به گزارش تابناک، خبرگزاری دولتی ترکیه، آناتولی گزارش داد که صلاح الدین گولن پس از بازداشت در خارج از کشور به دست مأموران «میت»، سازمان اطلاعات ملی ترکیه به این کشور بازگردانده شده است، اما نام کشور محل دستگیری را ذکر نکرد.
با این حال همسر گولن در ویدئویی که در تاریخ ۲۰ مه در شبکههای اجتماعی همرسان شد، ادعا کرد که او با شوهرش هر دو در کنیا زندگی میکنند. خانم گولن در آن ویدئو میگوید شوهرش در مدرسهای در نایروبی، پایتخت کنیا کار میکرده، اما از ۳ مه تاکنون از او خبری نیست.
برخی کاربران شبکههای اجتماعی و رسانههای مرتبط با جنبش فتحالله گولن نیز با اعلام این که صلاحالدین گولن در کنیا «ربوده شده است»، برای آزادی وی کارزاری را آغاز کردند.
مقامات ترکیه صلاحالدین گولن را به عضویت در «جنبش گولن» متهم میکنند، جنبشی که دولت ترکیه آن را یک «تشکیلات تروریستی» میخواند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه که خود روزگاری با فتحالله گولن متحد بود، امروز متحد پیشینش را عامل کودتای نافرجام ژوئیه ۲۰۱۶ علیه حکومت خودش معرفی کرده و او را «رهبر تشکیلات تروریستی» توصیف میکند. فتحالله گولن که در آمریکا در تبعید به سر میبرد، هرگونه دست داشتن در تلاش برای کودتا را انکار میکند.
اردوغان در تاریخ ۱۹ مه گفته بود: «ما به زودی دستگیری یک عضو بسیار مهم جنبش گولن را اعلام خواهیم کرد. او در چنگ ماست.»
اکنون که این خبر منتشر شده، معلوم شده است که منظور اردوغان از آن «عضو بسیار مهم» صلاحالدین گولن بوده است.
سرکوبهای پسا کودتا
از زمان کودتای نافرجام ترکیه تاکنون دهها هزار نفر در ترکیه بازداشت شدهاند. دولت اردوغان همچنین در چهارچوب عملیات بیپیشینه پاکسازی در تاریخ کشور، تاکنون بیش از ۱۴۰ هزار نفر از کارکنان بخشهای مختلف دولتی را اخراج یا از کار معلق کرده است.
آنکارا که اعضای مظنون شبکه فتحالله گولن در خارج از کشور را ردیابی میکند، همچنین ادعا کرده که از سال ۲۰۱۶ تاکنون دهها نفر را که در پیوند با این شبکه بودهاند، به کشور بازگردانده است.
در سال ۲۰۱۸، ماجرای آدمربایی ۶ شهروند ترکیه به دست مأموران میت به ظن پیوند با شبکه گولن باعث بحران سیاسی در کشور ایجاد کرد و منجر به برکناری وزیر کشور و رئیس سازمان جاسوسی گردید.
علاوه بر این، آنکارا بسیاری از کشورها به ویژه در بالکان، آسیای میانه و آفریقا را تحت فشار قرار میدهد تا مدارس مرتبط با جنبش گولنیستها را تعطیل کند. کنیا در سال ۲۰۱۶ به رغم اصرار آنکارا بر بستن شش مرکز آموزشی «گولنیستها» در این کشور، از این خواسته استقبال نکرد. هنوز معلوم نیست که آیا عملیات اخیر «بازداشت» صلاحالدین گولن با چراغ سبز مقامات کنیا انجام شده یا نه.
فتحالله گولن که در خارج از ترکیه به عنوان شخصیتی دارای اندیشه میانهرو شناخته میشود، با جامعه جهانی، غرب و دنیای پیشرفته پیوند خوبی دارد. این عامل به او کمک کرده تا اجازه کشورهای مختلف را برای فعالیت اعضا جنبش خود در مراکز آموزشی به دست آورد.
در سال ۱۹۹۹ نیز کنیا صحنه عملیات شگفتآور دیگری به دست جاسوسان ترکیه بود. در آن زمان جاسوسان ترکیه عبدالله اوجالان، رهبر حزب کارگران کردستان، پکاکا را در کنیا ربوده و به ترکیه بردند. اوجالان هنوز در ترکیه زندانی است.