بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: دیدار هیاتی از عربستان سعودی با بشار اسد، ابراز نگرانی پنتاگون از فعالیتهای نیروی دریایی ایران، رایزنی وزرای خارجه آمریکا و انگلیس درباره ایران، کشته شدن ۵۳ عضو پ. ک. ک و ۷ سرباز ترکیه در شمال عراق و افشای قرارداد محرمانه فرانسه با مصر، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
دیدار هیاتی از عربستان سعودی با بشار اسد
وبگاه خبری ـ تحلیلی «رأی الیوم»، شامگاه روز دوشنبه، گزارش داد که هیأتی سعودی به ریاست «خالد الخمیدان» رئیس دستگاه اطلاعات عربستان سعودی با «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه دیدار کرده است.
این وبگاه به نقل از برخی دیپلماتهای بلندپایه در دمشق در این خصوص نوشت، هیأت مذکور همچنین دیداری با «علی المملوک» معاون رئیسجمهور سوریه در امور امنیتی داشته و دو طرف توافق کردهاند که پس از عید فطر دیداری مفصلتر داشته باشند.
بر اساس این گزارش، دو طرف به عنوان اولین گام برای بازگرداندن روابط دمشق و ریاض در تمامی زمینهها به حالت عادی، به توافقی برای بازگشایی سفارت عربستان سعودی در سوریه دست پیدا کردهاند.
منابع یادشده همچنین خبر دادند که هیأت سعودی به طرف سوری گفته است که ریاض از بازگشت سوریه به آغوش اتحادیه عرب و حضور این کشور در اجلاس سران کشورهای عربی ـ که قرار است در الجزایر برگزار شود ـ استقبال میکند.
رأی الیوم در بخش دیگری از این گزارش اشاره کرد، منابع مذکور جزئیات بیشتری در ارتباط با این دیدار ارائه نکردند؛ اما این گفتوگو را «ثمربخش» خوانده و در عین حال، گفتهاند این گام سردی روابط دو طرف را از بین برده است.
روابط عربستان سعودی و سوریه در پی جنگ داخلی در سوریه و درخواستهای پیدرپی ریاض مبنی بر عزل رئیسجمهور سوریه تیره شد.
عربستان سعودی پس از اخراج سفیر دمشق در سال ۲۰۱۲ و بستن سفارت خود در دمشق روابط خود را با سوریه قطع کرد.
با بازپسگیری عمده خاک سوریه از اشغال تروریستها و قطعی شدن عدم سقوط دولت سوریه، بسیاری از کشورهای عربی برای برقراری روابط دیپلماتیک با دمشق ابراز تمایل کردهاند.
دولت امارات در ششم دی ۱۳۹۷، سفارت خود را در سوریه بازگشایی کرد. یک هفته پس از آن نیز بحرین اقدام مشابه کرد. در ۱۴ مهر ۱۳۹۹ نیز سفیر عمان، استوارنامه خود را تقدیم «ولی معلم» وزیر خارجه فقید سوریه کرد.
ابراز نگرانی پنتاگون از فعالیت های نیروی دریایی ایران
«جان کربی» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا شامگاه دوشنبه در نشست خبری روزانه در پنتاگون حاضر شد و به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
به نوشته رسانههای آمریکایی، کربی درخصوص عقبنشینی نظامیان آمریکا از افغانستان و عملیات شبهنظامیان علیه این نیروها گفت: «آنچه در پایان هفته در افغانستان شاهد بودیم، تأثیری بر پایگاه و منابع ما در آنجا نگذاشت و آنچه اتفاق افتاد فعالیتهای آزاردهنده محسوب میشود.»
وی در پاسخ به سوالی درباره تقابل اخیر بین شناورهای نظامی ایران و آمریکا در خلیج فارس گفت: «ما از طریق کانالهای دیپلماتیک، نگرانی خود را از فعالیتهای نیروی دریایی ایران که امنیت منطقه خلیج فارس را تحت تأثیر قرار میدهد، اعلام کردیم.»
سخنگوی پنتاگون در ادامه مدعی شد: «ما با نیروی دریایی ایران ارتباط مستقیم داریم، اما آنها به اخطارها توجه نمیکنند.»
این مقام آمریکایی پیشتر نیز مدعی شده بود مقابله با تهدیدهای ایران از جمله در حوزه دریایی و موشکهای بالستیک، یک ضرورت امنیت ملی آمریکاست.
رایزنی وزرای خارجه آمریکا و انگلیس درباره ایران
منابع خبری دوشنبه شب به وقت تهران گزارش کردند، در دیدار وزرای خارجه آمریکا و انگلیس، ایران از اهم موضوعات مورد بحث طرفین بود.
