بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: معافیت صادرات خدمات و نرم افزارهای آموزشی به ایران از سوی آمریکا، تاکید گروه ۷، ناتو، سازمان ملل و اروپا بر اتخاذ موضع واحد دربرابر طالبان، نامه رئیسی به رئیس شورای عالی سیاسی یمن، ۲۸ حمله جنگندههای ترکیه به پایگاههای پ ک ک در عراق و ادعای نخست وزیر اسرائیل درباره تشکیل ائتلاف با کشورهای عربی علیه ایران، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
معافیت صادرات خدمات و نرم افزارهای آموزشی به ایران از سوی آمریکا
دفتر کنترل داراییهای وزارت خزانهداری آمریکا صادرات برخی خدمات و نرم افزارهای آموزشی به ایران را مجاز دانست؛ این دفتر این مجوز را تا یکم سپتامبر ۲۰۲۲ صادر کرده است؛ بنابراین، مجوزهای عمومی صادر شده تحت مقررات معاملات و تحریم های ایران (ITSR) به برخی موسسات دانشگاهی آمریکا و سایر اشخاص آمریکایی اجازه می دهد تا خدمات و نرم افزارهای خاصی را به دانشجویان ایرانی ارائه دهند.
بر اساس مجوز وزارت خزانه داری آمریکا به مدت یک سال اجازه داده شده تحت شرایطی به دانشجویان ایرانی که در ایران زندگی میکنند یا در خارج از ایران هستند، اما مقیم ایران محسوب میشوند و واجد شرایط دریافت روادید غیرمهاجرتی دانشجویی هستند، خدمات آموزشی آنلاین و نرمافزارهایی را در سطوح بالاتر از کارشناسی ارائه شود.
این مجوز برای دانشجویان ایرانی است که در حال حاضر در آمریکا حضور ندارند اما ویزای آمریکا را برای تحصیل دارند و به عنوان بخشی از دوره های تحصیلات تکمیلی برای کامل کردن مدرک مورد نیاز در علوم انسانی و علوم اجتماعی نیاز به دسترسی به خدمات آموزشی آنلاین دارند.
این موسسات و مراکز آموزشی می توانند درس های مربوط به علوم انسانی، علوم اجتماعی، حقوق و بازرگانی را به صورت مجازی به دانشجویان ایرانی ارائه دهند.
واحدهای مقدماتی علوم، فناوری، مهندسی و ریاضی هم مجوز ارائه دریافت کرده اند.
صدور مجوز صادرات خدمات آموزشی و نرم افزاری به دانشجویان ایرانی طبق بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا تا اول سپتامبر ۲۰۲۲ فعال است.
وزارت خزانه داری آمریکا مدعی اجازه دسترسی و صادرات مجدد چنین خدمات آموزشی یا نرم افزاری تنها برای دانشجویان ایرانی است و شامل دولت و یا هر نهاد دیگر ایران نمی شود.
تاکید گروه ۷، ناتو، سازمان ملل و اروپا بر اتخاذ موضع واحد دربرابر طالبان
جو بایدن رییسجمهوری آمریکا اظهار داشت: مقامات گروه هفت، ناتو، سازمان ملل و اتحادیه اروپا بر لزوم موضعی واحد در برابر طالبان تاکید داشتند.
نشست اضطراری مجازی رهبران گروه ۷ روز سه شنبه درباره بحران افغانستان برگزار شد و بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس اعلام کرد که گروه ۷ با نقشه راه برای تعامل با طالبان توافق کرده است.
بایدن روز سه شنبه به وقت محلی در سخنانی در کاخ سفید که از شبکه های تلویزیونی آمریکا بصورت زنده پخش می شد، اظهار داشت: مشروعیت دولت آینده افغانستان به اقداماتی بستگی دارد که در ارتباط با تعهدات بینالمللی این کشور از جمله جلوگیری از تبدیل آن به پایگاه تروریسم صورت میگیرد.
رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد طالبان را با اقدامات آنها قضاوت خواهیم کرد.
وی همچنین مدعی شد با خطر روز افزون حمله داعش افغانستان که دشمن قسمخورده طالبان به شمار میآید، روبرو هستیم.
بایدن با بیان اینکه در ۱۲ ساعت گذشته ، ۵۰ پرواز با ۱۲ هزار سرنشین از کابل خارج شده است، گفت که از ۱۴ اوت تاکنون بیش از ۷۰ هزار تن از افغانستان خارج شده اند.
وی با تاکید بر ضرب الاجل خروج نیروها تا ۳۱ اوت (۹ شهریور) گفت که این امر به ادامه همکاری طالبان برای خروج نیروها بستگی دارد.
نامه رئیسی به رئیس شورای عالی سیاسی یمن
«مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن، روز سه شنبه نامه تشکری از رئیس جمهور ایران دریافت کرد که در پاسخ به پیام تبریک این مقام یمنی به پیروزی آیتالله ابراهیم رئیسی در انتخابات بوده است.
به گزارش رسانههای یمنی، رئیس جمهور ایران در این پیام، مقاومت ملت یمن در برابر تجاوز ائتلاف سعودی-آمریکایی برای هفتمین سال متوالی را ستود.
