بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: انفجار خط انتقال برق ایران به عراق توسط داعش، توافقنامه امنیتی محرمانه میان بغداد و اربیل، اصرار شورای همکاری خلیج فارس بر حضور در مذاکرات هستهای با ایران، کشته شدن ۱۰۰ عضو طالبان و ۹۰ سرباز ارتش افغانستان و تاکید اتحادیه اروپا بر تعامل با روسیه در زمینه احیای برجام از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
انفجار خط انتقال برق ایران به عراق توسط داعش
فرمانده بسیج عشایری عراق می گوید، گروه تروریستی داعش خط راهبردی انتقال برق ایران به عراق را در شمال شرقی دیاله هدف قرار داده و منفجر کرده است.
محمد العزاوی روز چهارشنبه با اعلام این خبر افزود: اقدام تروریستی داعش، منجر به قطع برق وارداتی عراق از ایران شد.
احمد موسی، سخنگوی وزارت برق عراق نیز در این باره گفت: خط انتقال برق ایران به استان دیالی با انفجار بر اثر بمب های کار گذاشته شده از کار افتاد.
موسی به رسانه های عراقی افزود: این حمله تروریست ها نیمه شب گذشته رخ داده است.
وی ادامه داد: این انفجار علاوه بر از کار انداختن این خط انتقال، ۴۰۰ مگاوات برق به این استان خسارت زد و تیم وزارت برق عراق با حمایت نیروهای امنیتی در حال حاضر در تلاشند این خسارت، جبران و خط برق فعالیت خود را بازیابد.
همچنین یک منبع امنیتی در استان صلاح الدین امروز چهارشنبه از انفجار ۹ دکل برق به دست گروهی ترویستی خبر داد؛ اقدامی که بخش های وسیعی از سه استان صلاح الدین، کرکوک و نینوا را دز تاریکی فرو برد.
تروریست های ناشناس ابتدا هشت دکل را که با تازگی (دو روز پیش) تعمیر شده بود و برق را به الشرقاط، بیجی در شمال صلاح الدین و القیاره در نینوا انتقال می داد، با بمب های کارگذاری شده منفجر کردند. سپس دکل نهم بین دو ناحیه مکیشیفة و سامراء در جنوب شرق تکریت منفجر شد. برق این مناطق وسیع عراق در حال حاضر قطع است.
هنوز گروهی مسئولیت حمله را بر عهده نگرفته اما سوابق آن، نشان از دست داشتن احتمالی تروریست های داعش دارد زیرا عناصر داعش بارها به دکل های انتقال برق در استان های پرحادثه مانند دیالی، کرکوک وصلاح الدین حمله می کنند.
این منبع امنیتی بر ضرورت حمایت از دکل های برق در برابر حملات تروریستی تاکید کرد.
توافقنامه امنیتی محرمانه میان بغداد و اربیل
رئیس فراکسیون پارلمانی جبهه ترکمانهای عراق، امروز چهارشنبه از وجود توافقنامه امنیتی محرمانه میان دولت مرکزی بغداد و اقلیم کردستان پرده برداشت.
به گزارش سایت خبرگزاری المعلومه، ارشد الصالحی، رئیس فراکسیون پارلمانی جبهه ترکمانها گفت، دولت مرکزی وارد یک توافقنامه امنیتی محرمانه با اقلیم کردستان شده است. اقلیم کردستان پس از اطلاع یافتن دولت مرکزی از این توافقنامه امنیتی با آن موافقت کرد اما عربها و ترکمانها چیزی از این توافقنامه نمیدانند.
وی افزود، از هر توافق امنیتی میان بغداد و اربیل استقبال میشود، مشروط بر اینکه گروهها از آن کنار گذاشته نشوند. اقدام به توافق مستقیم میان بغداد و اربیل قابل تردید است.
الصالحی همچنین بازگشت نیروهای پیشمرگ به مناطق مختلط را رد کرد و گفت، در زمان دولتهای سابق تمامی گروهها در توافقنامههای امنیتی شرکت داده میشدند.
اصرار شورای همکاری خلیج فارس بر حضور در مذاکرات هستهای با ایران
یکصد و چهل و هشتمین دوره نشست وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در دبیرخانه این شورا در شهر ریاض، پایتخت عربستان سعودی، با هدف تقویت روابط راهبردی کشورهای عضو و بحث و تبادل نظر درباره آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی برگزار شد.
