بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: بازگشت ۳۶ زندانی ایرانی از زندانهای امارات، گفت و گوی فرماندهان ارشد آمریکا و اسرائیل در مورد ایران، خروج ۵۰ درصدی نیروهای آمریکایی از افغانستان، درگیری فیزیکی نمایندگان مجلس کویت بر سر بودجه و مسدود شدن چند رسانه محور مقاومت توسط آمریکا، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بازگشت ۳۶ زندانی ایرانی از زندانهای امارات
سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دبی از آزادی و بازگشت ۳۶ زندانی ایرانی به کشور از زندانهای دبی و امارتهای شمالی خبر داد.
به گزارش سرکنسولگری ایران در دبی، سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دبی روز سهشنبه در اطلاعیهای اعلام کرد: در نتیجه پیگیریهای انجام شده، ۳۶ ایرانی طی سه ماهه نخست سال ۱۴۰۰ از زندانهای دبی و امارتهای شمالی (شارجه، عجمان، فجیره، رأس الخیمه و ام القوین)، آزاد شدند و با صدور مدارک مسافرتی لازم توسط سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دبی به کشور بازگشتند.
براساس اعلام سرکنسولگری ایران، تعدادی از این افراد با گذراندن نیمی از دوران محکومیت خود، مشمول عفو حکام امارتهای مذکور قرار گرفتند.
سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دبی افزود: این سرکنسولگری در راستای وظیفه قانونی محوله، مبنی بر حمایت کنسولی و قضایی از ایرانیان مقیم و خصوصا رسیدگی به وضعیت زندانیان ایرانی، همواره پیگیر مشکلات آنان بوده است. از همین روی، در کنار اقدامات سرکنسولگری با مساعدتهای بیدریغ معتمدین ایرانی مقیم دبی در سالهای اخیر، تلاش شده تا حد زیادی از محنت این زندانیان کاسته شود.
گفت و گوی فرماندهان ارشد آمریکا و اسرائیل در مورد ایران
کنت مکنزی، فرمانده ستاد مرکزی ایالات متحده با آویو کوخاوی، رییس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی در مورد نفوذ ایران، روسیه و چین با یکدیگر گفت و گو کردند.
به گزارش شبکه کان رژیم صهیونیستی، مکنزی در دیدار با کوخاوی گفت که واشنگتن متعهد به تامین امنیت اسرائیل است، در حالی که از سوی دیگر با نفوذ کشورهای ایران، روسیه و چین در خاورمیانه و اروپا روبه رو هستیم.
خروج ۵۰ درصدی نیروهای آمریکایی از افغانستان
فرماندهی مرکزی آمریکا روز سهشنبه خبر داد که عملیات خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بیش از ۵۰ درصد تکمیل شده است.
بر اساس بیانیهای که فرماندهی مرکزی هر هفته در صفحه رسمی خود در توییتر اقدام به بروزرسانی آن میکند، از زمانی که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا دستور خروج نیروها از افغانستان را صادر کرده، حدود ۷۶۳ محموله مواد با حجم هواپیمای C-۱۷ از افغانستان خارج و حدود ۱۴ هزار و ۷۹۰ تجهیز به سازمان دفاع لجستیک برای منهدم شدن تحویل داده شده است.
در این بیانیه آمده تجهیزاتی که منهدم شدهاند از تجهیزات دفاعی یا تجهیزات اصلی به شمار نمیآیند.
فرماندهی مرکزی آمریکا اضافه کرد، شش تاسیسات دیگر را به وزارت دفاع افغانستان تحویل داده و انتظار میرود طی روزهای آتی، تاسیسات دیگری را به نیروهای افغانستانی تحویل دهد.
واشنگتن پیشتر اعلام کرده بود که قصد دارد تا یازدهم سپتامبر تمامی نظامیان خود را از افغانستان خارج کند.
درگیری فیزیکی نمایندگان مجلس کویت بر سر بودجه
پارلمان کویت روز سهشنبه شاهد درگیری میان نمایندگان به دلیل اختلاف درباره جلسه رایدهی در خصوص قانون بودجه وزارتخانهها و سازمانهای دولتی بود.
روزنامه کویتی القبس نوشت صحن مجلس روز سهشنبه شاهد درگیری میان نمایندگان مخالف برگزاری جلسه رأیگیری و نمایندگان موافق بوده که در پی آن درگیری میان «حمود مبروک» و «مساعد العارضی» دو نماینده مجلس کویت روی داد.
تنشها پس از آن آغاز شد که یکی از نمایندگان به برگزاری جلسه برای بررسی پیش نویس قانون در تاریخ جلسات عادی مجلس مخالفت کرده و آن را بر خلاف قانون دانست.
القبس نوشت که در پی تشدید درگیری میان نمایندگان مجلس، نیروهای امنیتی وارد صحن مجلس شده تا مانع از تشدید تنش شوند.
مجلس کویت امروز قانون بودجه وزارتخانهها و سازمانهای دولتی را برای سال مالی کنونی که در مارس ۲۰۲۲ به پایان می رسد، تصویب کرد.