به گزارش «رویترز»، «آنتونی لینکن» وزیر خارجه آمریکا، دوشنبه شب به وقت تهران، با «دومینیک راب» همتای انگلیسی خود در لندن دیدار کرد و طرفین درباره ایران، گفتوگو کردند.
راب در این ملاقات درباره «نازنین زاغری» یک مجرم دوتابعیتی در ایران گفت که این شخص باید بدون قید و شرط آزاد شود.
نازنین زاغری از سال ۱۳۹۵ به جرم فعالیتهای تبلیغی علیه نظام و تلاش برای براندازی نرم بازداشت و به پنج سال زندان محکوم شد. این شهروند دوتابعیتی هنگام بازداشت به عنوان مدیر پروژه در شرکت رسانههای گروهی «تامسون رویترز» فعالیت میکرد.
رسانهها و مقامهای انگلیس بارها دولت ایران را برای آزادی زاغری تحت فشار قرار دادهاند. در حالی که مقامها و رسانههای انگلیس مدعی هستند زاغری هنگام سفر به ایران برای بازدید خانوادگی دستگیر شده «بوریس جانسون»، نخست وزیر انگلیس، سال ۱۳۹۶ زمانی که وزیر خارجه وقت این کشور بود، یک بار ناخواسته اعتراف کرد که این روایت صحت ندارد. جانسون در آن زمان در جلسهای هنگام دفاع از نازنین زاغری اعتراف کرد که بازداشت او هنگام آموزش روزنامهنگاران در ایران صورت گرفته است.
به گزارش رویترز، وزیر خارجه آمریکا نیز در مورد گزارشهای منتشره از تبادل زندانیان دو تابعیتی ایرانی، آمریکایی در ایران گفت، این گزارشها دقیق نیست. این دو وزیر خارجه در این دیدار درباره روسیه، اوکراین و چین نیز گفتوگو کردند.
سفر بلنیکن به لندن، اولین دیدار از انگلیس بعد از انتخاب «جو بایدن» به مقام ریاست جمهوری آمریکاست.
وزارت خارجه انگلیس یکشنبه با انتشار توییتی نوشت که نشست وزرای خارجه گروه هفت بر اولویتهای ژئوپولتیکی از جمله ایران، روسیه و چین و چالشهای جهانی از جمله کرونا و تغییرات اقلیمی متمرکز خواهد بود.
وزیر خارجه انگلیس یکشنبه همچنین گفت، تقابل با روسیه در نشست گروه هفت به بحث گذاشته میشود. وزیر امور خارجه انگلیس مدعی شد: «میتوانیم به دروغها و تبلیغات و اخبار جعلی روسیه، نه فقط جداگانه بلکه به صورت جمعی واکنش نشان دهیم تا به آنها پاسخ داده و حقیقت را برای مردم روسیه و چین و دیگر کشورها، در دسترس قرار دهیم.»
این در حالی است که روسیه بارها مداخله در امور دیگر کشورها را رد کرده و کشورهای غربی را به برانگیختن احساسات ضد روسی متهم میکند.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه اخیراً در این رابطه گفت است: «تا جایی که به روابط بین روسیه و اروپا مربوط میشود، به نظرم بریتانیا نقش بسیار منفی فعالانهای ایفا میکند. آنها اتحادیه اروپا را ترک کردند اما در این خصوص هیچ کاهشی در فعالیتهای آنها ایجاد نشد. بالعکس، آنها تلاش میکنند تا نفوذ خود بر مواضع اعضای اتحادیه اروپا در رابطه با مسکو را افزایش دهند.»
کشته شدن ۵۳ عضو پ.ک.ک و ۷ سرباز ترکیه در شمال عراق
در حالی که سکوت بر مواضع بغداد و اربیل در قبال عملیات نظامی ترکیه در شمال این کشور همچنان خیمه زده، وزیر دفاع ترکیه دستاورد ۱۰ روز عملیات نظامی در شمال عراق را ۵۳ کشته از عناصر «پ.ک.ک» و ۷ سرباز در صفوف نیروهای مسلح ترکیه عنوان کرد.
«خلوصی آکار» در حین بازدید از مقر فرماندهی عملیات هوایی ترکیه در شمال غرب این کشور، خبر کشته شدن این تعداد از عناصر (پ.ک.ک) و سربازان ترکیه را در نتیجه عملیات جاری نظامی در شمال عراق اعلام کرد.