بر اساس گزارش شبکه «اسکای نیوز»، وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه پایانی نشست بر لزوم مشارکت اعضای این شورا در گفتوگوهای هستهای با ایران تأکید کردند.
پایگاه اماراتی «العین» با انتشار متن کامل بیانیه مذکور گزارش داد که کشورهای عضو این شورا انتخاب امارات به عنوان عضو غیردائم در شورای امنیت سازمان ملل متحد را تبریک گفتهاند.
در بخش دیگری از این بیانیه بدون اشاره به تجاوزات ائتلاف سعودی، با اتهامزنی به ارتش و کیمتههای مردمی یمن، اقدام نظامی آنها «تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان» خوانده شده است.
شورای همکاری خلیج فارس در ادامه بیآنکه به کمکهای تسلیحاتی آمریکا به عربستان سعودی اشارهای بکند، از جامعه جهانی خواست، تلاشهای خود را برای جلوگیری از رسیدن تسلیحات نظامی به ارتش و کمیتههای مردمی یمن بیشتر کند.
بر اساس این بیانیه، کشورهای عضو شورا همچنین بر موضع ثابت خود در قبال آرمان فلسطین تأکید و تداوم کارشکنیهای تلآویو علیه مردم فلسطین را محکوم کردند.
اعضای شورای همکاری خلیج فارس ضمن استقبال از برقراری آتشبس در فلسطین بر اهیمت پایدار بودن این آتشبس تأکید کردند.
در بخش دیگری از این بیانیه به ایران پرداخته شده و با تکرار اتهامات همیشگی علیه ایران مبنی بر تلاش برای متزلزل کردن امنیت و ثبات منطقه، «بر لزوم پایبندی ایران به اصول و مبادی بینالمللی، اصل حسنهمجواری، احترام به حاکمیت کشورها» و عدم استفاده از آنچه خشونت خوانده شده، تأکید شده است.
شورای همکاری خلیج فارس همچنین خواست که مذاکرات وین، آنچه فعالیت بیثباتکننده ایران و حمایت این کشور از تروریسم خوانده شده، به همراه موشکی بالستیک ایرانی را دربر بگیرد.
بر اساس این گزارش، شورای همکاری حمایت خود را نیز از تلاشهای صورت گرفته برای جلوگیری از اقدام ایران به منظور آنچه توسعه سلاحهای هستهای خوانده شده، اعلام کرده و از ایران خواسته «از غنیسازی اورانیوم» دست بکشد.
شورای همکاری خلیج فارس بدون پرداختن به چرایی و چگونی روند کاهش تعهدات ایران، تهران را به کوتاهی در عمل به تعهداتش در قبال آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تأخیر در ارائه اطلاعات لازم محکوم کرد و در عین حال، با تعیین تکلیف برای تهران، از ایران خواست که «به صورت جدی» وارد مذاکرات کنونی شود و «امنیت منطقه را به خطر نیندازد.»
پس از گذشت یک سال از خروج یکجانبه آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، پس از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد، دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
تهران تأکید دارد که به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند؛ اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ یکجانبه از این توافق خارج شد.
ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی اسفندماه سال گذشته به توافقی برای ارائه دسترسیهای داوطلبانه از سوی ایران به دو مکان مشخص شده و تسهیل فعالیتهای راستی آزمایی آژانس دست یافتند. این توافق هفته پیش به مدت یک ماه دیگر (تا تاریخ ۲۴ ژوئن مصادف با سوم تیرماه) تمدید شد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید پروتکل الحاقی به این نهاد بینالمللی اجازه دسترسی گستردهتر به اطلاعات و اماکن موجود در ایران را میدهد.
کشته شدن ۱۰۰ عضو طالبان و ۹۰ سرباز ارتش افغانستان
طی ۲۴ ساعت گذشته در اثر درگیریها در ۸۰ شهرستان افغانستان ۱۰۰ عضو گروه طالبان و ۹۰ سرباز نیروهای دولتی این کشور کشته شدند.
طلوع نیوز افغانستان روز چهارشنبه به نقل از مقامات امنیتی اعلام کرد که کنترل شهرستان دولت آباد در استان فاریاب طی ۲۴ ساعت گذشته دو بار دست به دست و خان آباد استان قندوز نیز از کنترل طالبان خارج شده است.
