پس از افزایش سرعت واکسیناسیون در کشور و وعده وزیر بهداشت از اجرای طرح «قرنطینه هوشمند»، حالا سخن از الزامی شدن داشتن کارت واکسن برای حضور دانش آموزان در کلاس درس به میان آمده است؛ طرحهایی که با مخالفت عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مواجه شده است.
به گزارش تابناک، حدود ده روز گذشته، بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت و درمان از اجرای طرح «قرنطینه هوشمند» ظرف چند هفته آینده سخن گفت و این طور توضیح داد که قرنطینه عادی به قرنطینه هوشمند تبدیل میشود؛ بدین معنا که افرادی که واکسینه میشوند، میتوانند از مزایای واکسیناسیون استفاده یبرند. با اجرای این برنامه، دیگر نیازی به بسیاری از محدودیتها نیست و هر فردی که واکسینه میشود، میتواند با اپلیکیشن وزارت بهداشت QR کد را دریافت نماید و با ارائه آن بسیاری از کارها را انجام دهد.
مصطفی قانعی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا نیز توضیح داد که هدف از هوشمندسازی قرنطینه کرونا این است که به جای آنکه کلیه کسب و کارها پس از بروز همهگیری کرونا تعطیل شود، فقط کسانی که ناقل بیماری هستند یا واکسن نزدند، محدود شوند.
او درباره وضعیت افرادی که از زدن واکسن خودداری میکنند، گفت: این افراد مشمول محدودیتهای جدی خواهند شد و به آنها خدمتی ارائه نمیشود، چون ممکن است عامل بیماری باشند پس مخالفان واکسیناسیون اگر به علم و کارشناسی معتقد هستند، ببینند پزشکان که خود مطلع هستند، واکسن زدند و اگر به رهبران دینی نگاه میکنند که مقام معظم رهبری هم واکسن زدند و ادلهای برای مخالفت با واکسن از نظر علمی و دینی وجود ندارد.
وعده اجرای چنین طرحهایی، با مخالفت اقلیت معدودی از مردم مواجه شده، تا جایی که عدهای از آنها با تجمع در مقابل وزارت کشور مخالفتشان را با واکسیناسیون اجباری اعلام کردند؛ مخالفتهایی که به مجلس هم کشیده شد.
در این باره حسین میرزایی، نماینده اصفهان با خطاب قرار دادن وزیر بهداشت گفت: آقای عین اللهی با کدام مجوز شرعی و قانونی، کسانی که واکسن نزده اند را میخواهید از خدمات اجتماعی محروم کنید؟ تشویق به زدن واکسن آری، اجبار، تحمیل و محرومیت از خدمات اجتماعی خیر.
محمدتقی نقدعلی، نماینده خمینی شهر نیز در صحن علنی روز دوازدهم مهر گفت: واکسن اجباری با قانون اساسی در تضاد است. تست پی سی آر اجباری چه معنایی دارد؟ هر فرد از جامعه باید برای رفتن به هر بخش ۴۰۰ هزار تومان پرداخت کند تا این تست را انجام دهد. مدیریت بحران کرونا این گونه نیست.
منظور نقدعلی، اجباری بودن تست پی سی آر برای مسافرت هوایی است، نه تنها این قانون برای ورود یه بسیاری از کشورها اجباری است که داشتن کارت واکسن هم مجوزی برای مسافرت محسوب میشود.
عدهای از نمایندگان نیز از الزامی شدن داشتن کارت واکسن برای ورود دانش آموزان و دانشجویان به کلاسهای درس انتقاد کردند. اشاره آنها به صحبتهای گویای رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت است که گفت: حضور دانش آموزان و دانشجویان در کلاسهای درس منوط به تزریق واکسن است، مگر اینکه فرد در هفته یک یا دو بار تست بدهد.
در این باره مهدی عسگری، نماینده کرج گفت: نسل آینده، پشتوانه و سرمایه اصلی کشور است نه محل آزمون و خطا. ضروری است وزارت بهداشت قبل از اصرار و اجبار و تعجیل در واکسیناسیون نوجوانان وجوانان، آمار دقیق ابتلا در سنین پایین را به همراه عوارض احتمالی کوتاه مدت و بلندمدت واکسنها اعلام و مسئولیت هرگونه تبعات بعدی را برعهده بگیرد.
محمدحسن آصفری، نماینده اراک هم با طرح پرسشی بیان کرد: واکسن= زدن اجباری به کودکان و نوجوانان هفده و هجده ساله با چه توجیه علمی است؟ آیا اصلا وزارت بهداشت آماری از مبتلایان به کووید در کودکان و نوجوانان کشور دارد؟
در این میان، عدهای از نمایندگان نیز اعتقاد به اجباری شدن واکسن کرونا دارند؛ از جمله آنها پروین صالحی عضو کمیسیون بهداشت و درمان است که گفت: هنوز زدن واکسن کرونا در کشور اجباری نشده، اما وقتی کسی قصد حضور در مکانهای عمومی مثل مترو، فرودگاه و بانکها و بهره مندی از خدمات عمومی مختلف را دارد باید زدن واکسن را جدی بگیرند، چون حقوق عامه مطرح است و این حقوق باید از سوی همه رعایت شود.
او این را هم تاکید کرد که باید با تعریف مکانیزمی در کشور، زدن واکسن اجباری شود، چون دولت در آینده نزدیک مجبور است کسانی را که واکسن نزدهاند از مکانهای عمومی دور و از ارائه خدمات مختلف به آنان جلوگیری کند. توصیه میکنیم مردم حتماً واکسن خود را دریافت کنند تا از خدمات عمومی محروم نشوند.
حالا باید به این پرسش اساسی پاسخ داد که واکسن اجباری باشد یا خیر؟ پرسشی که پاسخ آن مستقیما به جان هم وطنان ما بستگی دارد.