بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: هشدار الکاظمی درباره وقوع جنگ داخلی در عراق، فشار خانوادههای قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر برای افشای نقش عربستان، واکنش روسیه به انقضای تفاهم فنی آژانس و ایران، تاکید آمریکا به حضور نظامی در سوریه و حمله پهپادی انصارالله یمن به پایگاه ملک خالد در عربستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار الکاظمی درباره وقوع جنگ داخلی در عراق
نخست وزیر عراق اعلام کرد که این کشور در آستانه جنگی داخلی بود و دولت وی برای حفظ جان عراقیها با چالشهای بزرگی روبه رو شد.
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق در مصاحبه با شبکه خبری العراقیه گفت که تنها یک سال از عمر دولت وی میگذرد اما طی این زمان دولتش با چالشهای زیاد و تلاشهایی برای کارشکنی در روند اصلاحات روبرو بوده است.
وی افزود: سال سختی بود اما عراق و عراقیها شایسته فداکاری هستند. آرمانهای ما بزرگتر از اقداماتی هستند که در زمینه اصلاحات امنیتی و اقتصادی انجام دادیم. دولت ما دولتی جدی بود و تصمیمات جسورانهای گرفت. عراق به بازسازی دولت و بازگشت به وضعیت عادی نیاز دارد. دولت در شرایط سختی روی کار آمد، تنش امنیتی، تنش منطقهای و بین المللی، فروپاشی قیمت نفت، عدم بودجه برای سال ۲۰۲۰. با این حال در تحقق امنیت و جنگ با داعش و اجرای بیش از ۳۰ هزار حکم جلب گروههای جنایتکار و تجار مواد مخدر موفق بودیم.
الکاظمی اشاره کرد که "عراق به دلیل برخورد با افراد مسلح در آستانه جنگی داخلی بود."
وی گفت: انتخابات خواسته مردم، مرجعیت، گروه های مردمی و احزاب است. دولت سه هدف دارد که عبارتند از: انتخابات، حفظ قدرت دولت و ایجاد اعتماد به نیروهای امنیتی.
فشار خانوادههای قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر برای افشای نقش عربستان
روزنامه گاردین گزارش کرد، وکلای خانوادههای قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر قرار است ماه جاری میلادی با هماهنگی دادگاه آمریکا از چند مقام اسبق عربستانی در خصوص ارتباطشان با حملات ۱۱ سپتامبر بازجویی کنند.
به نوشته روزنامه گاردین، خانوادههای این قربانیان قصد دارند ثابت کنند که این اتباع سعودی به دو هواپیماربای حملات ۱۱ سپتامبر شامل "خالد المظهر" و "نواف الهزمی" کمک و از آنها پشتیبانی کردهاند و این که این حمایت از سوی یک دیپلمات در سفارت عربستان در واشنگتن هماهنگ شده است.
این سه عربستانی که قرار است بازخواست شوند، شامل عمرالبیومی، فهد الضمیری و "مصعد الجراح" هستند. البیومی یک کارمند سابق دولت در اداره هوانوردی غیرنظامی بوده که در کالیفرنیا رسما یک دانشجو بود.
در شکایت تنظیم شده از سوی خانوادههای قربانیان، گفته شده که البیومی در سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱ به عنوان یک مامور عربستانی فعالیت کرده است. البیومی ادعا کرده که آشنایی دورادور با المظهر و الهزمی، از اعضای تیمی که پرواز ۷۷ آمریکن ایرلاینز را به سمت پنتاگون برد داشته است.
همچنین الضمیری یک کنسول رسمی عربستان در لس آنجلس و امام جماعت مسجد ملک فهد در آنجا بوده است. البیومی بر اساس گفتهها قبل از ملاقات با مظهر و هزمی با او ملاقات کرده بود.
الضمیری ادعا کرده هرگز دیداری با هواپیمارباها نداشته است؛ اما شاهدان به ماموران اف.بی.آی گفتند که او را به همراه آنها دیدهاند. بعد از حملات ۱۱ سپتامبر روادید دیپلماتیک او به ظن این که ممکن است با فعالیتهای تروریستی مرتبط باشد پس گرفته شد.
الجراح نیز در سالهای ۱۹۹۹ و ۲۰۰۰ یک دیپلمات سطح متوسط در سفارتخانه در واشنگتن بوده و هویتش تا ماه مه ۲۰۲۰ زمانی که جیل سانبورن معاون مدیر اف.بی.آی تصادفا این نام را در یک سند دادگاهی فاش کرد، علنا شناخته نشده بود.
