بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: دیدار مقامات اطلاعاتی ترکیه و سوریه با میانجیگری الکاظمی در بغداد، تصویب خط مشی جدید دولت امارات برای ۵۰ سال آینده، دیدار نخستوزیر رژیم صهیونیستی با وزرای کشورهای حاشیه خلیج فارس، ابراز امیدواری روسیه برای احیای برجام و کشته شدن سرکرده داعش در افغانستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
دیدار مقامات اطلاعاتی ترکیه و سوریه با میانجیگری الکاظمی در بغداد
به گزارش میدل ایست نیوز، منابع آگاه اعلام کردند که مسئولان ارشد اطلاعاتی ترکیه و سوریه به زودی برای حل و فصل اختلافات با میانجیگری «مصطفی الکاظمی»، نخستوزیر عراق در بغداد دیدار خواهند کرد.
منابع یاد شده تصریح کردند، «هاکان فیدان»، ریاست دستگاه اطلاعاتی ترکیه ریاست هیات این کشور و «علی مملوک»، رئیس دستگاه امنیت ملی سوریه، ریاست هیات سوری را بر عهده خواهند داشت.
مجله فرانسوی متخصص در امور اطلاعاتی «اینتلیجنس آنلاین» نوشت: الکاظمی از زمانی که ریاست دستگاه اطلاعاتی عراق را بر عهده دارد، با فیدان و مملوک آشناست و ارتباط دارد و از نفوذ خود برای ترتیب دادن این دیدار استفاده کرده است که دومین دیدار در نوع خود به شمار میرود، چون این دو پیشتر با میانجیگری «سرگئی شویگو»، وزیر دفاع روسیه در ماه دسامبر در مسکو دیدار کرده بودند.
اینتلیجنس آنلاین ادامه داد: پس از کنفرانس بغداد، دیدار فیدان و مملوک میتواند جایگاه الکاظمی در مقام میانجی منطقهای را ارتقا بخشد، نخستوزیر عراق تیمی از مسئولان نظامی، اطلاعاتی و دیپلماتیک دارد که در حال تنظیم همه جزئیات دیدار مملوک و فیدان هستند.
به نوشته این مجله فرانسوی، دو طرف در این دیدار درباره پرونده مورد اختلاف میان دو طرف از جمله بحران پناهندگان، وضعیت ادلب و وضعیت کُردها در شمال سوریه رایزنی خواهند کرد.
در این میان، برخی ناظران از جمله «اسماعیل حقی»، رئیس پیشین دستگاه اطلاعات نظامی ترکیه معتقدند که این دیدار به مثابه مقدمهای برای برقراری مناسبات رسمی میان آنکارا و دمشق خواهد بود.
منطقه هممرز سوریه با ترکیه از جمله مهمترین پروندههای مورد اختلاف در روابط آنکارا و دمشق است و ترکیه بیم آن را دارد که حمله جدید نیروهای سوری به این منطقه منجر به بروز موج جدید آوارگان به این کشور شود.
همچنین سرنوشت منطقه تحت کنترل نیروهای قسد، یکی از محورهای اصلی مذاکرات فیدان و مملوک خواهد بود و دمشق امیدوار است، کنترل این منطقه را که از سال ۲۰۱۲ میلادی از دست دولت سوریه خارج شده است، بازیاید؛ منطقهای که به دلیل حضور گروههای مسلح کُرد، ترکیه آن را تهدیدی علیه امنیت ملی خود میداند.
منابع آگاه پیشبینی کردند که به دلیل برنامههای آمریکا برای خارج کردن نیروهای خود از سوریه، دو طرف به «سازوکاری اضطراری» برای همکاری دوجانبه به منظور پرهیز از درگیری نظامی در این منطقه دست یابند.
تصویب خط مشی جدید دولت امارات برای ۵۰ سال آینده
نخست وزیر امارات امروز شنبه از انجام اصلاحات در کابینه و تصویب خط مشی جدید برای عملکرد دولت فدرال در ۵۰ سال آینده خبر داد.
