بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: آغاز انتخابات ریاستجمهوری سوریه، طرح نماینده کنگره آمریکا برای جلوگیری از قرارداد تسلیحاتی با اسرائیل، گزارش عراقچی از رسیدن به چارچوب توافق هسته ای، هشدار جورج بوش درباره خطرات نفوذ ایران و خروج سودان از لیست تحریمهای آمریکا، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
آغاز انتخابات ریاستجمهوری سوریه
در حالی که امروز پنجشنبه انتخابات ریاستجمهوری سوریه در خارج آغاز میشود، وزارت خارجه این کشور از شهروندان سوری در خارج خواست برای حمایت از وطن خود و ایجاد یک سوریه جدید در انتخابات شرکت کنند.
به گزارش شبکه خبری روسیا الیوم، وزارت خارجه سوریه در بیانیهای خطاب به شهروندان سوری مقیم خارج اعلام کرد: باید شعارتان این باشد: "به خاطر سوریه در انتخابات شرکت میکنم." این یک وظیفه ملی است و نشان دهنده پایبندی به استقلال تصمیم ملی و ناکام گذاشتن تمام تلاشها برای سلطه بر سوریها و شکست هدف آنهاست.
وزارت خارجه سوریه اعلام کرد: سفارتخانههای سوریه و کارکنان آن قبل از اینکه درهایشان را برای مشارکت شما در این وظیفه ملی باز کنند، قلبشان را به روی شما میگشایند. آزادگان وطنهای آزاد را میسازند و سوریها در طول تاریخ الگوی کرامت و نماد آزادی و مخالفت با هرگونه مداخله خارجی در امورشان بودهاند.
طرح نماینده کنگره آمریکا برای جلوگیری از قرارداد تسلیحاتی با اسرائیل
یک نماینده کنگره آمریکا قطعنامهای معرفی کرده که خواستار جلوگیری از معامله تسلیحاتی ۷۳۵ میلیون دلاری آمریکا با رژیم صهیونیستی است.
«الکساندریا-اوکازیو کورتز» قصد دارد این قطعنامه را برای جلوگیری از این معامله که با مخالفتهای گستردهای در نهاد قانونگذار آمریکایی روبه روست، معرفی کند.
پیش از این، منابعی در کنگره آمریکا گفته بودند دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن» با فروش تسلیحاتی به ارزش ۷۳۵ میلیون دلار به اسرائیل در بحبوحه درگیریهای این رژیم با گروههای مقاومت فلسطین موافقت کرده است.
«جو بایدن» جنایت رژیم صهیونیستی در غزه و کشتار غیرنظامیان فلسطینی را «حق اسرائیل» برای دفاع از خودش دانسته و از آن حمایت کرده است. بایدن همچنین چند روز پیش گفته بود از نظر او حملات اسرائیل به غزه نامتناسب نیست.
درگیری میان مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی از روز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه و پس از پایان ضربالاجل مقاومت به تلآویو مبنی بر لزوم پایان تجاوزات این رژیم در قدس و مسجدالاقصی آغاز شده. در این مدت، ارتش رژیم صهیونیستی مکرر نواحی مسکونی در غزه را هدف بمباران کور قرار داده است.
وزارت بهداشت فلسطین گزارش داده است که طی هفت روز تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه، تاکنون ۲۲۷ فلسطینی شهید شدهاند که از این تعداد ۶۴ تن کودک بودهاند.
اعتراضات جهانی به اقدامات رژیم صهیونیستی موجب شده شماری از نمایندههای کنگره آمریکا به دنبال محدود کردن حملات این رژیم به غزه باشند.
پایگاه آکسیوس چند روز پیش گزارش داده بود، «جو بایدن» در تماس تلفنی با «بنیامین نتانیاهو» به او گفته که دیگر توان مقاومت در برابر فشارهای جهانی را ندارد. آمریکا تا کنون از صدور چند بیانیه شورای امنیت در مخالفت با اقدامات رژیم صهیونیستی جلوگیری کرده است.
گزارش عراقچی از رسیدن به چارچوب توافق هسته ای
«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین به منظور احیای برجام پس از نشست امروز کمیسیون مشترک برجام در گفتوگویی عنوان کرد: دور چهارم مذاکرات ما در وین بعد از دو هفته مذاکرات بسیار فشرده در همه سطوح و در موضوعات مختلف که انجام شد، امروز خاتمه یافت.
نشست کمیسیون مشترک برجام که با حضور هیأتهای ایران و ۱+۴ (آلمان، فرانسه، چین، روسیه و انگلیس) و نماینده اتحادیه اروپا در گرند هتل شهر وین برگزار شده بود، بعد از حدود یک ساعت پایان یافت. هیأتها در پایان این دور از گفتوگوها عازم پایتختهای خود شدند و قرار است دور دیگر گفتوگوها هفته آینده مجددا از سر گرفته شود.