البیومی بر اساس این گزارش اوایل ماه جاری میلادی مورد بازجویی قرار گرفته، در حالی که بازجویی الجراح هفته گذشته انجام شد. الضمیری نیز به گزارش گاردین قرار است هفته آینده بازجویی شود.
ماه سپتامبر گذشته یک قاضی آمریکایی به عربستان دستور داد ۲۴ مقام سابق و فعلی از جمله یک سفیر سابق در آمریکا را برای بازجویی در ارتباط با این شکایت در دسترس قرار دهد.
هر چند محتوای اسناد محرمانه ماندهاند خانوادههای قربانیان به دنبال افزایش فشار بر واشنگتن به منظور مجبور ساختنش به علنی ساختن اسناد مربوط به این پرونده دادگاهی علیه ریاض و انتشار نتایج تحقیقات مربوط به آن درباره همدستی عربستان در حملات ۱۱ سپتامبر هستند. ۱۵ نفر از ۱۹ هواپیماربای این حملات اتباع عربستانی بودند.
دولت عربستان تاکنون نسبت به بازجویی از مقامات سابق خود واکنشی نشان نداده، اما همواره هرگونه دخالت در این حمله را رد میکند.
واکنش روسیه به انقضای تفاهم فنی آژانس و ایران
دیپلمات ارشد روسیه در واکنش به گزارش اخیر مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره انقضای تفاهم فنی این نهاد بینالمللی با ایران در خصوص بازرسی از فعالیتهای صلح آمیز اتمی ایران، ابراز امیدواری کرد که این تفاهم به زودی تمدید شود.
میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز جمعه در توئیتی نوشت:آژانس بینالمللی انرژی اتمی هنوز از ایران تائیدیه دریافت نکرده که تفاهم موقت درباره راستی آزمایی (از برنامه اتمی ایران) ادامه مییابد.
وی افزود: امیدوارم به زودی پاسخ مثبت اعلام شود تا از ابهام هایی که میتواند پیامدهای منفی طولانی مدت غیر موجه به همراه دارد جلوگیری شود.
۳۱ اردیبهشت گذشته، توافق همکاری سه ماهه ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی پایان یافت. تهران و آژانس اوایل اسفندماه پارسال به توافقی دست یافتند که بر پایه آن تهران در چارچوب قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از حقوق ملت ایران» تعهدات داوطلبانه برجام از جمله اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده و دوربینهای نظارتی برخی از مراکز هستهای را تا سه ماه از دسترس بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی دور نگه میدارد.
مقرر گردید که اگر تحریم های آمریکا ظرف سه ماه کامل لغو شد، ایران این اطلاعات را در اختیار آژانس می گذارد، در غیر اینصورت اطلاعات برای همیشه پاک خواهد شد. خرداد ماه گذشته جمهوری اسلامی ایران بار دیگر حسن نیت به خرج داد و با درخواست آژانس برای ضبط دادههای دوربین ها به مدت یک ماه دیگر (سوم تیر) موافقت کرد.
این در حالی است که «رافائل گروسی» روز جمعه به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد که در خصوص تمدید تفاهم با ایران، پاسخی از تهران دریافت نکرده است. وی ادعا کرد که تداوم فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت در ایران و گردآوری بیوقفه داده توسط تجهیزات این نهاد بینالمللی، ضروری است.
در همین حال کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین با انتقاد از اقدام غیر حقوقی گروسی تصریح کرد: آژانس هیچ گونه وظیفه ای برای ارائه گزارش در مورد تفاهم منقضی شده مشترک و ثبت داده ها نداشته و ندارد. بدون شک، هر تصمیمی که ایران در این رابطه بگیرد، صرفا مبنای سیاسی خواهد داشت و آژانس نمی تواند آن را به عنوان حقی برای خود تلقی کند.
تاکید آمریکا به حضور نظامی در سوریه
«جووی هود» سرپرست معاونت وزارت امور خارجه آمریکا در امور خاورمیانه گفت که آمریکا قصد دارد تا حضور نظامی خود در شمال شرق سوریه را حفظ کند.
به گزارش پایگاه خبری «راشا تودی»، این مقام دولت آمریکا مدعی شد که حضور آمریکا در شمال شرق سوریه با هدف مبارزه با گروه تروریستی داعش است.