بر اساس این قانون، وزارتخانهها و سازمانهای دولتی سهم خود را از بودجه عمومی دولت بر اساس طرح مالی سال جاری دریافت خواهند کرد.
مسدود شدن چند رسانه محور مقاومت توسط آمریکا
شامگاه سهشنبه عکسی روی وبسایت چندین رسانه متعلق به جریان مقاومت از جمله وبسایتهای «العالم»، «المسیره» و پرستیوی قرار گرفت که مدعی است دولت آمریکا این وبسایتها را توقیف کرده است.
بررسیها نشان میدهد علاوه بر العالم، وبسایتهای المسیره و پرستیوی، احتمالاً چندین وبسایت متعلق به جریان مقاومت از جمله المعلومه عراق نیز از دسترس خارج شدهاند.
در تصویری که برای اعلام مسدودی این رسانهها روی این وبسایتها قرار داده شده به قوانینی برای توجیه این اقدام استناد شده که به دولت آمریکا اجازه میدهد، داراییهای نهادهای دخیل در «قاچاق فناوریها، مواد و سلاحهای هستهای، شیمیایی، بیولوژیک و رادیولوژیک و یا دخیل در ساخت، واردات، فروش یا توزیع مواد غیرقانونی را مصادره کند.
دولت آمریکا هنوز بیانیهای برای توضیح درباره این موضوع منتشر نکرده است. به همین دلیل هنوز فهرست کاملی از رسانههای مسدودشده هم در دسترس نیست و اخبار تکمیلی اعلام خواهد شد.
در همین حال، «ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره این موضوع گفته نمیتواند در خصوص آن اظهار نظر کند اما گمان میکند وزارت دادگستری به زودی درباره آن اظهارنظر خواهد کرد.
شبکه العالم در بیانیهای که در کانال تلگرامیاش منتشر کرده به محدودیتهای سالهای گذشته توسط فیسبوک، اینستاگرام و یوتیوب اشاره کرده، اما نوشته «هنوز کاملا روشن نیست این اقدام متوجه دولت امریکا یا هکرهایی با اهداف معین است.»
«مرضیه هاشمی»، مجری شبکه پرستیوی در مصاحبه با آسوشیتدپرس گفت، از مسدود شدن وبسایت این رسانه مطلع است اما اطلاعات بیشتری در این خصوص ندارد. او گفت: «داریم سعی میکنیم بفهمیم معنای این ماجرا چیست.»
شبکه المسیره هم در بیانیهای گفته دولت آمریکا بدون اطلاع قبلی وبسایت این شبکه را توقیف کرده است. این شبکه تصریح کرده این اقدام بار دیگر دروغ بودن ادعاهای آمریکا درباره آزادی بیان را ثابت میکند.
در همین حال، خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته: یک سخنگوی وزارت دادگستری آمریکا از اظهارنظر فوری در این خصوص خودداری کرده است. با وجود این، دو مقام دولت آمریکا گفتهاند وزارت دادگستری در حال آماده کردن اطلاعیهای درباره این موضوع است.
آمریکا پیش از این در بهمنماه سال ۱۳۹۷ دامنه داتکام خبرگزاری فارس را مسدود کرده بود. در ایمیلی که در آن زمان از طرف سرویس دهنده بینالمللی این دامنه برای خبرگزاری فارس ارسال شده به صراحت دلیل این انسداد غیرقانونی «دستورالعمل مقرر شده توسط دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا (اوفک) و قرار گرفتن این خبرگزاری در فهرست SDN» عنوان شده بود.
دولت آمریکا علاوه بر این، شهریورماه سال ۱۳۹۹ اعلام کرد ۳ وبسایت مورد استفاده توسط شرکتهایی را که در انتقال نفت ایران به ونزوئلا نقش داشتهاند توقیف کرده است.
در آن بیانیه آمده بود: «وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد سه وبسایت مورد استفاده توسط سه شرکت صوری را توقیف کرده. این شرکتها عبارتند از: مبین اینترنشنال، Sohar Fuel و Oman Fuel.»
در صفحه اول وبسایت این شرکتها اعلام شده، دامنه آنها به موجب حکم صادره از دادگاه منطقهای کلمبیا توقیف شدهاند.
چند ماه بعدتر هم دولت آمریکا مدعی شد شبکهای از رسانههای وابسته به ایران را ـ که اقدام به انتشار اطلاعات نادرست در سراسر جهان نمودهاند ـ توقیف کرده است.
وزارت دادگستری آمریکا در آن زمان اعلام کرد کنترل ۹۲ وبسایت که اقدام به انتشار اخباری برای اثرگذاری بر مخاطبانی در آمریکا، اروپا، خاورمیانه و جنوب شرق آسیا میکردند را در دست گرفته است.
برخی کاربران فضای مجازی پس از توقیف وبسایتهای پرستیوی و رسانههای دیگر ادعاهای آمریکا درباره آزادی بیان را زیر سوال برده و آن را شعار دانستهاند.