به گزارش روسیا الیوم، محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی و نخست وزیر امارات در توییتی نوشت، اعلام ترکیب جدید کابینه پس از رایزنی با محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی و تایید خلیفه بن زاید، رئیس امارات صورت گرفت. این اقدام برای تکمیل طرح سابق "چشم انداز امارات ۲۰۲۱" که ده سال پیش تدوین شد، انجام میشود.
نخست وزیر امارات اعلام کرد، کشورش با جاه طلبیهای مختلف جهانی وارد این مرحله میشود. وی افزود: ما باید ابزارهای تغییر را که از آن استفاده میکنیم تغییر دهیم؛ بنابراین، به منظور تسریع در دستاوردها، تعیین اولویتها، تصویب پروژهها و بودجهها به خط مشی جدیدی برای عملکرد دولت تکیه خواهیم کرد.
محمد بن راشد آل مکتوم در توییتر نوشت، تشکیل وزارت جدید دولت فدرال شامل ۳۳ وزیر به ریاست شخص اوست.
وزرای زن ۹ کرسی خود را در اصلاح کابینه حفظ کردند و ماموریت جدیدی به برخی از آنها داده شد. این منعکسکننده اعتماد امارات به زنان است.
مفاد خط مشی جدید برای عملکرد دولت امارات از این قرار است؛
- نه تنها طرحهای استراتژیک بلندمدت بلکه پروژههای بزرگ تحول آفرین عملکرد دولت را در آینده هدایت خواهند کرد.
- چرخه تغییر آینده انعطاف پذیر و سریع خواهد بود. (از شش ماه تا دو سال)
- اولویتهای بخشها و به تبع آنها پروژههای تحول آفرین، مشخص و کار گروههای وزارتی برای اجرای آن تشکیل خواهند شد.
- انتقال از مسئولیت فردی وزارتخانهها به مسئؤولیت مشترک کار گروههای میدانی.
- ترفیعها بر اساس عملکرد تیمهای اجرایی و توانایی آنها در اجرای پروژههای تحول آفرین مورد نظر کابینه و دستیابی به یکپارچگی و هماهنگی بین آنها تعیین میشود.
هدف از این خط مشی جدید، دستیابی سریع به پاسخ مطالبات، اجرای تحولات موثرتر، افزایش کارایی و اثربخشی دولت فدرال و کادرهای ملی است.
اما اصلاحات کابینه شامل موارد زیر میشود: مکتوم بن محمد بن راشد آل مکتوم به عنوان معاون نخست وزیر و وزیر دارایی، محمد بن هادی الحسینی به عنوان وزیر مشاور در امور مالی، عبدالله بن سلطان بن عوض النعیمی به عنوان وزیر دادگستری، عبدالرحمان العور به عنوان وزیر منابع انسانی و اسکان، مریم المهیری به عنوان وزیر تغییرات اقلیمی و محیط زیست و عبدالله بن مهیر الکتبی به عنوان وزیر امور شورای عالی فدرال تعیین شد.
دیدار نخستوزیر رژیم صهیونیستی با وزرای کشورهای حاشیه خلیج فارس
«نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم جعلی و جنایتکار صهیونیستی بامداد یکشنبه برای سخنرانی در هفتادوششمین مجمع عمومی سازمان ملل، فلسطین اشغالی را به مقصد نیویورک ترک کرد.
به نوشته وبگاه «تایمز اسرائیل»، بنت که قرار است برای اولینبار به عنوان نخستوزیر این رژیم در سازمان ملل سخنرانی کند، در حاشیه این اجلاس، با وزرای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و سران جوامع یهودی و صهیونیستی آمریکا نیز دیدار خواهد داشت؛ این دومین سفر وی به آمریکا از زمان روی کار آمدنش به عنوان نخستوزیر تلآویو بود. بنت پیشتر در ۲۷ آگوست به واشنگتن رفته و با «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در کاخ سفید دیدار کرده بود.