وی گفته است، نیروهای مسلح ترکیه به دفاع از حقوق ملت خود در داخل و خارج از کشور ادامه می دهند.
روز گذشته، وزیر دفاع ترکیه به همراه رییس ستاد کل ارتش و فرمانده نیروی زمینی ارتش ترکیه از مقر فرماندهی مشترک عملیات نظامی جاری در شمال عراق سرکشی کرد.
منابع عراقی می گویند که وزیر دفاع ترکیه با نقض آشکار حاکمیت ملی عراق، بدون اجازه از بغداد، وارد خاک این کشور شده و از پایگاه نظامی که قرار است در ارتفاعات «متین» در استان دهوک ایجاد کند، بازدید کرده است.
رسانه های کرد زبان عراق هم می گویند که ترکیه در صدد تکرار سناریو سوریه در شمال عراق است و وجود عناصر «پ.ک.ک» را بهانه قرار داده است.
ارتش ترکیه از ۲۳ آوریل گذشته مصادف با سوم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ عملیات نظامی خود با نام «پنجه برق» و «چنگال رعد» را علیه جنگجوهای «پ.ک.ک» آغاز کرده است.
این دومین عملیات نظامی گسترده ترکیه در شمال عراق در کمتر از سه ماه گذشته و چهارمین عملیات این کشور در یک سال گذشته به شمار می رود.
این در حالی است که انتقاد نمایندگان پارلمان، رسانه ها و شبکه های اجتماعی و صاحب نظران از سکوت بغداد و اربیل در قبال عملیات جاری در شمال عراق امروز روبه تزاید گذاشته است.
در همین راستا «محمود الربیعی» سخنگوی گروه سیاسی – جهادی عصائب اهل الحق تحت زعامت شیخ قیس الخزعلی در توئیتی امروز ابراز کرد که دولت عراق باید سامانه هوایی خود را تکمیل کند تا جلو تجاوزهای ترکیه به کشور گرفته شود.
«فلاح المشعل» روزنامه نگار برجسته عراق نیز در توئیتی نوشت: «ترکیه بر عزم خود برای ایجاد پایگاه نظامی در دهوک (عراق) تاکید کرده اما هنوز واکنش های محکومیت و مخالفت از طرف بغداد یا دولت اقلیم کردستان عراق صادر نشده و در عین حال طبقه سیاسی نیز همگی سکوت کرده اند، آیا این تجاوز و تعدی همسطح تجاوز و تعرض داعش نیست؟»
در حالی که در عملیات سابق نظامی ترکیه، وزارت امور خارجه عراق، سفیر ترکیه را فرامی خواند و یادداشت اعتراض آمیز تقدیم او می کرد، در عملیات جاری نظامی هنوز دستگاه دیپلماسی عراق این گونه موضع مشابه در پیش نگرفته است؛ امری که بیش از پیش واکنش منفی عمومی را به دنبال داشته است.
وزیر امور خارجه عراق هم اکنون در ایتالیاست و سرگرم گفت وگو با رم برای توسعه روابط دو جانبه و همچنین پیگیر دستاوردهای سفر چندی پیش پاپ به عراق است.
افشای قرارداد محرمانه فرانسه با مصر
دوشنبه شب یک مقام دولتی فرانسه افشا کرد که پاریس در حال مذاکره گسترده برای فروش ۳۰ جنگنده رافال به مصر به ارزش چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار است.
به گزارش رویترز: در واقع بحث های بسیار پیشرفته ای با مصر شده است و اعلامیه ها می توانند خیلی زود انجام شوند.
خبر رویترز در حالی منتشر می شود که پیش از این، وب سایت دیسکلوز ریپورد با استناد به اسناد محرمانه گزارش داده بود که توافق نامه ای در اواخر آوریل منعقد شده است و می تواند روز سه شنبه هنگام ورود هیات مصری به پاریس مورد امضای دوطرف قرار بگیرد.
براساس این گزارش، توافق مصر همچنین شامل موشک (MBDA) و دیگر تجهیزات دفاعی به ارزش ۲۰۰ میلیون یورو است.
فرانسه از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ تأمین کننده اصلی تسلیحات نظامی مصر از جمله فروش ۲۴ هواپیمای جنگی بوده است.
فروش تسلیحات نظامی به مصر در حالی انجام می شود که امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه در ماه دسامبر (آذر) اعلام کرد که فروش سلاح به مصر را منوط به حقوق بشر نمی کند، زیرا او نمی خواهد توانایی قاهره را برای مقابله با تروریسم در منطقه تضعیف کند؛ اظهارنظری که خشم منتقدان را برانگیخت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.