کیوسک بین الملل تابناک: ادامه گستاخیهای مقامات باکو علیه ایران، نشست سهجانبه نمایندگان طالبان، اتحادیه اروپا و آمریکا، اعزام دو ناوچه نظامی روسی مسلح به موشکهای کروز به مدیترانه، نشست مشترک پوتین با روسای سرویسهای اطلاعاتی کشورهای CIS و استقرار کشتی جنگی نیروی دریایی ایتالیا در تنگه هرمز از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادامه گستاخی های مقامات باکو علیه ایران
علیرغم هشدارهای مکرر تهران به باکو، مبنی بر حضور برخی عناصر خارجی در نزدیکی مرزهای جمهوری اسلامی ایران، دولت این کشور، همچنان به فرافکنی و در مواقعی یاوهگویی علیه ایران ادامه میدهد.
«لیلا عبدالهاوا» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان امروز در گزافهگویی آشکار مدعی شد: «توصیه ما به کسانی که در تلاش برای یافتن تروریستها هستند، این است که اطراف خود را خوب ببینند.»
به نوشته وبگاه روزنامه «ینی شفق»، عبداللهاوا در ادامه ادعاهای ضد ایرانی خود افزود: «متأسفانه وزارت خارجه ایران از کمپین توهینآمیز خود علیه آذربایجان دست نمیکشد. ما قاطع چنین اتهاماتی را رد میکنیم.»
وی همچنین ادعا کرد: «ما این را در جنگ ۴۴ روزه گفتیم و بار دیگر تأکید میکنیم که هیچ تروریستی در آذربایجان وجود نداشت. به طور کلی، به عنوان کشوری که به دلیل تروریسم آسیب دیده، هرگز جایی برای تروریستها در آذربایجان وجود نداشته است».
بر اساس این گزارش، سخنگوی وزارت خارجه باکو با ادعای اینکه ارتش۱۰۰ هزار نفری این کشور برای شکست ارمنستان نیازی به مزدور ندارند، مدعی شد: «به طور شگفتانگیزی چنین اتهامی از سوی ایران در طول جنگ مطرح نشد و تا زمان روی کار آمدن دولت جدید [در ایران] پس از جنگ چنین نگرانیهایی مطرح نشد.»
عبداللهاوا با بیان اینکه اظهارات ضد باکو به نفع ایران نیست، ادعا کرد: «تهران به این اتهامات بی اساس متوسل شده است زیرا باکو از ورود غیرقانونی کامیونهای ایرانی به آذربایجان جلوگیری کرده و مناطق خود را از کنترل ارمنستان خارج کرده است.»
«حسین امیرعبدالهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در جریان تقدیم رونوشت استوارنامه سفیر جدید جمهوری آذربایجان در ایران، تصریح کرده بود که حضور فعال رژیم صهیونیستی در آذربایجان علیه امنیت ایران را برنمیتابیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چندی پیش در خصوص رزمایشهای ایران در مرز جمهوری آذربایجان تصریح کرده بود که این گونه رزمایشها در داخل اراضی ایران در چارچوب حق حاکمیت ملی ایران است و در ارتباط با تحرکات رژیم صهیونیستی در کنار مرزهای مشترک ایران و جمهوری آذربایجان تصریح کرد: «جمهوری اسلامی ایران حضور و فعالیت رژیم صهیونیستی علیه امنیت ملی خود را تحمل نمیکند و در این رابطه هر اقدامی که لازم باشد انجام میدهد».
تکذیب استفاده از اراضی جمهوری آذربایجان برای اهداف اطلاعاتی علیه جمهوری اسلامی ایران در شرایطی انجام شده که طی ماههای اخیر، موضوع حضور برخی نیروهای تروریستی و وابسته به رژیم صهیونیستی بسیار خبرساز شده است.
پیش از این نیز نیروی مرزبانی جمهوری آذربایجان با انتشار یک بیانیه، هرگونه استفاده از خاک این کشور برای اهداف اطلاعاتی علیه جمهوری اسلامی ایران را تکذیب کرده بود.
نشست سهجانبه نمایندگان طالبان، اتحادیه اروپا و آمریکا
نمایندگان اتحادیه اروپا و آمریکا امروز سهشنبه با هیات طالبان در دوحه قطر دیدار کردند. این نخستین ملاقات سه جانبه غربی ها با طالبان از زمان بازگشت به قدرت این گروه در آگوست سال جاری میلادی (شهریور ماه) به شمار می آید.
بر اساس اعلام این شبکه تلویزیونی، سران طالبان در دو ماه و نیم گذشته تلاش کرده اند تا روابط افغانستان با جامعه جهانی را پس از سقوط حکومت اشرف غنی، بازسازی کنند؛ یکی از عکاسان خبرگزاری فرانسه خبر این دیدار را منتشر کرده است.
تا کنون خبری از جزئیات این مذاکرات منتشر نشده و معلوم نیست گفتوگوهای سه جانبه امروز فردا هم ادامه خواهد یافت یا نه؟
امیرخان متقی، سرپرست وازرت امور خارجه طالبان که در دوحه به سر میبَرد، دیروز در جریان یک سخنرانی از جامعه جهانی خواسته بود تا بهجای اعمال فشار بر طالبان، با این گروه همکاری کند.