این دیپلمات ارشد ایرانی که با خبرگزاری صدا و سیما گفتوگو میکرد، بیان کرد: دو هفته کاری بسیار سخت را داشتیم و امروز تصمیم گرفتیم یک جمع بندی از کارمان داشته باشیم و درباره موضوعات باقیمانده، هیأتها به پایتختها برای آخرین مشورتها مراجعه کنند.
معاون وزیر امور خارجه افزود: در دو هفته موفق شدیم به مقدار زیادی کار را پیشرفت بدهیم، الان میتوانیم بگوییم به چارچوب توافق رسیدهایم و به ساختار توافق دست یافتهایم. متن اصلی توافق و ضمیمهها همه مشخص شده، ولی مذاکرات درباره متن به پایان نرسیده است. بسیاری از بندهای این توافق هنوز در حال مذاکره است.
این دیپلمات ارشد ایرانی یادآور شد: برخی از موضوعات کلیدی کماکان مورد اختلاف است و درباره آنها توافق نشده است و به همین دلیل هیأتها احساس کردند اگر چند روزی را تنفس بدهیم و به پایتختها برای مشورتها برگردند، لازم است و باید انجام شود.
رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین همچنین گفت: در مجموع میتوانم بگویم که پیشرفت خوبی داشتیم ولی هنوز نمیتوانیم بگوییم کار تمام و پیشرفت بسیار خوبی حاصل شده است. امیدواریم هفته آینده که مجدد گفتوگوها آغاز خواهد شد، هیأتها که به وین میآیند، تصمیمات خودشان را برای رسیدن به یک توافق گرفته باشند.
به گزارش فارس، معاون وزیر امور خارجه ایران با تأکید بر اینکه مواضع قطعی ما کاملا روشن است، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران بر مواضع خودش ایستادگی دارد و تا الان هم همه امور براساس مواضع قطعی ما پیش رفته و اختلافات هم جایی است که با منافع و مواضع ما تعارض پیدا میکند.
هشدار جورج بوش درباره خطرات نفوذ ایران
رئیسجمهور اسبق آمریکا روز چهارشنبه در مصاحبه با «فاکسنیوز» در تحلیلی درباره درگیریهای جاری میان گروههای مقاومت با رژیم صهیونیستی، این اتفاقات را نتیجه «نفوذ ایران» دانسته است.
بوش در این مصاحبه در پاسخ به سوالی درباره این درگیریها گفت: «آنچه در جریان است نفوذ ایران است که اسرائیل را نشانه گرفته است.»
بوش در ادامه نفوذ ایران را «برای صلح جهانی خطرناک» توصیف کرد و گفت: «فکر میکنم بهترین رویکرد در قبال ایران این است که درک کنیم، نفوذ آنها برای صلح جهانی خطرناک است و اینکه آنها نقش زیادی در جریانهای افراطی در لبنان، سوریه و یمن دارند و هدفشان این است که نفوذشان را گسترش دهند.»
رئیسجمهور اسبق آمریکا تصریح کرد: «هر گونه توافقی که حاصل میشود باید علاوه بر توانمندیهای هستهای نفوذ ایران در خاورمیانه را نیز مد نظر قرار دهد و همانطور که میدانید، در هر توافقی لازم است خطرات ستیزهجوییهای ایران برای متحدانمان و برای ثبات در نظر گرفته شود.»
خروج سودان از لیست تحریم های آمریکا
وزارت خزانه داری آمریکا چهارشنبه شب در اعلامیه ای رسما عنوان داشت که دولت بایدن در حال خروج سودان از لیست کشورهای حامی تروریست است.
وزارت خزانه داری طی بیانیه ای در وب سایت خود اعلام کرد که دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری (OFAC) در حال اصلاح لوایح لیست تحریم تروریسم برای اجرای لغو تعیین سودان به عنوان حامی مالی تروریسم است.
خروج سودان از لیست تحریم ها در حالی صورت می گیرد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا در ماه مارس (فروردین) اعلام کرد که ایالات متحده بیش از ۳۰۰ میلیون دلار از سودان برای جبران خسارت قربانیان حملات به دو سفارتخانه آمریکا در کنیا و تانزانیا در سال ۱۹۹۸ دریافت کرده است.
بلینکن همچنین از سودان در دو سال گذشته برای حل ادعاهای جبران خسارت تشکر کرد.
دولت آمریکا در سال ۱۹۹۷ به دنبال ناآرامیهای دارفور، نام سودان را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد و این کشور را تحریم کرد.
دولت ترامپ در اکتبر ۲۰۱۷ (مهر ماه سال ۱۳۹۶) تحریمهای اقتصادی که از سال ۱۹۹۷ علیه سودان اعمال شده بود، لغو کرد، اما از آنجایی که بانکهای اروپایی منتظر خروج سودان از لیست تروریسم بودند، معاملاتی با این کشور از طریق دلار انجام نشد.