نائب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی

حذف دلار ۴۲۰۰، جراحی و آزمون بزرگ دولت سیزدهم؛ آیا دست دلالان و سودجویان قطع می‌شود؟

نماینده مجلس گفت: اگر این ارز ترجیحی حذف و تولید واقعاً رقابتی شود، دیگر نیازی به نظارت‌های پیچیده و هزینه‌های سنگین نیست. نکته غم‌انگیز ماجرا اینجاست که متأسفانه با وجود این حجم از نظارت، همچنان بخشی از این یارانه‌های پنهان سر از بازار آزاد درمی‌آورد.
کد خبر: ۱۰۷۷۴۵۱
|
۲۹ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۴ 20 September 2021
|
17890 بازدید
|

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس بر این باور است، ارز ۴۲۰۰ تومانی، علاوه بر ممنوعیت صادرات، گرفتن بهره‌وری تولید و دخالت حداکثری دولت در زنجیره تولید نتایج دیگری نداشته است. دولت باید ارز را تک نرخی کند و این موضوع نیاز به جراحی دارد. در جراحی‌های بزرگ تنش‌هایی هم به دنبال دارد که با اعطای یارانه نقدی، می‌توان تنش‌های آن را حذف کرد.

 
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، جراحی و آزمون بزرگ دولت سیزدهم؛ آیا دست دلالان و سودجویان قطع می شود؟
 
به گزارش تابناک اقتصادی؛ قیمت‌گذاری دستوری و میزان کارآمدی آن، همواره یکی از مباحث مهم و چالش‌برانگیز در میان صاحب‌نظران و فعالان عرصه اقتصاد بوده است. سیاست ارز ترجیحی نیز که از سوی دولت قبل با هدف کنترل قیمت‌ها و حمایت از مصرف‌کنندگان در پیش گرفته شد، این روز‌ها به چالشی مهم برای تصمیم‌سازان اقتصادی تبدیل شده و درباره استمرار یا توقف آن در اوضاع کنونی کشور دیدگاه‌های گوناگونی ارائه شده است.

بدیهی است که هرگونه جمع‌بندی در این زمینه، باید با ارزیابی آثار و عوارض این سیاست در سال‌های گذشته صورت پذیرد و البته توجه به پیامد‌های احتمالی تغییر این سیاست نیز در دستور کار دولتمردان قرار گیرد.
 
برای بررسی بیشتر این موضوع به سراغ دکتر علی جدی، نماینده شیروان در مجلس رفتیم و دیدگاه وی را در این زمینه جویا شدیم.

دکتر علی جدی در ابتدای صحبت‌های خود پیرامون سیاست ارز ترجیحی گفت: هرچند سیاست ارز ترجیحی با هدف حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده در دستور کار قرار گرفت، عملاً موفقیت لازم در تحقق اهداف اولیه به دست نیامد و هر روز شکاف ارز ۴۲۰۰ تومانی با ارز بازار آزاد بیشتر و بیشتر شد.

نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در تشریح دلایل این ناکامی اظهار داشت: وقتی این یارانه به ابتدای زنجیره تأمین کالا تزریق می‌شود، تا زمانی که به پایان زنجیره برسد، گرفتار اتفاقات زیادی در مرحله توزیع می‌شود و در نتیجه با توجه به عدم امکان نظارت در زنجیره توزیع، سیاست غلط ارز ۴۲۰۰ تومانی، عملاً نتیجه قابل توجهی برای مصرف‌کننده ندارد. در واقع با این کار فقط فضایی برای سودجویی دلالان فراهم می‌کنیم؛ هر چند منفعت محدودی هم نصیب تولیدکننده‌ها شود.
 