دیدار امروز طالبان با نمایندگان اتحادیه اروپا و آمریکا در حالی برگزار میشود که اورزلا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا ساعاتی پیش و همزمان با برگزاری نشست گروه ۲۰ در رُم، از اهدای کمک یک میلیارد یورویی این نهاد به مردم افغانستان و کشورهای همسایه خبر داد.
اعزام دو ناوچه نظامی روسی مسلح به موشک های کروز به مدیترانه
یک منبع آگاه در نیروی دریایی روسیه از برنامه ارتش این کشور برای استقرار دو ناوچه «گریگوروویچ» و «اشن» که هر دو به موشکهای کروز «کالیبر - ان کی» مسلح هستند، در دریای مدیترانه خبر داد.
این مقام آگاه در این خصوص گفت: دو ناوچه «گریگوروویچ» و «اشن» در حال آماده شدن برای حرکت از بندر سواستاپول (شبه جزیره کریمه) و استقرار در دریای مدیترانه به عنوان بخشی از برنامه ارتش روسیه هستند.
لازم به ذکر است، روسیه در سال گذشته میلادی نیز ناوچه «ماکاروف» و گریگوروویچ را در دریای مدیترانه مستقر کرد که ماکاروف قرار است برای انجام تعمیرات به کارخانه تعمیرات کشتی بندر سواستاپول متقل شود.
بسیاری از کشورهای اروپایی اقدامات ماههای اخیر روسیه برای اعزام کشتیهای نظامی خود به دو دریای مدیترانه و سیاه را تحریک آمیز و تهدیدی علیه اعضای ناتو در این دو دریا دانستهاند؛ اتهامی که روسیه همواره آن را رد و هدف از این اقدام خود را تامین امنیت دو دریای مذکور و نیروهای نظامی مستقر خود در منطقه اعلام کرده است.
نشست مشترک پوتین با روسای سرویس های اطلاعاتی کشورهای CIS
کاخ کرملین با انتشار بیانیهای از برنامه «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه برای برگزاری ویدئو کنفرانس مشترک با رؤسای سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی کشورهای حوزه CIS خبر داد.
بر اساس این گزارش، کاخ کرملین در بیانیه خود در همین خصوص آورده است: رئیس جمهور روسیه با سران سرویسهای امنیتی کشورهای CIS که برای شرکت در هفدهمین نشست سران سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی کشورهای مستقل هم سود (CIS) در مسکو حضور خواهند یافت، به صورت ویدئو کنفرانس دیدار خواهد کرد.
لازم به ذکر است، «سرگئی ناریشکین» رئیس سرویس امنیت و اطلاعات روسیه نیز قرار است به همراه همتایان خود از کشورهای تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان، بلاروس، امنستان، ترکمنستان و ازبکستان در نشست مشترک با رئیس جمهور روسیه شرکت کند.
استقرار کشتی جنگی نیروی دریایی ایتالیا در تنگه هرمز
ناوچه کلاس «برگامینی» نیروی دریایی ایتالیا در روزهای اخیر برای کمک به ائتلاف دریایی اروپا در تنگه هرمز مستقر شده است.
به نوشته وبگاه «نیوال نیوز» ناوچه نیروی دریایی ایتالیایی کلاس برگامینی از یکم اکتبر به عنوان اولین کشتی نیروی دریایی این کشور تحت عملیات «آگنور» در چارچوب ائتلاف دریایی اروپا به فرماندهی فرانسه (EMASOH ) در تنگه هرمز فعالیت میکند.
بر اساس بیانیه مطبوعاتی منتشر شده توسط ستاد عملیات پایگاه نیروی دریایی فرانسه در ابوظبی، «روبرتو کارپینلی» از فرماندهان نیروی دریایی فرانسه مدعی تلاش برای اطمینان از آزادی ناوبری، اطمینان بخشیدن به حمل و نقل غیرنظامی و جریان آزاد تجارت جهانی در منطقه شد.
رسانهها چندی قبل از پیوستن یک فروند ناو جنگی نیروی دریایی بلژیک به ائتلاف دریایی اروپا مستقر در خلیج فارس و تنگه هرمز خبر دادند. ناو «لوپولد» بلژیک در هفتههای اخیر به ائتلاف دریایی اروپا مستقر در تنگه هرمز پیوست.
وزارت خارجه فرانسه چندی قبل از تمدید ماموریت ائتلاف دریایی اروپا در خلیج فارس و تنگه هرمز خبر داد. وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد، حضور این ائتلاف در خلیج فارس و تنگه هرمز برای تقویت همکاری و هماهنگی در منافع مشترک، از جمله تأمین منافع سیاسی و اقتصادی اروپا در منطقه و بهره مندی از تجارت جهانی بوده و بسیار مهم است.
وزارت خارجه فرانسه در بخش دیگر این بیانیه از تمدید ماموریت این ائتلاف دریایی در خلیج فارس و تنگه هرمز تا پایان سال ۲۰۲۱ خبر داده است.
جمهوری اسلامی ایران با ابراز مخالفت خود با هرگونه حضور قوای بیگانه در منطقه، بارها تاکید کرده که امنیت منطقه تنها با همکاری کشورهای همسایه تامین میشود.
مقامهای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چندی قبل مخالفت خود را با هرگونه حضور نظامی خارجی در منطقه خلیج فارس، از جمله نیروهای اروپایی، اعلام و تاکید کردهاند که امنیت این منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین شود و حضور نیروهای خارجی نه تنها کمکی به برقراری امنیت نمیکند، بلکه زمینه افزایش تنشها را نیز فراهم خواهد کرد.