بر اساس این گزارش، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، پیش از پرواز به نیویورک در گفتوگوی کوتاهی با خبرنگاران در فرودگاه به تلاش دموکراتهای مجلس نمایندگان آمریکا برای حذف کمک یک میلیارد دلاری به سامانههای گنبد آهنین اسرائیل اشاره کرده و گفت آنها گروهی کوچک اما حراف هستند.
به نوشته تایمز اسرائیل، بنت در اینباره مدعی شد: «گروه کوچک ضد اسرائیلی در آمریکا وجود دارد که سروصدای زیادی به راه میاندازد؛ اما آنها شکست خوردند. در حال حاضر ما دیدیم نمایندگان مردم آمریکا با ۴۲۰ رأی موافق و ۹ رأی مخالف از تجهیز دوباره گنبد آهنین حمایت کردند.»
وی سپس با تکرار ادعاهای بیاساس درباره ایران و گروههای مقاومت گفت: «ما خودمان را با توجه به حرفهای دیگران تعریف نمیکنیم، نه با توجه به ایران و نه فلسطینیها. به سران آنها توصیه میکنم بهجای اینکه نسبت به اسرائیل وسواس فکری داشته باشند، با مردم خودشان طرف شوند و وضعیت آنها را بهبود بخشند.»
ابراز امیدواری روسیه برای احیای برجام
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت: امید جدی و خوش بینی معقولانه وجود دارد که برجام احیا شود، این همان چیزی است که ایالات متحده و ایران می خواهند.
لاوروف روز شنبه در نشستی مطبوعاتی با بیان اینکه تهران به پیمان ان پی تی و تعهدات پادمانی خود پایبند است، اظهار کرد: ایران اقدامی نمی کند که از آن منع شده باشد.
وی در عین حال گفت که مسکو خواهان ازسرگیری هر چه سریع تر مذاکرات برای احیای برجام است.
رئیس دستگاه دیپلماتیک روسیه از آمریکا دعوت کرد، فعالانه تر به اقدامات برای احیای برجام بپردازد.
لاوروف گفت: دولت کنونی آمریکا مولف برنامه جامع اقدام مشترک در مورد برنامه هسته ای ایران است و خود این کشور باید در ازسرگیری از مذاکرات برای احیای معامله هسته ای سریعتر و فعالتر اقدام کند.
وی افزود: زمانی که آمریکا از برجام خارج شد، ایران بیش از یک سال با حسن نیت و منصفانه هر چه را که بر اساس برجام باید انجام می داد، اجرا کرد و انتظار داشت که آمریکا سر عقل بیاید و به معامله هسته ای بازگردد. به همین دلیل، این ادعا که زمان گذشته است، هر کسی جز آمریکا می تواند مطرح کند.
لاوروف در بخش دیگر سخنان خود گفت که مسکو از قاطعیت گروه طالبان برای مبارزه با گروه تروریستی داعش حمایت می کند.
روسیه خواهان ازسرگیری مذاکرات وین برای احیای برجام است و مقام های روس بارها بر این موضع کشور خود تاکید کرده اند.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه اخیرا با بیان اینکه کوتاه ترین راه برای احیای برجام، بازگشت همزمان آمریکا و ایران به تعهدات است، اعلام کرد که روسیه آماده کمک به بازگشت سریع شرکای برجام به مذاکرات وین است.
زاخارووا در بیانیه ای که در وب سایت وزارت خارجه روسیه منتشر شده است، با اعلام اینکه مسکو از توافق تهران و آژانس در خصوص سرویس فنی تجهیزات نظارتی در تاسیسات هسته ای ایران استقبال می کند، نوشت: مسکو تمامی شرکا در زمینه توافق هسته ای را به بازگشت هر چه سریعتر به میز مذاکرات فرامی خواند.