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، جراحی و آزمون بزرگ دولت سیزدهم؛ آیا دست دلالان و سودجویان قطع می شود؟

نماینده شیروان با اشاره به وجود موارد مشابه پرداخت یارانه‌های پنهان در اقتصاد کشور، شرط پویایی اقتصاد را سامان دادن به این‌گونه یارانه‌ها دانست و درباره عدم شفافیت در پرداخت ارز ترجیحی افزود: متأسفانه محل مصرف این ارز، افراد و شرکت‌های دریافت‌کننده و کسانی که منافع این ارز به جیب آنان رفت، شفاف و مشخص نیست. وقتی شفافیت نباشد، یک فضای رانتی را برای خیلی از افراد ایجاد می‌کند. وقتی نظارت کافی بر زنجیره تأمین صورت نگیرد، مشخص نمی‌شود که آیا محصول وارده نهایتاً به دست مصرف‌کننده واقعی رسیده است یا اینکه نصف آن می‌رسد و نصف باقی‌ مانده آن معلوم نیست در بازار آزاد یا جای دیگری فروخته می‌شود؟!
 
در خیلی از موارد از جمله در بازار دارو هم می‌بینید که همین اتفاق می‌افتد؛ یعنی دارویی که با ارز ترجیحی وارد می‌شود، در بازار آزاد به فروش می‌رسد یا ذرتی که با ارز ترجیحی وارد شده است، سر از بازار آزاد درمی‌آورد. این رانت‌ها و عدم شفافیت باعث شده است که مصرف‌کننده نهایی بهره‌ای از ارز ترجیحی نبرد و سود‌های کلانی نصیب فرصت‌طلبان شود.

وی با اشاره به تلاش مجلس برای حذف ارز ترجیحی از بودجه سال جاری و اختصاص این یارانه به مصرف‌کننده، خواستار ورود جدی دولت به این موضوع شده و درباره دلایل مقاومت دولت در این زمینه اظهار داشت: به هر حال، اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف بشود، قطعاً تغییر قیمتی در کالا‌های اساسی در کشور وارد می‌شود.
 
این یک امر اجتناب‌ناپذیر است و نمی‌توانیم بگوییم که هیچ اتفاقی نمی‌افتد. بالاخره جراحی‌های بزرگ تنش‌هایی را هم به دنبال دارد که با اعطای یارانه نقدی، می‌توان تنش‌های آن را حذف کرد. طبیعتاً دولت هم برای به حداقل رساندن این تنش‌ها باید موضوع را مدیریت کند؛ ضمن اینکه خیلی از افرادی که خودشان در این امر نقش داشته و از این سیاست ارزی بهره‌مند می‌شوند، تلاش می‌کنند که تغییری در وضعیت موجود حاصل نشود تا به رانت‌خواری خود ادامه دهند.

عضو کمسیون صنایع و معادن مجلس با تأکید بر ضرورت انجام این جراحی بزرگ و اصلاح مسیر فعلی افزود: ما الان می‌گوییم، چون نهاده‌های دامی از محل ارز ترجیحی تأمین می‌شود، دامدار باید به قیمت مصوبی که می‌گوییم بفروشد و حق ندارد صادر بکند. انتقال دام او از این استان به آن استان قاچاق محسوب می‌شود و در نهایت دامدار را به بردگی گرفته‌ایم؛ ضمن اینکه اجرای دقیق این سیاست ارزی، نیازمند یک نهاد نظارتی بسیار پیچیده و تقریبا ناممکن است که هزینه‌های بسیار سنگینی را به دولت تحمیل خواهد کرد.
 
این در حالی است که اگر این ارز ترجیحی حذف و تولید واقعاً رقابتی شود، دیگر نیازی به نظارت‌های پیچیده و هزینه‌های سنگین نیست. نکته غم‌انگیز ماجرا اینجاست که متأسفانه با وجود این حجم از نظارت، همچنان بخشی از این یارانه‌های پنهان سر از بازار آزاد درمی‌آورد.
 
