به گزارش تابناک به نقل از ایرنا، در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شد، انگلیس، فرانسه و آلمان ادعا کردند: ایران باید بدون فوت وقت راه همکاری و تعامل را با اژانس در پیش بگیرد و اگر پیشرفت سریع و ملموسی در راه نباشد، برگزاری جلسه ویژه شورا که خیلی زود برگزار شود؛ اجتناب ناپذیر خواهد بود.
بیانیه یادشده بدون اشاره به زرادخانههای مملو از کلاهکهای هستهای برخی، از جمله رژیم جعلی و جنایتکار صهیونیستی ادعا میکند، «ایران با امتناع از همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، یکپارچگی نظام جهانی پادمان را تضعیف میکند.» این درحالیست که نماینده آمریکا نیز در نشست شورای حکام ایران را به عدم همکاری با آژانس متهم و تهدید کرد چنانچه این روند ادامه داشته باشد این شورا برای «رسیدگی به بحران» جلسه فوقالعاده تشکیل خواهد داد.
«لوئیس ال. بونو» کاردار آمریکا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در ادعایی واهی گفت که اگر «عدم همکاری ایران با آژانس، از جمله در مورد موضوعات مطرح شده در دستور کار برجام، به سرعت مرتفع نشود، شورای حکام چارهای جز تشکیل جلسه فوق العاده برای رسیدن به این بحران، پیش از پایان سال جاری نخواهد داشت.»
وی در ادامه اظهارات ادعایی خود افزود که «فقدان تعامل اساسی از سوی ایران مانع از پیشرفت در شفاف سازی سؤالات آژانس در مورد صحت و کامل بودن اعلامیههای پادمانی ایران شده است و به طور جدی بر توانایی آژانس برای ارائه تضمین درباره ماهیت منحصراً صلح آمیز برنامه اتمی ایران تأثیر میگذارد.»
این درحالیست که جمهوری اسلامی ایران، نظارتهای پادمانی خود را طبق روال ادامه میدهد و هیچ تغییری در این نوع نظارت ایجاد نشده است. بر اساس توافق برجام، بنا بود که ایران ضمن ایجاد دسترسیهای فراپادمانی، محدودیتهایی را در برنامه هستهای خود بپذیرد و و طرفین غربی هم تحریمهای ظالمانه علیه ایران را کنار بگذارند. هنگامی که طرف غربی تحریمها را لغو نکرد و اجرای آنها ادامه یافت، ایران هم طبق قانون «اقدام راهبردی برای رفع تحریمها»، نظارتهای فراپادمانی از جمله پروتکل الحاقی را کنار گذاشت.
به گفته مقامهای جمهوری اسلامی ایران، بیش از ۷۰ بازرس که تقریبا ۳۰ درصد بازرسان آژانس هستند فقط روی پرونده ایران کار میکنند. کاظم غریب آبادی سفیر پیشین ایران در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین دو ماه پیش در گفتوگویی بیان داشت: همکاری ایران و آژانس، مناسب است، اما برخی خواهان ادامه این همکاری نیستند و میخواهند از یک موضوع کوچک پرونده بسازند. وی با بیان اینکه بازرسیهای متعددی از مراکز اتمی ایران انجام میشود گفت: رفتار ما، استاندارد و فراتر از استاندارد است.
شلوغسازی و فرافکنیهای اروپاییها و آمریکاییها در حالی در نشست شورای حکام شدت گرفته که دور جدید مذاکرات درباره ازسرگیری اجرای برجام پس از پنج ماه وقفه قرار است دوشنبه آینده در پایتخت اتریش برگزار شود.
درحالی که جمهوری اسلامی ایران روی لغو تحریمهای ظالمانه آمریکا به عنوان محور اصلی مذاکرات تاکید دارد، به نظر میرسد که طرفهای مقابل تلاش میکنند تا فضای نشست را به انحراف کشانده و تحت شعاع ضربالاجلهای ساختگی قرار دهند. این درحالیست که دولت جدید آمریکا به رغم ادعای تمایل برای بازگشت به برجام رفع تحریمهای ظالمانه، تاکنون اقدام جدی در این زمینه انجام نداده است.
محمد رضا غائبی سرپرست نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمانها بینالمللی مستقر در وین در نشست شورای حکام با بیان اینکه دولت سابق آمریکا به طور غیرقانونی اصل تثبیت شده حقوق بین الملل، یعنی اصل حفظ قراردادها (Pacta Sunt Servanda) را در قربانگاه خودبرتر بینی قربانی کرد و دولت جدید این کشور هم هنوز این رفتار غیرمسئولانه را به منظور کاهش پیامدهای مخرب خود اصلاح نکرده است، افزود: هنوز مشاهده نشده است که آیا دولت کنونی آمریکا آماده ترک اعتیاد این کشور برای استفاده از اقدامات قهری یکجانبه، احترام به قوانین بین المللی، اجرای کامل و موثر تعهدات لغو تحریمها و اتخاذ کلیه تصمیمات لازم در این خصوص است.
وی بیان داشت: بسیار مهم است که ایالات متحده از نقض تعهدات خود ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بدون تاخیر بیشتر و هیچ پیش شرطی دست بردارد.
نماینده کشورمان تصریح کرد که مذاکرات آتی در وین، فرصت منحصر به فردی را برای سایر شرکتکنندگان برجام و ایالات متحده فراهم میکند تا نیت واقعی خود را برای بازگشت به اجرای کامل تعهداتشان از طریق حذف تمامی تحریمهای غیر انسانی و غیر قانونی، به شیوهای موثر ثابت کنند.