ماریا زاخارووا، نماینده رسمی وزارت امور خارجه روسیه تصریح کرد، کوتاه ترین مسیر برای بازگرداندن توافق هسته ای ایران، بازگشت همزمان ایالات متحده و ایران به تعهدات خود است، روسیه به این امر کمک می کند.
وی گفت: «کوتاه ترین راه برای احیای مجدد توافق هسته ای از طریق بازگشت متقابل متقابل واشنگتن و تهران به تعهدات آنها که توسط برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بدون هیچ گونه ضمیمه و استثنا تعیین شده است، می باشد. روسیه قصد دارد از هر طریق ممکن در این امر مشارکت داشته باشد.»
«میخائیل اولیانوف» نیز به تازگی در گفت و گو با روزنامه روسی ایزوستیا اظهار داشت که علت وقفه طولانی در مذاکرات هسته ای ایران در وین، تشکیل دولت جدید ایران است؛ بنابراین هیچ چیز غیرمعمولی وجود ندارد.
وی گفت که تاریخی برای ازسرگیری مذاکرات مربوط به احیای برجام وجود ندارد و گفتنش دشوار است که چه زمانی تاریخ آن مشخص خواهد شد. به گفته این دیپلمات، علت این وقفه طولانی از آخرین دور مذاکرات (۲۰ ژوئن- ۳۰ خرداد) تغییرات در قوه مجریه ایران است.
این دیپلمات تأکید کرد: دولت جدید این کشور به زمان نیاز دارد تا تیم جدید را تشکیل دهد. من می دانم در تهران روی این موضوع عملا و روزانه دارند کار می کنند. به همکاران خودم که بخاطر تأخیر در مذاکرات عصبی هستند یادآوری می کنم که دولت بایدن یک ماه و نیم و حتی بیشتر زمان برد تا مذاکرات وین را آغاز کند. به همین دلیل هیچ چیز غیرمعمولی وجود ندارد.
اما او خاطرنشان کرد که تأخیر موجب موفقیت نمی شود، بخاطر اینکه آن روندی که تا ۲۰ ژوئن به دست آمد به میزان زیادی «خنثی شده و از دست رفته است». میخائیل اولیانوف گفت: ما به نوبه خود از تأخیر فاجعه نمی سازیم، اما خواستار این هستیم که مذاکرات فعال شود. این به نفع همه است.
کشته شدن سرکرده داعش در افغانستان
شبکه خبری المیادین خبر داد که گروه طالبان شامگاه شنبه اعلام کرد که «ابوعمر خراسانی» سرکرده گروه تروریستی داعش در افغانستان کشته شده است.
سخنگوی طالبان روز سهشنبه گذشته (سی ام شهریور)، در یک نشست خبری گفت که داعش مانند سوریه و عراق در افغانستان حضور ندارد؛ اما ممکن است شماری از شهروندان افغانستان «فکر» و «ایدئولوژی» داعش را پذیرفته باشند.
به گفته او، تلاش برای جلوگیری از فعالیت داعش جریان دارد و این گروه حمایت مردمی ندارد و به همین دلیل نمیتواند تهدید یا خطر ایجاد کند.
گروه داعش، مسئولیت انفجارهای اخیر علیه طالبان در شهر جلالآباد را برعهده گرفته است. سایت اعماق وابسته به داعش مدعی شده است که در این حملات حدود ۳۵ عضو طالبان کشته شدهاند.
داعش پس از اعلام موجودیت خود در افغانستان، ننگرهار را به عنوان پایتخت خود انتخاب کرد. نیروهای آمریکایی در آخرین مورد، حمله هوایی را در ننگرهار اجرا و اعلام کردند که طراح حمله انتحاری مرگبار گروه داعش در فرودگاه کابل را کشتهاند. این حمله در جریان عملیات تخلیه کابل که از سوی آمریکا مدیریت میشد، انجام شد و به دنبال آن، نزدیک به ۲۰۰ تن، از جمله ۱۳ نظامی آمریکایی کشته شدند.