بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: ادعای پنتاگون درباره شلیک تیر هشدار از سوی ایران در تنگه هرمز، دیدار چهارجانبه رؤسای هیأتهای ایران و سه کشور اروپایی، حمله موشکی نیروهای مقاومت فلسطین به سرزمینهای اشغالی، درخواست ۵۰ عضو کمیته ملی دموکرات از بایدن برای بازگشت به برجام و کارشکنی آمریکا در صدور بیانیه شورای امنیت درباره جنایات اسرائیل، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادعای پنتاگون درباره شلیک تیر هشدار از سوی ایران در تنگه هرمز
روز دوشنبه (به وقت واشنگتن)، وزارت دفاع ایالات متحده مدعی شد، سیزده فروند قایق تندروی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تنگه هرمز به یک فروند کشتی گارد ساحلی ایالات متحده و سایر قایقهای دریایی این ناو نزدیک شدند.
بنا به ادعای «جان کربی» سخنگوی پنتاگون، پس از نزدیک شدن قایقهای تندرو ایرانی به شش قایق ارتش ایالات متحده که در حال اسکورت زیردریایی مجهز به موشک هدایت شونده جورجیا بودند، این ناو دریایی آمریکا ۳۰ تیر هشدار شلیک کرد.
جان کربی همچنین مدعی شد که این تیرهای هشدار از یک مسلسل ۰.۵۰ میلیمتری شلیک شدند.
سخنگوی پنتاگون در اظهارات خود با اشاره به اینکه این بار شمار قایقهای تندروی ایرانی بیش از هر زمان دیگری بود، مدعی شد: «نکته بسیار مهم و قابل توجه، این است که آنها (قایقهای ایرانی) بسیار تهاجمی و غیرایمن رفتار کردند.»
گفتنی است، این رویارویی دریایی در حالی اتفاق میافتد که قدرت های بزرگ جهان در قالب گروه ۱+۴ به همراه ایران برای رسیدن به توافقی جهت بازگشت آمریکا به برجام در حال مشاوره و رایزنی هستند.
دیدار چهارجانبه رؤسای هیأتهای ایران و سه کشور اروپایی
روسای هیات های ایران و سه کشور اروپایی در ادامه رایزنی های وین، با یکدیگر دیدار و گفت وگو کردند.
به گزارش اداره کل اطلاعرسانی و امور سخنگویی وزارت امور خارجه، در ادامه رایزنیهای هیأتها در وین، دیداری چهارجانبه میان سید عباس عراقچی رئیس هیأت مذاکرهکننده ایرانی و رؤسای سه هیأت اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) برگزار شد.
همچنین نشستهای کارشناسی هم دوجانبه و هم در قالب کارگروههای سهگانه همچنان ادامه دارد.
گفتنی است، در نشست روز جمعه کمیسیون مشترک مقرر شد که مذاکرات و رایزنیها به شکل فشرده و با سرعت بیشتری ادامه پیدا کند. از این روی، هر روز جلسات متعدد و مستمری در سطوح مختلف میان اعضای ایران و گروه ۱+۴ برگزار میشود.
حمله موشکی نیروهای مقاومت فلسطین به سرزمینهای اشغالی
منابع خبری روز دوشنبه گزارش دادند، به دنبال پایان ضرب الأجل نیروهای مقاومت فلسطین به رژیم صهیونیستی، حملات موشکی نیروهای فلسطینی از نوار غزه به فلسطین اشغالی آغاز شد.
به گزارش پایگاه خبری فلسطین الیوم، ده ها فروند موشک از نوار غزه به سمت فلسطین اشغالی از جمله شهرک های صهیونیستی هم مرز با این باریکه و قدس اشغالی شلیک شد.
بر اساس این گزارش، صدای آژیر خطر حمله موشکی در شهرک های صهیونیستی و قدس اشغالی به صدا درآمده است و ساکنان قدس اشغالی با شنیدن صدای آژیر، ندای «الله اکبر» سر دادند.