وی که در کنفرانس خبری تلفنی صحبت میکرد، افزود: «قصد داریم که حضور نظامی محدد در شمال شرق سوریه را با هدف مبارزه با گروه داعش حفظ کنیم که این اقدام با همکاری نیروهای دموکراتیک سوریه برای توسعه ثبات در مناطق آزاد شده سوریه صورت میگیرد.»
بخش عمده سرزمینهای استانهای الحسکه و دیرالزور و الرقه که دارای منابع نفت و انرژی بوده در شمال و شمال شرق سوریه قرار دارد. این مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه است که مورد حمایت آمریکا قرار دارند.
مقامهای سوریه معتقدند که حضور آمریکا در این مناطق این کشور با هدف سرقت نفت سوریه و فروش آن در خارج است.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا نیز اواخر سال ۲۰۱۹ از خروج نیروهای کشورش از سوریه خبر داده بود، اما سپس تحت فشارهای اعضای دولتش، گفت که ۹۰۰ تن از نظامیان این کشور در سوریه خواهند ماند تا سیطره آمریکا بر چاههای نفتی سوریه تضمین شود.
«جان کربی» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا چندی پیش خبر داده بود که «نیروهای آمریکایی در سوریه کمتر از ۱۰۰۰ نظامی بوده و هیچ مداخلهای در امور داخلی این کشور نمیکنند.»
این مقام وزارت خارجه آمریکا در ادامه سخنانش مدعی شد: «آمریکا از کشورهایی که در فکر عادی سازی روابط خود با نظام اسد هستند، میخواهد که جنایاتش را نادیده نگیرند.»
وی در ادامه هشدار داد: «دولتها و نهادهایی که قانون تحریمها علیه سوریه با نام سزار را نقض کنند، تحت تحریم قرار خواهند گرفت».
دولت بایدن با طرح اتهامات بیاساس علیه دولت سوریه، وضعیت اضطرار ملی در قبال این کشور را که از سال ۲۰۰۴ برقرار بوده تمدید کرد.
دولت آمریکا اتهامات تکراری را بهانه تمدید تحریمها قرار داده و ادعا کرده است: «اقدامات و سیاستهای رژیم سوریه از جمله در ارتباط با تسلیحات شیمیایی و حمایت از سازمانهای تروریستی تهدیدی غیرمعمول و فوق العادهای علیه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده است. در نتیجه، وضعیت اضطرار ملی که ۱۱ می ۲۰۰۴ اعلام و اقداماتی در این زمینه اتخاذ شد، باید بعد از ۱۱ می ۲۰۲۱ ادامه یابد؛ بنابراین، وضعیت اضطرار ملی را که در ارتباط با اقدامات دولت سوریه اعلام شد، برای مدت یک سال (دیگر) ادامه میدهم.»
ادعاها در خصوص استفاده دولت سوریه از تسلیحات شیمیایی در حالی است که یک نهاد نظامی روسی در سوریه اخیراً درباره آماده شدن تروریستهای تحت حمایت غرب که در استان ادلب مستقر هستند، برای حمله شیمیایی و متهم کردن دولت سوریه هشدار داد.
حمله پهپادی انصارالله یمن به پایگاه ملک خالد در عربستان
انصارالله یمن از حمله جدید پهپادی به پایگاه ملک خالد در جنوب غرب عربستان خبر داد.
به گزارش روسیا الیوم، ارتش یمن وابسته به انصارالله از حمله جدید پهپادی به پایگاه ملک خالد در جنوب غرب عربستان خبر داد.
سرهنگ یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن در پیامی اعلام کرد، ارتش یمن بامداد امروز جمعه با پهپاد ۲k پایگاه ملک خالد در خمیس مشیط عربستان را آماج گرفت.
وی با بیان اینکه پهپاد مذکور به دقت به هدف اصابت کرد، گفت: این حملات در چارچوب واکنش مشروع و طبیعی به تشدید حملات و تداوم محاصره یمن صورت می گیرد.
سخنگوی نظامی انصارالله پیشتر از حمله گسترده به پهپادی به یک پایگاه آموزشی وابسته به عربستان خبر داده بود.
او با انتشار توئیتی نوشت که ۱۰ پهپاد انتحاری مدل قاصف ۲k به مقر ستاد و مراکز آموزش نیروها در یک پایگاه نظامی در منطقه الودیعه در مرز یمن و عربستان سعودی حمله کردهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.