فوتبال تاکنون بارها ویترین دیپلماسی صلح در جهان شده است و حالا بار دیگر به نظر میرسد، نقش نمادین خود در رفع کدورت ها بین دو کشور قدرتمند مسلمان را در حساس ترین مقطع ایفا خواهد کرد.
به گزارش «تابناک ورزشی»؛ بعد از مصاحبه تلویزیونی ولیعهد جوان پادشاهی عربستان و ابراز تمایل واضح بن سلمان برای رفع تنشها با ایران بر خلاف اظهارات تحریک کننده و غیرواقعی گذشته، به نظر میرسد در اولین گام عملی، تیمهای فوتبال این کشور اجازه حضور در خاک ایران را پیدا کرده اند.
تاثیر مذاکرات ابتدایی بغداد بر روابط فوتبالی
هرچند مذاکرات ابتدایی اخیر دو کشور ایران و عربستان در بغداد، هنوز پیام مستقیم سیاسی نداشته است، پالسهای بهبود روابط سیاسی را به خاورمیانه و تمام دنیا مخابره کرده است. حالا واکنش مثبت سران فوتبال عربستان، نشان میدهد دربار سعودی آماده است تا اقدامی اعزام تیم پادشاهی الهلال ریاض به تهران برای برگزاری دیدار حذفی لیگ قهرمانان آسیا، به دنبال نشان دادن حسن نیت خود و نشانهای برای رفع کدورت هاست.
فوتبال ؛ پرچم صلح جای اهرم جنگ
درگیری نظامی در خاورمیانه برای دهههاست که باعث کشتار، ویرانی، فقر، عقب ماندگی، اتلاف سرمایههای عظیم انسانی و زیرزمینی کشورهای مسلمان شده که هیچ نفعی برای دولت ها و ملت های منطقه نداشته و ثروت حاصل از نفت را به جیب قدرتها و بازیگران غربی و شرقی سرازیر کرده است.
در میانه این آشوب و دود انواع جنگهای فرقهای و نیابتی، فوتبال طلیعه صلح و لبخند بوده است.
پیش از این و در دهه ۷۰ شمسی، برگزاری بازی بین دو تیم ملی ايران و عراق، بعد از هشت سال جنگ تحمیلی صدام علیه کشورمان، پیام صلح را از طریق فوتبال به دنیا مخابره کرد.
همچنین عکس مشترک دو تیم ملی ایران و آمریکا با ژستی دوستانه در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه، نمونه برجسته تری از کارکرد دیپلماسی ورزشی در راه حل مناقشه های طولانی بود.
به این ترتیب باید امیدوار بود با انتشار اخبار مثبت در رسانه های عربستان، طرف مقابل هم خواهان پایان معضل بازی در زمین بیطرف در رقابت های ورزشی دوطرف است.
اینطور به نظر میرسد که اگر همهگیری و شیوع کرونا مانع نشود، سعودیها پس از حدود شش سال، حاضر به سفر مهمترین باشگاه ورزشی خود به تهران شده اند و نگرانی امنیتی بابت حضور در خاک کشورمان ندارند، همانطور که این بهانه جویی، در تمام این سالها نیز وجود خارجی نداشت و تنها پس از اتفاقات تاسفبار سال ۹۴ علیه سفارت این کشور در تهران، به عنوان دستاویزی برای اثبات خصومت بین دوطرف به کار گرفته شده بود.
البته پیش از این، حضور دو تیم استقلال و فولاد خوزستان در مرحله گروهی لیگ قهرمانان فصل جاری در عربستان ـ که با استقبال و میزبانی گرم طرف سعودی همراه شده بود ـ نشان داد کشورمان قدم اول را در فوتبال برای پایان اين مناقشه برداشته است.
تیمهای ایرانی در بدو ورود به فرودگاه عربستان ـ چه در جده و چه در ریاض ـ با اهدای شاخه گل و عبور بدون دردسر از مراحل بازرسی، مورد استقبال قرار گرفتند. اهدای شاخه گل های سفید به بازیکنان و هیات همراه ایرانی، نشانه روشنی از پیام صلح طرف مقابل حداقل در میدان ورزش بود که میتواند به میدان سیاست و مسائل نظامی نیز تسری یابد.
اگر کرونا و ایافسی بگذارند، الهلال به تهران میآید
اکنون با رویارویی استقلال و تراکتور ایران با الهلال و النصر عربستان، فدراسیون سعودیها اعلام آمادگی کرده که هر کجا کنفدراسیون فوتبال آسیا بر اساس ملاحظات کرونایی تصمیم بگیرد به مصاف طرف ایرانی خواهد رفت.
در این میان، هنوز زمزمه مذاکره AFC با سران فوتبال امارات متحده عربی برای پذیرش میزبانی همه مسابقات این مرحله مثل برگزاری متمرکز مسابقات سال قبل در قطر، وجود دارد که در آن صورت تیمهای دو کشور به دوبی یا ابوظبی سفر میکنند و بازی در زمین طرفین به فصل آتی کشیده خواهد شد.
خبرگزاری فرانسه نیز اخیرا گزارشی در مورد حل و فصل اختلافات دو طرف برای رسیدن به "صلح سازگار" در منطقه منتشر کرده است؛ صلحی که قطر و ترکیه طی روزهای اخیر از آن استقبال کرده اند و حتی گفته میشود پای مصر نیز به آن باز خواهد شد.
موضع مثبت رئیس فدراسیون عربستان نشانهای واضح برای پایان بازی در زمین بیطرف
بعد از اتفاقات اخیر، رییس فدراسیون فوتبال عربستان که شش سال قبل خواستار بازی تیمهای این کشور با نمایندگان ایران در زمین بی طرف شده بود، اکنون گفتار و رفتار ملایمتری از خود نشان داده است. او در تازهترین اظهاراتش میگوید: درباره حضور در ایران باید بگویم هر چه کنفدراسیون فوتبال آسیا در این زمینه با توجه به شرایط کرونایی بگوید، ما هم با بررسی های لازم بهترین تصمیم را برای نمایندگان خود در لیگ قهرمانان آسیا میگیریم.
اخیرا یک روزنامه سعودی هم اعلام کرده که «کنفدراسیون فوتبال آسیا به دنبال پایان بخشیدن به مناقشه این دو کشور و بازی در زمین بیطرف است.»
چراغ سبز آشکار سعودی ها و استقبال ایران از سیاست تنش زدایی و آشتی با کشورهای همسایه، امید به گذار منطقه از دورانی پر آشوب و جنگ و خونریزی را نوید داده است.
نویسنده: مجید کوهستانی