از شهرستان «گیلان» در استان غزنی افغانستان نیز گزارش شده، نبرد سنگین در این شهرستان بین نیروهای دولتی و طالبان ادامه دارد و تلفات به دو طرف وارد شده است.
همچنین یک بالگرد ارتش در یک پایگاه نیروهای ارتش افغانستان در شهرستان «اندر» هدف حمله راکتی قرار گرفته و منهدم شده است.
افزایش درگیریها و توقف گفت و گوی صلح در دوحه نگرانی ها را از شکست کامل گفت و گو بوجود آورده است و این وضعیت و میراث ۲۰ سال حضور آمریکا و غرب آینده افغانستان را تاریک نشان می دهد.
تاکید اتحادیه اروپا بر تعامل با روسیه در زمینه احیای برجام
همزمان با برگزاری اجلاس مشترک روسای جمهوری روسیه و آمریکا در سوئیس، کمیسیون اروپا با ارائه یک سند پیشنهادی درباره آینده روابط با مسکو، تاکید کرده که به رغم اختلافنظرهای موجود، دو طرف باید در زمینه طیف مختلفی از چالشهای بینالمللی از جمله احیای برجام تعامل کنند.
این سند که یک نسخه آن تحت عنوان پیشنهاد درباره آینده مسیر روابط با روسیه در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر شده و بر سه اصل فاصله گیری، بازدارندگی و تعامل استوار است، تصریح میکند: اتحادیه اروپا برای اینکه منافع خود را از پیش ببرد، باید بتواند با روسیه در خصوص چالشهای کلیدی تعامل کند.
سند یادشده میافزاید که همه گیری کرونا بیانگر تعامل سازنده دو طرف در زمینه بهداشت عمومی بود و ضروری است که ما در خصوص مقابله با تغییرات اقلیمی و سایر مسائل زیست محیطی گفتوگوهای نزدیکی با روسیه داشته باشیم.
این سند پیشنهاد توسعه تعاملات فنی با دولت مسکو را مطرح و تاکید کرده که همکاری در زمینه جلوگیری از بروز درگیری در سطح منطقه و جهان از ایران و خاورمیانه تا افغانستان، مقابله با تروریسم و عدم اشاعه تسلیحات اتمی، ضروری است.
دیپلماتهای ارشد گروه ۱+۴ و ایران طی یک ماه گذشته در وین گرد هم آمدهاند تا توافق هستهای ایران را که آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ از آن خارج شد، احیا کنند. در جریان آخرین نشست کمیسیون مشترک برجام در وین، هیات ها ضمن ابراز خرسندی از پیشرفت های صورت گرفته برای احیای برجام، بار دیگر بر عزم و جدیت خود برای پیگیری روند گفتوگوها با هدف یافتن راه حلهایی برای چند موضوعی که هنوز حل و فصل نشده اند تاکید کردند.
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در نشست خبری از بروکسل با مروری بر مفاد سند پیشنهادی تصریح کرد که اتحادیه اروپا و مسکو باید بتوانند در زمینه منافع مشترک با یکدیگر همکاری کنند.
او با بیان اینکه روابط دو طرف در مقطع کنونی به پایین ترین حد رسیده است، خاطرنشان کرد: هدف ما باید پیدا کردن راههایی برای تغییر تدریجی شرایط به سمت یک رابطه پایدار و قابل پیشبینی باشد. بورل تصریح نمود، سند یادشده، همزمان پیشنهاد عقب راندن، مهار و تعامل با روسیه را بر پایه یک رویکرد عملگرایانه ارائه میدهد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این سند را برای ارائه در اجلاس آتی اتحادیه اروپا در بروکسل که روزهای ۲۴ و ۲۵ ماه ژوئن برگزار می شود، آماده کرده است.
روابط روسیه با غرب تیره شده و مسکو در پاسخ به اخراج دیپلمات های خود، دیپلمات های کشورهای آمریکا، چک، لهستان و بلغارستان را اخراج کرده است.
آمریکا و اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۴ تا کنون ده ها بسته تحریم های اقتصادی و مالی در مورد روسیه وضع کرده اند و این اقدامات برای فشار بر رهبری روسیه همچنان ادامه دارد.