باید بپذیریم که بخشی از این تشتت بازار، ناشی از همین ارز ترجیحی است، زیرا آرامش در بازار دیده نمی‌شود، به‌ویژه در کالا‌های اساسی و مصرفی؛ بنابراین، اگر آزادسازی قیمت‌ها صورت بگیرد و این ارز ترجیحی حذف بشود، قطعاً این تنش‌ها کمتر خواهد شد و شاهد ثبات در قیمت‌ها خواهیم بود.

وی در پایان درباره راهکار‌های جایگزین برای این طرح اظهار داشت: باید ارز تک نرخی شود و این یارانه پنهان را تدریجی، ناملموس و مدیریت‌شده حذف کنیم تا قیمت‌ها واقعی شود و مابه التفاوت آن به صورت یارانه‌ای به مردم تخصیص داده شود؛ یعنی باید به انتهای زنجیره یعنی به مصرف‌کننده یارانه نقدی بدهیم.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
در این مملکت حتی نان هم با دلار 4200 تومانی در اختیار مردم قرار نمی گیرد. لطفاً بفرمائید چه کسانی و برای چه اهدافی از دلار 4200 تومانی استفاده می کنند؟!!!!!!
قابل پیش بینی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
متاسفانه حدود سه سال است هر مغازه ای رفتیم گفته جنس گران شده چون دلار بالای بیست تومن است. این روند همچنان ادامه دار است و هر بار گران می کنند مغازه دار می گوید ارز کالاها حذف شده و با دلار آزاد محاسبه می کنند. البته باز هم از دو سال قبل هر بار این افزایش و این توجیه ادامه داشته و حتی وقتی دلار از سی به بیست و دو تومن رسید باز بهانه حذف دلار دولتی برای گرانی بود. کی قرار است این بازی تمام شود؟ این بار هم جواب شما یک کلام است، این جراحی مانند زمان محمود احمدی نژاد و البته دو سال قبل روحانی، منجر به قطع دست و پای مردم بیچاره می شود وگرنه تاجران و دولتمردان و ملاکین بسیار هم خوشحال میشوند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
چرا دلار 1000 تومان 10 سال قبل حالا باید 27 برابر شود و دلار 4200 تومانی عامل رانت و قاچاق و هزار بدبختی دیگر!! تا چه زمانی مردم باید با افزایش قیمت ها تاوان مدیریت مسئولان را پرداخت کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
دلالان و سودجویان مگه غریبه و ناشناسن ؟!
داود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
بنده بارهاعرض کرده ام که یارانه های مخفی به زیان کشور است وحتما"باید ازاقتصاد ملی حذف شود تااقتصاد رقابتی گردد.همچنین این نحوه پرداخت نقدی یارانه هم باید حذف بشود.اقشارآسیب پذیر شناسایی شده ویارانه نقدی بمقدارضروربه ایشان پرداخت گرددو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
یکبار جهانگیری ارز را تک نرخی کرد حالا نوبت شماست؟ چرا از تجربه ها درس نمیگیرید؟ اگه به این راحتی بود تا الان ارز تک نرخی شده بود، شما دلار دولتی را گران کنی قیمت آن در بازار سریع چند برابر میشود که فاصله را حفظ کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
دلار تک نرخی بیست تومن کنید خلاص
داود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
میخواهیم بریم درزمینه تولید برق ازباد وخورشید فعالیت کنیم میبینیم دولت برق رایک سوم هزینه تولیدی برق ما میفروشه.میخواهیم در رابطه با عایق بندی واحدهای تولیدی مسکن فعالیت کنیم میبینیم ای باباقیمت گاز اینقدر ارزونه که نمی صرفه.روی مبل لم دادی داری تلوزیون تماشا میکنی میبینی لامپ اتاق بی خودی روشنه میگی مگر قبض برقش چقدرمیشه .دولتهای ماکاری کردن که این نعمت خدادادی به صورت عریان یاپنهان داره حدر میره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
خیر، ریشه دلالان خیلی عمیقتر از اونه که بشه قطعشون کرذ
خویی
|
Germany
|
۱۸:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۹
فعلا که نفس مردم قطع شده است
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