بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: پیشنهاد عربستان به آمریکا برای حضور نیروهای عربی در عراق، واکنش ایران به خبر مذاکره میان تهران و ریاض، حملات راکتی به پایگاه هوایی بلد در شمال عراق، اعلام زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری سوریه و تشکیل کمیته خروج نظامیان آمریکا از عراق، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
پیشنهاد عربستان به آمریکا برای حضور نیروهای عربی در عراق
«ترکی الفیصل» سفیر سابق عربستان در آمریکا روز یکشنبه سخنانی را منتسب به «سعود الفیصل» وزیر خارجه اسبق عربستان سعودی درباره واگذاری عراق به ایران توسط آمریکا بیان داشت.
به گزارش پایگاه خبری الخلیج الجدید، ترکی الفیصل در گفتوگو با برنامه المسار شبکه «السعودیه» مدعی شد: در سال ۲۰۰۴ پس از سرنگونی کامل دولت (عراق) و گمان میکنم حتی پس از اعدام صدام، او (سعود الفیصل) ملاقاتی با کالین پاول (وزیر خارجه وقت آمریکا) در جده داشت و به پاول پیشنهادی داد.
او افزود: سعود الفیصل خطاب به پاول گفت، حالا که آمریکا مأموریت خود را در عراق به پایان رسانده است، نظرش درباره اینکه نیروهای خود را با نیروهایی عربی و اسلامی جایگزین کند، چیست؟ تا از این طریق عراق را توسعه دهند و امنیت آن را فراهم کنند، اما طرف آمریکایی متأسفانه این پیشنهاد را نپذیرفت.
الفیصل ادامه داد: هنگامی که من به عنوان سفیر به آمریکا رفتم، اوضاع وقت عراق پس از اوج گیری جنبشهای ضد اشغالگری رو به وخامت گذاشته بود و بخشی از آن از طریق حزب بعث بود که پشت سر خود ارتش، امنیت و کشور عراق را از هم پاشیده رها کرده و بخشی هم از طریق طرفداران ایران بود.
سفیر سابق عربستان در آمریکا همچنین گفت: وزیر خارجه وقت عربستان در سفری که به واشنگتن برای ملاقات با مقامات آمریکایی داشت، در اظهاراتی خبری گفت که آمریکا، عراق را در طبقی از نقره [دودستی] تقدیم ایران کرد.
الفیصل گفت: اظهارات وزیر خارجه وقت عربستان موجب خشم کاندولیزا رایس شده بود که با او تماس گرفت و درخواست داد که حرفش را پس بگیرد اما سعود الفیصل این خواسته او را رد کرد.
عربستان سعودی که سالها با حمایت از گروههای تروریستی در سوریه و عراق موجب ایجاد ناامنی و بی ثباتی در منطقه شده است، در مقطع اخیر درصدد نزدیک شدن به عراق و حتی بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب با هدف آن چیزی است که مقابله با نفوذ ایران در کشورهای عربی خوانده است.
واکنش ایران به خبر مذاکره میان تهران و ریاض
یک منبع ایرانی بدون ذکر نام خود به شبکه المیادین گفت که خبر گفتوگوی ایران و عربستان سعودی در عراق صحت ندارد.
او در واکنش به ادعای روزنامه «فایننشال تایمز» این سخن را گفته و در ادامه توضیحات دیگری نداده است.
روزنامه «فایننشال تایمز» روز یکشنبه در گزارشی به نقل از «سه مقام» مدعی شد که مقامهای ارشد عربستان سعودی و ایران در تلاش برای بهبود روابط بین این دو کشور رقیب در منطقه، در عراق مذاکره کردهاند. بنا بر این ادعا، اولین دور مذاکرات مستقیم عربستان سعودی و ایران در نهم آوریل (۲۰ فروردین) انجام شده و به گفته یکی از مقامها، این گفتوگوها «مثبت» بوده است.