رسانه های صهیونیستی نیز گزارش دادند، سامانه ضد موشکی گنبد آهنین ۵ موشک را در منطقه «بیت شیمس» واقع در قدس اشغالی، رهگیری و منهدم کرده است.
گردان های عزالدین القسام با اعلام حمله موشکی به فلسطین اشغالی اعلام کرد، این حملات در پاسخ به هتک حرمت مسجدالاقصی و حمله به مردم در محله شیخ الجراح انجام گرفت.
همچنین برخی منابع گزارش دادند، گردان های القدس، شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین یک گشتی ارتش رژیم صهیونیستی در حاشیه باریکه غزه را با موشک کورنت هدف قرار دادند.
بر این گزارش، این گشتی دقایقی پس از پایان ضرب الاجل گروههای مقاومت فلسطینی علیه رژیم صهیونیستی ـ آنگونه که در بیانیه این جنبش آمده ـ مستقیم هدف قرار گرفته است.
سخنگوی گردانهای «عزالدین القسام» پیشتر در بیانیه ای برای خروج نظامیان صهیونیست از مسجدالاقصی ضرب الأجل تعیین کرده بود.
بنا بر اعلام رسانه ها، طی درگیری های امروز میان فلسطینیان و نظامیان صهیونیست در محله شیخ الجراح و اطراف مسجد الاقصی دستکم ۳۰۰ فلسطینی زخمی شدند.
حمله نظامیان صهیونیست به فلسطینیان در قدس شرقی با محکومیت جهانی همراه بوده است.
صهیونیست ها در ماه مبارک رمضان با یورش به منطقه باب العمود و صحنهای مجاور مسجد الاقصی، به سمت فلسطینیان روزه دار گاز اشک آور پرتاب کردند و آنان را مورد ضرب و شتم شدید قرار دادند.
بر اساس این گزارش، هزاران شهرک نشین صهیونیست به مسجد الاقصی و دروازه باب العمود یورش بردند و حملات در ماه مبارک رمضان افزایش یافته است.
اشغالگران صهیونیست همچنین پس از دستگیری فلسطینی ها، ده ها نفر از آنان را از قدس اخراج و خانه های آنان را نیز تخریب کردند.
درخواست ۵۰ عضو کمیته ملی دموکرات از بایدن برای بازگشت به برجام
بیش از ۵۰ عضو کمیته ملی دموکرات و سران این حزب شامل کیث الیسون دادستان کل مینهسوتا و باربارا لی عضو مجلس نمایندگان از کالیفرنیا دوشنبه از جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا خواستند تا به توافق هستهای ایران و برداشتن تحریمهای تجاوزکارانه دوره ترامپ علیه ایران بازگردد.
این نامه که موسسه کوئینسی سازماندهی و ارسال آن به بایدن را برعهده داشت، نخستین نامه سیاسی کمیته ملی حزب دموکرات و مقامات دیگر است که درباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به دولت ارسال میشود.
در این نامه آمده است: ما از شما میخواهیم نگذارید مدافعان رویکرد شکست خورده ترامپ نسبت به ایران، فشار وارد آورند. ما نتیجه این سیاست را دیدهایم؛ یک برنامه هستهای بزرگ ایران و یک خطر بزرگ برای جنگ با ایران.
در طول رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا، جو بایدن به صراحت سیاست دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا درباره ایران را به ویژه تصمیم بیپروایانه او در خروج از توافق هستهای که دستاورد سیاست خارجی باراک اوباما محسوب میشد، محکوم کرد.
پس از خروج از برجام، دولت ترامپ تحریمهای بیرحمانه اقتصادی را بر مردم ایران اعمال کردند که تاثیر هنگفتی بر مردم عادی ایران شامل محروم شدن آنها از دسترسی به دارو و نیازهای اولیه زندگی گذاشت که به عنوان بخشی از کارزار موسوم به "فشار حداکثری" بود.
