به گزارش تابناک به نقل از فارس، «یانگ جیچی» عضو کمیسیون مرکزی سیاست خارجی حزب کمونیست چین در گفتوگوی تلفنی با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا، نگرانی جدی پکن از فضاسازیهای اخیر درباره منشأ ویروس کرونا را ابراز کرد.
او گزارشهای اخیر در رسانههای آمریکا مبنی بر اینکه ویروس کرونا از آزمایشگاهی در شهر ووهان به بیرون نشت کرده را «پوچ» توصیف کرد.
بر اساس گزارش تلویزیون CCTV چین، یانگ به بلینکن گفت که واشنگتن باید موضوعات مربوط به تایوان را «با دقت و مناسب» پیگیری کند.
این گفتوگوی تلفنی زمانی صورت میگیرد که دو کشور در مجموعهای از موضوعات از تجارت و فناوری تا حقوق بشر و ویروس کرونا با یکدیگر اختلاف دارند.
یانگ در این گفتوگوی تلفنی گفت: «واشنگتن باید با پکن درباره بازگرداندن روابط به مسیر خود همکاری کند».
نخستین دیدار یانگ با بلینکن در ماه مارس در آلاسکا با تبادل اظهارات تندی به پایان رسید. در این دیدار، پکن اظهارات ناپسندی که در خصوص همهگیری به چین نسبت داده شده ابراز مخالفت کرد.
یانگ گفت: «ما از آمریکا میخواهیم تا به حقیقت و علم احترام گذاشته و از سیاسی سازی موضوع خودداری کرده و بر همکاری بینالمللی در مبارزه با همهگیری تمرکز کند».
اظهارات یانک درباره تایوان نیز در پی سفر هفته پیش سه سناتور آمریکایی با یک هواپیمای نظامی به تایوان صورت میگیرد. این سه سناتور ضمن دیدار با رئیس تایوان اعلام کردند که واشنگتن ۷۵۰ هزار دوز واکسن کرونا به تایوان خواهد داد.
یانگ در ادامه گفتوگوی تلفنی خود با بلینکن گفت: «آمریکا به جای مداخله در امور داخلی دیگر کشورها به بهانه حقوق بشر، باید به برطرف کردن نقض جدی حقوق بشر در سرزمینهای خود بپردازد».
بر اساس گزارش رسانهها، موضوع ایران نیز یکی از محورهای گفتگو میان بلینکن و یانگ بوده است.
وزیر خارجه چین امروز، نیز بر لزوم رفع تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.
وانگ طی سخنرانی آنلاین در کنفرانس خلع سلاح در ژنو، گفت: «اقدامات زورگویانه و قلدیهای یکجانبه آمریکا، منشأ اصلی مشکلات بر سر برنامه هستهای ایران است».
طبق بیانیه منتشر شده توسط وزارت خارجه چین، وی ضمن تاکید بر لزوم افزایش تلاشهای دیپلماتیک برای بازگرداندن برجام به مسیر اصلی، توضیح داد: «برای بازگشت به برجام، برداشتن تحریمهای ایران اولین چیزی است که طبیعتا [آمریکا]باید انجام دهد».
دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
مقامهای دولت جو بایدن بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف کردهاند، اما تاکنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم هستند سرباز زدهاند و برگزاری پنج دور مذاکرات فشرده برای احیای برجام تاکنون به نتیجه نرسیده است.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش در این توافق هستهای پایبند بود، اما اردیبهشتماه سال ۱۳۹۸ اعلام کرد قصد دارد با توجه به عدول طرفهای غربی از تعهداتشان، از حقوقش در چند بند برجام (از جمله بند ۳۶) برای کاستن از تعهدات خود ذیل این توافق استفاده کند.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
تهران اعلام کرده چنانچه طرف مقابل به تعهداتش بازگردد و تحریمها را به صورت قابل راستیآزمایی رفع کند اجرای کامل تعهداتش را از سر خواهد گرفت.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.