ادعای فایننشال تایمز درباره مذاکرات مستقیم عربستان سعودی و ایران با ایفای نقش نخستوزیر عراق در شرایطی مطرح شده که به دنبال اعدام «شیخ النمر» روحانی شیعه برجسته عربستان سعودی و اتفاقهای صورت گرفته در مقابل سفارت ریاض در تهران، سعودیها روابط دیپلماتیک این کشور را با ایران قطع کردند.
ساعاتی بعد از انتشار خبر روزنامه فایننشال تایمز، روزنامه «عرب نیوز» عربستان سعودی این خبر را تکذیب کرد. در گزارش این رسانه آمده است: «یک مقام ارشد سعودی انجام شدن مذاکرات مستقیم با ایران را تکذیب کرده است.»
حملات راکتی به پایگاه هوایی بلد در شمال عراق
منابع خبری اعلام کردند، پایگاه هوایی بلد در استان صلاحالدین در شمال عراق عصر امروز، یکشنبه هدف حملات راکتی قرار گرفت.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، فرمانده پایگاه هوایی بلد، سرلشکر ضیاء محسن سعد به خبرگزاری "واع" عراق گفت، در اثر اصابت دو موشک به داخل پایگاه دو سرباز عراقی زخمی شدند.
خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد، پنج راکت به سمت این پایگاه شلیک شد که دستکم دو مورد آن به تاسیسات شرکتهای پیمانکار آمریکایی اصابت کرد.
پایگاه هوایی قبلا محل استقرار نیروهای آمریکایی بود که ماهها قبل از آن عقبنشینی کردند. امروز گروهی از پیمانکاران آمریکایی و کارمندان محافظت از جنگندههای اف-۱۶ در آنجا مستقر هستند.
اعلام زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری سوریه
رئیس پارلمان سوریه موعد دقیق برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در داخل و خارج این کشور را اعلام کرد.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، حموده صباغ، رئیس پارلمان سوریه در جریان نشست فوقالعاده پارلمان اعلام کرد که انتخابات ریاست جمهوری سوریه در خارج از این کشور بیستم ماه می (۳۰ اردیبهشت) و در داخل کشور نیز ۲۶ می (پنجم خرداد) برگزار خواهد شد.
وی از نامزدهای تصدی پست ریاست جمهوری خواست که طی ۱۰ روز از ۱۹ آوریل تا ۲۸ همین ماه درخواستهایشان را به دادگاه عالی قانون اساسی این کشور ارائه دهند.
صباغ در ادامه نشست فوقالعاده پارلمان را "تاریخی" خواند و انتخابات ریاست جمهوری سوریه را بسیار مهم دانست.
وی همچنین از سوریهای مقیم خارج خواست که مشارکت گستردهای در این انتخابات داشته باشند.
تشکیل کمیته خروج نظامیان آمریکا از عراق
نخست وزیر عراق از تشکیل کمیتهای برای تعیین سازوکارهای قانونی خروج نظامیان آمریکایی از این کشور خبر داد.
بر اساس این گزارش، «مصطفی الکاظمی» در ضیافت افطاری که با حضور فرماندهان نظامی امنیتی عراق برگزار شد، گفت: کمیتهای نظامی برای تعیین نیازها و ضروریات عراق و ساز و کارهای تحویل مسئولیت از نیروهای ائتلاف بین المللی تشکیل شده است.
الکاظمی افزود: ما در پی آمادگی بیشتر نیروهای عراقی برای عهده گیری وظایف امنیتی در مقابله با بقایای تروریست های داعش، موفق شدیم که از طریق گفتوگوی سازنده، واقعی و مسئولانه سازو کارهای قانونی و زمانی برای خروج نیروهای ائتلاف بین المللی را اعمال کنیم.
نخست وزیر عراق همچنین از وجود چالش هایی در این زمینه خبر داد و در عین حال نسبت به رفع آن ابراز امیدواری کرد.