رئیس جمهور ایران، همچنین بر همبستگی این کشور با مظلومین ملت یمن در برابر تجاوز وحشیانه و محاصره ظالمانه تاکید کرد.
آیتالله رئیسی همچنین بر اهتمام تهران برای توسعه افقهای همکاری میان دو کشور و دو ملت در همه زمینهها برای تامین منافع مشترک تاکید کرد.
۲۸ حمله جنگنده های ترکیه به پایگاه های پ ک ک در عراق
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که جنگنده های ارتش این کشور ۲۸ پایگاه و مواضع عناصر «پ ک ک» را در شمال عراق بمباران کردند.
وزارت دفاع ترکیه در بیانیه ای از حملات هوایی ارتش به منطقه «آسوس» واقع در شمال عراق و بمباران ۲۸ مقر تروریستها خبر داد.
به نوشته این بیانیه، در این عملیات که با همکاری سازمان اطلاعات ترکیه (میت) انجام شد، مخفیگاههای تروریستها در کوه آسوس هدف قرار گرفت.
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که ۲۰ فروند جنگنده در این عملیات شرکت کردند و طی آن مواضع تروریستها در عمق ۲۰۰ کیلومتری خاک عراق هدف قرار گرفته است.
فرماندهی این حملات که از مرکز عملیات نیروی هوایی ارتش ترکیه مدیریت شد، بر عهده «خلوصی آکار»، وزیر دفاع ترکیه بوده است.
دور تازه عملیات هوایی و زمینی ارتش ترکیه که از خرداد سالگذشته در شمال عراق آغاز شده به درگیری و نبرد آنکارا و پ ک ک انجامیده است.
این درگیری ها سبب شده است که بسیاری از ساکنان مناطق عملیات برای در امان ماندن، خانه و روستاهای خود را ترک و به دیگر مناطق مهاجرت کنند.
مقام های اقلیم کردستان به تازگی اعلام کردند که در پی درگیری و جنگ میان نیروهای ارتش ترکیه و عناصر حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در شمال عراق، ۱۵۰۰ تن آواره و ۲۲ روستا خالی از سکنه شده است.
بر پایه اعلام رسانه های عراقی، ارتش ترکیه روز سه شنبه در عملیاتی برای نخستین بار منطقه مرزی «پنجوین» از توابع استان سلیمانیه عراق را بمباران کرد.
رسانه های عراقی گزارش دادند که ترکیه در حملات مختلف هوایی عمق ۲۰۰ کیلومتری خاک عراق را در منطقه پنجوین هم مرز با جمهوری اسلامی ایران بمباران کرد.
کانال خبری «صابرین نیوز» با ارائه نقشه جغرافیایی از محل حملات گفته است که حمله هوایی امروز ترکیه، تحول جدیدی است زیرا ارتش ترکیه دایره حملات هوایی خود را تا عمق مناطق نزدیک به مرکز عراق توسعه داده اما بغداد و اربیل همچنان در برابر آن سکوت کرده اند.
ادعای نخست وزیر اسرائیل درباره تشکیل ائتلاف با کشورهای عربی علیه ایران
«نفتالی بنت» نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت که وی با تلاشهای آمریکا برای احیای توافق هستهای با ایران مخالف بوده و گفتوگوهای سازش با فلسطینیان را نیز رد میکند.
وی پیش از دیدار با «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت که وی با تلاشهای آمریکا برای بازگرداندن توافق هستهای با ایران مخالف بوده و همچنان به حملات مخفیانه این رژیم به برنامه هستهای ایران ادامه خواهد داد.
در این مصاحبه که نخستین مصاحبه وی با یک سازمان خبری بینالمللی پس از رسیدن به نخست وزیری به شمار میآید گفت که وی شهرکسازی در کرانه باختری را توسعه خواهد داد.
بنت گفت که در دیدار با بایدن دیدگاه راهبردی جدیدی را درباره ایران مطرح خواهد کرد که شامل تقویت روابط با کشورهای عربی مخالف نفوذ منطقهای و بلندپروازیهای هستهای ایران است و از این اقدام اقتصادی و سیاسی علیه ایران استفاده خواهد کرد و به حملات مخفیانه اسرائیل علیه ایران نیز ادامه خواهد داد.
رژیم صهیونیستی تنها دارنده تسلیحات هستهای در منطقه غرب آسیا بوده و بر اساس برخی گزارشها این رژیم بیش از دویست کلاهک هستهای در زرادخانههای خود دارد.
وی در این مصاحبه گفت: «چیزی که ما نیاز داریم تا انجام دهیم، تشکیل یک ائتلاف منطقهای از کشورهای عربی منطقی است تا با یکدیگر، مانع از توسعه طلبی و سلطه جویی ایران شویم.»
نخست وزیر رژیم صهیونیستی اضافه کرد، هیچ راه حلی برای درگیری با فلسطینیان در آینده نزدیک نمیبیند و قصد دارد همچنان به طرح «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر سابق این رژیم برای توسعه شهرکسازیها در کرانه باختری ادامه دهد.