لفاظیهای تهاجمی همراه شده است.
اوکراینیها اخیراً روسیه را به استقرار نیروهای نظامی در اطراف مرزهای مشترک متهم کرده و مدعی شدند جداییطلبان تحت حمایت روسیه به صورت سیستماتیک، آتشبس در شرق اوکراین را نقض میکنند. روسیه ادعای اوکراین را رد کرده و با هشدار به آمریکا اعلام کرده به نفع آمریکاست که کشتیهای جنگی خود را از کریمه و سواحل روسیه دور نگه دارد.
سخنگوی ریاست جمهوری روسیه نیز با رد ادعای غرب در زمینه اقدامهای تهاجمی روسیه در قبال اوکراین گفته است، تکرار مداوم چنین سخنانی تنها موجب بی ارزش شدن بیشتر واشنگتن میشود.
در روزهای گذشته آمریکا و متحدانش همسو با هم از اوکراین حمایت کردهاند. در همین زمینه منابع خبری گزارش دادند یک فروند هواپیمای «سی -۱۳۰» نیروی هوایی آمریکا اخیرا در یک پایگاه هوایی در «کییف» فرود آمد. گفته میشود که این هواپیما تجهیزات و پرسنل نظامی برای کمک به ارتش اوکراین به همراه داشته است.
توافق چین و آمریکا برای همکاری در زمینه بحران اقلیمی
نماینده ویژه ریاست جمهوری آمریکا برای تغییر اقلیمی و نماینده چین در بیانیه مشترکی پس از مذاکرات شانگهای اعلام کردند، پکن و واشنگتن برای همکاری در زمینه تغییرات آب و هوایی موافقت کردهاند.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، جان کری و شیه ژنهوآ، نمایندگان آمریکا و چین اعلام کردند، ایالات متحده و چین به همکاری با یکدیگر و دیگر کشورها به منظور مقابله با این بحران اقلیمی که باید با جدیت و فوریتی که نیازمند آن است، مورد رسیدگی قرار بگیرد، متعهد هستند.
بر اساس این بیانیه که وزارت خارجه آمریکا منتشر کرد، این شامل تقویت اقدامات متقابل و همکاری در فرایندهای چند جانبه شامل چارچوب کنوانسیون تغییر اقلیمی سازمان ملل متحد و توافق پاریس میشود.
جان کری، نماینده ویژه ریاست جمهوری آمریکا در امور تغییر اقلیمی در روزهای ۱۵ و ۱۶ آوریل با شیه ژنهوآ، نماینده ویژه چین در امور تغییر اقلیمی در شانگهای دیدار و رایزنی کرد. براساس بیانیه مشترک آنها، آمریکا و چین چشم انتظار نشست آب و هوایی به میزبانی آمریکا هستند که ۲۲ و ۲۳ آوریل برگزار میشود.
علاوه بر این، چین و آمریکا برای مقدمات کنفرانس تغییر اقلیمی آتی که ماه نوامبر در شهر گلاسکو اسکاتلند برنامهریزی شده است، همکاری کرده و درباره ادامه اقدامات قاطع ۲۰۲۰ به منظور کاهش آلایندهها رایزنی خواهند کرد.
در این بیانیه مشترک آمده است، آمریکا و چین کاملا به همکاری با یکدیگر و دیگر کشورها برای تقویت اجرای توافق پاریس متعهد هستند. وزارت خارجه آمریکا هم گفت که چین و آمریکا در نظر دارند تا استراتژیهای بلند مدت خودشان را با هدف تولید گازهای گلخانهای صفر و کربن صفر ایجاد کنند. آنها همچنین برای به حداکثر رساندن سرمایهگذاری بینالمللی در حمایت از انتقال به انرژیهای تجدیدپذیر در کشورهای در حال توسعه اقدام خواهند کرد.