ترامپ حتی در شرایطی که ایران درگیر همهگیری کرونا بود، این تحریمها را دو برابر کرد.
الیسون معاون سابق رئیس کمیته ملی دموکراتها گفت: بازگشت ایالات متحده به توافق هستهای ایران اساسی است که لغو تحریمهای بدخواهانه ترامپ را ضروری می کند.
وی افزود: حزب دموکرات باید برای پایان دادن به نظامیگری گسترده و ترویج چندجانبهگرایی تلاش کند که ایالات متحده را قادر به حل مساله هسته ای با ایران بدون حتی یک شلیک کند.
ماهها پس از ریاست جمهوری بایدن، وی کار کمی در جهت لغو تحریمها و احیای توافق انجام داده است.
مذاکرات غیرمستقیم با ایران در قالب مذاکرات وین در جریان است اما رئیس جمهوری قبلاً با مقاومت تندروهای جمهوریخواه و دموکرات در کنگره روبه رو شده است.
بایدن به عنوان یک نامزد ریاست جمهوری قول داد که دوباره به هسته ای بپیوندد و جزئیات موضع خود را در سخنان سی ان ان اعلام کرد که دیپلماسی راهی معتبر برای بازگشت به توافق هستهای خواهد بود.
این نامه ادامه میدهد: ما از شما میخواهیم به برجام متعهد شوید و روند دیپلماتیک چند جانبه را با سایر قدرتهای جهانی آغاز کنید تا همه طرفها را از طریق فرمول انطباق برای انطباق به توافق برساند.
دموکراتهای امضاکننده این نامه افزودند: از این نظر، برجام برای امنیت ملی ایالات متحده از چنان اهمیت حیاتی برخوردار است که مساله اینکه چه کسی گام نخست را بردارد، نباید مانع ایجاد کند.
این نامه ادامه میدهد: علاوه بر این، لغو تحریم های سوءنیت ترامپ که وی به صراحت علیه ایران اعمال کرد تا بازگشت به برجام را غیرممکن سازد، نباید به عنوان امتیاز به ایران تلقی شود بلکه به عنوان تلاشی برای بازگرداندن اعتبار و افزایش امنیت آمریکاست.
جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده است، تنها در شرایطی که همه تحریمها یکجا برداشته شوند، حاضر به توقف اقدامات جبرانی خود تحت برجام خواهد بود.
کارشکنی آمریکا در صدور بیانیه شورای امنیت درباره جنایات اسرائیل
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه جلسهای برای بررسی خشونتها در قدس شرقی برگزار کرد.
منابع خبری گزارش دادهاند این شورا، در حال بررسی صدور بیانیهای است که از اسرائیل میخواهد به سیاست تخلیه منازل فلسطینیها پایان دهد. طبق این گزارش، بیانیه مذکور علاوه بر این خواستار «خویشتنداری» و احترام به «وضعیت کنونی در اماکن مقدس» است.
سفیر ایرلند در سازمان ملل متحد که خواستار این نشست فوری در شورای امنیت شده بود، گفت: «شورای امنیت باید فوراً نظرش را اعلام کند و ما امیدواریم که بتواند امروز این کار را انجام دهد.»
دیپلماتهای شورای امنیت گفتهاند تمامی ۱۵ عضو این شورا از شدت گرفتن خشونتها ابراز نگرانی کردهاند؛ اما آمریکا به عنوان نزدیکترین متحد رژیم صهیونیستی مدعی شده، صدور بیانیه در شرایط فعلی، چندان سودمند نیست.
با وجود این، بعد از آنکه تمامی اعضای شورای امنیت، خواستار واکنش این شورا به تحولات فلسطین شدند آمریکا با رایزنیها برای صدور بیانیه موافقت کرده است.
روزنامه ایندیپندنت نوشته، پیشنویس این بیانیه از «تشدید تنشها و خشونت در کرانه باختری از جمله قدس شرقی» ابراز نگرانی شدید میکند.